Politika

Lokalne zajednice važan faktor u procesu integacija

Lokalne zajednice važan su faktor u procesu integracija, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Zajednice opština i lokalnih samouprava sa Komunikacionim tima za članstvo u NATO.

Kako je saopšteno, teme sastanka bile su bezbjednosni aspekt evroatlantskih integracija, uloga i pomoć NATO-a u vanrednim situacijama, potreba informisanja lokalnih privrednika o načinu sticanja i koristima koje mogu imati dobijanjem NATO koda za svoje proizvode i usluge, kao i nastavak saradnje i planovi za realizaciju narednih aktivnosti.

Sastanku su, pored nacionalnog koordinatora Dragana Pejanovića, prisustvovali ministarka javne uprave Suzana Pribilović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština Aleksandar Bogdanović, kao i predsjednici i predstavnici lokalnih samouprava.

Na sastanku su, kako se navodi u saopštenju, dati konkretni predlozi aktivnosti pojedinih lokalnih zajednica i Zajednice opština sa Komunikacionim timom, i dogovorena participacija svih aktera i institucija koje mogu i treba da doprinesu njihovoj kvaltetnijoj realizaciji.

„Ono što je nesporno je da je Vlada prepoznala da se građanima Crne Gore pruži standard koji imaju razvijene zemlje članice NATO-a i EU kroz reforme javne uprave, koja se transforimiše u jednu transparentnu i ekonomičnu javnu upravu, kako na lokalnim tako i na državnom nivou“,  kazala je Pribilović.

Ona je istakla da je sastanak pokazao „veliku zainteresovanost za članstvo u NATO i pozitivnu energiju u tom smislu“.

Na sastanku je izuzetno dobrom ocijenjena je dosadašnja saradnja, ali i zaključeno da ima prostora produbljivanja u finišu procesa pristupanja Crne Gore članstvu u NATO.

Na konkretne predloge pojedinih lokalnih zajednica, dogovorena je participacija svih aktera i institucija, koje mogu i treba da doprinesu boljem i sveobuhvatnom informisanju građana o prepoznavanju i korišćenju benefita, kao i obaveza i mogućnosti koje proističu iz članstva Crne Gore u NATO.

Pejanović je kazao da je vrlo važno da se u narednom periodu stvore pretpostavke za korištenje svih mogućnosti i benefita članstva Crne Gore u NATO-u.

„Tu prije svega mislim na privredna preduzeća koja se bave izvozom, da dostignu potrebne međunarodne standarde kako bi aplicirali i dobili NATO kod koji omogućava učešće na tenderima i plasman proizvoda na tržištima država članica NATO-a i za snabdijevanje NATO snaga“, pojasnio je on.


Bitno je, kako je naveo, i da imamo projekte koji mogu biti podržani programom „NATO nauka za mir i bezbjednost“.

„Takođe, službe zaštite i spašavanja, koje su pod ingerencijama lokalnih samouprava, dobiće mogućnost da se osposobljavaju, usavršavaju i opremaju korišćenjem benefita članstva i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju“, kazao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, vrlo je važna i brza i kvalitetna pomoć u slučaju vanrednih situacija, poput poplava, zemljotresa, ekstremnih vremensikh nepogoda, kao što je to bilo 2012. godine kada je u Crnoj Gori proglašeno vanredno stanje.

Na sastanku je, kako se navodi, prepoznata uloga i značaj lokalnih samouprava, i zaključeno da u fokusu aktivnosti bude građanin koji mora biti informisan o svakom aspektu budućeg članstva i mogućnosti ostvarivanja standarda koji imaju građani zemalja članica NATO-a .

Bogdanović je ocijenio da su jedinice lokalne uprave bile jako aktivne u tom procesu, posebno kroz informisanost građana i komunikaciju.

„Lokalne uprave imale su snažan doprinos, posebno u dijelu edukativnog i debatnog procesa sa građanima, i mislim da je to bilo od vitalnog značaja u komunikaciji i širenju svijesti o benefitima evroatlanskih integracija“, zaključio je Bogdanović.

Send this to a friend