Politika

Ljajić: Ideja o oživljavanju zajedničke države je iluzija

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da Crna Gora i Srbija treba da grade odnose na činjenici da su obje zemlje nezavisne i samostalne. U razgovoru za Pobjedu, Ljajić je poručio da je ideja o oživljavanju zajedničke države koja dolazi iz Crne Gore, ali i Srbije, iluzija, te da bi crkveni velikodostojnici trebalo što manje da se upliću u politiku.

“Nema više zajedničke države, iskreno ne vjerujem ni da će je ikad više i biti. To što neki očekuju u Crnoj Gori i neki ekstremni krugovi u Srbiji, da se ti odnosi jednog dana redefinišu, ja mislim da je to iluzija i da je bolje priznati tu realnost i kroz tu realnost graditi najbliže moguće odnose jer sve drugo bi bilo neprirodno i štetno i za Srbiju i za Crnu Goru”, rekao je Ljajić.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori kao za vrijeme NDH, on ističe da bi najveća korist bila da se crkveni velikodostojnici što manje upliću u politiku, kao što ni političari ne bi trebalo da se miješaju u vjerska pitanja.

“I to bi bio najveći međusobni doprinos jedni drugima. Nije moje da dajem bilo kakve recepte, ali da živim u Crnoj Gori, nastojao bih da kroz institucije države u kojoj živim popravljam položaj zajednice kojoj pripadam, nijednog trenutka ne dovodeći u pitanje lojalnost državi u kojoj živim. Mislim da taj balans može da se napravi i lojalnost narodu kojem pripadate i lojalnost državi u kojoj živite”, naglasio je potpredsjednik Vlade Srbije.

Osvrnuo se i na prijedloge koji dolaze od zvaničnika iz Srbije da srpske partije u Crnoj Gori treba da naprave koaliciju sa Milom Đukanovićem i njegovom partijom.

“Ako ste vječita opozicija, nikada ne možete realizovati neke programske ciljeve koje vam stoje u dokumentima. Dakle, suština učešća na izborima je da dođete na vlast i da onda sprovodite politiku koja je u skladu sa vašim programskim opredjeljenjima i vrijednostima. Ja mislim da je to dobra preporuka jer bi to, sasvim sigurno, relaksiralo odnose i u Crnoj Gori, smanjilo bi taj stepen podjela koje u crnogorskom društvu postoje, ali nije moje da dajem bilo kome savjete”, smatra Ljajić.

Kaže da ne može da govori o ideji razgraničenja Srbije i Kosova, jer je bilo različitih interpretacija oko tog pojma, te naglašava da je neophodno održivo, dugoročno rješenje za to pitanje.

“Ja nemam recept, ali mi smo kao stranka, kad je Vučić otvorio unutrašnji dijalog, izašli sa jasnim planom rješavanja ovog pitanja u tri faze. Prva faza bi se odnosila na rješavanje ekonomskih pitanja i potpuno ukidanje svih barijera između Kosova i Srbije. Rekao sam da mi plasiramo robe na Kosovo u vrijednosti od 500 miliona dolara. To može da ide i do milijardu da nije ovih svih barijera i prepreka. Druga faza bi se odnosila na rješavanje imovinskih pitanja, formiranje zajednice srpskih opština i rješavanje problema kulturne baštine na Kosovu. Treća faza bi se odnosila na učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija. I da vidimo šta bi Srbija dobila zauzvrat od saglasnosti da Kosovo postane dio nekih međunarodnih organizacija, kažem opet osim UN. I nakon te tri faze, bila bi održana međunarodna konferencija, neka vrsta Dejtona, gdje bi se u potpunosti otvorilo pitanje Kosova, odnosno tražilo konačno rješenje za taj status”, objasnio je Ljajić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BIBER
Gost
BIBER

SRBIJA I CRNA GORA NASA OTADZBINA -SLONE

bodulski borej
Gost
bodulski borej

prije ili kasnije i spc-ovoj velikosrbskoj svetosavskoj popadiji ce iz doljnjega dijeli doci u gornji dio tijela/tjelesa. naime, tko zeli ostati izvan eu-a, slobodno se moze usdriti uz srbiju i pustiti kosovo naprijed.

Piksi
Gost
Piksi

A sto dolazite kao gastabajteri da radite u Crnu Goru?

Marv
Gost
Marv

Ko? Srbi? Covjced vise crnogoraca studira u Srbiji nego sto ima Srba da dolje rade? A da ne pricam sto je Crnogoraca po Srbiji zaposleno. Nego sto ne idete na Kosovo I ALbaniju da radite i ljecite se?

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Sve je legitimno ali samo po Ustavu Crne Gore i Srbije naravno!

SpaceWarrior
Gost
SpaceWarrior

Niko ne moze da govori o potencijalnom ujedinjenju CG i Srbije u nekoj buducnosti osim gradjana dviju zemalja. I ta rijec “Nikad” je sinonim za “Nekad” tako da odakle ovaj saban Ljajic zna sto ce se desavati na politickom i geopolitickom planu Evrope i svijeta u buducnosti pa da on zna oce li se opet ujediniti Srbija i CG. Kroz… Više »

Danko
Gost
Danko

A ko je pominjao tu glupost? Odakle uopste ta prica?

Njegos
Gost
Njegos

Zivjela Srbija i Crna Gora u njenim granicama!

Njegos
Gost
Njegos

Zivjela Srbija i Crna Gora u njihovim granicama.

Mastaj
Gost
Mastaj

Narod to i te kako želi! Nego imate vi svoje gospodare koji su vas postavili da tako pričate! Vi ste obični izvršioci radova i marionete!

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Možda to želi dio naroda ali manjinski dio. Ovo je demokratija. Odluke većine se moraju poštovati.

Mastaj
Gost
Mastaj

Slažem se sa principom demokratije, ali je ovo sve samo ne to.

Po iskustvu
Gost
Po iskustvu

Ovaj je čovjek razuman. Dakle, nije mi baš viđen za srpskog ministra : )

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

Konačno neko pametan, odmjeren, korektan, razuman i umjeren od političera (i popova) iz države sjevernih nam susjeda! NIKADA VIŠE 1918-ta! Za pravo, čast i slobodu CRNE GORE!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Naučili smo mi vašu taktiku. I naravno da su tebe isturili. Najmanje si sumnjiv. “Iako o tome pričaju u Crnoj Gori i Srbiji”… O tome niko ne priča, no ste viđeli da se primiče kraj poslovanju SPC u Crnoj Gori, pa da dignete na noge Posrbice, koji su počeli da posustaju.

Mastaj
Gost
Mastaj

Zabolje ih CG a tebe pogotovo. Evo par godina sam u BG i odgovorno tvrdim zabolje ih! Iako imaju obavezu da podrže Srpski narod u CG!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neka Mastaj, Beograd si vidio samo na RTS. A imamo i mi televizore i čitamo. Svaki dano pljuju po Crnoj Gori. No ste vi Posrbice sto puta gori.

Mastaj
Gost
Mastaj

E budalo… ja nisam veliki ljubitelj BGa kao domaći provincijalci. Samo ja ga posjecujem od kad sam se rodio. Tako da nemoj mi ti jos i o Beogradu drzat’ predavanje. Indijanac, pa piše zašto je bila autokefalna ali ti se to ne svidja ili ne umijes da čitaš.

Mastaj
Gost
Mastaj

Nemaš pojma sta pricas, ali ustaški fašizam ti je sve jači. Mitropolija Crnogorosko Primorska je od pamtivjeka u Crnoj Gori jos od 1217 godine kada je osnovana kao Zetska mitropolija od strane Svetog Save se i kao takva je najstarija mitropolija Srpske pravoslavne crkve.U sastav Srpske crkve je bila od osnivanja 1217 do 1776 godine kada je hatiserifom turskog sultana… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, Mastaj kakve gluposti. Pa vama su Turci 500 godina postavljali sve crkvene poglavare. Pročitaj srpski Tomos iz 1921 godine. Ne piše Mitropolija nego autokefalna Crnogorska crkva. Tako da u te tvoje nebuloze niko ne vjeruje.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

“Nema više zajedničke države, iskreno ne vjerujem ni da će je ikad više i biti
—————————————————————————————————-
Svaka čast.

Velimir
Gost
Velimir

JEDAN OD RIJETKO REALNIH POLITICARA IZ BRATSKE DRZAVE ,UZ CEDA JOVANOVICA!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Velimir

To bratske slobodno izbaci.
Emocije nisu uzajamne.
Do kada ćete živjeti u iluzijama ???

SpaceWarrior
Gost
SpaceWarrior

Rep. Srpska ti si dokaz da emocije nisu uzajamne, jer si ti jedan rijedak slucaj da neko iz Srbije ili Srpske ne zeli CG u sastavu buduce velike drzave…Sreca pa ne misle svi kao ti…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ SpaceWarrior Priznavajuć’ među prvima Kosovo, šaljući svog izaslanika da se naslađuje progonu izdate ( od strane Crnogorca Miloševića) Krajiške sjerotinje i još što šta…… prešli ste crvenu liniju sa koje više povratka nema, prešli ste na drugu obalu rijeke Stix. I zato, saveza ( ne nekakvog ujedinjenja, no samo saveza) među nama više nikada ne može i neće biti.… Više »

Srbin
Gost
Srbin

Ničim izazvan.

Send this to a friend