Politika

Malići: CG ne prijeti oduzimanje teritorije od Albanije i Kosova

Crnoj Gori ne prijeti nikakvo otimanje teritorija ni od Albanije, a ni od Kosova, izjavio je u intervjuu za Pobjedu savjetnik predsjednika Vlade Albanije Škeljzen Malići.

“Ideja Velike ili Naturalne Albanije nigde nije zvanična politika vlada ili glavnih političkih partija Albanije i Kosova, već je možda prisutna kao ideologija marginalnih grupa. Nešto prisutnija i uticajnija je ideja ujedinjenja Albanije i Kosova u određenim kriznim okolnostima, iako ni ona nije dominantna i prioritetna. Zvanična politika i na Kosovu i u Albaniji zagovara “ujedinjenje” Albanaca pod okriljem integracija u EU“, kazao je Malići, koji je jedan od najuglednijih albanskih i jugoslovenskih intelektualaca i filozofa.

On je ocijenio i da je Ivica Dačić personifikacija kontradiktornosti i dvoličnosti srpske politike, pojednostavljeno iskazane u paradoksalnim mantrama “I EU i Kosovo“, “I EU i Rusija“.

“Ta politika želi integraciju Srbije u EU, istovremeno pokazujući nameru da zadrži kontrolu nad Kosovom, što znači povratak suverenosti koju je Srbija faktički izgubila 1999“, kazao je on.

Malići je rekao i da je očekivao da će da će Francuska pustiti Ramuša Haradinaja da se brani sa slobode, jer je kako je kazao, Haradinaj je dva puta bio optužen od Haškog tribunala za ratne zločine i obe presude bile su oslobađajuće.

Dodao je i da ne vjeruje da će biti izručen Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend