Politika

MANS: Od 139 institucija samo Skupština poštovala zakon i objavljivala informacije

Većina institucija tokom protekle godine kršila je zakon i nije objavljivala osnovne informacije o sopstvenom radu, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama koji ih obavezuje da proaktivno, na svojim sajtovima, objavljuju određene kategorije podataka, a samo Skupština Crne Gore u potpunosti je poštovala zakonske obaveze, navodi se u analizi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Kako ističu u MANS-u, analiza je obuhvatila sajtove 139 organa vlasti, uključujući Skupštinu Crne Gore, ministarstva u Vladi Crne Gore, organe državne uprave, Glavni grad, lokalne samouprave i javna preduzeća.

“Većina institucija krši zakon i ne objavljuje propisane informacije, što ograničava javnu kontrolu njihovog rada. Iz tog razloga
predstavnici civilnog sektora i medija su prinuđeni da učestalo podnose zahtjeve za informacijama kako bi došli do podataka koji bi, shodno zakonu, morali da budu objavljeni na sajtovima institucija”, saopštili su iz MANS-a.

U toj organizaciji su kazali da se samo šest odsto organa vlasti može smatrati visoko proaktivnim, dok trećina ima srednji nivo proaktivnosti.

“Sa druge strane, 45 odsto organa vlasti vrlo slabo poštuje zakon i spada u nisko proaktivne u informisanju građana, a čak 14 odsto analiziranih organa u cjelosti krši Član 12 Zakona o SPI”, naglašavaju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora.

Grafik 1. Nivo proaktivnog objavljivanja informacija

Samo Skupština Crne Gore, istakli su, u potpunosti poštuje zakonske obaveze, a sve druge institucije koje su bile predmet ove analize, u određenoj mjeri krše Zakon.

Grafik 2. Nivo proaktivnosti po vrsti organa vlasti

“Ministarstva najviše objavljuju opšte informacije o svom radu, a najmanje podatke sadržane u pojedinačnim aktima, koje neposredno ukazuju na rad institucija i izuzetno su značajne za otkrivanje korupcije. Organi u sastavu Vlade su značajno zatvoreniji od ministarstava i većina njih na sajtovima nema ni pola Zakonom propisanih informacija”, dodaju u MANS-u.

Ukazuju i da organi u sastavu Glavnog grada ne objavljuju proaktivno većinu informacija koje su propisane zakonom, polovina nema objavljene čak ni Vodiče za pristup informacijama, a nijedan nije objavio bilo kakvu vrstu javne evidencije ili registra.

“Nijedna lokalna samouprava u cjelosti ne objavljuje čak ni osnovne informacije na način propisan Zakonom, a više od polovine jedinica nema objavljen ni Vodič”, kažu u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora.

Javna preduzeća, kako ističu, u najvećoj mjeri krše zakon i na svojim sajtovima objavljuju samo opšte podatke.

“Na primjer, ni jedna državna kompanija nije objavila podatke o primanjima javnih funkcionera u njihovim upravljačkim strukturama”, zaključuju u MANS-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krsto
Gost
Krsto

Vijesti za male bebe. Kako ide u Odboru za rodnu ravnopravnost? Oće li to razvijanje i plasiranje informacija?

Toni
Gost
Toni

Nemaju oni Malovica;-)

Send this to a friend