Politika

Ljuljanaj-Jovićević u Vašingtonu: Susreti u cilju modernizacije Vojske Crne Gore

Generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane, Alma Ljuljanaj-Jovićević boravila je u Vašingtonu gdje se, u cilju modernizacije Vojske Crne Gore, srela sa nizom ličnosti iz svijeta vojne industrije, ali i predstavnicima vojnih struktura SAD-a.

Kako su saopštili iz Ministarstva odbrane, ona je posjetila kompaniju OSHKOSH koja se bavi proizvodnjom vozila vojnog programa, gdje se sastala sa potpredsjednikom za pitanja iz oblasti odbrane, Markom Meservejom i Tomasom Hovkinsom, koji je zadužen za pitanja vladinih odnosa sa inostranim partnerima.

“Imajući u vidu potrebe modernizacije deklarisanih jedinica crnogorske kopnene vojske, posjeta je bila prilika da se dobije što više relevantnih informacija o sposobnostima koje odlikuju lako oklopljena vozila koje proizvodi ova kompanija. Tokom sastanka sa direktorom bezbjednosnih tehnologija i programa za saradnju Kancelarije za međunarodne programe Mornarice Oružanih snaga SAD-a, Stivenom Boudernom, zaključeno je da je dosadašnja saradnja dvije zemlje sa naglaskom na Mornaricu VCG zadovoljavajuća, ali da Crna Gora kao partnerska zemlja može da očekuje pomoć američkog naroda, kroz programe podrške u nabavci i modernizaciji”, navode oni.

Ljuljanaj-Jovićević juče je razgovarala sa glavnom direktoricom za odbrambenu podršku Agencije za odbrambenu bezbjednosnu saradnju, Mišel Hizon, zamjenikom pomoćnika sekretara Vojske SAD-a za izvoz i saradnju u odbrani, Hauardom MekDanijelom, kao i glavnom direktoricom Kancelarije zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, Ketrin Sandak.

“U fokusu svih razgovora bila je modernizacija Vojske Crne Gore, pitanja progresa implementacije ciljeva sposobnosti, ali i definisanje posebnih projekata kroz programe koji će se realizovati u narednom periodu. Ljuljanaj-Jovićević je naglasila da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i istakla spremnost naše države u pružanju podrške u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti”, dodaju iz Ministarstva.

Sandak je istakla da je Crna Gora regionalni primjer stabilnosti i ujedno izrazila zadovoljstvo što mlada NATO članica, izuzetno posvećeno pristupa ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, te će u skladu sa tim SAD i dalje biti snažna podrška Crnoj Gori u domenu jačanja nacionalnih kapaciteta.

Send this to a friend