Politika

Lukovac: Vjerujem da Hrvatska neće blokirati Crnu Goru

Branko Lukovac

Bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac rekao je da se nada i da vjeruje da Hrvatska neće blokirati Crnu Goru na putu njenog članstva u Evropskoj uniji EU.

Lukovac je u intervjuu za Dan govoreći o Prevlaci podsjetio da su dvije susjedne države postigle sporazum koji, iako privremen, funkcioniše sa uspjehom već 16 godina, uz pozitivne ocjene obje strane.

“Osim toga, dogovor je vlada dviju država da, ako ne postignu definitivan dogovor o razgraničenju na području Prevlake, na kopnu i moru, bilateralnim putem to zajednički povjere Međunarodnom sudu pravde u Hagu”, istakao je Lukovac.

O brodu Jadran Lukovac jenaglasio da, s obzirom na njegovu istoriju i odugovlačenje sa rješavanjem svih pitanja sukcesije nakon raspada zajedničke države, ni Crna Gora ni Hrvatska ne treba da se ponašaju tako kao da imaju sva prava da taj brod bude njihov.

“I to samo na osnovu okolnosti da se, zbog remonta, nalazio u Tivtu u momentu raspada SFRJ, ili zato što mu je u zajedničkoj državi matična luka bila Lora u Splitu”, ocijenio je Lukovac.

On smatra da obje države treba da se zalažu za dovršetak procesa sukcesija vojne imovine bivše SFRJ, čiji dio je i brod Jadran.

“Do tada bi ovaj brod, koji će do konačnog rješenja tog dijela sukcesije biti u Crnoj Gori, trebalo da služi za obuku pripadnika mornarice i Crne Gore i Hrvatske, Slovenije i drugih država nastalih iz ranije SFRJ ukoliko imaju takve potrebe”, rekao je Lukovac.

16 Komentara na "Lukovac: Vjerujem da Hrvatska neće blokirati Crnu Goru"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend