Politika

Lukovac i Raonić: Bolje bilo povući ambasadore pri penziji

Lukovac

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić ocijenio je da Crnoj Gori u ovom trenutku nije bila potrebna priča o opozivu ambasadora, a ukoliko je trebalo ukloniti određene pojedince, to se moralo uraditi na drugačiji način. Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac smatra da će se konsultacije s ambasadorima sigurno desiti ovih dana, nakon čega će biti poznato šta će se dalje dešavati. Raonić i Lukovac saglasni su da bi bilo bolje da je država povlačila one ambasadore kojima brzo ističe mandat ili su pri penziji.

Lukovac je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je bilo za očekivati da će nova vlast nastojati da zamijeni što više ljudi koji rade na isturenim položajima, bilo u zemlji, ili sada u inostramnstvu.

“Kad je u pitanju diplomatija, to se mora raditi mnogo pažljivije. Bilo bi bolje da su imali u vidu one ambasadore kojima ističe mandat ove godine ili idu u penziju, pa da su zamjenu kadra počeli da rade na jedan način koji respektuje svu specifičnost ove službe. Jer da se odredi sada zamjena, recimo ambasadora u SAD, mora se slijediti procedura odabira kadra koji odgovara za takvo mjesto”, rekao je Lukovac.

Priprema novog kadra traje dugo

Pojašnjava da priprema takvog kadra traje dosta vremena.

“Ovo je pogrešan put koji je izabran, jer nekoliko mjeseci traje proces odabira i priprema kadra koji će zamijeniti one kojima ističe mandat ili idu u penziju, ili onih koji će biti opozvani. Trebalo bi preispitati čitav koncept”, ističe Lukovac.

Bivši diplomata objašnjava da se konsultacije s ambasadorima koje se povremeno zakazuju obavljaju dosta vremena unaprijed, i to najčešće tokom ljetnjih mjeseci kad je najmanje obaveza naše diplomatske mreže, ali i zbog racionalizacije troškova.

Ove konsultacije se, kaže, obavljaju u atmosferi odluka Vlade Crne Gore da opozove jedan broj ambasadora i ignorisanja postupaka kako se to radi, te nepostojanja jasnih kriterijuma zašto baš ta grupa ambasadora.

I onda kad predsjednik nije dobio takva obrazloženja i nije potpisao opoziv, zakazane su konsultacije.

Raonić: Crnoj Gori potreban imidž stabilnosti

Boris Raonić

Navodeći da mu nije drago što se o ovoj temi uopšte priča u javnosti, predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić kaže da se kreira novi diskurs koji našoj zemlji sada nije potreban.

Crnoj Gori je, kako je rekao, potreban imidž stabilnosti, jer je naša zemlja, podsjeća, prepoznata kao lider u evropskim integracijama.

“Nažalost, u našem diplomatskom koru imamo ljude koji su nedostojni te pozicije. Ne postoji dostojanstvenija i časnija pozicija od one koja znači služenje svojoj zemlji, a to je rad u diplomatiji”, pojasnio je Raonić.

Smatra da je sada potrebno otvoriti dijalog između predsjednika države i strukture nove vlasti.

“Ovo je jedna vrsta ishitrenog poteza koji nas je doveo u ćorsokak iz kojeg se može izaći jedino uz dijalog”, rekao je Raonić.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
NenaAntique
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nena
Gost
Nena

Podrska, tako treba.

Antique
Gost
Antique

Branko,
Što bi povlačili ambasadore.
Ako je politika spoljna nove vlasti na istom kursu?!?!?
Borise,
Stabilnost Crne Gore nije fokus nove većine, jer se Srbija ne bi mogla miješati i njene službe šetati da je Crna Gora jaka i stabilna…
Ovako, i bez pcr testa u danima kada se sva evropa zatvara…
Veliki pozdrav

Send this to a friend