Politika

Mandić i Knežević sa Krajišnikom proslavili dan Podgoričke skupštine

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina za zločine u Bosni i Hercegovini, prisustvovaoje, na poziv Srpskog nacionalnog savjeta, „svečanoj akademiji” povodom obilježavanja 99. godišnjice Podgoričke skupštine, koja je održana u Podgorici, saznaje Pobjeda.

Svečanoj akađemiji prisustvovali su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, kao i predsjednik Odbora za dijsporu u Skupštini Srbije Ivan Kostić.

Presuda

Krajišnik je 27. septembra 2006. pred Haškim tribunalom proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid.

Osuđen je na 20 godina zatvora. Nakon što je odležao dvije trećine kazne dio u istrazi u Ševeningenu, a veći dio u britanskim zatvorima Krajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine, od kada je ponovo politički aktivan. Akademiji koja je održana u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Matice srpske, kao i srpskih nacionalnih i kulturnih institucija iz Crne Gore.

Vjekovni san

Otvarajući skup, Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, kazao je da je ,,Podgorička skupština ozvaničila vjekovni san svih Srba za ujedinjenjem”.

“Prije 100 godina se intenzivno radilo na srpskom ujedinjenju. Očekivao se kraj Velikog rata i sloboda za sav srpski narod. Izmučenoj srpskoj vojsci nije bio jedini cilj proboj Solunskog fronta već ujedinjenje svih Južnih Slovena, što je garantovalo da će i svi Srbi biti u jednoj državi bratskih naroda”, kazao je Vuksanović.

On je naglasio da su svi narodi u bivšoj velikoj državi, osim srpskog, znali da ostvare svoje interese.

“Srbija je, kao i Crna Gora, danas mnogo manja nego što je bila. Srbiji se otima Kosovo, a Crnoj Gori je nešto ranije oteta Metohija. Kao u najtežim vremenima, od jednog naroda stvorene su dvije države. Zvanično i država Srbija i država Crna Gora promovišu nikad bolje odnose, dok srpskom narodu u Crnoj Gori nikad nije bilo teže. Uočljivo je da su svi građani koji se javno izjašnjavaju kao Srbi stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore. Nekima se sudi, neki su već osuđeni, neki su u istrazi, dok su ostali pod prismotrom i kontrolom. Za srpsku djecu i mlađu generacija Srba u ovim uslovima ne postoji perspektiva u Crnoj Gori”, rekao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, Republika Srbija ima pravo i obavezu da vodi računa o svojim sunarodnicima kojima su uskraćeni normalni uslovi života.

No i pored toga mi volimo Njegoševu odnosno srpsku Crnu Goru, Srbiju i Rusiju, iako nijesmo u jednoj državi. Važno je da pripadamo jednoj kulturi, zaključio je Vuksanović. Okupljenima su se obratili i predsjednik Matice srpske iz Novog Sada Dragan Stanić, pjesnik Ranko Jovović, a u ime Srpske pravoslacne crkve u Crnoj Gori govorio je sveštenik Predrag Sćepanović koji je blagoslovio skup.

Na početku akademije intonirana je pjesma kralja Nikole ,,Onamo namo“ i himna Srbije ,,Bože pravde”.

Mandić kritikovao Haški tribunal zbog presuda za genocid Karadžiću i Mladiću.

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mnadić ranije je kritikovao Haški tribunal zbog presuda za genocid Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Kazao je da presuda bivšem vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladićusamopotvrđuje da je „Haški tribunal antisrpska tvorevina” i daje „formiran kako bi vodeći političari i oficiri iz tog naroda bili predstavljeni kao isključivi krivci za građanski rat na području bivše SFRJ“.

“Karakter Haškog suda precizno je opisao sam general Ratko Mladić u svom obraćanju prije nego što će biti udaljen iz sudnice. Dakle, Haški sud nije tijelo koje se bavi utvrđivanjem istine već služi za propagandu velike laži”, istakao je Mandić.

On je dodao da srpski narod nikada neće i ne može, nezavisno od presuda i odluka Tribunala, zaboraviti srpsku vojsku na čijem čelu su bili Radovan Karadžić i general Mladić.

“Ta vojska je obezbijedila opstanak našeg naroda na teritorijama zapadno od rijeke Drine i spriječila da nam seponovi ono što se dogodilo 194145. godine”, kazao je lider NSD-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Beranski predsjednik skupstine je bio dio ove harange. Sad zamislite ko cini vlast u Beranama. Zagovornici terorizma i prijatelji Haskih optuzenika a prvi su trazili da se pronadju i uhapse Slobo, Plavsicka, Mladic, Karadzic i drugi. Veliki Srbi

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Crnogorka

Izdajnici Crne Gore, nikad više osamnaesta, bude se Crnogorci iz zabluda! Živjela Država Crna Gora! Živjela Crnogorska pravoslavna crkva, vjekovna crkva Crnogoraca!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Izdajnici Crne Gore, nikad više osamnaesta, bude se Crnogorci iz zabluda! Živjela Država Crna Gora! Živjela Crnogorska pravoslavna crkva, vjekovna crkva Crnogoraca!

kachawendizam
Gost
kachawendizam

je li ko bio od crkvenih velikodostojnika

bruka
Gost
bruka

kakav su Srbi narod kad slave i pridaju vaznost potvrdjenim i osudjenim zlocincima…Oni kad bi svaki pojedinacno stao na 5 min, i razmislio koga oni slave, koju ideologiju furaju, izlijecili bi se..Je li moguce da ovog lika slave..ja bih se osjecao ljigavo kad bi slavio nekog koljaca civila i nezasticenih osoba

Vesko
Gost
Vesko

Ranjini koalicioni partneri.

prekomoracki
Gost
prekomoracki

slavljenje zlocina nad crnom gorom i njenom crkvom,njenim kraljem. drzava cuti ne progovara.kukavice.

Historia est...
Gost
Historia est...

Ne može sto druga odlučivat u ime cijele države, ni tada ni danas. Pravilno je bilo 1918. raspisati referendum, kao u Sloveniji. Ali, Srbija je dobro znala koji bi bio rezultat, pa je radije išao na sigurno 🙂

MBPljV
Gost
MBPljV

Imajuci u vidu raspolozenje naroda, desavanja u samoj Skupstini Kraljevine Crne Gore, desavanja u ratu, propagandu Kraljevine Srbije, greske kralja Nikole, referendum bi glatko prosao. A oni su nas ipak prisajedinili, htjeli su poniziti nasu veliku istoriju jer nijesu imali svoju.

ana
Gost
ana

Krajišnik nije više u pidžami a ovaj Vuksanović za sebe našao dobar i siguran biznis

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Sramota za drzavu Crnu Goru sto dozvoljava ovakve skupove na kojima se zahtijeva ponistenje drzave..a danasnja skupstina nije htjela da ponisti odluke onr iz 1918 zvanicno nekim aktom ..zato danas neprijatelji slave …danasnji zvanicnici su obrazovani po Bolonji pa nijesu citali sto se radilo prije sto god.između ostalog nikad ne treba zaboravit kako su goreli ZVICERI i mnogi drugi…isto bi… Više »

BELI MRVALJEVIĆ
Gost
BELI MRVALJEVIĆ

SRAMNA SKUPŠTINA, ZAUVIJEK ODBAČENA I PONIŠTENA OD CRNOGORSKOG NARODA

jadnamoja CG
Gost
jadnamoja CG

Što očekivati od ovakvih “slavljenika” kad izdaju svoje i poltronstvo tuđoj državi slave. No da su jedini, no nisu. Sramota od ove države i ovakvih ljudi…

1918
Gost
1918

za sve ove skupove sto velicaju genocid sto je srbija napravila u c.gori i tu sramnu skupstinu 1918 sto je velicaju je kriva vlada i skupstina c.gore pod hitno na prvoj skupstini ponistiti sramnu podgoricku skupstinu i dat doznanja da se srbija i spc ne mijesaju i stavlljaju mrznju u c.gori prece je ivanu brajovicu ako voli crnu goru toda… Više »

COK
Gost
COK

Zamislite nekadanjeg Crnogorca Nebojsu Meodjevica u drustvu Momcila Krajisnika, osudjenog ratnog zlocinca.

Bljak
Gost
Bljak

Nikada on nije bio Crnogorac. Ubačen je iz Beograda kao trojanski konj, iz partije G17+, da zamuti i doda nesojima crnogorskih glasova . Ma, ni abera, da nijesam jednom glasao za njega, ne znajući cjelinu.

COK
Gost
COK

Slazem se potpuno, ali ga sje sjecam da je dolazio na skupove suverenistickih partija pocetkom 90-tih godina. Istina, sjedio je u zadnjim redovima kao nebitan. S obzirom da stalno manipulise sa nekim poluinformacijama on je saradnik neke organizacije kontraobavjestajnog karaktera.

Blazo
Gost
Blazo

I ja ga sjecam sa skupova lscg, dobijao je mikrofon neko vrijeme a onda pljuva po lscg vise nego po dps

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

U Crnoj Gori drzava finansira Srpski nacionalni savjet koji podriva zemlju, finansira njegodu televiziju i radio, gdje se sve radi protiv drzave koja te finansira. To Srbi ne mogu nigdje raditi, ne mogu u Hrvatskoj. Iako su tamo imali Bljesak i Oluju vrlo su lojalni hrvatskoj drzavi. Crna Gora je zemlja cuda.

Vuk
Gost
Vuk

biće da je naš Aleksa poludio što ga nisu zvali

Tako je
Gost
Tako je

Uh kako trlja Milo dlanove kad čuje ovakve izjave.

Teslina šćer
Gost
Teslina šćer

Meni je strasno kako se sve to desava nama na oci, vidimo ove vandale kako slave stvari koje za slavlje nisu…tome se mora stati u kraj

Cvet
Gost
Cvet

Ovo je strasno. Ovo bruku i sramotu oni slave… E sta oni slave…

Jana
Gost
Jana

E bruke i sramote od njih, sta oni slave.

Don
Gost
Don

Slave nesto sto se slaviti ne bi trebalo, sram ih bilo!

Princip Gavrilo
Gost
Princip Gavrilo

Živjela nam Srpska Crna Gora naših slavnih Nemanjića i Petrovića!

milivoje
Gost
milivoje

Trebao bi znati da su Nemanjići popalili tadašnju Zetu, Da su ženu od Vojislavljevića zatočili dok nije umrla. Klasični primjer osvajanja teritorije je tebi neko koga treba slaviti.? Koliko gluposti samo u jednoj rečenici.

Duduk
Gost
Duduk

Jel bješe Princip Gavrilo onaj što je kukavički, u otvorenom autu, iz pištolja, ubio Kralja Aca? Ili onaj drugi, što je junački, u otvorenom autu, iz pištolja, ubio Kralja Ferdija? Ili onaj što je na riječ i obraz, nožem iz potaje, ubio Kralja Murata? Nešto sam slab iz ove istorije, sve sam pomješao…

Sljokica
Gost
Sljokica

I ovim su samo dokazali koliko su nesposobni i za mjesto opozicije koje pokrivaju!

Sorela
Gost
Sorela

Da je nasim postenim precima ustati pa da vide kako se izdaje Crna Gora , samostalna CG koja je tad izgubljena !

taske
Gost
taske

Skoro vijek od podgoricke skupstine i mi i dalje imamo izdajnike onakve vrste… evo to su vojvoda cetnicki i njegov zetksi pipun !

Tata-Mata
Gost
Tata-Mata

E ovi Srbalji su nevjerovatni! Uvriježeno mišljenje kod srpskog naroda i srpskih političara je da je najveća greška Srba ujedinjenje sa ostalim narodima, pravljenje Jugoslavije i da je Aleksandar Karađorđević bio budala što je na to pristao… A ovi slave Podgoričku skupštinu!!! Kome u inat, da mi je znat’?

Scepan
Gost
Scepan

Oni slave nestajanje Crne Gore, jer je onada tada prisajedinjena Srbiji. Srbija se ujedinila a Crna Gora se prisajedinila.

xxy
Gost
xxy

Da dobro si rekao najveca greska je bila ujedinjenje Srba sa ostalim narodima a Podgoricka Skupstina je bilo ujedinjenje Srba medjusobno. Po popisu iz 1909 knjazevina CG 95% su bili Srbi koji su se poslije vijekovnog sna o ujedinjenju konacno i ujedinili. Sto na celu te ujedinjene drzave nisu sjeli Petrovici nego Karadjordjevici to je rezultat Nikolinog napustanja Crne Gore… Više »

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Bravo opozicijo…hocete crnu goru da vratite unazad opet je li…da je zavijette u crveno…u jad ..diktaturu…komunizam…kretenizam…e nece moci imbecilli…

Ivana
Gost
Ivana

Koliko ljuckovine na jednom mjestu.

Limona
Gost
Limona

Slave ubijanje Crnogorca..paljenje Crnogorskih Domova….CG probudi se?

\"Prapratna\"
Gost
\"Prapratna\"

Oće izlaz na more. E pa može ali ka svi ostali turisti. A i ovoj nasoj SVITI bi trebalo naplatit taksu ka stranim državljanima bar neka korist od nji da bude.

Docleanooo
Gost
Docleanooo

Ima li idje policije? Slobodno novi zatvor izgradite za ove, slave ubijanje Crnogoraca, pa ovo stvarno prelazi i granicu dozivotne robije

Maljisor
Gost
Maljisor

Mandić i Knežević su nerazdvojni k’o obrve Momčila Krajišnika

Braco
Gost
Braco

Niko ne može kao Bog.
Isbacio je u prve redove ovo ružno čudovište od pipuna da im bude izrod-predstavnik! On predvodi srbe! A sramno je što je Risto ovo dozvolio. Mislim da će ga SILE ISTINE brzo kazniti.

Miloš
Gost
Miloš

Da se naježiš. Koliko je samo Crnogorskih kuća zapaljeno, rodoljuba poginulo.. a ovi to slave. Sve procerat iz CG!!!

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Ne shvatih je li i Rusija srpska. E moj Tužni skupe. Prošlo je vrijeme naivnih Crnogoraca. Dugo nam je trebalo. A tužan ste narod jer vam je vazda malo. Do prvog rata 500 godina Srbija je bila od Kraljeva do Beograda i to pod Turcima. Onda ste zamutili pa utekli. Pa ste uzeli Vojvodinu, Makedoniju i okupirali Crnu Goru. A… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Crna Gora treba da proćera ovoga ambasadora i da zabrani ovakve provokatorske skupove u buducnosti
E Viva Montebegro!!!

Milorad
Gost
Milorad

Sramota sto je dozvoljeno u sred Podgorice da se slavi okupacija CG. Sramite se vi u vladi CG sto ste ovo dozvolili. Srbima lose u svojoj kuci pa idite vise iz CG kad je toliko lose, idite srecan vi put. Vi srbi mislite da ce te biti dobro disli u SRBIJU i RS hocete kako da ne samo vas drze… Više »

daga
Gost
daga

Milorade,svska ti je na mjesto,istoga smo misljenja,pa zato treba na celo Drzave CG,dovesti britvu da im on ispravi i rece sto treba,a ove koji razmisljaju kao ova druzina u ovaj hram,direkna linija PENZIJA,da odmaraju glavu,no neznam od cega.

Liberal
Gost
Liberal

Toma Nikolić je učestvovao u pripremi terorizma u izbornoj noći. Ambasador Srbije, Bingulac prisustvje manifestaciji obelježavanja okupacije CG od Srbije. Na tom skupu je ratni zločinac Krajišnik. Ništa se nije promijenilo od Načertanija.
PS
Bingulca bi trebalo proglasiti “persona non grata”.
CG treba da zabrani ulazak svima pravosnažno osuđenima za ratne zločine uHagu

Borivoje B.
Gost
Borivoje B.

Ma Bingulac bi još jedan mandat, pa ko ga da da.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

PROTIV ZANAVIJEK !

brko mali
Gost
brko mali

svi izdajnici na jednom mjestu

Realan
Gost
Realan

Dodao bih i svi zlocinci na jednom mjestu.

Send this to a friend