Politika

Ljumović: Ugrožena je neutralna, građanska i savremena umjetnička scena, ali i Poglavlje 26

Foto: Antena M

Spajanjem četiri resora u jedno ministarstvo, na izvjestan način se prosvjeta, nuka, kultura i sport postavljaju u niže prioritetne djelatnosti, kazao je u našoj emisiji Drugačija radio veza nekadašnji ministar kulture i profesor na FDU Janko Ljumović, dodavši da to rješenje znači kako svaki od tih sektora nema primaran značaj ni na nivou Vlade.

“Ovaj koncept je globalnog karaktera gdje se želi da se sa jedne adrese determinišu određeni procesi koji su zapravo nova paradigma, da se potpuno relativizuje iskustvo i desegnuti razvoj crnogorskog kulturnog sistema”.

Kultura u okviru novog ministarstva, kako dalje navodi, ne egzistira ni u organizacionoj šemi tog ministarstva.

“Svjedočimo osporavanje određenih institucija, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) ili Otvorenog kulturnog foruma (OKF) ili, konkretno, Milorada Popovića, na način da se osporava njihov kulturni učinak i njihova jasna uloga i misija koju ostvaruju u kontekstu razvoja crnogorske kulturne politike i identiteta”.

Ljumović navodi da kultura ne može da egzisitira bez kvalitetne finansijske podrške, a da su sve linije podrške trenutno neizvijesne. Podsjeća da je budžet za kulturu 2008. bio 2.5 odsto, a sad je smanjen na 0.8 odsto.

“Problem je što govorimo o potpunom odsustvu i korelaciji između sektora kulture, koji ima neku svoju potrebu i onoga ko im opredjeljuje budžet. Budžet je napravljen tako da je u potpunosti isključio komunikaciju sa sektortom kulture i sa stvarnim potrebama. Govorimo o jednostarno donijetom budžetu”

Korona virus je po mišljenju Ljumovića učinila da se sektor kulture potpuno povuče, te da je kulturna aktivnost zamrla. Poručuje, međutim, da pandemija ne smije biti alibi.

Ljumović dalje navodi kako sve poruke kojima svjedočimo govore da smo izvan savremenosti, onoga što je savremena politika u kontekstu evropskog kulturnog sistema. Naglašava da je poglavlje 26. Obrazovanje i kultura privremeno zatvoreno, ali da postoje indicije da su određeni principi ozbiljno ugroženi.

“Kvalitet integrisanih politika podrazumijeva da ste autonomni, da imate kapacitet i znanje da sve to promišljate koncipirate. Svjedočimo, međutim, da to ne postoji, već da postoji samo jedan fluidni ili tradicionalni pristup shvatanju same kulture. Koncept četiri ministarstva u jedno prevaziđena je forma u organizovanju javnih politika tih sektora, to je forma koja pripada agit-propu ili nekim napuštenim konceptima koje su evropska savremena društva odbacila”.

Prema saznanjima Antene M 8. maja biće organizovan koncert na Trgu nezavisnosti, u Podgorici bez prisustva publike, sa muzičarima iz Beograda.

Ljumović kaže da je pitanje za EK zbog čega ne prepoznaje mogućnost da aktivira crnogorsku muzičku scenu i taj način joj pomogne.

“Možda pokušavaju da sprovode dobrosusjedsku saradnju”, našalio se bivši ministar kulture.

Konkursi za projekte iz kulture su poništeni. Upitan da li je na regularan način to učinjeno, te da li je cilj tog poteza da se “isuši finansiranje nepoćudnih umjetnika”, a oni koje prepoznaju kao svetosavske stvaraoce, potreban novac dobijaće preko srpskih kulturnih institucija, Ljumović objašnjava da se pogrešno stiče utisak kako je jedina linija podrške do sada bio samo taj konkurs i da se puno veći iznos sredstava dodjeljivao nacionalnim vijećima, preko ministarstva za ljudska i manjinska prava, po potpuno različitim kriterijumima od onih koje je imalo Ministarstvo kulture.

“Kada bi neko neutralan mogao da sagleda ta dva konkursa trebalo bi da kaže: ‘Gospodo uspostavite iste kriterijume’, jer je relevantnost i kvalitet, estetski i umjetnički suština kada pričamo o kulturi umjetnosti, a ne bilo kakva etnizacija ili sakrivanje iza nekih ljudskih i manjinskih prava i to su opasne stvari. Ključno je da će sistem koji finansira po nacionalnom i etničkom ključu određene subjekte u Crnoj Gori biti nastavljen, a ugrožena je neutralna, građanska i savremena umjetnička scena koja govori univerzalnim jezikom, a jeste dio crnogorskog kulturnog bića i identiteta”, kazao je Ljumović.

Send this to a friend