Politika

Lajović: Pozdravljamo odluku DPS-a, pozivamo druge partije da sagledaju pitanje crkve

Svještenstvo Eparhije Podgoričko-dukljanske, u duhu molitvenog služenja, pozdravlja odluku Demokratske partije socijalista da se svojim Političkim programam odredi prema rješenju crkvenog pitanja u Crnoj Gori, kroz obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, kakva je bila do njenog nekanonskog i neustavnog ukidanja 1918. godine, saopštio je arhimandrit Vladimir Lajović.

<<<DPS za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve<<<

“Naša je molitva da i ostale parlamentarne partije prepoznaju značaj ovog pitanja i istorijskog trenutaka, da pitanje crkve sagledaju kao neodvojivi dio ukupnog crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, kako bi se stvorila kritična masa i jedinstvo unutra našeg crnogorskog društva, odnosno među svima kojima je Crna Gora na srcu, pa da se i oni programski i akciono jasno odrede po ovom pitanju i stvore potrebnu respektabilnu većinu za usvajanje prijedloga Zakona o vjerskim slobodama u Skupštini, kao bitnog preduslova za otpočinjanje procesa rješavanje crnogorskog pravoslavnog pitanja”, poručio je Lajović.

Kako je istakao, svi smo svjesni snažnih opstrukcija i protivljena koje ne dolaze samo od nekih centara moći van Crne Gore (što je očekivano) već i, kako je dodao,  od nekih, na njihovu sramotu, koji sebe nazivaju “crnogorskim”, a žele ovaj proces, koji je shodno ustavnim i kanonskim ovlašćenjima inicirao predsjednik Milo Đukanović, da neodgovornim i apriornim odbijanjem abortiraju prije nego je započeto.

“Odbacuju nešto prije nego su sjeli za sto, otvorili dijalog i vidjeli što taj program obnove Aukofelane Pravoslavne crkve Crne Gore uopšte sadrži, pa da onda kažu svoj stav i da se odrede prema njemu. To ne samo da je neodgovorno prema pravoslavnim vjernicima i iskrenim rodoljubima Crne Gore, to vrijedja hrišćansku etiku stpljivosti, dijaloga i tolerancije koju bi, da je sreće, oni trebali da reprezentuju i predvode. To protivljenje neumitnim procesima pokazuje neodgovornost, bahatost i nedoraslost istorijskom trenutku i svijesti da pravoslavna crkva od iskona ima eshatološku misiju simfonije sa državom (ne nužno vlastima) u kojoj djeluje, a osobito u Crnoj Gori, koja je bila posljednja pravoslavna teokratija u Evropi, u kojoj je oduvijek bilo nezamislivo da pravoslavna crkva djeluje protiv svoje drżave, kao što je zadnjih 100 godina slučaj”, naveo je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hajkk
Gost
Hajkk

Haha, evo koliko je ozbiljna ova ,,crkva” i DPS. Neka vide članovi DPS kako se sprdaju s njima

murko
Gost
murko

Sada ce Milo da udari sankcije Americi za ovo provociranje. Treba poslati Stari Titograd u Vasington da im objasni da Srbi ne postoje. “Dragi prijatelji, Melanija i ja upućujemo najtoplije pozdrave Srpskoj pravoslavnoj eparhiji u Istočnoj Americi povodom proslave vaše 800. godišnjice. Zahvalni smo za sve godine koje je vaša eparhija služila svom narodu”, naveo je Tramp u pismu episkopu… Više »

Jovovic Ljubo
Gost
Jovovic Ljubo

Crnogorci su stari potomci Hrvata i Turaka koi sa Serbaljima veze nemaju dase odormi CPC s Munarom

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

2xbromazepam 1xleksilijum

CG_Patrijarh
Gost
CG_Patrijarh

Dobar dan, i Merhaba. Ja sam Patrijarh Istinske Crnogorske Crkve, ja sam se registrovao na Facebook sve legalno i po propisima. Ja i moji vjernici zahtjevamo od vlasti da nam date sve manastire i crkvena imovina koja se nalazi na prostoru Crne Gore jer to nam su oteli Srbi 1918 g.

Vakat je,
Hvala i Dovidjenja

Kralj dzungle
Gost
Kralj dzungle

Evo mene opet, dugo me nije bilo.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Koliko ima ovih laznih crkava? Mirasevci, Lavovci, imamo i Crnogorsku Katolicku Crkvu i CG Protestansku Crkvu. Vrijeme je da DPS proglasi svoju DPS-crkvu

Bokelj
Gost
Bokelj

Cdm stvarno ste jadni, protiv Spc možeš pljuvati do mile volje a bilo šta da napišeš protv Cpc odmah brišete.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dje je Lav? 😂😂😂

DUKLJA
Gost
DUKLJA

LAJOVIĆU,MI PRAVOSLAVNI CRNOGORCI IMAMO VLADIKU MIHAILA KAO POGLAVARA CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE,EPISKOPE I SVJEŠTENSTVO,ONI SU U KANONSKOJ PROCEDURI TEBE IZAGNALI IZ NAŠE CRKVE.ONI LAJOVIĆU NIJESU TRGOVCI I POLITIČARI DA PREGOVARAJU VEĆ DA INSISTIRAJU DA NAM SE VRATI ONO ŠTO JE NAŠE,A TO JE AUTOKEFALNA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA.LAJOVIĆU I DRŽAVU KAD SMO OBNAVLJALI NIJE SE PREGOVARALO OKO IMENA,TAKO NNEĆEMO AKO NAS BUDE… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Vaše nije ništa, može ko god hoće sada osnovati Nvo “Prava Crnogorska Crkva” i tražiti isto što i vi

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

I ja osnivam ROGAMSKU crkvu sviste dobro dosli s prilozima pa i Mihajlo

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nvo umislio da je Crkva, i sad nas ubjeđuje

Staljin
Gost
Staljin

Sanatorijum. Oce da naprave crkvu sa petokrakom. ON je davno rekao da ce CG ostati “poslednje ostrvo komunizma u Evropi”, i ne odustaje od toga. Valjda je svima( sem drpsovcima) jasno da u EU necemo uci dok jasno i glasno ne osudimo teror komunisticki. Sve bivse komunisticke zemlje su osudile zlo komunizma, pa tek onda usle u drustvo civilizovanog svijeta.… Više »

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Biće Pravoslavna Crkva Crne Gore, biće!!!

DUKLJA
Gost
DUKLJA

BRATE U HRISTU,NEĆE AKO GOG DA I SVETI VASILIJE OSTROŠKI,NO ĆE BITI AUTOKEFALNA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Ne spominji njegovo ime nisi ga zasluzan

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Biće Pravoslavna Crkva Crne Gore, Dukljo, biće, s tobom ili bez tebe. Ima li tvoj telefon/kompjuter mala slova? ili…

Crnogorac Ba
Gost
Crnogorac Ba

Država nam je partija , crkva nam je partija partija je sve u pravu kakvo sudstvo i bakrači koji Knežević i kojekakve kuverte partija je zakon partija je iznad zakona kad partija kaže od danas je Miraš vaš mitropolit a ne Amfilohije Radović je li jasno ako otkažete poslušnost partija je ustanju da vam ne da ljeba da jedete od… Više »

Pavijanovo drvo
Gost
Pavijanovo drvo

Nema potrebe, Lajovicu, da se ” sjeda za sto” i ” pogadjamo sa stranom crkvom” oko nasih pitanja. Zakon u sake! CPC JE CRKVA CRNOGORACA!

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Tacno izgradite svoje crkve mada vam vise trebaju suncobrani koliko vas ima i nikakvih problema nema

Filip
Gost
Filip

Pozivam gradjane islamske vjerpispovijesti da predju u crnogorsku pravoslavnu crkvu da bi nad bilo vise. Jer ovi iz Mitropolije su brojniji.

Vjernik CPC
Gost
Vjernik CPC

Ima li gdje da se nađe grb naše Crnogorske pravoslavne crkve ?

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Ima, ” vjernice”, EVO GA U SVAKOM SRCU NAS, CRNOGORACA!
SIJA LUCOM NEPATVORENOM!
VAKAT JE DA ZASIJA NA PRAVI I JEFINI NACIN!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vitni bas tako “I JEFTIN NACIN”

Send this to a friend