Politika

Marković Kneževiću: Nezavisnost je vječna, vraćanje Crne Gore pod tuđe skute zaboravite za sva vremena

Crnogorska nezavisnost je vječna kao što je vječna Crna Gora. To je poručio premijer Duško Marković poslaniku Demokratskog fronta Milanu Kneževiću tokom premijerskog sata na opasku da je nezavisnost dobijena mitom. Šef crnogorske Vlade je jasan- DF ima pravo da žali za izgubljenim referendumom, ali im poručuje da sumnje u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanje vraćanja Crne Gore pod tuđe skute zaborave za sva vremena.

U ime kluba poslanika DF-a, Milan Knežević pitao je Markovića kako komentariše direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je “potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine”.

Knežević

Poslanik DF-a i lider DNP-a tvrdi da je ovim razgovorima dokazano da je nezavisnost dobijena mitom. Navodi i da je Kombinat aluminujuma Podgorica prodat za usluge podrške nezavisnosti za 230 miliona eura.

“Vlada je dala tajnu garanciju, a Kosovo besplatnu struju”, kazao je Knežević, dodajući da bi Olegu Deripaski trebalo podignuti spomenik u svakom crnogorskom gradu.

Marković je poručio Kneževiću da je politika njegove partije zarobljena u idejama prošlog vijeka.

“Saopštiću Vam jedno-crnogorska nezavisnost je vječna, kao što je vječna Crna Gora, prihvatao to neko ili ne”, jasan je Marković.

Podsjeća na istorijske činjenice i put kojim je Crna Gora dobila nezavisnost.

<<<Premijer: Autoput investicija u budućnost koju podržava tri četvrtine građana<<<

“Podsjetiću vas da je većina neophodna za izglasavanje nezavisnosti postavljena kao uslov od 55 odsto onih koji izađu na glasanje, što je podrazumijevalo pobjedu sa najmanje 10 odsto razlike. Sa konačnim rezultatom 55,5 odsto uz izlaznost od 86,5 odsto – ispostavilo se da je Crna Gora ispravno odlučila kad je prihvatila taj takoreći nepravedni uslov, jer ono što je mnogima ulivalo nadu u naš neuspjeh, zapravo je obezbijedilo visok legitimitet referendumskog rezultata“, rekao je Marković.

Poručuje da nema nikakvih elemenata koji bi promijenili opštu sliku referenduma u obnovi nezavisnosti Crne Gore, kao svijetlog čina i pregnuća za svaki primjer, kada su građani mudro, sa olovkom u ruci izglasali i potvrdili svoju državu.

<<<Poslanici krajem jula o zakonu o slobodi vjeroispovijesti<<<

“Da danas neko inicira pitanje refenduma o državnom statusu Crne Gore pod uslovom da takva besmislena incijativa uopšte ima neku prođu, uslov međunarodne zajednice morao bi biti formulisan po istom modelu i sa novim cenzusom najmanje od 10 odsto više, dakle 65 odsto za neku novu odluku. Težak put smo prešli da bi dozvolili da bilo ko ugrožava državu. Zato i ne nasijedamo na provokacije o nezakonito snimljenim razgovorima koji nisu validni bilo gdje”, kazao je Marković.

On je poručio Kneževiću da mu podrivanje crnogorske nezavisnosti neće više proći.

“Imate pravo da žalite za izgubljenim referendumom, ali sumnju u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanja vraćanja Crne Gore pod tuđe skute zaboravite za sva vremena”, jasan je Marković.

Prosvjeta treba da bude temelj i ogledalo državnog identiteta Crne Gore

Predstavnik Demokratske partije socijalista Radule Novović pitao je Markovića koji su rezultati i efekti reforme obrazovnog sistema i generalno Vladine politike u toj oblasti.

Novović

Marković je kazao da je ulaganje u razvoj mladih, kroz obrazovanje, jedan od prioriteta Vlade, da dvije godine od usvajanja seta zakona imaju dovoljno argumenata na osnovu kojih mogu sa zadovoljstvom govoriti o rezultatima sprovedene reforme, ali da se Vlada neće zadovoljiti polovičnim rješenjima.

Govoreći o rezultatima, Marković je podsjetio da je Vlada za manje od tri godine uspjela da učešće djece starije od tri godine podigne sa 50 odsto na čak 73 odsto obuhvaćenih predškolskim vaspitanjem, da je u 16 opština otvoreno 37 interaktivnih službi, koje vrše funkciju vrtića u udaljenim područjima, te da se uvođenje engleskog jezika u vrtiće djecu stariju od tri godine pokazalo opravdanim.

Premijer je podsjetio da je težište reforme sistema obrazovanja sticanje informatičkih znanja, te da je ostvareno značajno unapređenje inkluzivnog obrazovanja, ali je posebno napomenuo napredak ostvaren u srednjem stručnom obrazovanju.

“Bez dileme mogu reći da je najvećih iskorak učinjen u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja, gdje krupnim koracima idemo ka značajno kvalitetnijem povezivanju obrazovanja i tržišta. Nijesmo slučajno naš fokus interesovanja usmjerili upravo na ovaj nivo obrazovanja. Prije svega, smanjili smo predrasude prema stručnim školama, pa sada i odlični đaci pokazuju interesovanje za srednje stručne škole”, istakao je Marković.

Započeta je, dodaje, primjena dualnog obrazovanja, koje je za veoma kratko vrijeme pokazalo impresivne rezultate.

“Za svega dvije godine njegove primjene, u dualni oblik obrazovanja će od septembra biti uključeno preko 800 učenika, koji obavljaju praktičnu nastavu kod preko 250 poslodavaca. Posebno smo ponosni što do sada nije pristigla nijedna primjedba na način funkcionisanja ovog sistema, bilo od poslodavca bilo od đaka, što je jasan indikator pravilnog pristupa. Takođe, povećan je broj učenika na trećem stepenu srednjih stručnih škola za preko 200 odsto u odnosu na pretprošlu godinu. Tačnije, u školskoj 2016/2017. godini na programe trećeg stepena upisano je 566 učenika, a školske 2018/2019. godine čak 1.561 učenik“, rekao je premijer.

Govoreći o ulaganjima u infrastrukturu premijer je naveo da je fond za investiciono održavanje objekata uvećan za 30 odsto i nabrojao više objekata izgrađenih od početka mandata ove Vlade.

“U prethodne dvije i po godine završena je izgradnja vrtića u Zagoriču, Starom aerodromu, sada i Tuzima, brojni postojeći objekti su adaptirani za boravak djece, što je sve zajedno rezultiralo otvaranjem 1.500 mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore. Završena je i Srednja mješovita škola u Golubovcima, u koju je uloženo preko 4,5 miliona eura, a u toku su i radovi na novoj zgradi škole “Dušan Korać” u Bijelom Polju. Rekonstruisano je preko 150 objekata obrazovne infrastrukture u posljednje dvije i po godine. Značajno je unaprijeđena školska sportska infrastruktura, za koju smo izdvojili preko milion eura, i gdje svoj doprinos u svjetlu odgovornog ulaganja državnog novca, daje i Ministarstvo sporta i mladih”, kazao je Marković.

U narednim godinama, dodaje on, Vlada ulazi u vjerovatno u najveći investicioni ciklus u oblasti obrazovanja do sada.

“Realizovaće se 38 kapitalnih projekata, od kojih su 21 novi projekti, i za koje će ukupno biti izdvojeno po raznim osnovima preko 50 miliona eura. Od ovih sredstava, u dogledno vrijeme, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici, škole u Tološima, na Zabjelu, u City kvartu, na Karabuškom polju u Tuzima, u Rožajama, zatim vrtića u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Baru, Ulcinju, Rožajama, i pet vrtića u Podgorici. Konkretno u ovoj godini, očekuje se početak izgradnje četiri nova vrtića“, rekao je premijer.

Marković je rekao da će se Vlada posebno fokusirati na materijalni položaj profesora, nastavnika i svih zaposlenih u prosvjeti.

“Na tome već radimo. U periodu prethodne tri godine, 318 prosvjetnih radnika riješilo je stambeno pitanje pod povoljnim uslovima. A po prvi put počeli smo da izdvajamo 70.000 eura godišnje za stambene potrebe zaposlenih u domovima učenika i studenata. Vlada će, dakle, podstaći proces obnove društvenog ugleda i autoriteta prosvjetnih radnika, jer bez njihove posvećenosti nema razvoja zasnovanog na znanju i najboljim evropskim praksama. Oni obrazuju buduće građane EU i svijeta, i naša je obaveza da im obezbijedimo najbolje uslove“, rekao je Marković.

Izvještaj EK ne ukazuje na stagnaciju

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić pitao je šta će Vlada uraditi kako bi zaustavila negativne trendove u borbi protiv korupcije, vladavini prava i slobode medija, koje je u posljednjem izvještaju o napretku, posebno istakla Evropska komisija.

Marković je ponovio da je nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru direktan, realan i koristan presjek stanja u svim pregovaračkim oblastima, da ne ukazuje na stagnaciju te da naša zemlja i dalje predvodi proces evropske integracije.

“Izvještaj Evropske komisije nije negativan. Ne ukazuje na stagnaciju, a sasvim sigurno Crna Gora se i dalje nalazi na poziciji predvodnika procesa pregovora sa Evropskom unijom, ispred zemalja regiona“, rekao je Marković.

“Izvještaj je direktan, realan i koristan presjek stanja u svim pregovaračkim oblastima. Konkretno, za razliku od prošlogodišnjeg Izvještaja, nemamo nazadak ni u jednoj oblasti. Ukazuje se da u nekima nema napretka. Ali je u većini oblasti, potrebno objektivno analizirati sve ono što se konstatuje, jer pokazuje posvećen rad i napore koji se ulažu. A oni nijesu zanemarljivi“, istakao je Marković.

Premijer je, govoreći o izazovu korupcije, rekao da Agencija za sprječavanje korupcije ima dobar bilans rezultata i da je to saopštio našim evropskim partnerima.

“Uspjeli smo da dođemo do stanja kada korupcija nije na nivou na kojem je bila, a bilo je toga u slabim i uništenim institucijama, kao posljedica nedavne prošlosti čitavog regiona“, naveo je premijer.

Marković je rekao da je značajna odgovornost na vlasti, koju u političkim debatama najčešće vide kao Vladu, ali da se Izvještaj Evropske komisije odnosi na sve grane vlasti.

“Ocjene iz Izvještaja odnose se umnogome i na one koji vrše i sudsku i zakonodavnu vlast. Ta odgovornost prevazilazi granice odgovornosti samo Vlade ili vladajuće koalicije. Zato možete jedan dio ovih pitanja odmah postaviti i svojim kolegama. Potrebna je konstruktivna kritika od strane opozicije, ne samo nihilistički pogled na stvari, i neću se umoriti niti odustajati od poziva za sve političke aktere kao i sve činioce društva da zajedno radimo na unapređenju društva“, rekao je Marković.

Članove Savjeta RTCG bira Skupština, Vlada se ne miješa u taj proces

Predsjednik Demos-a Miodrag Lekić u ime poslanika svoje partije, pitao je premijera da li u preostaloj godini mandata namjerava da slijedi javne inicijative šefa stranke koji “agresivno otpočinje novu operaciju podjela i rasta tenzija u crnogorskom društvu”.

Lekić

“Nema razlika u političkom radu mene i Đukanovića u ključnim državnim pitanjima. Ima razlika u načinu rada”, istakao je premjer i potpredsjednik DPS-a.

Govoreći o slobodi medija, Marković ističe da je Vlada svjesna da je sloboda izražavanja temeljna vrijednost na kojoj počiva EU.

“I više od toga – sloboda medija je naša demokratska obaveza. Izbor članova Savjeta Radija i TVCG se odvija po propisanoj, zakonskoj proceduri, uz zastupljenost odgovarajućih i nezavisnih organizacija i tijela. Izbor se vrši u Skupštini i Vlada je distancirana od ovog procesa. Dakle, ni u kojem slučaju nema miješanja Vlade u ovaj proces, osim jasne i nedvosmislene podrške koja može samo doprinijeti profesionalizaciji medijskog prostora“, naveo je Marković.

Odgovarajući na pitanje Lekića o procesu evropske integracije i otkazivanju Međuvladine konferencije EU – CG, Marković je odbacio tvrdnje poslanika da je konferencija “iznenada i neuobičajeno otkazana”, i da je “prethodno bila zakazana za kraj juna ove godine”.

“Kao iskusnom diplomati poznato Vam je da odluku o sazivanju međuvladine konferencije, na liniji podrške EK, donosi 28 država članica EU jednoglasno. Ova procedura podrazumijeva da država koja predsjedava EU pozove državu kandidata, u ovom slučaju Crnu Goru, da dostavi svoju pregovaračku poziciju, nakon čega se ulazi u proceduru organizacije sastanka. Znači, ona nije bila planirana”, kazao je Marković.

Jasno je, navodi, i to je više puta istaknuto sa zvaničnih evropskih adresa, da je napredak u poglavljima vladavine prava i temeljnim pravima ključan, i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju.

“Crna Gora je na istom stanovištu, i ne čeka samo ocjene evropskih partnera. Mi smo svjesni šta je potrebno našim građanima, prvenstveno kroz jačanje vladavine prava i pravne države, gdje smo svi u društvu – iako svakako ne i podjednako – odgovorni. Dovođenje dinamike pristupnih pregovora u ekskluzivnu vezu sa, kako rekoste, ‘uočenim raskorakom između proklamovanog evropskog pravca vlasti u Crnoj Gori i stalnog, čak povećanog vraćanja na oblike nedemokratskog društva autoritarne suštine’, u najmanju ruku je površno. Ne vidite možda Vi rezultate koje ostvarujemo, ali ih vide partneri. Da želite da čitate izvještaj analitično, kao iskusan političar, vidjeli biste i nijansiranu sliku i većinom pozitivan trend u reformskim oblastima i potvrdu velikog rada institucija“, istakao je Marković.

Premijer je rekao da situacija nije dramatična kakvom je Lekić pokušao predstaviti.

“Reformski proces daje konkretne rezultate u oblastima od značaja, te pored kontinuiranog napretka na zakonodavnom planu i u dijelu izgradnje institucija, EK u Izvještaju konstatuje početni bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i u određenim oblastima organizovanog kriminala – poput pranja novca, finansijskih istraga, privremenog oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Konstatovano je da je postignut napredak u pravosudnoj saradnji, kao i da poboljšana međunarodna policijska saradnja daje konkretne rezultate“, rekao je premijer.

Marković je naveo da nikakvog raskoraka niti je bilo, niti će biti po pitanju naše evropske budućnosti, da Vlada ostaje u potpunosti posvećena kvalitetnom ispunjavanju preporuka iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije te da će Crna Gora nastaviti da bude promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je, kako je rekao, činjenica koja se prepoznaje na svakoj adresi.

“Cilj nam je dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana, s akcentom na zadržavanje dobrog tempa ekonomskog rasta, kao jedinog realnog puta do tog cilja“, kazao je Marković.

Pojedinci imaju dvostruke aršine – deklarativno za očuvanje maslinjaka, a istovremeno bespravno podižu objekte

Predstavnika kluba poslanika manjinskih partija Genci Nimanbegua interesuje u kojoj fazi se nalazi postupak povraćaja imovine vlasnicima u Opštini Ulcinj u maslinadi Valdanos.

Marković je rekao da je Vlada zbog okolnosti koje postoje u Opštini Ulcinj i svjesna značaja tog grada za turizam i privredu Crne Gore insistirala da prvi planski dokument koji je usvojen u mandatu ove Vlade bude upravo Prostorno urbanistički plan Opštine Ulcinj, ali da pojedinci imaju dvostruki aršine: deklarativno se zalagažu za očuvanje maslinjaka u Valdanosu, a istovremeno bespravno podižu objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora.

Premijer je rekao da su stavljena van snage planska rješenja koja su predviđala izgradnju velikih turističkih kapaciteta, kojima se oštro protivila lokalna zajednica, a onda je upravo na lokalitetu Valdanos u potpunosti zabranjena izgradnja stambenih i turističkih objekata – te je ovaj prostor rezervisan isključivo za potrebe maslinarstva i u manjem dijelu sporta i rekreacije.

“Imam potrebu da saopštim podatak da je samo u aprilu ove godine identifikovano 15 lica koja su nelegalno gradila ili grade na lokaciji maslinjaka. U pitanju su različite kuće za odmor, eko sela, kampovi – sve ono što je sada zabranjeno na tom lokalitetu i čemu se protivila lokalna zajednica u vrijeme kada je takve planove iskazivala država”, istakao je Marković.

Premijera posebno zabrinjava to što adekvatna asistencija i podrša lokalne samouprave izostaje.

“Znate da ne bježim od odgovornosti – ali dajte da je onda svi prihvatimo i odgovaramo za dio svoje nadležnosti. I, ukoliko smo zajedno na ovom zadatku, da svi nešto i preduzmemo. Ali ne mogu ni pojedinci imati dvostruke aršine. Ne možemo se deklarativno zalagati za očuvanje maslinade u Valdanosu, koja je složićemo se, simbol ulcinjskog kraja, a onda bespravno podizati objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora”, naveo je Marković.

Kako je naglasio, osamnaest hiljada stabala stoljetnih maslina u Valdanosu su opšte i trajno dobro koje će prevazići i nadživjeti našu generaciju, kao što je i prethodne.

“Zato smo obavezni da je zaštitimo od svih oblika devastacije. I država će ostati odlučna u namjeri da prostor maslinjaka u Valdanosu sačuva i koristiće sva zakonom propisana sredstva da se počinioci kazne i zaustavi devastacija prostora“, rekao je Marković.

Crna Gora je na sigurnom i izvjesnom putu ekonomsko-socijalnog i ukupnog društvenog napretka

“Vlada u kontinuitetu radi na unapređenju ekonomskog stanja i stvaranju društvenog i socijalnog ambijenta koji će značiti bolji život za svakog građanina Crne Gore. To su danas opšteprihvaćene i vidljive činjenice iza kojih stoji značajan rezultat“, saopštio je Marković, odgovarajući poslanici Anki Vukićević na pitanje o stanju socijalno-društvenog ambijenta u Crnoj Gori.

On je podsjetio da najnoviji pokazatelji EUROSTAT-a za 2018. godinu ukazuju da je bruto domaći proizvod po stanovniku prema standardu kupovne moći, kao važan pokazatelj životnog standarda, u 2018. godini u Crnoj Gori povećan na 47 odsto prosjeka EU, što je najviše u regionu, budući da je u ostalim zemljama Zapadnog Balkana na oko 40 odsto EU prosjeka ili niže.

Marković je ocijenio da je povećanju životnog standarda doprinio ekonomski rast od blizu pet odsto u prošloj godini.

“Pozitivan trend je nastavljan i u prvom kvartalu 2019. godine kada bilježimo rast od tri odsto, i to na već visoko podignutim razvojnim standardima, što je iznad prosjeka EU. Realizuju se i sprovode brojne politike i reformske mjere za poboljšanje socijalnog statusa zaposlenih, pospješivanja novih prilika na tržištu rada, naročito za ranjive kategorije stanovništva”, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, rezultati ostvareni u odnosu na početak mandata Vlade dovoljno govore o opredijeljenosti i posvećenosti ka postizanju postavljenih ciljeva.

“Naime, prosječan broj zaposlenih u prvih četiri mjeseca 2019. je za skoro 18.000 veći u odnosu na isti period 2018. godine. Dakle, to je u procentima impresivnih 8 odsto. Slažem se sa Vama da možemo razgovarati i o kvalitetu radnog mjesta i svega onoga što ono donosi, ali to je činjenica, to su novozaposleni ljudi“, naglasio je Marković.

Kada je riječ o iseljavanju, naročito mladih ljudi, premijer je  rekao da mi radimo na tome da usporimo i zaustavimo odlazak iz Crne Gore, naročito ako je on motivisan ekonomskim razlozima.

“Ljudi su, slažem se sa Vama, najveći kapital, i Vlada će u kontinuitetu davati odgovor na taj izazov. On je već počeo da se registruje kroz snažan investicioni i razvojni zamah, posebno na sjeveru zemlje, gdje je iseljavanje i zadobilo karakter povremene pojave. I naša politika razvoja, odnosno ulaganje u razvoj sjevera, nije zasnovana na gruboj politici ili političkom interesu ili dobijanju glasova, nego baš, između ostalog, i zbog ovoga, da tamo razvojni potencijal koji imamo pretvorimo u mogućnosti za stanovnike sjevera, za mlade ljude, da oni ostaju tamo, žive, imaju svoj komfor a istovremeno zarađuju za sebe i porodicu”, kazao je Marković.

Kada je riječ o položaju lica oboljelih od bolesti zavisnosti i mentalno oboljelih građana, premijer je ocijenio da se naš javni zdravstveni sistem uspješno nosi i sa izazovima ove vrste.

Saopštio je da, prema podacima Instituta za javno zdravlje, u posljednje četiri godine nije došlo do povećanja broja oboljelih od mentalnih bolesti.

“Uz podsjećanje da je prošle godine otvoren Centar za autizam, razvojne smetnje i dječiju psihijatriju – želim i da Vam kažem da je urađen glavni projekat i završena revizija projekta za gradnju Klinike za psihijatriju, čime će trajno biti riješen problem uslova i smještajnih kapaciteta mentalno oboljelih pacijenata. Procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja Klinike za mentalno zdravlje iznosi 5.6 miliona eura“, rekao je Marković.

Zaključuje da je Crna Gora na sigurnom i izvjesnom putu ekonomsko-socijalnog i ukupnog društvenog napretka,te da će Vlada nastaviti da taj put trasira svakog dana i na svakom mjestu gdje je to potrebno.

S.Đ.

152

avatar
1000
87
65
0
 
102
mit i lažmeniexpert123FloydTragikomedija🎭
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
meni
Gost
meni

Oćeš da kažeš da je vasa krađa narodnih dobara vječna? Sa ovim narodom vrlo moguće.

expert123
Gost
expert123

Prosla su vremena kada su se u Podgorici otvarali kisobrani kada u Beogradu pocne da pada kisa. Crna Gora je izabrala svoj put i ne treba nikakav tutor sa strane da je usmjerava.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Bitno je da se sklapa dobro i da to vjecno traje.e to vam je vjecna cg.nicija ne gori do zore.

e viva
Gost
e viva

POSTADE I MARKOVIC VELIKI CRNOGORAC A HAPSILI SU NAS LIBERALE ZBOG CRNOGORSKE HIMNE.I MRZJELI ISTO KAO I STO NAS DANAS MRZE.ONI VOLE SAMO PODOBNE BAS NJIH BRIGA ZA CG.

anusmne
Gost
anusmne

pa vc ste pod tudjim skutima i sa vama gospodari NATO

Danilo
Gost
Danilo

Da se malo našalim, nisam znao da je venecijaska komisija tako lako potkupljiva, za svega tri miliona promjene mišljenje! komedija načisto. Što se tiče opozicije posebno DF-a sve sam ubjeđeniji da ih DPS plaća. Pa toliko “pametno” govore i rade da kada ih cuje i najveći skeptik otići će da glasa za Mila. Govore ko da im piše neko iz… Više »

Prc CG
Gost
Prc CG

Polako markoviću CG je sada pod tuđe skute a vratove se ako Bog da na pravi put.

KRALJ
Gost
KRALJ

Milo da se kandiduje za predjednika Srbije dobio bi vecinu, toliko o tome koliko lose vodi CG.

Jeste li znali?
Gost
Jeste li znali?

Klinasto pismo ili klinopis je jedan od najranijih pisama. Stvorili su ga Srbi u kasnom 4. tisućljeću pr. n. e., kao sustav za sporazumijevanje u Staroj Srbiji (Mezopotamiji).

mit i laž
Gost
mit i laž

kosmos se ranije zvao serbismos

Jeste li znali?
Gost
Jeste li znali?

Prvi čovjek koji je artikulirano prozborio u povijesti nazvan je Homo Serbius. Malo tko zna da je on ustvari bio Srbin, što je nedavno i dokazano.

Jeste li znali?
Gost
Jeste li znali?

Najpoznatija vrsta dinosaura T-Rex, nakon što se izlegao, prvu rečenicu koju je izgovorio bila je ”Srbija do Meteora”. Ostalo je povijest.

Vito
Gost
Vito

Da li stvarno verujete da je nekome u Beogradu stalo do recimo, Plava… kako pali vlast u CG narod a dzepovi sve teži… Doduše slično je svuda, e narode…

Alo ?
Gost
Alo ?

A sta to pricas Vito? Bez edukacije i sirine duha se ne diskutuje.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Što se ovaj Pipun osokolio, ma će manje toga da bude kad krene u Spuž sa Vojvodom. Biće da se kriju mišići mali po skupštinskoj zgradi.

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Željko sa draganom sam ja mogao. Samo puno kad provedeš vremena sa njim zna biti dosadan.

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Cincur ti si mi kumara ti da mi pomogneš.

Send this to a friend