Politika

Liberalna partija: Fakultet za crnogorski jezik vodi civilizacijsku bitku

Liberalna partija podržava napore Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju i njegovih profesora i studenata da očuvaju akademsku i građansku časti dignitet. Ova ustanova nalazi se pod nevjerovatnim pristicima u revanšističkom piru nove vlasti i ministarke koji osim što ne podnose sve što ima prefiks crnogorskog, sve manje podnose i bilo kakvu kritiku svog rada i ne mogu da podnesu slobodu govora ako nije po njihovom ukusu, saopšteno je iz LP-a.

“Zato ovaj fakultet danas vodi civilziacijsku bitki za temeljena građanska prava i demokratske principe i zato je svako ko vjeruje u slobodno društvo danas na njihovoj strani”, smatraju u LP-u.

U LP-u naglašavaju da su profesori i studenti ovog fakulteta održali su nekoliko lekcija javnosti Crne Gore.

“Prvo svojim aktivnim javnim govorom, pisanjem i skretanjem pažnje na društvene i političke anomalije ovog sistema i režima, a potom i buntom i demonstracijama na ulicama Cetinja danas kada su pokazali kako se bori za pravo na slobodu izražavanja i slobodu znanja. Znanje i nauka ne trpe monopole i mračnjačku ideologiju koju nudi aktuelna vlast. Skandal sa obustavom finansiranja ove prestižne visokoškolske ustanove koja je dala mnogo istaknutih naučnih imena ali i naučnih skupova i izdanja koja su bogatstvo crnogorske književnosti i nauke, još jedna je bruka crnogorske Vlade. Visoko obrazovanje i nauka ne mogu i ne smiju biti predmet njihovih politikanskih i nacionalističkih podmetanja i nestručnosti”, zaključuju u LP-u.

Send this to a friend