Politika

Lažna vijest: Na objavljenom snimku nije Koča Popović

Nakon Stjepana Filipovića na meti revizionista se našao još jedan simbol borbe naših naroda za slobodu i bolje društvo, Koča Popović, objavio je portal raskrinkavanje.me.

<<<Mrzitelji antifašizma opet manipulišu<<<

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je 27. maja na svom Facebook profilu objavio snimak za koji tvrdi da je jedan od rijetkih preživjelih snimaka Milovana Đilasa, Vladimir Velebita i Koče Popovića na pregovorima s Njemcima.

Uz snimak je objavio sljedeću poruku:

Zbog poplave, po društvenim mrežama, nekoliko svima već dobro poznatih fotografija iz II svjetskog rata na kojima se vide četnici sa Italijanima ili Njemcima, kojima je partizanska posleratna propaganda pokušavala da predstavi njihove jedine prave protivnike kao izdajnike, dok su dokaze svoje kolaboracije s Njemcima (posebno u Hrvatskoj) temeljno uništavali, objavljujem jedan od rijetkih preživjelih snimaka na tu temu. Milovan Đilas, Vladimir Velebit i Koča Popović na pregovorima s Njemcima, nakon dogovora SAVEZNIKA – Britanaca i JVO, da se unište partizani.

Nadam se da će snimak pomoći jednoumcima, koji vjeruju svemu što im je plasirano kroz Titove udžbenike, da shvate kako su stvari u II svjetskom ratu bile komplikovanije od crno-bijele slike toga vremena koja im je bila “prodavana” decenijama. I one slike četnika sa neprijateljima su bile proizvod nekih kratkoročnih dogovora na pojedinim lokacijama, kad je objema stranama to odgovaralo, kao što je i ovaj snimak. I partizani i četnici su znali da neće oni odlučiti svjetski rat, već velike sile, pa su se i jedni i drugi trudili da kraj sukoba dočekaju kao pobjednici na domaćem terenu.

Bilo je tu svega, što i ovaj snimak dokazuje.

Njegovu objavu podijelili su korisnici Facebooka, na svojim profilima i u desničarskim grupama.


Njegovu objavu preuzeli su i portali In4s, Srpska istorija, Iskra, Vidovdan, Blic i ssr.org, sa naslovima:

(VIDEO) OVO SE NIJE UČILO U ŠKOLI: Partizani na pregovorima sa Hitlerovom vojskom

NAJVEĆA TITOVA TAJNA Đilas, Koča i Velebit 1943. pregovarali s NEMCIMA o primirju /VIDEO/

Ko je na snimku?

“Pretragom smo utvrdili da nije riječ o nekom novootkrivenom ekskluzivnom snimku, već da je u pitanju isječak iz dokumentarnog filma Konstantin Koča Popović iz 2015. godine koji je režirao Goran Marković. To je jedan od filmova iz serijala Titova soba tajni u produkciji Filmskih novosti”, piše raskrinkavanje.me.

Frejmovi iz ovog filma se već 2018. godine pojavljuju na internet forumima kao dokaz saradnje partizana sa Njemcima.

Na snimku se navodni Đilas i Velebit vrlo slabo vide, ali je zato navodni Koča dat u par krupnih kadrova.

Svakome dobronamjernom ko je pogledao ovaj snimak je jasno da osoba za koju se tvrdi da je Koča Popović nema njegove fizičke osobenosti, odnosno da to nije Koča Popović. Ipak, Raskrinkavanje.me je kontaktiralo režisera filma Gorana Markovića koji je izričito potvrdio da na snimku koji je korišten nije Koča Popović.

Šta znamo o martovskim pregovorima?

Martovski pregovori između partizana i Njemaca iz 1943. godine započeti su u Gornjem Vakufu, i nastavljeni u Sarajevu i Zagrebu.

Partizanska strana je vodila te pregovore u teškim uslovima, opkoljena sa svih strana od Njemaca, Italijana i četnika, u toku bitke na Neretvi gdje je hiljadama ranjenika i bolesnika prijetilo uništenje. Pored pregovora o razmjeni ratnih zarobljenika, sa Njemcima se razgovaralo o privremenoj obustavi borbi. Ipak, u osnovi ovih pregovora bilo je kupovanje vremena i taktiziranje obje strane.

Ono što partizani nijesu mogli znati jeste da iscrpljene njemačke jedinice uopšte nemaju namjeru da prelaze Neretvu i da je operacija Vajs još 10. marta bila završena.

Sem razmjene zarobljenika, martovski pregovori nijesu imali druge značajnije ishode.

Da nije napravljen dogovor o nenapadanju između Njemaca i partizana govori nam i to da je samo dva mjeseca kasnije, njemačka komanda započela je operaciju Švarc, kod nas poznatu kao Petu neprijateljska ofanziva ili Bitka na Sutjesci, u kojoj je u žestokim borbama poginulo preko 7.000 partizana.

Istorijska nauka niti jugoslovenski, britanski, njemački, italijanski ili drugi izvori nijesu zabilježili nikakvo zajedničko djelovanje partizana i Njemaca u Drugom svjetskom ratu. Takođe nije zabilježena nikakva materijalna pomoć partizanima od strane okupatora. Za razliku od ovoga, postoje nebrojeni istorijski izvori koji potvrđuju vojnu saradnju, naoružavanje i materijalnu pomoć četnicima, na čitavoj teritoriji Jugoslavije, od strane Njemaca, Italijana pa čak i ustaša.

Martovski pregovori svakako nijesu bili događaj koji su komunisti isticali i slavili, ali daleko od toga da su bili „skrivana tajna“, kako to revizionisti ističu. Tito je o suštini martovskih pregovora govorio u nekoliko navrata, a prvi put neposredno nakon njihovog okončanja, još 10. aprila 1943. O njima su svjedočili u knjigama i razgovorima i njihovi učesnici – Đilas, Popović i Velebit. Temom su se bavili i publicisti i istoričari, a Mišo Leković je 1985. objavio knjigu Martovski pregovori 1943, nakon koje je malo toga ostalo nepoznato.

“Objavu na Facebook profilu Slavena Radunovića ocjenjujemo kao lažnu vijest, zato što je njena esencija snimak na kome nijesu navedeni događaj i njegovi akteri. Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. Objave portala In4s, Srpska istorija, Iskra, Vidovdan, Blic i ssr.org ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti”, zaključuje raskrinkavanje.me.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
slanik
Gost
slanik

slaven LAŽOV ka i svaki put kad progovori………..

Berane
Gost
Berane

Bisera ovog majko moja kaže iz Titovih udžbenika a da nećemo možda iz Drazinih možda bi vise volio ? A vazda ste bili protiv svoje države i svog naroda samo ste išli ka interesu počevši od Draze pa do Mande .

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Glupane tu knjigu o draži je komunista pisao.

lludak
Gost
lludak

e ajvani vi neznate stoje juce bilo a ne za vrijeme rata pa danas svasta govorite a papir svasta trpi

zvizdan
Gost
zvizdan

sto rec bez cetnici ,svi znaju sto su bili i sto su sada
dzabe sva farbanja vazda ce ostat izdajice i saradnici fasisticki

Peja
Gost
Peja

Pa je li bilo pregovora ili ne? Valjda je to bitno, a ne ko je personalno ispred komunista ucestvovao..

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Da nije laži veljesrbi ne bi postojali.A i zvanična istorija im je ili laž ili ukradena od drugih naroda

LovacNaCetalje
Gost
LovacNaCetalje

Svaka Velje Srbska rabota je ovakva. Lazu kad zinu!

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Aco pogledaj skrivenu kameru iz bara vrijeme ti je.

Vjernici
Gost
Vjernici

Ovim samo dokazuje da ga je sramota svojih cetnickih predaka samo je on gori od njih kad ih brani na ovaj nacin.On se i u Politiku upustio zbog toga sto mu je neko bio cetnik i svoj zivot unisti covjek da bi dokazao nesto sto svi dobro znaju a ima jos i zivih svedoka cetnickih zlocina

SrđanR
Gost
SrđanR

Upravo je to razlog, njihovi preci koji su bili kolaboracionisti, tačnije izdajnici! I Slaven želi po svaku cijenu opravdati svog đeda koji je ostupio! A kuda je odstupa’ i s kime!? To je pitanje svih pitanja! Bježao je skupa sa Njemcima! Išao je, kao većina četnika, ka Austriji i tu se našli u sendviču. Nije ovo Srbija gdje je četništvo… Više »

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Slaven Radunović, DF lažovi i četnici (fašisti)… zastiđa Crne Gore. Oduzeti državljanstvo i proterati ili na robiju.

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Četnici i partizani za vrijeme rata opjane se i ne znaju šta rade i ostali isto i sve su ubijali tad nije bilo droge ne možeš da izdržiš znam da ovo niste zna li.

Joo
Gost
Joo

Ti licno svemu tome svedocio

Titograd
Gost
Titograd

Slavene uz Meda si počeo da se baviš najgorim podmetačinama i lažima. A bio si normalan momak iz Titograda.

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Ja vec znam sto ce da se desi sa crnom gorom sa zapada 100 posto.

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Evo vam jedna vijest za koju vam nebi palo nam. U drugi svjecki rat vojnici i generali nisu ima li droge pa su umjesto toga koristili alkohol i partizani i četnici i nisu znali šta rade kada se napiju. Ovo vam je živa istina.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

To ti je tata u povjerenu pričao?….. i sigurno ti je dobronamjerno rekao još,, ali ne pričaj to nikome”

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Ja već znam sto će biti ja sam na zapad 100 posto znam šta će da se desi.

Lida
Gost
Lida

Sta ste na nas digli hajku cetnicku vam ….. ….. .

fififl
Gost
fififl

Izbacite slike iz NDH pogotovo pisma Draže Mihajlovića, naredbe itd. Pa da vidimo o toj ugroženosti srpstva i četnika od strane ustaša 😂 A zajedno su uživali u NDH kao i sprovodili ubistva u logorima.

Aco
Gost
Aco

Pa ko je na slici ako nije Koča? Kad već raskrinkavate, napišite ko je na slici. Neki partizan jeste sigurno

Djuvbenffiobol
Gost
Djuvbenffiobol

Uzzzzzi kameru.

Blaki
Gost
Blaki

Ne čudi me njegova izjava .Četnik je vazda četnik.

Velja gora
Gost
Velja gora

Moze biti da smo blesavi, ali ne bas svi Na pregovore nijesu mogli ici obicni vojnici, vec visoki oficiri Je li malo sto je bio Djilas, treci covjek u hijerarhiji. Dalje, nakon kapitulacije Italije, jesu li citave Italijanske jedinice u dogovoru sa Partizanima zajednicki se borili protiv Ustasa i Domobrana Protiv Njemaca jako malo… Divizija Garibaldi, naprimjer. E pa ako… Više »

vuk
Gost
vuk

Još kad bi naveo da su talijanske jedinice se borili na strani partizana poslije kapitulacije Italije ,samim tim su se odrekle Fašizma, za razliku od četnika koji su za razliku od talijanskih jedinica koje su prišle partizanima prišli nacističkim Njemačkim jedinicama i nastavili da vrše zločine nad Crnogorskom nejači…

Velja gora
Gost
Velja gora

Vuce, Vuce Glavna rabota kod Partizana u Crnoj Gori nije bila borba protiv okupatora, jer nakon debakla na Pljevljima jedini.posao im je bio da unistavaju ” petokolonase, reakcionare, kulake, neprijatelje omladine, domace izdajnike , majki domacih izdajnika i protivnika Lenjinski -staljinskih principa rjesenja nacionalnog pitanja. Ta borba se svela na sprovodjenje Revolucije i ubistva ogromnog broja Crnogoraca i Bokelja. Mnogo… Više »

Joo
Gost
Joo

Velja….spinujes……ali ti ne ide……

Vlado
Gost
Vlado

Pi, zavazda pi!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

ČETNICI SU UČESTVOVALI NA KOZARI PROTIV SVOG NARODA!!!???Kad sam to pročitao zgranuo sam se,sve su zsrobljenike predali ustašama,posramili su čuvenu srpsku vojsku po sto puta!!!

Istorija
Gost
Istorija

I na Neretvi i svuđe. pa i svoj narod su ubijali u Jasenovcu iako danas zločine pripisuju samo hrvatima. Ali ima slika i dokumenata, džabe kurir i pink kao i mozgovi tipa Radunović i Mandić, i posrnuli popovi tipa Amfilohije i Joanikije.

Velja gora
Gost
Velja gora

Cetnici ubijali u Jasenovcu
Ovo.ni Hrvatima nebi palo na pamet, a jakp su mastoviti
Bice da si neki Sekulin Domobran
Bravo

Drachki
Gost
Drachki

‘Oće četnici silom na sramotu da omalovaže partizane. Evo godinama pokušavaju da da se operu od sramotne saradnje sa okupatorima. U tu priču samo oni i vjeruju. Kako reče istoričar Dr. Milivoj Bešlin, na pitanje u vezi srpske revizije istorije: Nema revizije. Istorija je već napisana. U svijetu se zna gdje je ko bio. Tako da žalim ove ljude koji… Više »

Velja gora
Gost
Velja gora

Zamislite vaseg partizanskog junaka Blaza Jovanovica koji naredjuje da se likvidira 14. god. djevojcica iz Rogama kod Podgorice
A mogao bih o takvim zlocimima do sjutra
Ali da ne ulazimo u to
Iz pijateta
Svi, alibas svi su cinjeli zlocine…

brkoo
Gost
brkoo

Martovski dogovori su direktno bili usmjereni na sprečavanje desanta savezničkih snaga na obalama Jadrana.

GLUPAN
Gost
GLUPAN

Mi se glođemo a ustaše i handžar divizija nam se smiju.Koliko smo dali života u 2 sv.ratu ? Ni to nam nije nauk,nego se i sad svađamo.Kod ustaša je sud odobrio za dom spremni.O tome niko ne piše a oni su stotine hiljada pobili to uzvikujući.Dobro da nas ikako ima kakvi smo.

Aljo
Gost
Aljo

Sad bi neki da prekrajaju istoriju i u isti koš da sa partizanima stavljaju četnike,ustaše,zelenaše,belogardejce,baliste,handžar diviziju….E NE MOŽE.SLAVA PARTIZANIMA.

Dino
Gost
Dino

Ovi se četnici pomamili ni da su oni dobili rat.A dok bješe druga Tita ,nijesu se živi čuli….
Na mrtvoga vuka i zec k…. diže

Sova
Gost
Sova

Ljudi koji pamte malo duže se sjećaju priče, koja je kružila narodom, kako je Hitler nudio razmjenu zarobljenika Staljinu: Staljinovog sina za njemačkog generala. Ne znam da li je to istina, ali ako jeste, znači da su i Sovjeti pregovarali sa Njemcima, pa je i Staljin izdajnik. O ugovoru Staljina i Hitlera o nenapadanju 1939. godine, i o zajedničkom cijepanju… Više »

Aljo
Gost
Aljo

Istina je ali Staljinov odgovor je bio vojnika za generala NE mijenjam.Sin mu je izvršio samoubistvo u njemačkom logoru.Pakt o ne napadanju je potpisan jer su Poljska,Francuska i Engleska gurali Hitlera da napadne SSSR.

Velimir
Gost
Velimir

Sramni DF je toliko obezcascen da ga ni Medojevic,koji je simbol bezcasca I lazi vise NE moze unizit!
Dno dna!

Cucka jeka
Gost
Cucka jeka

Svaka istina im je ovakva.
Bravo za raskrinkavanje

Tgd
Gost
Tgd

Njihov otac Dobrica je doboljmo rekao o njihovoj potrebi za ,,istinom,, lazu, lazu, lazu non stop

Zeljko
Gost
Zeljko

Sve se radi na tome da se istorija prekroji u korist pete kolone u susjednoj zemlji to im polazi za rukom a i ovamo ce ako aktuena vlast ne reaguje na vrijeme.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Svi su u ratu pregovarali sa svima i to je poenta i suština cijele priče.Isto tako u tom ratu nije bilo nevinih i svi su ruke okrvavili i svi su činili ratne zločine, s tom razlikom što su za svoje zločine četnici i drugi odgovarali,a partizani za svoje zločine nisu odgovarali.

Mondo
Gost
Mondo

Onda podrzi i Sekulu Drljevica, koji je bio javno za nezavisnu CG, licemjerju jedan ljudski

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Uvredama se služiš jer nemas argumenata.Ako ti je tako lakše,neka ti ga bude.

ND
Gost
ND

Partizani su sa Njemcima vodili pregovore o razmjeni zarobljenika,isključivo. Dok su četnici i ustsše kao kolaboratori vodili pregovore o zajedničkoj borbi protiv partizana. Lak su na teritoriji NDH četnici i ustaše imali dogovor o tome. Nemoj ovakvim komentarom da relativizuješ istoriju i porefiš neuporedivo.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nije tačno.Vodili su i pregovore o obustavi neprijateljstava za neko vrijeme,posebno u vremenu oko i posle tkz bitke na neretvi i o tome postoje dokumenta i arhivska građa i o tome su pisali više istoričara.Tačno je da se partizani ne mogu porediti sa četnicima,ali ni četnici sa ustašama.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ali je tačno i to da sve kno zašto su se partizani borili više ne postoji.Nema Jugoslavije,nema socijalizma komunizma,nema bratstva i jedinstva,a nema ni radničke klase,makar ne u crnoj gori.

Joo
Gost
Joo

Decko koji nemas pojma…..partizani su branili svoj narod od okupatora koji je bio na NASOJ teritoriji…..tako da to ratni zlocini i slicno ne drzi vodu….ne izjednacavaj jer te istorija demantuje…..chetnici su zlocinci nacisticki saradnici isti kao i ustase…..

nebojša
Gost
nebojša

Fino su nas sve zajedno odbranili.Okreni se i pogledaj đe smo to mi koji smo se odbranili,a đe su njemci i drugi koji su nas napadali i od kojih smo se branili i odbranili.

ND
Gost
ND

Mogu prekrajati šta hoće,ali se istina zna. Ko je vjera,a ko nevjera. Ko je borac za slobodu a ko saradnik okupatora,izdajnik i zločinac. I ko danas,poslije 75 godkna stoji na pozicijama kao 15 maja 1945.

Aljo
Gost
Aljo

Tako je…..ups a spomenik Krstu

ND
Gost
ND

Ja govorim o NOBu,a tebi kao nekom ko se prepoznao kao nasljednik izdajničke politike,mogu reći da mi te kao zavedenog žao.

Lipovo
Gost
Lipovo

Ovakvim podmetanjima se ni djeca više ne služe! Providno i prizemno, ali istoriju ne mogu promijeniti pa da se pleme sakupi.

Rašo
Gost
Rašo

Laž i četništvo, osnovna orjenacija DF-a. Zbog ovih laži g. Radunović bi morao odgovarati, pa bi u buduće pazio što laje.

Zemo Hajrov🇲🇪
Gost
Zemo Hajrov🇲🇪

Ja mnim da je ovo kocha

Tgd
Gost
Tgd

A sto i ako su bili da pregovaraju oni su bili jedini borci protiv okupatora fasistickog, a ne kao cetnici i ustase izdajnici svoje zemlje, petokraka je unistila cetnike!!!

Ljubo Čupić
Gost
Ljubo Čupić

Ne možeš od dotičnih očekivat ništa tačno i pametno..

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Sjedi Radunovicu, jedinica za kraj skolske godine…!!!!!!!

Skorpion
Gost
Skorpion

Zamisli još ponavljač i opet dobi jedinicu !!!!

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Najbolje se ideje radjaju dok sjedis u Kristal i gulis koljenicu, kao sto vidis…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Dido
Gost
Dido

Haha Partizani crni vrani,crni su vam došli dani

Joo
Gost
Joo

srbochetnicima je svaka istina ista…..cista laz, prevara, i pljacka………

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Samo vidjeti ko je objavio i sve je jasno!

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Cime se bave ocajnici, masti njihovoj nema kraja! Moraju postojati zakonska sredstva za suzbijanje laznih i malicioznih informacija kroz drustvene mreze… pozvati na odgovornost Facebook i ostale drustvene mreze koje omigucavaju plasiranje teorija zavjere i lazi na njihovim platformama – to se mora zakonski regulisati

Joksim
Gost
Joksim

E.pljunuti koča !

Ccx
Gost
Ccx

Bravo

Paki
Gost
Paki

Bice Medo opet postavio fotografiju 😂

Lux
Gost
Lux

Koča Popović je heroj, Jovo Kapičić je heroj, četnici su zločinci, prosto

Send this to a friend