Politika

Ljajić: Ideja o oživljavanju zajedničke države je iluzija

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da Crna Gora i Srbija treba da grade odnose na činjenici da su obje zemlje nezavisne i samostalne. U razgovoru za Pobjedu, Ljajić je poručio da je ideja o oživljavanju zajedničke države koja dolazi iz Crne Gore, ali i Srbije, iluzija, te da bi crkveni velikodostojnici trebalo što manje da se upliću u politiku.

“Nema više zajedničke države, iskreno ne vjerujem ni da će je ikad više i biti. To što neki očekuju u Crnoj Gori i neki ekstremni krugovi u Srbiji, da se ti odnosi jednog dana redefinišu, ja mislim da je to iluzija i da je bolje priznati tu realnost i kroz tu realnost graditi najbliže moguće odnose jer sve drugo bi bilo neprirodno i štetno i za Srbiju i za Crnu Goru”, rekao je Ljajić.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj Srba u Crnoj Gori kao za vrijeme NDH, on ističe da bi najveća korist bila da se crkveni velikodostojnici što manje upliću u politiku, kao što ni političari ne bi trebalo da se miješaju u vjerska pitanja.

“I to bi bio najveći međusobni doprinos jedni drugima. Nije moje da dajem bilo kakve recepte, ali da živim u Crnoj Gori, nastojao bih da kroz institucije države u kojoj živim popravljam položaj zajednice kojoj pripadam, nijednog trenutka ne dovodeći u pitanje lojalnost državi u kojoj živim. Mislim da taj balans može da se napravi i lojalnost narodu kojem pripadate i lojalnost državi u kojoj živite”, naglasio je potpredsjednik Vlade Srbije.

Osvrnuo se i na prijedloge koji dolaze od zvaničnika iz Srbije da srpske partije u Crnoj Gori treba da naprave koaliciju sa Milom Đukanovićem i njegovom partijom.

“Ako ste vječita opozicija, nikada ne možete realizovati neke programske ciljeve koje vam stoje u dokumentima. Dakle, suština učešća na izborima je da dođete na vlast i da onda sprovodite politiku koja je u skladu sa vašim programskim opredjeljenjima i vrijednostima. Ja mislim da je to dobra preporuka jer bi to, sasvim sigurno, relaksiralo odnose i u Crnoj Gori, smanjilo bi taj stepen podjela koje u crnogorskom društvu postoje, ali nije moje da dajem bilo kome savjete”, smatra Ljajić.

Kaže da ne može da govori o ideji razgraničenja Srbije i Kosova, jer je bilo različitih interpretacija oko tog pojma, te naglašava da je neophodno održivo, dugoročno rješenje za to pitanje.

“Ja nemam recept, ali mi smo kao stranka, kad je Vučić otvorio unutrašnji dijalog, izašli sa jasnim planom rješavanja ovog pitanja u tri faze. Prva faza bi se odnosila na rješavanje ekonomskih pitanja i potpuno ukidanje svih barijera između Kosova i Srbije. Rekao sam da mi plasiramo robe na Kosovo u vrijednosti od 500 miliona dolara. To može da ide i do milijardu da nije ovih svih barijera i prepreka. Druga faza bi se odnosila na rješavanje imovinskih pitanja, formiranje zajednice srpskih opština i rješavanje problema kulturne baštine na Kosovu. Treća faza bi se odnosila na učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, izuzev Ujedinjenih nacija. I da vidimo šta bi Srbija dobila zauzvrat od saglasnosti da Kosovo postane dio nekih međunarodnih organizacija, kažem opet osim UN. I nakon te tri faze, bila bi održana međunarodna konferencija, neka vrsta Dejtona, gdje bi se u potpunosti otvorilo pitanje Kosova, odnosno tražilo konačno rješenje za taj status”, objasnio je Ljajić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BIBER
Gost
BIBER

SRBIJA I CRNA GORA NASA OTADZBINA -SLONE

bodulski borej
Gost
bodulski borej

prije ili kasnije i spc-ovoj velikosrbskoj svetosavskoj popadiji ce iz doljnjega dijeli doci u gornji dio tijela/tjelesa. naime, tko zeli ostati izvan eu-a, slobodno se moze usdriti uz srbiju i pustiti kosovo naprijed.

Piksi
Gost
Piksi

A sto dolazite kao gastabajteri da radite u Crnu Goru?

Marv
Gost
Marv

Ko? Srbi? Covjced vise crnogoraca studira u Srbiji nego sto ima Srba da dolje rade? A da ne pricam sto je Crnogoraca po Srbiji zaposleno. Nego sto ne idete na Kosovo I ALbaniju da radite i ljecite se?

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Sve je legitimno ali samo po Ustavu Crne Gore i Srbije naravno!

SpaceWarrior
Gost
SpaceWarrior

Niko ne moze da govori o potencijalnom ujedinjenju CG i Srbije u nekoj buducnosti osim gradjana dviju zemalja. I ta rijec “Nikad” je sinonim za “Nekad” tako da odakle ovaj saban Ljajic zna sto ce se desavati na politickom i geopolitickom planu Evrope i svijeta u buducnosti pa da on zna oce li se opet ujediniti Srbija i CG. Kroz… Više »

Danko
Gost
Danko

A ko je pominjao tu glupost? Odakle uopste ta prica?

Njegos
Gost
Njegos

Zivjela Srbija i Crna Gora u njenim granicama!

Njegos
Gost
Njegos

Zivjela Srbija i Crna Gora u njihovim granicama.

Mastaj
Gost
Mastaj

Narod to i te kako želi! Nego imate vi svoje gospodare koji su vas postavili da tako pričate! Vi ste obični izvršioci radova i marionete!

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Možda to želi dio naroda ali manjinski dio. Ovo je demokratija. Odluke većine se moraju poštovati.

Mastaj
Gost
Mastaj

Slažem se sa principom demokratije, ali je ovo sve samo ne to.

Po iskustvu
Gost
Po iskustvu

Ovaj je čovjek razuman. Dakle, nije mi baš viđen za srpskog ministra : )

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

Konačno neko pametan, odmjeren, korektan, razuman i umjeren od političera (i popova) iz države sjevernih nam susjeda! NIKADA VIŠE 1918-ta! Za pravo, čast i slobodu CRNE GORE!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Naučili smo mi vašu taktiku. I naravno da su tebe isturili. Najmanje si sumnjiv. “Iako o tome pričaju u Crnoj Gori i Srbiji”… O tome niko ne priča, no ste viđeli da se primiče kraj poslovanju SPC u Crnoj Gori, pa da dignete na noge Posrbice, koji su počeli da posustaju.

Mastaj
Gost
Mastaj

Zabolje ih CG a tebe pogotovo. Evo par godina sam u BG i odgovorno tvrdim zabolje ih! Iako imaju obavezu da podrže Srpski narod u CG!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Neka Mastaj, Beograd si vidio samo na RTS. A imamo i mi televizore i čitamo. Svaki dano pljuju po Crnoj Gori. No ste vi Posrbice sto puta gori.

Mastaj
Gost
Mastaj

E budalo… ja nisam veliki ljubitelj BGa kao domaći provincijalci. Samo ja ga posjecujem od kad sam se rodio. Tako da nemoj mi ti jos i o Beogradu drzat’ predavanje. Indijanac, pa piše zašto je bila autokefalna ali ti se to ne svidja ili ne umijes da čitaš.

Mastaj
Gost
Mastaj

Nemaš pojma sta pricas, ali ustaški fašizam ti je sve jači. Mitropolija Crnogorosko Primorska je od pamtivjeka u Crnoj Gori jos od 1217 godine kada je osnovana kao Zetska mitropolija od strane Svetog Save se i kao takva je najstarija mitropolija Srpske pravoslavne crkve.U sastav Srpske crkve je bila od osnivanja 1217 do 1776 godine kada je hatiserifom turskog sultana… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, Mastaj kakve gluposti. Pa vama su Turci 500 godina postavljali sve crkvene poglavare. Pročitaj srpski Tomos iz 1921 godine. Ne piše Mitropolija nego autokefalna Crnogorska crkva. Tako da u te tvoje nebuloze niko ne vjeruje.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

“Nema više zajedničke države, iskreno ne vjerujem ni da će je ikad više i biti
—————————————————————————————————-
Svaka čast.

Velimir
Gost
Velimir

JEDAN OD RIJETKO REALNIH POLITICARA IZ BRATSKE DRZAVE ,UZ CEDA JOVANOVICA!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Velimir

To bratske slobodno izbaci.
Emocije nisu uzajamne.
Do kada ćete živjeti u iluzijama ???

SpaceWarrior
Gost
SpaceWarrior

Rep. Srpska ti si dokaz da emocije nisu uzajamne, jer si ti jedan rijedak slucaj da neko iz Srbije ili Srpske ne zeli CG u sastavu buduce velike drzave…Sreca pa ne misle svi kao ti…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ SpaceWarrior Priznavajuć’ među prvima Kosovo, šaljući svog izaslanika da se naslađuje progonu izdate ( od strane Crnogorca Miloševića) Krajiške sjerotinje i još što šta…… prešli ste crvenu liniju sa koje više povratka nema, prešli ste na drugu obalu rijeke Stix. I zato, saveza ( ne nekakvog ujedinjenja, no samo saveza) među nama više nikada ne može i neće biti.… Više »

Srbin
Gost
Srbin

Ničim izazvan.

Bakile
Gost
Bakile

Posrbice na aparatima 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

Tip top
Gost
Tip top

Sta su ti to posrbice.ili si srbin ili nisi.u knezevini cg skoro su svi bili srbi, niko se nije izjasnjavao kao posrbica.

Bakile
Gost
Bakile

Posrbice su poseban sloj naroda, koji nemaju nikakve veze sa Srbijom a trude se da budu veci Srbi od Srba iz Srbije.

Tip top
Gost
Tip top

Pa zato i pominjem knezevinu cg.to je bila nezavisna drzava, kao danasnja cg , aopet su se izjasnjavali skoro svi kao srbi- niko ih nije na to terao to sigurno.a danas kaze se za nekog posrbica, i taj tad i ovaj danas sebe isto smatraju ,srbinom.

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Da, ali su svi ti Srbi kako ti kažeš poštovali i ginuli za Crnu Goru. Posrbice za razliku od njih mrze Crnu Goru. U tome je razlika.

Tip top
Gost
Tip top

Ne mrzi niko cg, ali niko nece dozvoliti ta se ponistava, da mu se izmisljaju dva slova, da se natera da priznaje kosovo, da mu objasnjava neke nebuloze kao da je tad srbin sinonim za hriscana i slicne stvari.

Mastaj
Gost
Mastaj

Nesretnici kao ovaj bakile nikako da skontaju razliku izmedju drzavne/nacionalne i narodne pripadnosti.

nebojša
Gost
nebojša

Demokratsko je pravo onih građana da opet želimo da budemo u jednoj državi sa Srbijom,naravno na demokratski način da se to uradi.Zajednička ili jedna država sa Srbijom je i ekonomski i politički i nacionalni interes našeg naroda i Crne Gore i Srbije i da na demokratski način u nju uđe i Republika Srpska.Ja sam siguran da će se to kad… Više »

Aco
Gost
Aco

Da si rekao da uđemo u zajedničku Drzavu sa Svajcarskom ili Danskom pa da razumijem, ali sa gorim nego sto smo mi nikada vise dok je svijeta i vijeka !

Tip top
Gost
Tip top

Ako smo gori, sto svaki dan masovno bezite u tu “okupatorsku” srbiju.ako je neko gori veruj mi vi ste.99 posto srbije interesuje se za cg kao i za madagaskar.a veruj mi ovde se mnogo bolje zivi nego dole kod vas, a pogotovu posle 2006. Veruj.

Njujork
Gost
Njujork

Nikada. a mozda ni tada.

Malo morgen
Gost
Malo morgen

Nebojša: Nije problem. Osvojite vlast, pa raspišite referendum po istom kriterijumu 55:45. Kakva god bude odluka naroda, mora da se prihvati, kao i prošli put.

SpaceWarrior
Gost
SpaceWarrior

Od sticanja nezavisnosti 2006-te godine mora po Ugovoru odnosno Rezoluciji 07/49/12 UN-a, da prodje minimum 25 do 50 godina da bi se stekli uslovi za raspisivanje eventualnog referenduma za ujedinjenje drzave. Tako da do buduceg ujedinjenja CG i Srbije a koje je apsolutno neminovno, jer tako istorija nalaze ima jos minimum 4 decenije…a mozda i vise. Ali da je moguce,… Više »

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ni gradjani ne zele zajednicku drzavu. Ali je veoma bitno spustiti tenzije u retorici politicara i raznih huskaca. Pa niamo mi nebo i zemlja nego bratske zemlje,istih obicaja,vjere i kulture,govorimo isti jezik,djeca su nam bez perapektive. Treba da se ispomaze

Simeone
Gost
Simeone

Nismo istih obicaja uopste ako imalo poznajes obicaje u CG, Crbine.

Malo morgen
Gost
Malo morgen

Simeon: Ne zateži oko običaja, nijesu isti ni u susjednim selima, a čovjek priča razumno.

Stari
Gost
Stari

Jedina zajednica za kojom zalim bila je Jugoslavija od Triglava pa do Djevdjelije

Katarina
Gost
Katarina

I ovi zagovornici zajednicke drzave ni sami odavno ne vjeruju u nju.Ali zbog novca ce placenici raditi sve.Sto se tice crkve ,kako vjerovati organizaciji koja gradi stambene zgrade,hotele,koja ima svoju tiristicku organizaciju koja ima bolji vozni park od vlade Crne Gore.Jedno dobro organizovano preduzece za zgrtanje para.To je stvarno smjerno ,skromno bogoumilno.Neka mi oprosti Sveti Petar Cetinjski ,koji sa takvom… Više »

Papa posro
Gost
Papa posro

Ti idi u sektu džoro…

Miraš i Stevica
Gost
Miraš i Stevica

Dodji ti kod nas u Nikšić, adaptirali smo konjušnicu kralja Nikole, niko je ne bi poznao.

Mastaj
Gost
Mastaj

A teško da iko ima bolji vozni park od mila i družine hahahahah

fcf
Gost
fcf

ko ovo pusti?Ovoga pos.a?

Prcko
Gost
Prcko

Nastala je izreka ,,Ima vozni parka ka’ Patrijaršija”!

Muzikolog
Gost
Muzikolog

Pametno, dobronamjerno i bez zlobe.

zdrav razum
Gost
zdrav razum

Ogroma većina u Crnoj Gori ne želi nikakvu zajednicu sa Srbijom. To što neki iz Crne Gore vode političe kolovojnice u svrhu medijske propagande o “zajedništvu” nikakve veze nema sa stvarnim opredjeljenjem Crne Gore da bude samostalna, nezavisna, da se vrati sebi i iskonskoj tradiciji crnogorskog bića, bića u savremenim uslovima života. Crnogorci su sve manje dezintegrisani, na protiv, JAČAJU… Više »

Tonći HDZ
Gost
Tonći HDZ

zdrav razum
Isto ko i u Srbiju što 100% ne źeli zajednicu sa poltronskim montenegrom

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Nije baš 100%, ali jeste 99,99%.

Kondor
Gost
Kondor

A bogoti dje nadje ogromnu većinu,molim te,juce places kako vam Srbi sve otese i uzese uzurpirase zemlju sagradise crkve i manastire ne daju vam zivjet uzeli vam sva prava,a danas ogromna većina ne zeli nikakvu zajednicu,pa nije valjda da tolika manjina ne zeli nikakvu zajednicu

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ zdrav razum

Ogroma većina u Crnoj Gori ne želi nikakvu zajednicu sa Srbijom.
————————————————————————————–
To mi je jako lijepo za čuti, no bilo bi još ljepše da se i obični Crnogorci u Srbiji ne ponašaju kao domaćini, kao svoji na svome. A još ljepše bi bilo da što manje dolaze, a malo više odlaze iz Srbije.

Piksi
Gost
Piksi

Bogu hvala neko pametni.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Cela politicka scena Srbije ovako razmislja. Zadnja politicka opcija koja je pricala oko ujedinjenja CG i Srbije je DSS sa Kostunicom, koji je politicki mrtav i to najvise zbog toga. Danas se CG fajta se nekim medijima po Srbiji, i izmisljenim i placenim clancima, od strane DPS ili DF. Problem je CG koji se prenosi vestacki na Srbiju. Kao sto… Više »

Šporki ubljanin
Gost
Šporki ubljanin

Novosadjanin
Vidiš da im smeta,ulizicama cetinjaskim,što ih niko ne moljaka,imaju Albaniju ,dukljani nek sa njima grade zajednicu,taman su isti ,CG i Albanija

Simeone
Gost
Simeone

E bas se vidi da si sporki I da si Ubljanin, Ubli su poznati po 7 kuca I 70 primitivaca

Mrgud
Gost
Mrgud

A što da ne? E pa vas niko više ni zašta pitat nece s kim ćemo. Imaš neki problem zbog tog.?

Roki
Gost
Roki

Neka, šporkaćunu, neprdnjavi.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Novosadjanin Koštinica je bio velika kočnica. Nije se smjelo dopustiti da CG organizuje referendum o nezavisnosti, trebalo je 2- 3 godine u Srbiji organizovati referendum o nezavisnosti Srbije. Garantujem da bi za nezavisnost Srbije bilo preko 80% Srba, a ne kao u Crnoj Gori : 55%, uz pomoć oko 30% pripadnika nacionalnih manjina. U pravu si da je Koštunica… Više »

Roki
Gost
Roki

Rs: Mrčo, svi ovđen žive, i manjine i većine, i svi se računjaju jednako. Zašto niko neće s vama, smetenjacima iz 11.vijeka?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Roki

Tebi je momče crnogorče povrijeđena sujeta.
Neće niko sa nama ?
Pa mi još daleko više nebi htjeli sa vama.
Kad kažem sa vama, ne mislim samo na državu CG no i na Crnogorce, na obične Crnogorce.
Prepun vas je BG i NS.

Marv
Gost
Marv

@Roki Koje manjine, albanska cija djeca ne znaju ni kako izgleda zastava cg, bosnjacka koaj bi tu zastavu da obogati mjesecom, srpska ciji popovi kukaju da su kao ndh ili ovi milogorci koji kmece da ih ni niko ne voli dovoljno?

Vasy
Gost
Vasy

A to što pripadnici tvoje vjere jurišaju na pravoslavno sveštenstvo i hramove, i zabranjuju proslavu krsne slave u Pljevljima te ne interesuje…

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

Kako možeš biti toliko naivan ili zloban po pitanju zabrane akademije u Pljevljima.

Gospodin
Gost
Gospodin

Niko im nije zabranio proslavu krsne slave, nego su gospoda htijela da krsnu slavu iskoriste za politicka okupljanja I sirenje mrznje I veljesrpskog nacionalizma.

Send this to a friend