Politika

Lukovac: EU mnogo toga gleda Srbiji kroz prste

Branko Lukovac

Evropska unija nastoji, da kod država koje spadaju među zemlje predpristupnice  za članstvo, djeluje pomiriteljski, kazao je Branko Lukovac, nekadašnji diplomata i ministar vanjskih poslova.

On navodi da je kod nas u Crnoj Gori  Varheljijevo reagovanje izazvalo dosta uznemirenja, ali kako Evropska unija nastoji da djeluje pomiriteljski naročito kada su u pitanju odnosi zemalja na zapadnom Balkanu.

“Savjetuje ih da izbjegavaju akte koje dovode do zaoštravanja. Naši očekuju da će se oni do kraja udubiti u materiju i istoriju. Međutim, ovo reagovanje je obrazac kako, ne ulazeći u materiju, oni nastoje da smiruju. Ako je odluka našeg MVP-a da uskrati gostoprimstvo ambasadoru Srbije definitivna, potrebno je objasniti zvaničnicima EU da se nije mogla povući. Ne treba sav bijes ispoljavati na standardni poziv Varheljija i jednoj i drugoj strani”, rekao je za Pobjedu Lukovac.

O izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić, da ona kompletna Vlada i cijela Srbija isto misle kao i ambasador Božović, Lukovac kaže da to nije ništa novo i ništa neočekivano.

“Na žalost, politika i snage iz devedesetih godina su na čelu Srbije. To je njihov poznati stav o Prvom svetskom ratu i Podgoričkoj skupštini i svemu što se poslije toga dešavalo”, kaže Lukovac.

Na pitanje zbog čega Evropska unije u posljednje vrijeme ćuti na velikosrpske ispade vlasti u Srbiji, Lukovac kaže, da se EU bavi  nekim bitnijim temama i da se to pitanje, trenutno, ne nalazi  na njihovoj listi prioriteta.

“Kada je Srbija u pitanju EU ima strah da će Srbija definitivno otići ka Rusiji. Zbog toga joj gleda kroz prste da bi evropska politika ostala dominantna. Mnogo toga ona gleda Srbiji kroz prste upravo zbog tog straha da je Srbija u dilemi između Rusije i Evrope”, smatra Lukovac.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rob Roy
Gost
Rob Roy

A oće da “satre” Crnu Goru”! e pa neće moćp “EUropejci”! Neka Srbija ide ka Rusiji, bolje joj je… neće s nama (za nama) u EU – kao i što će biti… Zato je i spominjan “mali Šengen”, a ovo sve “proizilazi” povodom toga…

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Ne gleda mnogo no je Srbija jedna RASPUSTENA BANDA OD DRZAVE trenutno! I moraju se dozvat pameti dok nijesu kakvu sprdnju svima napravili u region

Idea
Gost
Idea

Neka gleda,ali ce se pokajati jer ce ih ona ojadu zabaviti,svi cemo ispastati ali EU bojim se najvise,jer nije prvi put.

Imenjak
Gost
Imenjak

Ne boje se u Briselu da će Srbija otići Rusiji.
Ona je već tamo, a dobar deo pojedinaca iz EU već ima čvrste veze sa Moskvom i rade u njenu korist i, posredno, u korist Srbije.
Dublje proučavanje odnosa i okolnosti na Balkanu sa njihove strane nije potrebno, a nije ni poželjno. Veži konja gdje ti gazda kaže.

radio ,, m"
Gost
radio ,, m"

Imenjak nijeste u pravu oni za domaću upotrebu Rusuju a kad odu u Brisel tamo su manji od mamovog zrna ( srbijanci su to) oni prose dosad im je EU usisala preko miliardu eura …. prošle god. je pričao Picula ( Hrvat ) da nevjerujete da je to ista vlada kad stignu u Brisel kaže Picula !

Marina
Gost
Marina

“O izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić, da ona kompletna Vlada i cijela Srbija isto misle kao i ambasador Božović, Lukovac kaže da to nije ništa novo i ništa neočekivano” Novo je to sto su se srpski politicari TOLIKO OSILILI DA SADA NESKRIVENO GOVORE o tome kako vide CG(kao srpsku provinciju) i OTVORENO PROVOCIRAJU NA REAKCIJU VLASTI(dosadasnje jer je ova nova… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ajde.

Send this to a friend