Politika

Najopasnije je ne razumjeti svoje vrijeme i ići za iluzijama prošlosti

Latinka Perović (Foto: RSE)

Istoričarka Latinka Perović objašnjava zašto su studentski protesti ’68, nakon pola vijeka mit, a ne na činjenicama objašnjen fenomen.

On je u emisiji Živa istiga objasnila i zašto tvrdi da su, po svojim zahtjevima, zapravo,protesti 1968. bili podrška dogmatskim snagama u Savezu komunista, a ne reformatorima, kakva je bila uloga Dobrice Ćosića i grupe profesora koji su se srijetali sa njim uoči protesta, te kako je vrh partije gledao na bunt studenata…

U svom naučnom raduLatinka Perović istražuje zašto su svi pokušaji modernizacije Srbije bili poraženi od projekata u čijoj je suštini bilo razmicanje granica, odnosno povećanje državne teritorije. Na jednoj strani neuspješni pokušaji evropeizacije, na drugoj sve dominantnija svijest da se kao ključna mjera stvari u državnoj politici uzme odnos prema Rusiji…

“Mi smo prošli kroz jedan duboki intelektualni i moralni pad društva. Mi  imamo jedno odsustvo potencijala da razumijemo vrijeme u kojem živimo, i dalje smo mi u sukobu sa tim vremenom. Sa političkog stanovišta mislim da je to nešto najopasnije što može da se desi, ne razumijeti svoje vrijeme i ići za nekim tlapnjama i iluzijama koje pripadaju, ne samo davnoj prošlosti, nego konstruisanoj prošlosti,” upozorava Perović.

Nekadašnji sekretar CK SK Srbije, smijenjena zajedno sa Markom Nikezićem i, po nekim analizama, možda i svih 12 hiljada sljedbenika, tokom “sječe liberala” 1972. Latinka Perović pokušava da objasni kako je aktuelna crnogorska vlast ostala “u sedlu” i nakon tri izuzetno rizična poteza: obnove nezavisnosti, priznanja Kosova i članstva u NATO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sloboda
Gost
Sloboda

Kakva sagovornica tv mi se zastidio

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

U cemu je problem sa sagovornicim Slobo Slobodo?

Amerikanac
Gost
Amerikanac

Tako je, Latinka. Ne razumjeti da se danas svijet mijenja i da EU nije vise dominantan faktor odlucivanja, predstavlja politicko sljepilo. Amerikanci vec naveliko rade na tome da bude sami sebi na prvom mjesto i da ne budu vise veliki brat EU, vec da zapocnu nove, kvalitetnije odnose sa Rusijom, Kinom i ostalim znacajnim drzavama.

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

KO GOD POKUSA DA VAM OTVORI OCI VI GA ISPLJUJETE,
JOS DUGO CETE ZIVJETI U MRAKU I VODITI RATOVE SA TURCIMA I DRUGIM NEPRIJATELJIMA,MRZIT CRNU GORU I VLAST,IMATI PO DVA TRI ZUBA U GLAVU I PJANITI SE POD SATORIMA! ( 16.ti vijek)

Alibaba
Gost
Alibaba

Ne razumijem pojam vremena, a tek pojam sukoba s vremenom…

Novo
Gost
Novo

Najpametnija srpskinja , e da su srbi imali mozga da nju slijede đe bi nam svima na Balkan kraj bio , nebi ni rata bilo .
Srbi su se odjednom vratili vijekove unazad , evo i dan danas ubjeđuju ostale južnoslovenske narode da ne postoje nego da su svi srbi , još uvijek žive u mitu .

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Srbija se nikad nece modernizovati dok je na
celu presvuceni radikal aleksandar vucic.

Prvacic
Gost
Prvacic

Mi u Crnoj Gori smo jedini i to samo djelimicno ocuvali duh NOB-a i na partizane gledamo kako valja. Srbi i Hrvati su se okrenuli gubitnicima iz II svjetskog rata najvecem sljamu koji je ikad zemljom koracao tj. cetnicima i ustasama.

Virus
Gost
Virus

Četnike su podržavali Amerikanci i Englezi i Francuzi, davali im odlikovanja i podizali spomenike. Dakle, naši današnji NATO partneri. Pričati protiv četnika je kao pričati protiv NATO i EU, pa ti vidi ko je šljam.

NOB
Gost
NOB

Ti si viruse u ociglednoj zabludi kad kazes da su cetnike podruavali Amerikanci, Englezi, Francuzi. Evo da krenemo od Francuza, njihova uloga posle kapitulacije je bila minorna u svijetu. Zadatak De Golaje bio da Francuska ostane na nivou aktera u politickom rjesavanju pitanja u Evropi nakon pada Hitlera. Englezi su do 1943 god podrzavali cetnike samo kako je njima odgovaralo,… Više »

Virus
Gost
Virus

Pa da, veze nemam. De Gol je zabranio Titu da dolazi u Francusku zbog Draže, a Amerikanci su Draži podigli spomenik. Veze nemam.

Virus
Gost
Virus

„Armijski general Dragoljub D. Mihailović, legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao voditi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez sustajanja ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se… Više »

Virus
Gost
Virus

“Mihailović se istakao kao zapovednik Jugoslovenskih oružanih snaga i posle kao Ministar vojni, organizujući i vodeći snage otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju, od decembra 1941. do decembra 1944. Zahvaljujući neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi američki avijatičari bili su spaseni i bezbedno vraćeni na savezničku stranu. General Mihailović i njegove snage, uprkos nedovoljnom snabdevanju, i boreći se pod izuzetnim… Više »

Virus
Gost
Virus

https://www.imdb.com/title/tt0035729/?ref_=nv_sr_1

Pazi ovo, američki film o četnicima iz 1943. godine.

Virus
Gost
Virus

A duh NOB-a najbolje se čuva stihovima Sekule Drljevića

Budo
Gost
Budo

Gospođa, koja je imala viziju, zajedno sa Markom Nikezićem, kako doći do demokratizacije društva.Takođe je, u pravu za ’68 g.

pakol
Gost
pakol

poslije gostovanja Sindje,koji je pokusao teroristicki akt u CG,ova emisija ne zasluzuje nikakvu paznju

Siki
Gost
Siki

Ti vidim redovno pratis i emisiju i ovaj portal. Znaci da nedje u sebi vapis za istinom. Uci, uci, i mozda jednog dana i naucis prave stvari. Mozda ti izbijemo Garasanina iz misli.

pakol
Gost
pakol

Siki,poslije Sindje saradnika suda koji je po sopstvenom kazivanju planirao teroristicki akt ona fotelja kod Sukovica je ostala zanavijek uprljana..mozes i ti gostovati a i uskoro ocekujemo Soraju i zmaja od Sipova.sjeti se kako je docekao Vesnu Perovic predsjednicu skupstine a kako Sindju..

Siki
Gost
Siki

Nije tebi dovoljno sto je Putin poslije dva dana smjenio nacelnika jedne sluzbe i sto je 5-6 dana po izborima poslao nacelnika svih obavjestajnih sluzbi u Bg da smiruje situaciju sa Tomom i Acom.ppsto su oni to.prvi otkrili. Nije ti dovoljno sto kazu Englez i Amerikanci, BIA i Vucic, nije ti bilo dovoljno sto su iz DF uhvaceni s parama… Više »

NOB
Gost
NOB

Tako je Siki, ovom mamlazu reci da ono sto pricaju pripadnici 5 kolone apsolutna je laz. Tako su ti isti pripadnici 5 kolone u Srbiji ubili Đinđica pa sve svalili na zemunski klan a posto ta prica vise ne pije vodu sad pricaju kako su to uradile strane obavjestajne sluzbe. Tako su i ođe htjeli da naprave pokolj pa posle… Više »

Naivan
Gost
Naivan

A ko je onda trebao da upadne u Skupštinu i uhapsi Djukanovića?

peki
Gost
peki

a odakle djukanovic u skupstinu…tamo nikad nije bio…

Zastarao dug
Gost
Zastarao dug

Vidiš kako ljudi zaboravljaju, ovi su uhapšeni pod tom optužbom, a jedan dron je trebao da parališe SAJ na Zlatici. Čitaj štampu iz tog perioda!

Hdz Tivat
Gost
Hdz Tivat

Aco i Duško

pakol
Gost
pakol

sjeti se Dubrovnika,rata za mir,deportacije muslimana i slanja istih pod noz mladiceve vojske,sverca oruzja i duvana,prodaje najboljih kompanija,sa namjerom posvadjanog naroda,limenke,pohare,siromastva,progona liberala i svega crnogorskog..bio sam za suverenu Cg mnogo prije tebe i 2006 jer nijesam cekao kad bude to drugima odgovaralo ..pozdravi Sindju

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Vlast u Crnoj Gori je u sva tri slučaja opstala jer je predvodila državu u pravom pravcu!!!
Nijedan nije mogao biti realizovan odmah, već postepeno i to je bilo ispravno i svaki taj slučaj je bio ispravan!!!

Vaka
Gost
Vaka

Bravo. Vodili smo gotovo sjajnu spoljnu politiku

Duboko Grlo
Gost
Duboko Grlo

Slobodan Milosevic je kralj Latinka moraš priznat teska srca!

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Još nijesam odgledao emisiju ali unaprijed potpisujem sve što Latinka kaže. Rijetko gotivna ličnost, poštovanje do neba!

Izbeglica
Gost
Izbeglica

Malo malo pa ona gost Šukoviću. Dokle?

Život istine
Gost
Život istine

Mora Šu()ković da uozbilji emisiju, pa mu Latinka i slični vade prosjek!

Siki
Gost
Siki

Vidim pratite ga redovno!? Znaci da imate zelju za istinom nedje u sebi i ako sirite lazi po portalima. Gledajte i ucite mozda od vas i ispadnenesto na kraju

Život istine
Gost
Život istine

O čemu je riječ? Dežurate li samo na ovom ili na svim portalima?

Siki
Gost
Siki

Ovo je crnogorski portal i na njemu komentarisem sta hocu i kad hocu. Ni na jednom drugom portalu komentar nijesam dao a na pojedinim poput Vijesti i 4S necu nikad i ne otvaram ih. Ovo je slobodna zemlja i slobodN portal. Sto da neces da mi zabranis?

Život istine
Gost
Život istine

Boj’ se čovjeka jedne knjige. “Hominem unius libri timeo” rekao je Toma Akvinski, ali je to previše komplikovano za tebe, slobodni komentatoru!

Send this to a friend