Politika

Lideri DF-a povodom potpisivanja Ugovora sa SPC: Crna Gora se vraća svojoj vjekovnoj duhovnoj i moralnoj vertikali

Demokratski front

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević pozdravili su današnje potpisivanje Ugovora sa SPC i tvrde da je ovim činom SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama.

“Takođe, ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vjernike u Crnoj Gori”, smatraju oni.

Prema njihovim riječima, potpisivanje ovog Ugovora trebalo je davno završiti i čitava javnost zna da je to, što se tiče DF-a, bio imperativ i glavna obaveza vlade Zdravka Krivokapića.

“Međutim, jasno je da tad Krivokapić, Spajić i Milatović nisu imali dovoljno hrabrosti da potpišu sporazum sa SPC, zbog čega su glasači koalicije “Za budućnost Crne Gore” bili prevareni i zbunjeni na duže staze od strane ovih samozvanih eksperata koji su se kleli u SPC i koji nikad ne bi postali ministri da nije bilo te iste Crkve i saglasnosti našeg političkog saveza. DF ocjenjuje da je sada najvažnije što imamo zaključen Temeljni ugovor, da je to pitanje konačno zatvoreno, kako bi se mogli posvetiti eliminisanju nagomilanih socioekonomskih problema”, ističu Mandić, Knežević i Medojević.

Potpisivanje Temeljnog ugovora je, po njihovom mišljenju, “uspjeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vjernika SPC sa svim drugim narodima i vjerskim organizacijama.”

“S principijelnom upornošću smo, zajedno sa narodom, tražili rješavanje ovog važnog pitanja i od prethodne vlade Zdravka Krivokapića, kao i od ove Dritana Abazovića. Vrlo jasno smo dali do znanja Dritanu Abazoviću da je Temeljni ugovor pitanje svih pitanja. Tražili smo da se ispoštuje izborna volja od 30. avgusta, i to smo činili beskompromisno, što je na kraju i rezultiralo današnjim činom potpisivanja”, naglašavaju oni.

Svi mi, dodaju, koji smo bili dosljedni i onda kada je to bilo teško, nepopularno, kad se krivično gonilo, kad su mnogi podlijegali pritiscima sa raznih moćnih adresa, imamo razloga da budemo zadovoljni jer ovo nije zasluga neke tekuće, iznuđene vlade, već rezultat naše doslednosti.

“Naš politički savez je decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore započeo ovu borbu koja je, nošena snagom vjere i SPC, kapitalizovana kroz veličanstvene litije u Crnoj Gori. Osjećaj ponosa da smo učinili veliku stvar, danas krunisanu ovim istorijskim sporazumom, kroz vrijeme će se samo potvrđivati kao dokaz da kad u nešto snažno vjerujete, to će biti i ostvareno. DF nastavlja da vodi računa o prioritetima za oporavak i napredak društva i zaštitu interesa svih građana Crne Gore jer je danas pravi trenutak da se okrenemo jedni drugima. Raduj se, Crna Goro! Sva prava svima”, zaključuju Mandić, Knežević i Medojević.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Za ovu trojku 3.14.

Smjesno
Gost
Smjesno

Bice para vama u dzepove sad, vama je jedino i do toga stalo ni do cega drugoga nije!!!

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

44 Vlada će poništiti ovaj Ugovor na osnovu odluke Ustavnog suda

Send this to a friend