Politika

Lukšić i Orban: Mađarska snažno uz Crnu Goru na putu ka EU i NATO

Predsjednik Vlade Mađarske je ocijenio da Crna Gora ima jasnu perspektivu članstva u NATO i da će u predstojećim fazama, kao i do sada, imati punu podršku Mađarske. 

“Posebno je istakao značaj pozicije kontakt ambasade za NATO kroz koju će biti u prilici da pruži dodatnu podršku i pomoć u kontekstu aktuelnih fokusiranih i intenziviranih razgovora”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. 

Lukšić je zahvalio na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj podršci Mađarske u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU i NATO, kao i aktivnoj ulozi u promociji evropske i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i naročito Crne Gore. 

“Posebno mi je zadovoljstvo što će upravo Mađarska kroz funkciju kontakt ambasade za NATO, biti u prilici da u narednim mjesecima doprinese uspješnom ostvarenju jednog od naših spoljnopolitičkih prioriteta“, kazao je Lukšić. 

Zajednički je ocijenjeno da, iako je fokus saradnje na procesu evropske i evroatlantske integracije, dvije zemlje kontinuirano produbljuju političke, ekonomske i ukupne međudržavne odnose. 

U okviru posjete Mađarskoj, Lukšić se sastao i sa predsjednikom parlamenta Laslom Koverom. 

Kover je kazao da su rezultati Crne Gore na putu prema EU i NATO primjer drugim zapadnobalkanskim zemljama. 

On je dodao da Crne Gora i Mađarska njeguju snažan partnerski odnos na svim nivoima, uključujući i parlamentarni, te podsjetio na saradnju dva parlamenta kroz inicijative crnogorsko-mađarske grupe prijateljstva u Skupštini Crne Gore i mađarsko-crnogorske grupe prijateljstva u Nacionalnoj skupštini Mađarske.

Lukšić je upoznao predsjednika mađarskog parlamenta sa aktuelnim momentom u procesu pristupanja EU i sjevernoatlantskom savezu, istakavši da Crne Gora posvećeno sprovodi reforme u pravcu ispunjenja svih kriterijuma u čemu ima i političku i ekspertsku podršku mađarskih institucija.

Tokom posjete Mađarskoj, Lukšić je održao predavanje na Institutu za međunarodnu saradnju i trgovinu na temu ‚‚Crna Gora i NATO”.

Send this to a friend