Politika

Leposavić ne želi da komentariše Krivokapićev tajni put u Beograd, Konjević tvrdi da je premijer srušio sekularnu i građansku Crnu Goru

Nije tačno da je vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve onemogućeno ispovjedanje vjere i da se tretiraju kao vjernici drugog reda, kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić odgovarajući na pitanja poslanika. Ministar čije je razrješenje pokrenuo premijer, nije htio da komentariše tajni put Zdravka Krivokapića u Beograd.

Vladimir Leposavić

Poslanik SDP-a Raško Konjević pitao je ministra da li je Vlada usvojila polazne uslove za pregovore sa SPC u susret potpisavanja temeljnog ugovora sa SPC i ko je ovlašćen u ime Vlade da pregovara sa SPC.

“Vrhunac je da niko u Vladi nije upoznat sa sadržinom tog teksta”, ističe Konjević.

Podsjeća da je Krivokapić obećavao transparetnost.

“Da li mislite da je politički-pravno normalno da vama resorni potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ne zna sadržinu temeljnog ugovora. Predsjednik Vlade jedne sekularne države je sinoć boravio u drugoj državi saopštavajući da je volja naroda Crne Gore da jedan vladar bude izabran za mitropolita. Smatrate li da je ovo miješanje premijera u rad jedne vjerske zajednice”, pitao je Konjević.

Leposavić ističe da pitanje jeste važno, ali ne želi da komentariše postupak Krivokapića.

“Neću komentarisati i neću u ovom trenutku davati odgovor jer nisam ministar u vakumu, nekoj zemlji bez imena, jer sam ministar u Vladi Zdravka Krivokapića. Prepustiću nekom ko je prvi među jednakima da svoje stavove objasni i obrazloži kako bih zadržao pristojnost rada”, ističe ministar.

Kaže da Vlada nije usvojila polazne uslove za pregovore sa SPC, ali jeste Skupština.

“Skupština je usvojila ovaj dokument i to je polazna osnova”, naveo je ministar.

Konjević kaže da nije dobio odgovor ko je pregovarao u ime Vlade i na koji način.

Raško Konjević

“Niste mi kazali da li ima  nešto sporno u tom ugovoru. Jer iz Vašeg odgovora proizlazi da predsjednik Vlade obmanjuje javnost. Predsjednik Vlade je svojim gestom simbolički i bojim se suštinski srušio sekularnu i građansku Crnu Goru. Odakle pravo predsjedniku Vlade da određuje kako će crkveno ustrojstvo unutra da se opredjeljuje”, ističe Konjević.

Tvrdi i da je premijer prekršio Ustav.

“Nijesam ga mogao pitati juče jer mi je rekao da ne zna kad će potpisati, izašao je iz ove sale i tajno pošao u Beograd”, dodao je Konjević.

Leposavić tvrdi da se sadržaj ugovora ne krije.

“Bez obzira na politički pritisak ne treba podleći njemu i objavljivati ugovor za koji je rečeno da je u pogledu prava i obaveza isti kao i ostali”, rekao je Leposavić.

Netačno da je CPC onemogućeno ispovjedanje vjere i da se tretiraju kao vjernici drugog reda

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović pitao je ministra šta će Vlada preduzeti da se religioznim vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve omogući slobodno vršenje vjerskih obreda i poslova garantovanih Ustavom, te kada će se potpisati ugovor sa CPC.

Leposavić ističe da niko vjernicima CPC ne uskraćuje ikakvo pravo.

“Potpuno je neutemeljena tvrdnja da se vjernicima CPC išta uskraćuje, da su građani drugog reda. Nemamo mehanizam kojim bi mogli da tretiramo vjernike prvog i drugog reda”, ističe Leposavić.

Vlada poštuju i afirmiše prava svih vjernika i to će, kaže Leposavić, činiti ubuduće.

“Država ima obavezu da zaštitu od diskriminacije svaku vjersku zajednicu i to podrazumijeva odnos države prema vjerskim zajednicma kada je u pitanju potpisivanje temeljnih ugovora”, naveo je Leposavić.

Kaže da je temeljni ugovor dvostran pravni akt, za čije zaključenje je potrebna volja dvije strane, a čemu, po prirodi stvari, prethodi proces pregovora.

“Ovu odluku u ime Vlade donosi njen predsjendik, a odluke sprovode ministri. Kada tu odluku budemo imali, onda ću ja kao ministar obavljati svoje dužnosti i obaveze kako trebam”, navodi Leposavić.

A što se tiče Zakona o fiskalizaciji zbog koga štrajkuju advokati, za ministra je način na koji je zakon predvidio određena rješenja sporan.

Pitao je i zašto se advokati nijesu odlučili na štrajk kada je zakon donešen kada je DPS bio na vlast, no tek sada.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

Opasan igrač, preveslaće mnoge.

Big
Gost
Big

Ovaj se i dalje pojavljuje ,,sranota….

Milan
Gost
Milan

Dje su Milutin Simović i Duško Marković???

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

Lepi smijesi ti se spuz ubrzo

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Tsj put se može nazvati ” na putu konačne izdaje!”

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Sad Lepi pokušava da zaradi kredit kako bi se Krivi predmoslio da ga ne razriješi. Srpska posla.

Ananas
Gost
Ananas

Nijesi ti ministar u vladi Zdravka Krivokapica, no u vladi Crne Gore

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Kad im odgovara hoce po Ustavu,a svaki dan ga krse!

Send this to a friend