Politika

Lekić: Nemam pravo da odustajem, Skupština neće prihvatiti instrukcije Đukanovića

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da se sticajem okolnosti našao u ulozi kandidata za mandata i da nakon svega što se desilo nema pravo da odustaje. Smatra da još postoje pravni argumenti da on bude mandatar.

“Mislim da voz nije prošao. Na pregovorima se pojavio konsenzus oko mene i to mi je stvorilo odgovornost i zaključio sam da nemam pravo da od ovoga odustajem. Pokušaću da, respektujući pravila demokratije, djelujem u ovom situaciji”, rekao je Lekić u esmiji “Načisto” na TV Vijesti.

On smatra da je predsjednik države Milo Đukanović zaobišao neke procedure kada je dao prijedlog da se skrati mandat Skupštini, ističući da parlament sa razlogom neće prihvatiti njegove instrukcije koji “igra političku igru ispod nivoa”.

“Njega ne zanima opšti interes izlaženja iz krize, nego ima svoje ciljeve, a jedan od njih je da se analira rezultat izbora iz 2020. godine”, naveo je Lekić.

Smatra da je Vlada Zdravka Krivokapića formirana pod crkvenim uticajima, a Dritana Abazovića pod međunarodnim.

On je istakao da je poznato građanima da Ustav ima nevjerovatne praznine.

“Često se uzimaju analogije koje nijesu pouzdane. Svako izvlači ono što mu odgovara i pokušava se Skupština zaobići. Skupština nije samo fabrika zakona, ona je najviše političko tijelo. Kada je Skupština neprijatna to je stvarna pojava”, naglasio je Lekić.

Na pitanje da li su pregovarači stare većine Đukanoviću obezbijedili solidan manevarski prostor za obrazloženje odluke koju je donio, Lekić je odgovorio da se taj prostor stvorio tokom prethodne dvije godine.

“Od početka je krenulo bez rezona demokratije i načina funkcionisana. Umjesto da se gradi povjerenje u toj tijesnoj parlamentarnoj većini, zajednički rad, uz sve moguće razlike i interese, prevladao je drugi sistem. Imali smo Vladu, gdje ne isključujem da je bilo i sposobnih ministara, ali imali smo i jednu potpuno poremećenu situaciju. Umjesto da se napravi metod rada između Vlade i parlamentarne većine koji ne mora biti idiličan, ali koji mora imati neku sintezu da bi se vodila država. To je izostalo”, naglasio je Lekić.

Tu je, kako je rekao, otvoren prostor za rehabilitaciju poraženog režima, umjesto da se krene na promjenu sistemu, što je, ističe Lekić, najveća slabost.

Smatra da je bila greška to što su u Demokratskom frontu 15. septembra rekli da će Đukanoviću dostaviti ime mandatara sa 41 potpisom poslanika smatra, ali da je ona tehničkog karaktera.

“Mislim da je bila greška, ali da nije namjerno stvarala poziciju Đukanoviću. Greška je tehničkog karaktera i ona je nebitna i Ustav to ne predviđa. On nije želio rješenje, on je očigledno sve ovo priželjkivao, kako bi ostao da postoji on kao institucija i vrši uticaj kroz Vladu”, naveo je Lekić, navodeći da smatra da DPS i Đukanović vrše kadrovske prodore u ovoj vladi.

Na pitanje da li je pristao da mu budu servirani resori i imena ljudi koji će da sjede u njima, Lekić je odgovorio da bi vlada koju bi vodio morala biti ozbiljna, ozbiljna, timska, homogena, te da nije zaustavljao inicijative stranaka.

“Ja nemam političku snagu u smislu određenog broja osoba u parlamentu koje stoje iza mene. Smatrajući da treba, poslije dva neuspjeha, napraviti preokret da se pokaže veliko strpljenje da se stigne do rezultata i pokažemo odgovornost. Nisam zaustavljao inicijative stranaka, ali sam otvoreno rekao da se varaju ako misle da to ne bi bio ozbiljan metod rada i da se može desiti da konfrontacije mogu završiti tako što bi neki ministar izašao iz vlade”, naveo je Lekić.

Na pitanje zašto poslanici GP URA nijesu u ponedjeljak stavili potpis na prijedlog da on bude mandatar za sastav nove vlade, a jesu dan kasnije, Lekić kaže da ne bi ulazio u neke ocjene.

11

avatar
1000
11
0
0
 
11
ĆetaMarksMoj NiksicZoranPut igumane
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćeta
Gost
Ćeta

Zar ovaj čovjek nije shvatio da su ga predložili da se sprdaju sa njim,nemoj odustat čekaj VAR odluku,

Marks
Gost
Marks

Ćaki jesi li vratio kriptu

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Glasa li ovaj nas vizionar i veliki mislilac NE na referendumu pa bi da bude mandatar.a bjezi stari id8 igraj sah

Zoran
Gost
Zoran

Đede idi odmaraj. Dosta je bilo. Precerujes.

Put igumane
Gost
Put igumane

Ahahaha ovaj se vec utripovao da je mandatar.. gledaj mu stavove..🤣🤣🤣 necu veli odustati.. od cega legendice.. pa tebe nije podrzalo ni 35 poslanika a ne 41.. 🤣🤣🤣 dali su ti potpesi posle 2 dana da bi se sprdali s’tobom..🤣🤣

Hurem
Gost
Hurem

Davno je tebi voz prosao.75 godina u penziju idi da pocinemo .Dosta je svijet imao budalu trtrsmpa ne trebad im i ti.Godine cine svoje gase se sive celije.🤕

JovoZ
Gost
JovoZ

Izdrži još koju godinu.

Dedoni
Gost
Dedoni

Apovuci se ČASNO IZPOLITIKE.Dostigao si maksimumn

Pepic govnar
Gost
Pepic govnar

Mojne skaljarac mojne zelja ce te bit

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Ustav nam skart!!! Treba pod hitno to izmjeniti da presjednik ima vise ovlasxenja – ovako cirkusanti u vladi mogu da rade sto hoce inkoliko hoce. U srbistanu se samo presjednik [email protected]!!

Role je king
Gost
Role je king

Lekicu idi igraj domine

Send this to a friend