Politika

Lekić: EU opet potvrdila da nas Abazović udaljava od Evrope

Milica Lekić

Najnovija izjava izvjestioca za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonina Picule, o tome da je Abazović izazvao krizu sa tzv. Temeljnim ugovorom, te da Otvoreni Balkan ne treba da bude prioritet, je u potpunosti potvrdila ono što SD govori: da nas Abazovićeva vlada ovakvom politikom nepovratno udaljava od EU, saopštila je potpredsjednica SD-a, Milica Lekić.

“Gdje ćemo jasniju poruku od te da je: “premijer preriskantno kalkulisao procedurom Temeljnog ugovora”, te da je u čitav proces morala biti uključena javnost? Slične poruke EU, koje su premijeru uputili i EU ambasadori na zatvorenom sastanku, su toliko jasne da je javnost Crne Gore sad jedino u dilemi da li da vjeruje Abazoviću ili sopstvenim očima.”

Lekić je dodala da, dok ovakve stavove slušamo iz EU, “Abazović dođe i bez pardona nam saopšti da su za naš evropski put od ključne važnosti teme poput Otvorenog Balkana i Temeljnog ugovora, za koje imamo dijametralno suprotne izjave iz EU. Tolika količina potcjenjivanja građana, svojstvena autiritarnim ličnostima, govori sve o kvalitetu politike Abazovića.”

Lekić je naglasila i da u svom intervjuu Picula postavlja i pitanje je li sav haos oko Temeljnog bio zaista nužan da bi se istrgovala podrška DF-a u parlamentu za pravosuđe, ili je moguće postojala alternativa.

“Na šta bismo mi dodali-naravno i očigledno da je postojala mogućnost izlaska iz krize pravosuđa bez Abazovićevog “trgovanja” Temeljnim ugovorom kao jednom od najosjetljivih tema u državi. I naravno da je to bilo neprihvatljivo ovoj vladi, kojoj su Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan i jedini cilj, a ne nikakvo sredstvo za deblokadu pravosuđa i EU put, kazala je Lekić.

Ona zaključujuje da zato SD kontantno poziva na skraćenje mandata Skupšini i time političke agonije, “u kojoj zarad ostvarenja nečijih dječackih snova da bude novi Rišelje, čitavo društvo srlja iz problema u problem. Crnogorski Rišelje mora shvatiti da ne može ostvariti agendu srpskog sveta i istovremeno održati odnose sa EU, jer su to dva potpuno suprotna cilja. A i zato što je za real-politiku potrebno mnogo više od… sposobnosti da nekog prevarite”.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
mariusLKJMićkoTivijanzoki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LKJ
Gost
LKJ

A što vas ne pustiše u Vladu, počinuli bi svi. I ti si bila čudo kao PR u Ministarstvu prosvjete. Vi ste tamo sve pripremili Vesni Bratić da nas dokrajči. Vratite stanove pa da pričamo.

Mićko
Gost
Mićko

Svi ste vi u sluzbi jednog čovjeka. Neki svjesni a neke treba osvijestiti.

Tivijan
Gost
Tivijan

Mi opet imamo dilemu oko ovoga, opet smo zbunjeni …… sad je malo jasnije kako su nas 1918. utulili

zoki
Gost
zoki

to mu i jeste cilj, da zajedno sa vucicem razbije drzavu na dva entiteta,srpski i albanski, kao Bosnu—opametite se vise

marius
Gost
marius

E ne može se napravit entitet sa 5 % albanaca u CG.To su priče ta malu djecu, koju plasira,zna se ko. Albanci ,bar veći dio njih su lojalni građani države CG,dok se to na žalost,ne može reč za neke druge.

Send this to a friend