Politika

Lajović: Pozdravljamo odluku DPS-a, pozivamo druge partije da sagledaju pitanje crkve

Svještenstvo Eparhije Podgoričko-dukljanske, u duhu molitvenog služenja, pozdravlja odluku Demokratske partije socijalista da se svojim Političkim programam odredi prema rješenju crkvenog pitanja u Crnoj Gori, kroz obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, kakva je bila do njenog nekanonskog i neustavnog ukidanja 1918. godine, saopštio je arhimandrit Vladimir Lajović.

<<<DPS za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve<<<

“Naša je molitva da i ostale parlamentarne partije prepoznaju značaj ovog pitanja i istorijskog trenutaka, da pitanje crkve sagledaju kao neodvojivi dio ukupnog crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, kako bi se stvorila kritična masa i jedinstvo unutra našeg crnogorskog društva, odnosno među svima kojima je Crna Gora na srcu, pa da se i oni programski i akciono jasno odrede po ovom pitanju i stvore potrebnu respektabilnu većinu za usvajanje prijedloga Zakona o vjerskim slobodama u Skupštini, kao bitnog preduslova za otpočinjanje procesa rješavanje crnogorskog pravoslavnog pitanja”, poručio je Lajović.

Kako je istakao, svi smo svjesni snažnih opstrukcija i protivljena koje ne dolaze samo od nekih centara moći van Crne Gore (što je očekivano) već i, kako je dodao,  od nekih, na njihovu sramotu, koji sebe nazivaju “crnogorskim”, a žele ovaj proces, koji je shodno ustavnim i kanonskim ovlašćenjima inicirao predsjednik Milo Đukanović, da neodgovornim i apriornim odbijanjem abortiraju prije nego je započeto.

“Odbacuju nešto prije nego su sjeli za sto, otvorili dijalog i vidjeli što taj program obnove Aukofelane Pravoslavne crkve Crne Gore uopšte sadrži, pa da onda kažu svoj stav i da se odrede prema njemu. To ne samo da je neodgovorno prema pravoslavnim vjernicima i iskrenim rodoljubima Crne Gore, to vrijedja hrišćansku etiku stpljivosti, dijaloga i tolerancije koju bi, da je sreće, oni trebali da reprezentuju i predvode. To protivljenje neumitnim procesima pokazuje neodgovornost, bahatost i nedoraslost istorijskom trenutku i svijesti da pravoslavna crkva od iskona ima eshatološku misiju simfonije sa državom (ne nužno vlastima) u kojoj djeluje, a osobito u Crnoj Gori, koja je bila posljednja pravoslavna teokratija u Evropi, u kojoj je oduvijek bilo nezamislivo da pravoslavna crkva djeluje protiv svoje drżave, kao što je zadnjih 100 godina slučaj”, naveo je on.

25

avatar
1000
15
10
0
 
19
HajkkBrat u HristumurkoČika Karl MarxREPUBLIKASRBSKA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hajkk
Gost
Hajkk

Haha, evo koliko je ozbiljna ova ,,crkva” i DPS. Neka vide članovi DPS kako se sprdaju s njima

murko
Gost
murko

Sada ce Milo da udari sankcije Americi za ovo provociranje. Treba poslati Stari Titograd u Vasington da im objasni da Srbi ne postoje. “Dragi prijatelji, Melanija i ja upućujemo najtoplije pozdrave Srpskoj pravoslavnoj eparhiji u Istočnoj Americi povodom proslave vaše 800. godišnjice. Zahvalni smo za sve godine koje je vaša eparhija služila svom narodu”, naveo je Tramp u pismu episkopu… Više »

Jovovic Ljubo
Gost
Jovovic Ljubo

Crnogorci su stari potomci Hrvata i Turaka koi sa Serbaljima veze nemaju dase odormi CPC s Munarom

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

2xbromazepam 1xleksilijum

CG_Patrijarh
Gost
CG_Patrijarh

Dobar dan, i Merhaba. Ja sam Patrijarh Istinske Crnogorske Crkve, ja sam se registrovao na Facebook sve legalno i po propisima. Ja i moji vjernici zahtjevamo od vlasti da nam date sve manastire i crkvena imovina koja se nalazi na prostoru Crne Gore jer to nam su oteli Srbi 1918 g.

Vakat je,
Hvala i Dovidjenja

Kralj dzungle
Gost
Kralj dzungle

Evo mene opet, dugo me nije bilo.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Koliko ima ovih laznih crkava? Mirasevci, Lavovci, imamo i Crnogorsku Katolicku Crkvu i CG Protestansku Crkvu. Vrijeme je da DPS proglasi svoju DPS-crkvu

Bokelj
Gost
Bokelj

Cdm stvarno ste jadni, protiv Spc možeš pljuvati do mile volje a bilo šta da napišeš protv Cpc odmah brišete.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dje je Lav? 😂😂😂

DUKLJA
Gost
DUKLJA

LAJOVIĆU,MI PRAVOSLAVNI CRNOGORCI IMAMO VLADIKU MIHAILA KAO POGLAVARA CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE,EPISKOPE I SVJEŠTENSTVO,ONI SU U KANONSKOJ PROCEDURI TEBE IZAGNALI IZ NAŠE CRKVE.ONI LAJOVIĆU NIJESU TRGOVCI I POLITIČARI DA PREGOVARAJU VEĆ DA INSISTIRAJU DA NAM SE VRATI ONO ŠTO JE NAŠE,A TO JE AUTOKEFALNA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA.LAJOVIĆU I DRŽAVU KAD SMO OBNAVLJALI NIJE SE PREGOVARALO OKO IMENA,TAKO NNEĆEMO AKO NAS BUDE… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Vaše nije ništa, može ko god hoće sada osnovati Nvo “Prava Crnogorska Crkva” i tražiti isto što i vi

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

I ja osnivam ROGAMSKU crkvu sviste dobro dosli s prilozima pa i Mihajlo

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nvo umislio da je Crkva, i sad nas ubjeđuje

Staljin
Gost
Staljin

Sanatorijum. Oce da naprave crkvu sa petokrakom. ON je davno rekao da ce CG ostati “poslednje ostrvo komunizma u Evropi”, i ne odustaje od toga. Valjda je svima( sem drpsovcima) jasno da u EU necemo uci dok jasno i glasno ne osudimo teror komunisticki. Sve bivse komunisticke zemlje su osudile zlo komunizma, pa tek onda usle u drustvo civilizovanog svijeta.… Više »

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Biće Pravoslavna Crkva Crne Gore, biće!!!

DUKLJA
Gost
DUKLJA

BRATE U HRISTU,NEĆE AKO GOG DA I SVETI VASILIJE OSTROŠKI,NO ĆE BITI AUTOKEFALNA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Ne spominji njegovo ime nisi ga zasluzan

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Biće Pravoslavna Crkva Crne Gore, Dukljo, biće, s tobom ili bez tebe. Ima li tvoj telefon/kompjuter mala slova? ili…

Crnogorac Ba
Gost
Crnogorac Ba

Država nam je partija , crkva nam je partija partija je sve u pravu kakvo sudstvo i bakrači koji Knežević i kojekakve kuverte partija je zakon partija je iznad zakona kad partija kaže od danas je Miraš vaš mitropolit a ne Amfilohije Radović je li jasno ako otkažete poslušnost partija je ustanju da vam ne da ljeba da jedete od… Više »

Pavijanovo drvo
Gost
Pavijanovo drvo

Nema potrebe, Lajovicu, da se ” sjeda za sto” i ” pogadjamo sa stranom crkvom” oko nasih pitanja. Zakon u sake! CPC JE CRKVA CRNOGORACA!

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Tacno izgradite svoje crkve mada vam vise trebaju suncobrani koliko vas ima i nikakvih problema nema

Filip
Gost
Filip

Pozivam gradjane islamske vjerpispovijesti da predju u crnogorsku pravoslavnu crkvu da bi nad bilo vise. Jer ovi iz Mitropolije su brojniji.

Vjernik CPC
Gost
Vjernik CPC

Ima li gdje da se nađe grb naše Crnogorske pravoslavne crkve ?

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Ima, ” vjernice”, EVO GA U SVAKOM SRCU NAS, CRNOGORACA!
SIJA LUCOM NEPATVORENOM!
VAKAT JE DA ZASIJA NA PRAVI I JEFINI NACIN!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vitni bas tako “I JEFTIN NACIN”

Send this to a friend