Politika

Ljajić: Ideja o oživljavanju zajedničke države je iluzija

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da Crna Gora i Srbija treba da grade odnose na činjenici da su obje zemlje nezavisne i samostalne. U razgovoru za Pobjedu, Ljajić je poručio da je ideja o oživljavanju zajedničke države koja dolazi iz Crne Gore, ali i Srbije, iluzija, te da bi crkveni velikodostojnici trebalo što manje da se upliću u politiku.

“Nema više zajedničke države, iskreno ne vjerujem ni da će je ikad više i biti. To što neki očekuju u Crnoj Gori i neki ekstremni krugovi u Srbiji, da se ti odnosi jednog dana redefinišu, ja mislim da je to iluzija i da je bolje priznati tu realnost i kroz tu realnost graditi najbliže moguće odnose jer sve drugo bi bilo neprirodno i štetno i za Srbiju i za Crnu Goru”, rekao je Ljajić.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori kao za vrijeme NDH, on ističe da bi najveća korist bila da se crkveni velikodostojnici što manje upliću u politiku, kao što ni političari ne bi trebalo da se miješaju u vjerska pitanja.

“I to bi bio najveći međusobni doprinos jedni drugima. Nije moje da dajem bilo kakve recepte, ali da živim u Crnoj Gori, nastojao bih da kroz institucije države u kojoj živim popravljam položaj zajednice kojoj pripadam, nijednog trenutka ne dovodeći u pitanje lojalnost državi u kojoj živim. Mislim da taj balans može da se napravi i lojalnost narodu kojem pripadate i lojalnost državi u kojoj živite”, naglasio je potpredsjednik Vlade Srbije.

Osvrnuo se i na prijedloge koji dolaze od zvaničnika iz Srbije da srpske partije u Crnoj Gori treba da naprave koaliciju sa Milom Đukanovićem i njegovom partijom.

“Ako ste vječita opozicija, nikada ne možete realizovati neke programske ciljeve koje vam stoje u dokumentima. Dakle, suština učešća na izborima je da dođete na vlast i da onda sprovodite politiku koja je u skladu sa vašim programskim opredjeljenjima i vrijednostima. Ja mislim da je to dobra preporuka jer bi to, sasvim sigurno, relaksiralo odnose i u Crnoj Gori, smanjilo bi taj stepen podjela koje u crnogorskom društvu postoje, ali nije moje da dajem bilo kome savjete”, smatra Ljajić.

Kaže da ne može da govori o ideji razgraničenja Srbije i Kosova, jer je bilo različitih interpretacija oko tog pojma, te naglašava da je neophodno održivo, dugoročno rješenje za to pitanje.

“Ja nemam recept, ali mi smo kao stranka, kad je Vučić otvorio unutrašnji dijalog, izašli sa jasnim planom rješavanja ovog pitanja u tri faze. Prva faza bi se odnosila na rješavanje ekonomskih pitanja i potpuno ukidanje svih barijera između Kosova i Srbije. Rekao sam da mi plasiramo robe na Kosovo u vrijednosti od 500 miliona dolara. To može da ide i do milijardu da nije ovih svih barijera i prepreka. Druga faza bi se odnosila na rješavanje imovinskih pitanja, formiranje zajednice srpskih opština i rješavanje problema kulturne baštine na Kosovu. Treća faza bi se odnosila na učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija. I da vidimo šta bi Srbija dobila zauzvrat od saglasnosti da Kosovo postane dio nekih međunarodnih organizacija, kažem opet osim UN. I nakon te tri faze, bila bi održana međunarodna konferencija, neka vrsta Dejtona, gdje bi se u potpunosti otvorilo pitanje Kosova, odnosno tražilo konačno rješenje za taj status”, objasnio je Ljajić.

68 Komentara na "Ljajić: Ideja o oživljavanju zajedničke države je iluzija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend