Politika

Maratonska Skupština u Herceg Novom: Kako su radili predsjednik i njegove službe?

Treći nastavak maratonske sjednice lokalnog parlamenta u Herceg Novom obilježila je rasprava o Izvještaju o radu predsjednika opštine i organa i službi lokalne uprave za 2018. godinu.

Odbornici DPS-a su kritikovali njihov rad, uz pohvale transparentnosti, ali ne i efikasnosti lokalne adminstracije.

Dragan Janković (DPS) je dao primjer PUP-a, koji je usvojen posljednjeg dana prošle godine nakon mnogo korekcija MORT-a. Kolektor još nije završen, a u Izvještaju se tretira kao “gotova stvar”. U Izvještaju nema informacije ni šta je sa lokalnom TV Herceg Novi? U izbornom program su Demokrate obećale da će odbraniti Bolnicu Meljine, da će staviti moratorijum na privatizaciju Instituta Igalo, da će ukinuti putarinu na dionici Meljine-Petijevići, podsjetio je Janković.

Osim toga, ništa još nema ni od škole u Igalu, jer opština nije ponudila adekvatnu lokaciju za gradnju. Zadužbina u Srbini se pri tom urušava. Nije ni spomenuto koliko je zaposlenih u opštini, a obećanje je bilo svih vladajućih partija da će doći do racionalizacije.

Mladen Kadić (DPS) je pohvalio nastojanja da se Herceg Novi otvori i povezuje s gradovima prijateljima, ali je pitao i koliko koštaju putovanja delegacije Opštine u Kinu, Finsku i druge zemlje da bi do sporazuma došlo.

Predsjednik opštine, Stevan Katić, ukazao je da je posljednje dvije godine došlo do drastične promjene zakona koji se tiču lokalne uprave u Crnoj Gori. Nije se bilo lako prilagoditi i veliki je to izazov bio za administraciju. Ustvrdio je da je Herceg Novi jedna od najbržih opština koja primjenjuje izmjene propisa, iako se dešava da iz Vlade one ne dolaze na vrijeme, a da mjesecima u ladicama njenih službenika čekaju na saglasnost važna dokumenta, poput Programa privremenih objekata, Odluke o komunalnoj naknadi, Odluke o grbu i zastavi. Katastrofalan je i rad Uprave za zaštitu spomenika u Kotoru koji je dobio velike ingerencije, ali po 6 mjeseci ne mogu da se smiluju da pošalju mišljenje na projekte i idejna rješenja, ustvrdio je Katić.

Dodao je da je Opština Herceg Novi najtransparentnija u Crnoj Gori, svi konkursi i tenderi za javne nabavke se objavljuju i sprovode čak i na male iznose, ali žalbeni procesi traju i po godinu i po, kao u slučaju puta na Luštici.

Putni troškovi su svedeni na minimum, a u delegaciji za Kinu je bilo četvoro, a ne 30 članova, koji nisu uzimali dnevnice i put je koštao 2200 eura.

Za rekonstrukciju Šetališta od Mimoze do Galeba Katić je rekao da su uloženi vanljudski napori da se završi. Do prolongiranja u usvajanju PUP-a došlo je zbog lošeg novog Zakona o planiranju prostora. Radovi na kolektoru su završeni, a u toku su oni koji se ne mogu vidjeti, testiranja i ispitivanja.

” Očekujemo da kolektor bude u funkciji do početka ljetnje sezone. Prioritet je kompleks priključenje Portonovog. Za otvaranje TV Herceg Novi je u toku nabavka opreme. Imaćete priliku da gostujete u studiju besplatno, a i marketinški kada dođu izbori. Blizu je dan početka eksperimentalnog programa”, kazao je Katić.

Ponovio je da je gradnja škola u Igalu u nadležnosti Vlade i Ministarstva prosvjete. Ponudili su dvije lokacije u Igalu koje nisu bile u vlasništvu opštine, a iz Ministarstva još nemaju odgovor da li je dovoljno 5500 kvadrata za školu, kod pijace u Igalu.

“Imam utisak da smo zaboravljeni od svih. I za školu u Srbini sam dva puta pisao i tražio Ministarstvu, ali nema odgovora. Ruševna je palata Burovina, koja je vraćena Muzičkoj školi, tražili smo da se vrati opštini. Takođe nema reakcije”,  naveo je Katić.

Ponovio je da su nudili rješenje Vladi da država preuzme put Meljine Petijević, te da kroz kapitalni budžet otplati koncesionaru 5 miliona eura i umjesto naplatne rampe napravi novi granični prelaz sa BiH, ali odgovora nije bilo. Radi se Strategiji razvoja Opštine, formiran je tim kome je rok da završi dokument kraj godine.

Iz DPS-a su insistirali na datim obećanjima ove vlasti koja se sada izgovara time da ih bez Vlade nisu i ne mogu ispuniti. Na mjestu gdje je trebalo da bude škola u Igalu, preko puta Šišteta, umjesto toga izglasana je lokacija za Autobusku stanicu, koja je najgore saobraćajno rješenje.

Na drugoj strani, dr Tamara Vujović (Demokrate) smatra da je vidljiv napredak i razvoj grada s novom vlašću, te da se to vidi u Izvještaju o radu svih resora . Isto tako vidljivo je da opština ne uživa podršku države, kazala je ona, dajući primjer investitora Žager u Bijeloj oko dozvole za pristupni put.

Izvještaj je prošao sa 17 glasova vladajuće koalicije i 6 protiv.

Inače, Skupština je radila na ivici kvoruma, a legitimitet mnogim odlukama od važnosti za grad dali su odbornici DPS-a, pa i ključnom dokumentu o radu predsjednika i opštinskih Službi.

Dr Zoran Kovačević je tokom zasjedanja na to skrenuo pažnju i kazao da će DPS kao odgovorna partija i predstavnici građana ostati i neće uskraćivati kvorum Skupštini, zbog važnosti tema, o kojima se, inače, raspravlja sa velikim zakašnjenjem.

Predsjednik Skupštine dr Miloš Bigović je uzvratio da ne treba DPS da brine o kvorumu, da vlast ima kvorum, da su pojedini odbornici u zgradi i da će “brzo doći”.

Ipak, pauza, koju je dao Bigović, se odužila. Odborici DPS-a su, kada su prošle bitne tačke dnevnog reda, odlučili da se ne vraćaju u salu, ostavili su vladajućim partijama “da se sakupe”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Neka nam Demokrate i njihov MAGISTAR Bečić pokažu jednu jedinu 3de animaciju koju su obećali a ostvarili.

Big
Gost
Big

Mislim da ce tek da isplivaju problemi sa kolektorom.gledajuci.pitajuci ljude koji se razumiju…nece biti da je radjeno u skladu sa proektima i u skladu sa propisima…kako kazu citav sistem i sve je lose odradjeno.ali evo.cemo da vidimo.

Send this to a friend