Politika

Lideri EU potvrdili posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU

Foto: Facebook/screenshot

Lideri EU su potvrdili punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i pozvali na ubrzanje procesa pristupanja zasnovanog na kredibilnim reformama i principu sopstvenih zasluga, navedeno je u saopštenju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, šef evropske diplomatije Žozep Borelj, komesar Oliver Varhelji, kao i šefovi država i vlada država članica EU i zapadnobalkanski partneri učestvovali su na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani.

Kako je navedeno u saopštenju EU, organizacija samita prvi put u regionu jasan je znak snažne posvećenosti EU Zapadnom Balkanu i njihovom putu ka EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je:

„Ovaj samit, prvi put održan u jednoj zemlji Zapadnog Balkana, daje jasnu poruku o našem angažovanju, jedinstvu i snažnom partnerstvu. EU je više nego ikada posvećena zajedničkoj budućnosti, sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana unutar EU. I koristimo svaku priliku da približimo naše regione i naše ljude. Od zajedničkog rješavanja energetske krize do otvaranja više mogućnosti za građane i poslovne subjekte, uključujući snižavanje troškova rominga. Ovo je veliko dostignuće“, izjavila je Ursula fon der Lajen.

Šarl Mišel: Budućnost Evrope sigurnija sa zemljama Zapadnog Balkana

Budućnost Evrope biće sigurnija kada zemlje zapadnog Balkana budu u sastavu EU, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

On je na konferenciji za novinare poslije samita EU – zapadni Balkan u Tirani rekao da se radi o važnom samitu koji „piše istoriju“, jer su prvi put za istim stolom lideri EU i regiona.

Prema njegovim riječima, obije strane moraju da urade dosta toga, potreban je napredak u borbi protiv korupcije i u vezi sa poštovanjem vladavine prava, a EU mora dalje da se posveti zapadnom Balkanu.

Komentarišući sporazum o romingu, koji je danas potpisan sa operaterima, Mišel je naglasio da je to korak napred i da će pomoći turizmu.

Mišel se osvrnuo i na temu migracija, rekavši da su migracije uvijek teška i osjetljiva tema, te da je potrebna konkretna i operativna saradnja sa regionom usljed novog priliva migranata.

On je istakao da je zahvalan partnerima iz regiona, jer u prethodnim danima postignut napredak u vezi sa viznom politikom.

Mišel je dodao da je u Tirani održan „ključni samit“, uz visok nivo poštovanja i povjerenja u teškim vremenima, usljed klimatske i ukrajinske krize.

Send this to a friend