Politika

Lundin Đukanoviću: Učinili ste velike stvari i objasnili svijetu gdje Crna Gora pripada

Lundin - Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Švedske u Crnoj Gori Jana Lundina. Đukanović je izrazio zahvalnost Lundinu za posvećenost Crnoj Gori i doprinosu unapređenju odnosa sa Švedskom tokom njegovog diplomatskog mandata uz želje za dalje uspjehe u profesionalnom angažmanu, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

“Uz podsjećanje na nedavnu posjetu švedske ministarke vanjskih poslova Crnoj Gori, ukazao je na ukupnu pažnju te prijateljske zemlje prema Crnoj Gori i regionu, na čemu smo zahvalni posebno u trenutku kada je značajno podstaći entuzijazam zemalja članica EU za podršku doglednom proširenju”, rekao je Đukanović.

Evropska budućnost Zapadnog Balkana, dodaje, jedino je dobro rješenje i za region i za EU.

Uz to, predsjednik je zahvalio i za kontinuiranu pomoć i podršku Švedske na bilateralnom planu uz uvjerenje da će kvalitet odnosa biti održan, a saradnja dodatno intenzivirana, naročito na planu ekonomije, turizma i investicija.

“Za Crnu Goru su veoma dragocjena skandinavska iskustva u oblasti energetike, sa posebnim akcentom na obnovljive izvore energije i „zelenu“ energiju, kao i standardi koje pružaju kredibilni investitori sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti”, kazao je predsjednik.

Ambasador je uz zadovoljstvo susretom i prilikom da razmijeni mišljenja sa predsjednikom, visoko ocijenio postignuća Crne Gore pod njegovim vođstvom.

“Učinili ste velike stvari za Crnu Goru i objasnili svijetu gdje Crna Gora pripada”, kazao je Lundin.

Na toj liniji, podsjetio je i na, kako je kazao, stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa evropskom politikom, što nijesu bili laki koraci, i naglasio da je i to jedan od razloga zbog kojih je za Švedsku Crna Gora u prvom redu za članstvo u EU.

“Uz ocjenu da su bilateralni odnosi odlični, ukazao je na postojanje nekih kontakata u oblasti ekonomije, kao i značajno prisustvo švedskih turista u Crnoj Gori. Imajući u vidu dugotrajno diplomatsko iskustvo na ovim prostorima, zaključio je da je Crna Gora ostvarila značajan napredak proteklih decenija, što ga i lično raduje, ali i da preostaju zadaci na planu jačanja vladavine prava, što je izazov ne samo za kandidate, već i unutar EU”, navodi se u saopštenju.

Na interesovanje ambasadora, Đukanović je sagovornika upoznao sa stanovištima o aktuelnim unutrašnjim i regionalnim prilikama u kontekstu procesa integracije i globalnih kretanja.

Send this to a friend