Politika

Lekić: Način posjete Rame još jedna slika politički – teritorijalno dezintegrisane zemlje

Lekić

Način posjete Crnoj Gori albanskog premijera Edija Rame još jedna je slika politički – teritorijalno dezintegrisane zemlje, kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je istakao da, koliko god takva posjeta bila netipična i nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa, ona nije novina kada se radi o posjetama Crnoj Gori.

“Premijer Rama uopšte nije problem i ovoj priči jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast. Zato povodom posjete Tuzima tema nije Rama, koji mi je lično, makar zbog orginalnog stila i odlicnog poznavanja stranih jezika simpatična pojava, već je tema crnogorska vlast”, kazao je Lekić.

On ističe da je crnogorska vlast utemeljenjem ovakve prakse po kojoj se iz susednih zemalja ulazi u Crnu Goru kao u neki domaći nacionalni park prekršila najmanje dvije stvari.

“Prvo je prekršila uobičajna pravila međunarodnih posjeta. Drugo prekršila je pravilo simboličnog i stvarnog poštovanja državnog dostojanstva svoje zemlje prezentujući se kao politički- teritorijalno dezintegrisana zemlja”, naveo je Lekić.

On je kazao i da su i drugi predstavnici država, posebno iz regiona, nerijetko dolazili najprije u dijelove naše zemlje gdje žive manjine iste nacije pa bi se zatim odlazlo u zvaničnu Podgoricu.

“To je nedavno važilo i za predsjednika Hrvatske Milanovića koji je stigao ratnim brodom u Tivat, imao sastanke po Boki Kotorskoj pa se zatim sreo sa crnogorskin zvaničnicima na Cetinju i Podgorici. Takođe i političari iz Bih i Kosova su posećivali dijelove Crne Gore pa poslije eveventualno produzavali za Podgoricu”, kazao je Lekić.

Prema njegovim riječima, Ramina posjeta je inovacija i originalan doprinos praksi “o kojoj govorimo samo u tome da iz Tuzi nije nastavilo još nekoliko kilometara do Podgorice”.

“Niti da je sve to zainteresovalo predsjednika crnogorsje vlade, makar bio i odlazeći”, naglašava Lekić.

U sličnom stilu je, ističe on, bila svojevremeno najavljena posjeta predsjednika Srbije Vučića Beranama.

“On je poslije odustao iz nekih svojih razloga. Sve ovo govori o kombinaciji neozbiljnosti, nekomeptentnosti, moguće i nedopustive konfuzije svih tih brojem impozantnih institucijacija crnogorskih vlasti koje su međunarodne odnose shvatili prilično kao političko-diplomatski turizam.  S druge strane ogromnim brojem posjeta crnogorskih zvaničnika koje imaju pretežno statistički karakter se uglavnom lažno šminkao imidž međunarodnih uspijeha. Koji se završavaju ovakvim prilično ponižavajućim međunarodnim slikama države”, navodi Lekić.

Nova vlast, dodaje on, treba da promjeni ovakvu praksu.

“Pritom ne uvodeći posebne i orginalne novine. Već jednostavno primjenu uobičajnog modela i protokola iz ozbiljnog svijeta.  U najkraćem, svaki državnik treba da dodje u našu zemlju na bazi usaglašenog programa i protokola, prvo u Podgoricu, zatim u druge dijelove zemlje. I uvjek u protokolarnoj pažnji zemlje domaćina tokom cijelog programa posjete. Time se , s jedne strane, izražava formalni i suštinski respekt kako prema gostu tako prema svojoj zemlji. S druge strane ne bi izostali prirodni i demokratski kontakti sa manjinama koje su potencijalno dragocijenom mostovi saradnje sa susjedima”, navodi Lekić.

On navodi se je ovdje riječ o poštovanju osnovnih diplomatskih pravila.

“A stanje zemlje o čijoj se vladi dogovara, i to nimalo diskretno, u Beogradu, Tirani, Ankari itd. je druga, još složenija tema.  Radi se o još jednom rezultatu odlazeće vlasti. To svoje političko dijelo Đukanović je na kraju grubo nazvao “konfederalnim torovima”. Ja bih to blažim tonovima nazvao dijelom neozbiljnosti, dijelom sitne provincijske računice, dakako sa posledicama. Sada sve to treba ispraviti ozbiljnom, državno- diplomatski osmišljenom i transparentnom politikom”, zaključio je Lekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1111
Gost
1111

Zar ne moze covjek doci u privatnu posjetu a da se tebi ne javi….ti si omatufio jadan…

Hurem
Gost
Hurem

Ovaj izasao iz muzeja madam Tiso,na sunce nikako istopit ces se. VOSTANI

Goni
Gost
Goni

Pa ljudi sto je vama covjek je dosa da pije kafu u restoran iliria iz a restoran je kancelarija predsjednika opstine I sasvim slucajno su se sreli I pili kafu pa zar ne smiju kakvi ste vi breee

Opus
Gost
Opus

Ovaj je totalno izlapio. Od opozicionog lidera dogurao je do potrcka, kojeg su napustili cak i oni sa kojima je osnovao stranku. Milov ministar, Draginjin djak i Slobin ambasador. U sutonu politicke karijere poceo da izbacuje ljude zbog lajkova po fb. Jad i cemer

Cheese
Gost
Cheese

Od ove drzave svi prave teritorijalno dezintegrisanu jedinicu. Istina je da se CAST i DOSTOJANSTVO nase drzave ovim urusava i da je tacno da u diplomatskim krugovima djelujemo kao neozbiljna i skoro propala drzava. Te stoga, da se to ne bi desavalo u buducnosti, zakonom urediti posjete u privatnom planu i protokolarnom. Na taj nacin, zabraniti i Srbima, i Albancima,… Više »

Maki
Gost
Maki

haha ..pa Milo je bio deset puta u BG bez zvanicne posjete …..to svi znaju

MMM
Gost
MMM

Ironije je da ovaj covjek odlucuje o necem u Crnoj Gori, pa on uopste nije bio za nezavisnu Crnu Goru. On se 1997. godine nije stavio na raspolaganje svojoj zemlji. Ocijenio je da ce se bolje uhljebiti kod Milosevica a kasnije Kostunice. Ne zaboravimo da je bio ministar kod Mila Djukanovica. Bio je i u DF.

BERNARDO
Gost
BERNARDO

Imate vlast ali se ništa ne pitate! Navikavajte se na to!
Ovo je Crna Gora i neće nam srbija odlučivati koga ćemo, a koga ne ugostiti.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

BERNARDO tvoja mudrost ce uci u anale milogorske historije slavice se tvoje besjede u Tirani, Zagrebu i Sarajevu a Pristini ce ti dignuti spomenik.
Ahahahahahahahahahahahaasahahhahaaa

Maki
Gost
Maki

kakva Srbija…sta pricas…ovaj tekst nema veze sa Srbijom…..imate stvarno velike komplekse od Srbije…..

Brano Nkšićanin
Gost
Brano Nkšićanin

Dali je Lekić živ?

Plimut expres
Gost
Plimut expres

Njemu super, čitav život proveo mijenjajući stranke i preko tuđih leđa ulazio u skupštinu, a sad čeka neko novo uhljebljenje.Neke ljude nikako ne možeš ubijediti da odu u penziju.

C G
Gost
C G

Vulin i ostali ti ne smetaju?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Procitaj prvo clanak pa komentarisi ili volis biti glup.
On navodi se je ovdje riječ o poštovanju osnovnih diplomatskih pravila.

“A stanje zemlje o čijoj se vladi dogovara, i to nimalo diskretno, u Beogradu, Tirani, Ankari itd. je druga, još složenija tema.

Maki
Gost
Maki

kad je bio Vulin ?

Naroz
Gost
Naroz

Da li se u teritorijalno dezintegrisanje zemlje, računa i nelegalna, uzurpatorska, neregistrovana crkva susjedne države, koja raspolaže sa 100% crnogorskih crkava i imovine, sa 95% neprijavljenih stranih državljana u svojoj službi, koji se broje hiljadama?

delboj
Gost
delboj

*zena

Petar.NK
Gost
Petar.NK

Privatna posjeta, kao Amfilohije i Mandic u Patrijarsiju, pa sledece nedjelje kod Vucica.

Vava
Gost
Vava

Rec je glavnim drzavnim funkcionerima iz susjedstva, mesas babe i zabe

Libero7
Gost
Libero7

Nijesi se bunio kad su cetnici dolazili i jad ovaj srpski ambasador ide i po crnoj gori i nagovara za glasanje.lekicu poslije sluganstva milosevicu tesko mozes oprat biografiju

marius
Gost
marius

Nesto se ne sjecam kad su oni serbijanski oficiri i Vulin htjeli u uniforme da udju u CG , da ista komentarisa. No ti si ovako poprilicno nebitan i u svojoj stranci, a kamoli da tvoj rijec nesto znaci u politickom smislu. Tvoje vrijeme je proslo, sto predje shvatis, tim bolje za tebe.

!!!
Gost
!!!

Jad i cemer si ti moj Lekicu.Ustogljeni drveni filozof.Necete dugo ba..zgati.

Njegoš
Gost
Njegoš

Eto tebe će pitati kad će ko dolaziti i đe i kod koga 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Njegoš
Gost
Njegoš

Valjda je ovo demokratska država, kad mogu dolaziti srpskoruski teroristi neprijatelji i mrzitelji države Crne Gore i Crnogoraca, valjda mogu i prijatelji države Crna Gora i Crnogoraca da dođu, ili ćete vi određivati kad će doći kako i kod koga??

Radoje
Gost
Radoje

Ovaj diletant prica o pravilima a nije u stanju da preuzme odgovornost za raspad svoje partije. Napustilo ga je na desetine uglednih ljudi, jer su svi shvatili da je nesposoban. Nestatutarno izbacuje ljude zbog lajkovanja i slicno. Smijurija

Markoza
Gost
Markoza

A tebe je trebao pitati. Evo pitacu te mogu li do grada poci. Ne mlati zivota ti. Ti i tvoje mlacenje prazne slame. Ni u svoju kucu se ne pitas a oces da se pitas ko ide ko dolazi i kod koga.

Slobodan
Gost
Slobodan

Ajde u penziju vise, omatufio si i ne znas sto pricas ali znas da rascrujes sve koji drugacije misle u svojoj stranci. Produzi dalje…

Send this to a friend