Politika

Marković: Apsolutna besmislica da Vlada radi na prevođenju Crnogoraca u katoličanstvo

Tvrditi da Vlada Crne Gore intenzivno radi na prevođenju Crnogoraca u katoličanstvo je apsolutna besmislica, koja se mogla roditi samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja, kazao je premijer Duško Marković danas u okviru Premijerskog sata odgovarajući na pitanje poslanika DF-a. Marković je u Skupštini najavio da će trećim paketom mjera koji je Vlada pripremila za ublažavanje posljedica izazvanim epidemijom koronavirusa, obezbijediti još 200 miliona eura za oporavak turističkog sektora. On je naglasio da država neće zapostaviti socijalno ugrožene kategorije stanovništva i neće dozvoliti da im sadašnja kriza nametne dodatni teret na ionako skromne budžete, i naglasio da je likvidnost budžeta očuvana u izuzetno negativnim ekonomskim okolnostima.

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić pitao je premijera da li Vlada intenzivno radi na unijaćenju Crnogoraca (što je u funkciji promjene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore).

“Tvrdnju da vaša Vlada sprovodi projekat unijaćenja Crnogoraca potkrepljuje i činjenica da od 2011. godine princa Nikolu Petrovića korumpirate milionima eura narodnog novca, po našem mišljenju, zato što je rimokatolik, dok su ostali brojni potomci mitropolitsko gospodarske kuće Petrovića, koji su kao i njihovi preci ostali vjerni pravoslavlju, ostali bez bilo kakve pomoći i podrške od strane ove države”, navodi Aleksić.

Marković je rekao da su tvrdnje DF-a besmislene i ocijenio apsolutnom besmislicom tvrdnju poslaničkog Kluba Demokratskog fronta da Vlada navodno radi na “unijaćenju Crnogoraca” i da se ona mogla pojaviti samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja.

“Moram Vam priznati da sam više puta morao da pročitam Vaše pitanje, da se uvjerim da me zaista pitate da li ova Vlada intenzivno radi na unijaćenju crnogoraca, odnosno da želi da promijeni identitet pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore. Nastojeći da argumentujete ovu Vašu tvrdnju, zbunili ste me do kraja. Jer to šta ste sve naveli u prilog Vašoj tezi, zaista je bez ikakvog utemeljenja u činjenicama. Razumijem da smo mi već u predizbornoj kampanji i da je to vrijeme kada političari znaju da “zaborave” na činjenice, ali Vi ste, ovoga puta, baš pretjerali… Skoro tri četvrtine stanovništva Crne Gore su, kao što znamo, pravoslavci. Tvrditi da ova Vlada intenzivno radi na njihovom prevođenju u katoličanstvo je apsolutna besmislica, koja se mogla roditi samo u glavama onih kojima je prevođenje Crnogoraca u srpski nacionalni korpus glavna ideja vodilja. Pa kad to prevođenje ne uspijeva, onda valja iskonstruisati postojanje neke nevidljive sile koja nas vuče u bezdan, ovaj put nazvan unijaćenjem”, rekao je on.

Premijer je kazao da Vlada niti koga prevodi, niti će koga prevoditi bilo u vjerske, bilo u nacionalne korpuse i da se svaki građanin Crne Gore o svom vjerskom i nacionalnom identitetu izjašnjava slobodno i po sopstvenom osjećaju.

“Ne postoji nikakva odlučnost Vlade Crne Gore da iz ove zemlje eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu, a ponajmanje o tome može da svjedoči usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Niti je Zakon usmjeren, kako Vi kažete isključivo protiv SPC, niti na oduzimanje njene imovine, niti na promjenu njenog statusa. O tome smo se kao Vlada izjasnili prekjuče i juče, nudeći potpunu zaštitu imovine SPC, i to kroz hitne izmjene i dopune Zakona, pa je i to odbijeno! Ja sam siguran da je sve to Vama veoma dobro poznato, bas kao i činjenica da Srpska pravoslavna crkva, kao institucija pod tim imenom, u Crnoj Gori postoji stotinak godina, a ne osamsto, kako Vi kažete. Država Crna Gora ima obavezu da na valjan način uredi pitanje slobode vjeroispovijesti, kao i sva druga pitanja koja se u vezi sa tim nameću, u skladu sa najvišim standardima evropskih demokratija. Sa ogromnim strpljenjem i tolerancijom nastojali smo da razjasnimo nedoumice sa čelnicima SPC u Crnoj Gori oko novog Zakona”, naglasio je on.

Marković je, osvrnuvši se na svoj nedavni autorski tekst u Pobjedi da potpuna neznavenost, ili zla namjera, stoje iza pokušaja izjednačavanja lika Svetog Save, koji je svoju misiju imao u XIII vijeku, i svetosavlja koje je kao politička ideologija nastalo tridesetih godina prošlog vijeka.

“Dakle, svetosavlje je samo “pozajmilo” ime od srpskog sveca, a utemeljili su ga u tadašnjoj Kraljevini Jugloslaviji, kao što znate, srpski episkop Nikolaj Velimirović i srpski profašistički političar Dimitrije Ljotić, u predvečerje Drugog svjetskog rata. Poznato je da je suština svetosavske ideologije u konceptu – jedan narod, jedna religija, jedna država. U tom konceptu niti ima crnogorskog naroda, niti crnogorske države. Sve je – srpsko”, rekao je on.

Toliko o odnosu ove ideologije prema Crnoj Gori i Crnogorcima.

Kad ste me već Vašim pitanjem vratili u ove istorijske teme, moram Vas takođe podsjetiti na istorijske činjenice o odnosu idejnih tvoraca i protagonista svetosavskog nacionalizma prema antifašističkom pokretu, odnosno na njihovu kolaboraciju sa fašistima. Vjerujem da Vam je poznato da je Adolf Hitler još prije početka Drugog svjetskog rata odlikovao episkopa Nikolaja Velimirovića, koga rado nazivaju i vladikom. Citiraću nešto što Vi, vjerujem, kao istoričar, takođe znate – a to su riječi episkopa Velimirovića o Hitleru. Citiram: „Mora se odati poštovanje sadašnjem njemačkom vođi koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo, u dvadesetom veku, on je došao na ideju svetog save i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju“, kraj citata. Kraj citata, gospodine Aleksiću. Dozvolite i da Vas podsjetim da su antievropejstvo i antisemitizam takođe snažno prisutni u inače obimnom i nekim segmentima značajnom djelu episkopa Velimirovića za srpsku crkvu i srpski narod. Takođe, i na činjenicu da je blisko sarađivao sa nespornim saradnikom fašista Dimitrijem Ljotićem, čije su jedinice u službi Vermahta, između svega ostalog, učestvovale i u masakru nad đacima i svim muškim osobama u Kragujevcu 1941. godine. Skoro tri hiljade ljudi je tada strijeljano”, naveo je Marković.

Posmrtni govor Ljotiću održao je upravo episkop Velimirović 1945. godine, kada ga je nazvao, citat: “Ideologom hrišćanskog nacionalizma i pravim reprezentom srpske politike”.

Kad smo se već dotakli ovih velikih antifašista, poslaniče Aleksiću, moram Vas podsjetiti i na to da ste Vi lično inicirali da se u Beranama podigne spomenik četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću. Takođe, Vi biste rekli ‘istaknutom antifašisti’ kojeg je Hitler u maju 1944. godine, na predlog njemačke komande za Jugoistok, odlikovao Ordenom gvozdenog krsta!? Ispada da je Hitler – taj svetitelj, genije i heroj, kako ga je vidio idejni tvorac svetosavlja – praktikovao da značajna odlikovanja dodjeljuje antifašistima! A znamo da nije, jer je odlikovao isključivo svoje ratne saveznike. Istoriju svako može da tumači na svoj način, može i da nastoji da je upodobi svojim interesima, ali istorijske činjenice su – jedne i nesporne. Ja sam samo podsjetio na te činjenice, i to konkretnim povodom obilježavanja Trinaestojulskog ustanka. Dakle, antifašizmom se ne mogu kititi saradnici fašista. To je sve što sam na tu temu saopštio, ništa novo i ništa epohalno nijesam otkrio, a ponajmanje – antisrpsko. Naravno, među Srbima, to znamo svi, bio je veliki broj boraca za slobodu, partizanskih komandanata, narodnih heroja, i MI ANTIFAŠISTI uvijek ćemo se diviti njihovoj veličanstvenoj borbi, ruku pod ruku sa crnogorskim i svim ostalim antifašistima”, kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je odbacio tvrdnje da Vlada pomaže samo princa Nikolu Petrovića jer je katolik.

“Činjenice su sljedeće: tačno prije devet godina Skupština Crne Gore je donijela Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš. U članu 1 tog Zakona stoji: „Radi istorijske i moralne rehabilitacije dinastije Petrović Njegoš, ovim Zakonom se uređuju pitanja od značaja za status potomaka dinastije Petrović Njegoš, koja je detronizovana protivno Ustavu za Knjaževinu Crnu Goru, aktom nasilne aneksije države iz 1918. godine“. Kraj citata. Prema ovom Zakonu, potomke dinastije predstavlja najstariji muški potomak, a to je praunuk kralja Nikole, princ Nikola Petrović. Vlada Crne Gore je u prethodne skoro četiri godine samo sprovodila u život obaveze iz pomenutog Zakona, ne baveći se vjerskim i vjeroispovijednim opredjeljenjem potomaka dinastije Petrović Njegoš. Niti znam, niti se interesujem ko je kakvog vjerskog opredjeljenja. To na kraju i nema nikakve veze sa sadržajem Zakona koji je usvojen u ovoj Skupštini prije devet godina, a koji je Vlada dužna da sprovodi. Tako da je besmisleno dovoditi u vezu vjersko opredjeljenje princa Nikole sa izmišljenim nastojanjem Vlade da radi na unijaćenju Crnogoraca. A to se jednom riječju zove – podvala!”, kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da je tek u samostalnoj i demokratskoj Crnoj Gori mogla da bude ispravljena velika nepravda učinjena dinastiji Petrović Njegoš na kraju Prvog svjetskog rata.

“Nepravda prema dinastiji, ali i prema državi Crnoj Gori, i prema svima koji u njoj žive. Zato ću ovu priliku iskoristiti da podsjetim da je princ Nikola Petrović prije tri godine primio najviše odlikovanje Francuske Republike: Nacionalni orden Legije časti. Tom prilikom predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Francuske prenio je sljedeću poruku, i opet moram citirati: ‘Mi smo ovdje, među ovim zidovima, u pobjedničkoj euforiji 1918. godine zbog Jugoslavije žrtvovali Kraljevinu Crnu Goru onome što smo smatrali višim interesima. Vaš pradjed je od samog početka rata 1914. bio saveznik koji se hrabro borio protiv nadmoćnog neprijatelja, ali je na versajskoj mirovnoj konferenciji to zaboravljeno.’ Kraj citata. I mi smo, poslaniče Aleksiću, čekali skoro cio vijek da ispravimo nepravdu učinjenu tada Crnoj Gori. Ispravili smo je na mirnom i demokratskom referendumu 2006. A ubrzo potom i nepravdu prema dinastiji Petrović Njegoš. Tako radi država i tako radi Vlada koja je odgovorna prema crnogorskoj istoriji, ali i prema našoj budućnosti. Ne tračari i ne prebira po vjerskim opredjeljenjima. Naprotiv, odgovorna je prema građanskom konceptu savremene crnogorske države! Odgovorna je za stabilnost našeg društva i za njegov sveukupni napredak”, zaključio je on.

Treći paket mjera podrške uključuje kratkoročno 67,85, a dugoročno 131,7 miliona eura podrške turističkoj djelatnosti

Treći set Vladinih ekonomskih mjera za sanaciju ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa vrijedan je samo u oblasti turizma ukupno 67,85 miliona eura do 2022. godine i to je samo kratkoročni set mjera, saopštio je Marković.

“On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i poslovnih banaka vrijedan 12 miliona eura, primjenu snižene stope PDV-a od sedam odsto na period od godinu dana (tj. do sredine naredne godine), ukupno vrijednu 16 miliona eura, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smještaja vrijedne tri miliona eura, te subvencije za turoperatore i sredstva za promociju”, kazao je Marković odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Demokratske partije socijalista.

On je rekao da je dugoročni set predloženih mjera koji će se primjenjivati do 2024. godine, a koji će Vlada sjutra predstaviti, ukupno iznositi 131,7 miliona eura.

Premijer je istakaoi da je podrška Vlade snažno prisutna od početka, tako da ne treba govoriti u kategorijama očekivanja ili pretpostavki, jer institucije već uveliko mjesecima rade svoj posao.

“Proces donošenja trećeg seta mjera je bio nešto duži nego što smo planirali, ali vjerujem da je svakome dobronamjernom u Crnoj Gori jasno da smo morali analizirati cjelokupnu situaciju kako bi mjere bile adekvatne. Kada smo ušli u taj proces, odmah nakon drugog seta mjera, situacija je bila drukčija. Nijesmo imali aktivnih slučajeva zaraze, a stanje u regionu i na drugim emitivnim tržištima se smirivalo. Svjedoci smo da je tokom juna ta situacija nažalost promijenjena. Stoga će, kao što sam kazao, Vlada kroz treći set mjera opredijeliti gotovo 200 miliona eura za turizam kroz kratkoročne i dugoročne mjere i time još jednom demonstrirati volju da se kroz punu podršku bavi upravljanjem izazovima u turizmu, ali i u svim drugim sektorima kako bi se crnogorska ekonomija vratila na put razvoja, koji je trasiran prije ove kriz”, kazao je Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio na prethodna dva seta Vladinih mjera podrške privredi i građanima rekavši da je od aprila u svrhu podrške isplati zarada zaposlenima u sektoru turizma i ugostiteljstva uplaćeno oko 12,14 miliona eura podrške za ukupno 40.422 zarade i da će Vlada podržati isplatu i za jun.

Govoreći o privredi u vrijeme pandemije predsjednik Vlade je rekao je u vrijeme pandemije digitalna ekonomija pokazala najveću otpornost na tu krizu svuda u svijetu i da kompanije kojima su informacione tehnologije osnovna djelatnost, sada bilježe rast, upravo zato što globalna potražnja ubrzano raste.

“U Ministarstvu nauke imamo u ovom trenutku registrovano oko 70 kompanija iz oblasti inovacija, od toga preko njih 30 su izvozno orijentisane, naravno ima ih mnogo više na našem tržištu. Imao sam prilike da se pojedinačno i zajedno srećem sa tim ljudima i zaista imamo veliki potencijal, izuzetan potencijal kad je u pitanju IT sektor, odnosno IT industrija u periodu koji dolazi. Pratili smo, otprilike, oko šest kompanija u ovoj oblasti u ovom prethodnom vremenu kada je u pitanju njihova izvozna orijentacija i vjerujte mi da samo tih šest kompanija učestvuje sa 2,5 posto u izvozu u Crnoj Gori, samo šest kompanija, a prosječna zarada u njima je 1000 eura”, istakao je on.

Premijer je naveo šta je do sada urađeno na ovom planu i predstavio mjere koje su planirane:

Olakšice za početak poslovanja – startapova i oni će biti oslobođeni poreza za period odpet godina

Olakšano zapošljavanje u inovacionoj djelatnosti – značajno umanjenje poreza i doprinosa, do 50 odsto

Oslobađanje od poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima

Oslobađanje poreza na dobit od 100 odsto za reinvestiranje u inovativne projekte

Oslobađanje od poreza na dobit od 100 odsto za ulaganje u startapove i fondove za finansiranje inovativnih projekata

Oslobađanje poreza na dobit za donacije naučno-istraživačkim institucijama

Umanjenje poreza na nepokretnosti i izgradnju infrastrukture za inovacionu djelatnost

I uspostavljanje Fonda za inovacije

“Ovo teško vrijeme nam je pokazalo da ovaj sektor, kao što sam na početku rekao, može pronaći najbolje odgovore ili većinu odgovora kako da održimo ekonomsku supstancu i stvorimo pretpostavke kada zdravstvena kriza prođe za ubrzani ekonomski razvoj. Na kraju ću reći samo da smo zajedno sa Univerzitetom pokrenuli izgradnju tehnološkog parka u Podgorici vrijednog preko osam miliona eura koji će biti centralni, da kažemo, prostor koji će okupljati mlade istraživače, inovatore, njihovo povezivanje, razvoj različitih projekata i naravno kreirati odnosno širiti izvoznu orijentaciju. Na kratak rok očekujemo rezultate u ovom sektoru, baš na kratak rok”, poručio je Marković.

Država ne može sama da snosi teret ovog teškog vremena, komercijalne banke treba snažnije da odgovore izazovima

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Raško Konjević je pitao zašto su Vlada i vladajuća većina odbila zakonske predloge SDP-a koji se odnosi na smanjenje stope PDV-a za turističku i ugostiteljsku djelatnost, kao i da li je Vlada razmatrala finansijske rezultate uključivanja privatnih zdravstvenih ustanova u sistem javnog zdravstva.

Marković kazao je kazao da teret ovog teškog vremena ne može i ne smije da podnese samo Država.

“U četiri mjeseca krize, banke su nastavile sa kreditiranjem i unijele su dodatni novac u sistem, i to je dobro. Nije dobro što je tokom ova četiri mjeseca neto rast kreditnog portfolija Investiciono-razvojnog fonda prema privredi veći od rasta ostvarenog kod svih 13 komercijalnih banaka zajedno i to prema svim sektorima! Ne da nije dobro, nego bih rekao da je to nedopustivo. I da raščistimo – nije Investiciono-razvojni fond prekomjerno finansirao, već su komercijalne banke finansirale nedovoljno. Zato pozivam komercijalne banke da snažnije odgovore izazovima vremena koje je pred nama. Od Države će imati podršku, a zdrav klijent je i njihov interes, ništa manji od interesa Države i samih vlasnika kapitala”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Socijaldemokratske partije zašto su Vlada i vladajuća većina odbile zakonske prijedloge te stranke o smanjenju stope PDV-a za turističku i ugostiteljsku djelatnost da je za svaku izmjenu zakonskog rješenja, a naročito onih koja imaju značajne fiskalne implikacije, neophodno sprovesti detaljnu analizu fiskalnog uticaja, kako se ne bi ugrozila likvidnost Budžeta i samim tim održivost javnih finansija te da Vlada neće zapostaviti ni socijalno ugrožene kategorine ni sektor turizma.

“U finalnoj je fazi treći paket ekonomskih mjera na kojima smo predano i posvećeno radili. Iako sadržajno orjentisan na razvoj i dugoročnu potporu sektorskim politikama, pripremili smo u najvećoj mogućoj mjeri odgovor i na sadašnji, nikad izazovniji ekonomski trenutak. Nećemo zapostaviti socijalno ugrožene kategorije našeg stanovništva i nećemo dozvoliti da im sadašnja kriza nametne dodatni teret na ionako skromne budžete. I za to ne treba ničija intervencija, ni posredovanje”, istakao je on.

Prema njegovim riječima neće Vlada zanemariti potrebe ni sektora turizma, ni ostalih grana privrede, kojima su podrška i pomoć najpotrebniji.

“Govorio sam o tome u odgovoru na pitanje poslanika Gvozdenovića. Kao jedna od mjera razmatra se izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost u smislu smanjenja poreskih stopa za turističku i ugostiteljsku djelatnost u periodu krize, i to pitanje se takođe veoma detaljno analizira. Pored toga, ne smijemo dozvoliti da zbog nezapamćene nelikvidnosti, bankrot solventnih preduzetnika i preduzeća bude ceh koji će ugroziti cio sistem. Nema veće ekomske štete nego kad zdrav i održiv privrednik bankrotira zbog tenutno nepovoljnih i nedovoljnih tokova novca. Neću se ovdje detaljnije baviti pozitivnim i negativnim efektima moratorijuma otplate kredita na njegove korisnike. Reći ću samo sljedeće: da nije imao ekonomski smisao i benefite, ne bi predmet moratorijuma bila gotovo polovina ukupne kreditne izloženosti banaka”, istakao je on.

Marković je rekao, odgovarajući na pitanje zašto su visoki računi usluga privatne bolnice Codra, da je ukupan iznos ispostavljenih faktura od Specijalne bolnice Codra u 2019. godini 6 miliona eura, od čega se 5,8 miliona eura odnosi na usluge bolničkog liječenja te da ova bolnica izvodi i intervencije za koje su ranije građani Crne Gore upućivani u inostranstvo.

“Na osnovu detaljnih analiza o obimu i vrsti pruženih zdravstvenih usluga za sve njihove davaoce sa kojima Fond ima zaključen ugovor, a koje se rade u kontinuitetu, konstatovano je da se od ukupno 4.539 bolnički liječenih pacijenata u „KODRI“ u 2019. godini, čak 3.500 ili 77,11 odsto njih odnosi na složene hirurške intervencije, pa su samim tim i troškovi intervencija veći, to je valjda jasno i Vama i meni kao laicima, što utiče da je iznos prosječne fakture veći od prosječne fakture u javnim zdravstvenim ustanovama. Tako da Vam je pristup veoma pogrešan, da ne kažem nedobronamjeran”, naglasio je on.

Naime, prosječna faktura u Specijalnoj bolnici Codra u 2019. godini je iznosila 1.280,62 eura, na nivou opštih bolnica 462,44 eura, dok je u Kliničkom Centru Crne Gore prosječna faktura 797,10 eura.

“Ovo iz razloga jer od ukupnog broja liječenih slučajeva, hirurške grane u Kodri učestvuju sa 77,11 odsto, u opštim bolnicama sa 20,10 odsto, dok u Kliničkom centru hirurške grane u ukupnom broju liječenih slučajeva učestvuju sa 26,19%. Dodatno, od fakturisanog iznosa Specijalna bolnica Codra plaća i potrošni materijal i ljekove, plate i poreze. Snosi troškove amortizacije prostora i opreme, popravki i servisa i nabavlja novu savremenu opremu. Sve navedeno, Državu ne opterećuje niti jedan cent, a s druge strane Codra godišnje unese u državni budžet oko milion eura po osnovu plaćenih poreza i doprinosa. Imajući u vidu da se radi o veoma velikom broju pruženih usluga i finansijski značajnom iznosu sredstva, uveden je čitav niz mehanizama kontrole koji je informatički podržan. Vrše se redovne mjesečne kontrole ispostavljenih faktura, a u kontinuitetu se sprovode i terenske kontrole od strane stručnih lica Fonda za zdravstveno osiguranje”, rekao je premijer.

Likvidnost budžeta očuvana

Poslanik Ervin Ibrahimović pitao je da li je Vlada uradila procjenu kakve će posljedice izazvati kriza izazvana pandemijom virusa korona po našu ekonomsku stabilnost do kraja fiskalne godine, kako bi omogućila održivost javnih finansijai shodno tome nastavak redovnih isplata zarada, penzija i socijalnih davanja.

“Likvidnost budžeta očuvana je i u izuzetno negativnim ekonomskim okolnostima, a da su pritom sve obaveze Države redovno servisirane, uz očuvanje nivoa zarada, penzija i socijalnih davanja, kao i nastavak realizacije kapitalnih projekata”, istakao je premijer.

On je najavio da će fokus ekonomske politike u narednom periodu biti usmjeren na ekonomski oporavak odnosno vraćanje pozitivnog trenda koji je karakterisao ekonomiju prije izbijanja pandemije, te stvaranja uslova za dugoročni rast i razvoj.

“Polazeći od projektovanih vrijednosti prihoda i javne potrošnje, nakon negativnog budžetskog salda u 2020. godini, očekujemo nagli pad deficita već u 2021. godini što pokazuje da je negativan rezultat, prije svega, uslovljen vanrednim ekonomskim prilikama uzrokovanim pandemijom, te se u 2022. godini očekuje ostvarivanje deficita ispod dva odsto BDP-a. Ostvarenju ovog cilja prići će se kroz stvaranje uslova za širenje ekonomske baze, širenje fiskalnog potencijala, te nastavak i nova ulaganja u strateški značajne grane privrede kako bi se osnažila proizvodnja i realna ekonomija, i supstituisao jedan dio uvoza.Kao što sam i već rekao, tim ciljevima namijenjen je već pripremljeni treći paket ekonomskih mjera, oslonjen na kvalitetniju i povoljnu kreditnu podršku i korišćenje donatorskih sredstava”, kazao je premijer.

Marković je podsjetio na rezultate Vlade u prethodnim godinama rekavši da je to dobra baza i uslov za povećanje standarda života građana.

Prošlog mjeseca započeo rad na izradi strateškog dokumentačiji je jedan od ciljeva rješavanje stambenog pitanja mladih i stručnih ljudi

Marković je kazao da je sredinom prošlog mjeseca započet rad na izradi strateškog dokumenta Stambena politika Crne Gore kojim će biti definisatn novi model stambene politike za rješavanje stambenih potreba po povoljnim uslovima za sve kategorije stanovništva, precizirane ciljne grupe koje mogu ostvariti to pravo, načini i kriterijumi za ostvarivanje ovog prava, kao i mehanizmi koji će se zasnivati na principima transparentnosti i objektivnosti te da se poseban segment odnosi na ciljnu grupu mladih ali i stručnih ljudi, ljudi deficitarnih zanimanja, u cilju smanjenja emigracija, unutrašnjih migracija, i očuvanja deficitarnog kadra u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije o tome šta Vlada čini da pomogne mladim ljudima da steknu krov nad glavom odnosno riješe stambeno pitanje predsjednik Vlade je kazao da su paralelno sa izradom ovog strateškog dokumenta kojim će se bliže urediti stambena politika, tj. prilagoditi predmetnoj inicijativi, započete aktivnosti na izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnom stanovanju. Preciznije, sproveden je javni poziv za predlaganje predstavnika nevladinih organizacija u radnom tijelu, formirana je radna grupa, i započet rad na tekstu Nacrta zakona.

“Navedeni propis predstavljaće pravni osnov za implementaciju svih programa koji imaju za cilj podršku države i jedinica lokalne samouprave u rješavanju stambenih potreba građana koji na tržištu ne mogu da riješe stambenu potrebu. Shodno Zakonu, koncept, politika i kriterijumi podrške države i jedinica lokalne samouprave u obezbjeđenju adekvatnog i održivog stanovanja su definisani i uređeni na nivou države, a razrada i primjena ovih politika na nivou jedinica lokalne samouprave”, rekao je premijer.

Pojašnjenja radi – socijalno stanovanje kao način zadovoljenja stambenih potreba se ostvaruje uz različite oblike podrške od strane javnog sektora i ima različite pojavne oblike, izvore finansiranja, vlasnički status i režime korišćenja.

“Takođe, osim što podrazumijeva zadovoljavanje stambenih potreba osjetljivih i ranjivih društvenih grupa, siromašnih kategorija domaćinstava, ovaj model je važan za podsticanje razvoja nerazvijenih područja stambenom ponudom. Pored toga, i za poboljšanje uslova stanovanja stručnjaka i drugih nosilaca razvojnih programa, ali i za povećanje ponude stanova sa nižim zakupninama u odnosu na tržišnu ponudu. Dakle, zahtjevan je put od ideje do realizacije. Predstoji intenzivan rad na usaglašavanju svih segmenata ovog plana, kako bi u konačnom imali valjan model koji će rezultirati kvalitetnom i podsticajnom stambenom politikom. Uvjeren sam da će budući sastav Parlamenta u najkraćem biti u prilici da se izjasni o novom Zakonu čime će i zvanično biti stvoreni osnovni preduslovi za pokretanje ovih investicija širom Crne Gore”, naglasio je Marković.

Premijer je podsjetio da je pitanje rješavanja stambenih potreba mladih i do sada bilo u fokusu stambene politike, pa je tako 349 mladih bračnih parova i 183 pojedinca iz kategorije jednočlanih domaćinstava mlađih od 35 godina, do sada riješilo stambeno pitanje u okviru Projekta 1000 plus. Dakle, praktički govorimo o 532 stambene jedinice.

U proteklih deset godina vođena je odgovorna energetska politika čime je uvoz struje praktično eliminisan

Marković je kazaoda je u proteklih desetak godina, vođena odgovorna politika u sektoru energetike koji je uvijek bio stabilan oslonac naše ekonomije, čime su stvoreni uslovi za ulaganje u mrežne i proizvodne kapacitete vrijedne na stotine miliona eura a uvoz električne energije je gotovo eliminisan.

“Nijesmo čekali ni Blumbergov izvještaj o novim tehnologijama u energetici za 2019. godinu, ni poslanička pitanja. Pažljivo smo, praktično na dnevnom nivou, pratili dešavanja u svijetu I na tržištu energetike, osmislili i primijenili novi pristup i iskoristili benefite tehnološkog napretka. Uvjereni da se trendovi mijenjaju u pravcu brze ekspanzije obnovljivih izvora, već tokom 2017. godine pripremili smo novi koncept valorizacije energetskih potencijala. Početkom 2018. godine raspisan je prvi javni poziv za izgradnju, u tom trenutku, jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi, bez bilo kakvog finansijskog podsticaja”, rekao je on.

Prema njegovim riječima nasuprot stavovima skeptika, dobili smo tri kredibilne ponude, odabrali partnera i ugovorili projekat.

“To je solarna elektrana Briska gora, snage 230 megavata – bez centa finansijskih podsticaja. Odmah potom, 2019. godine raspisan je tender za novu vjetroelektranu, koji je takođe uspješno završen. Vjetroelektrana Brajići od 100 megavata bez centa finansijskih podsticaja. Paralelno je i Elektroprivreda Crne Gore došla do spoznaje da su nove tehnologije u oblasti obnovljivih izvora važna razvojna prilika. Pokrenuli su projekat gradnje još 50 megavata – vjetroelektrane na Gvozdu, takođe bez centa finansijskih podsticaja”, naglasio je Marković odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Socijalističke narodne partije i DEMOS-a o subvencijama isplaćenim za energiju dobivenu iz obnovljivih izvora.

Crna Gora kao tradicionalna uvoznica električne energije decenijama je bila izložena svim ekonomskim i bezbjednosnim rizicima takvog statusa.

“Samo u posljednjih dvadeset godina, na uvoz električne energije iz naše ekonomije nepovratno je otišlo oko 850 miliona eura. Vrijednost cijelog jednog autoputa, uvaženi poslanici, bili smo prinuđeni da damo za energiju potrebnu našoj privredi i našim građanima. Umjesto da ih utrošimo na nešto drugo, i da gradimo i razvijamo zemlju. Međutim, takođe odgovornom politikom, uspjeli smo 2009. godine da stvorimo uslove za početak rješavanja problema. Jasno je da niko nije računao na to da obnovljivi izvori mogu nadomjestiti sav nedostatak. Ali oni jesu bili dio rješenja. I u Crnoj Gori, kao i u cijeloj razvijenoj Evropi – i tada i danas”, rekao je on.

U postupku izrade Plana generalne regulacije biće sagledani i analizirani i detaljni urbanistički planovi Budva – Centar i Bečići

Nova državna strategija u oblasti planiranja prostora biće iskazana kroz izradu i donošenje samo dva državna planska dokumenta koji će strateški odrediti cijelu teritoriju naše države, a njihova izrada uveliko je u toku. To su Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije Crne Gore. Njihovim donošenjem biće stavljena van snage sva planska rješenja iz prethodnog perioda“, saopštio je Marković, odgovarajući na pitanje predstavnika Posebnog kluba poslanika Aleksandra Damjanovića o neusaglašenosti detaljnih urbanističkih planova „Budva centar – izmjene i dopune“ i „Bečići“.

“U novim planskim dokumentima fokus će biti na prostornim potencijalima kao faktor konkurentnosti Crne Gore, na poštovanju principa Nove urbane agende, na poštovanju ciljeva održivog razvoja, što sve nameće potrebu za redefinisanjem dosadašnjih modela u prostornom planiranju, i podstiče nove modele integralnog upravljanja prostorom u skladu sa državnim interesima i interesom naših građana i njihovog životnog ambijenta. Zato će se u postupku izrade Plana generalne regulacije sagledati i analizirati i planska rješenja Detaljnog urbanističkog plana „Budva – Centar“, kao i Detaljnog urbanističkog plana „Bečići””, naglasio je predsjednik Marković.

Osvrnuvši se na kvalifikacije o navodnoj neustavnosti ovih planskih dokumenata, te o ogranizovanom kriminalu u oblasti prostornog planiranja, Premijer je podsjetio da je Ustavni sud, u čijoj je to isključivoj nadležnosti, u oba slučaja donio rješenje o neprihvatanju inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, kao i da je svaki građanin dužan da saznanja o postojanju organizovanog kriminala prijavi nadležnim organima.

Povodom nezadovoljstva pravcima razvoja koji je odabrala Opština Budva, iskazanim kroz sprovođenje važećih planskih dokumenata, izrađenih pod rukovodstvom uglednog profesora Miodraga Ralevića sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u periodu od 2009. do 2011. godine, predsjednik je upozorio da još veću prijetnju predstavlja ono što se nalazi u usvojenoj planskoj dokumentaciji, a što još uvijek nije izgrađeno, o čemu posebno treba povesti računa.

“Naime, važećim planovima, donijetim na lokalnom nivou uz nesebičnu ekspertsku pomoć iz regiona, predviđeno je širenje grada u gabaritima još tri današnje Budve. I nijesu problematična samo ova dva planska dokumenta, već je to bila vizija i namjera planera za cijelu našu obalu. Nažalost, vizija onih koji nijesu dovoljno ni poznavali naše prilike, i naš geografski i urbanistički ambijent. Istine radi, nema planskog dokumenta koji, protokom vremena, nije podložan preispitivanju – u cjelosti ili u pojedinostima. Ali, u ovom slučaju, stav stručne i laičke javnosti je nepodijeljen – u pitanju su najblaže rečeno neadekvatna planska rješenja, čija je primjena dovela do problema u prostoru i narušavanja ambijentalnog sklada. Pa ih je stoga neophodno korigovati, smanjiti im volumen, i unaprijediti mrežu funkcija i društvene infrastrukture”, istakao je Marković.

On je objasnio da je Vlada od početka mandata, uvidjevši ozbiljnost ovog problema, ne samo u Budvi, već i u ostalim primorskim opštinama, svu energiju i pažnju u oblasti planiranja prostora posvetila završetku izrade Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, koji je i usvojen u julu 2018. godine. Tim planom su, sa državnog nivoa, propisana stroga pravila za sve primorske opštine, koja nalažu zabranu nove stanogradnje u pojasu od 1000 metara od mora, zabranu bilo kakve gradnje van postojećih naselja u pojasu od 100 metara od mora, kao i niz regulacionih pravila i obrazaca za kreiranje daljeg prostornog razvoja. Većina ostalih primorskih opština iskoristila je zakonsku mogućnost, ali i obavezu, i do kraja 2018. godine ubrzano donijela ili izmijenila svoja ključna lokalna planska dokumenta u skladu sa novim pravilima, ali ne i Opština Budva.

„Svjesni činjenice da građani jedne lokalne samouprave, u konkretnom slučaju Budve, ne smiju ostati taoci bilo čijeg oklijevanja da se suoči sa evidentnim problemom, ni ovdje kao država nijesmo ostali bez adekvatne reakcije. Naime, cjelovitom reformom sistema planiranja prostora, nadležnosti izrade planske dokumentacije u potpunosti su prenijete na Ministarstvo, odnosno Vladu, a nadležnosti usvajanja na nivo Parlamenta“, rekao je predsjednik Vlade.

Ako u proceduri izrade Plana generalne regulacije Crne Gore dođe do očekivane procjene o neophodnosti zaštite prostora obuhvaćenog važećim, neadekvatnim planovima, on je napomenuo da Zakon nudi takvu mogućnost – od zabrane građenje na prostoru, odnosno dijelu prostora, koji obuhvataju ovi planovi, do toga da se planovi u cjelosti stave van snage, čime bi se u potpunosti zaustavila bilo kakva gradnja, kao što je to učinjeno i u slučaju proglašavanja moratorijuma na izgradnju u području pod zaštitom UNESCO na teritoriji cijelog grada Kotora.

“Međutim, kao i u svim slučajevima kada se na bilo koji način odlučuje o nečijim stečenim pravima ili obavezama, tako i u ovom slučaju treba odgovorno i pažljivo sagledati sve aspekte donošenja takve odluke. Zato će Vlada, uvažavajući zakonska ovlašćenja, ali i uz pribavljanje mišljenja lokalne samouprave i stručnog planerskog tima, osvijetliti sve izazove ovog pitanja i donijeti odluku za dobro ove i budućih generacija Budve”, zaključio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

U vrijeme dinastije Vojislavljevica preci danasnjih Crnogoraca pripadali su zapadnom hriscanstvu tj. katolicanstvu . Kasnije su u vrijeme Nemanjica jedan dio naroda presao na pravoslavlje. Balsici su u pocetku bili pravoslavni , a kasnije su preslim na katolicanstvo 1369 gos dine i to sva trojica sinova Balse prvog i to Stracimir, DJurad i B alsa grugi. Posljednji vladar iz dinastije… Više »

Mumi
Gost
Mumi

Lijepo im stoje ove maske. 🙂

Dejo 4 godine
Gost
Dejo 4 godine

Imao sam ja ječe predveče razgovor sa milom.

Hogar
Gost
Hogar

Važno je ne pripadati svetosavskoj sekti a ostalo kako god,ne znam čemu takve teme.U slobodnoj i demokratskoj Cg neka i to bude stvar izbora.

CENTAR
Gost
CENTAR

Bitno je da budemo braca u Hristu i sa ostalim Crnogorcima sto su druge vjeroispovijesti da budemo braca jer Bog otac tvorac svih nas da nas ujedini u vjeri i molitvi. Jer nije nas stvorio da se oko njegove svjetlosti svadjamo nego volimo.

Праведник
Gost
Праведник

Шта ви рекосте како ћемо живјети наредних десет година? Ја не прочитах да бринете о тим стварима. Хоћемо ли моћи враћат кредите,плаћати станарину,школовати дјецу? Или се враћамо у средњи вијек и дрвена кола?

Joo
Gost
Joo

znaci ti sve to ocekujes od drzave….a sta si ti drzavi i narodu dao…..koliko si ti tvog trued ulozio pa da sve to od drzave ocekujes….

Karl
Gost
Karl

A koga briga u 21. vijeku ko je koje religije? Sad ako neko oće neka vjeruje u šporet mene ne zanima. I kako neko silom može da prevede u drugu vjeru kad je vjera stanje u glavi, kako neko da ti promijeni svijest zaboga?

Mila
Gost
Mila

Evo ovi iz DF- a kažu da to može!
To onako kao kolektivna hipnoza!
Gospde ko nam je sve u parlamentu, ovo je zastidje.

mrkela
Gost
mrkela

Vratite nam ime crkve prije okupacije 1918 !

Živojin
Gost
Živojin

I zastavu i jezik i nacionalnu pripadnost i istoriju i običaje i tradiciju i škole i kulturu i granice! Granice i zastavu naročito!!! Zašto bi samo ime Crkve vratili prije 1918. godine kad je poštenije da sve vratimo onako kako je bilo, ako već tu godinu prizivamo???

Joksim
Gost
Joksim

Treba dovest neki drugi narod umjesto ovoga

AVTOKEFALIS
Gost
AVTOKEFALIS

Pod tom zastavom i simbolom te nakardne ideologije i nakalemljene vjestacke i lazne istorije smo i izgubili i crkvu i drzavu. Nikad vise.

Joo
Gost
Joo

Zivojine….vidimo da pratis samo srbijansku istoriju lazi i prevare……

mrkela
Gost
mrkela

Najveći srbin Vuk Karadžić je prešao u katoličanstvo , Ivo Andrić je bio katolik a Tesla je pred smrt prešao u islam . O svemu postoje nepobitni dokazi !

mrkela
Gost
mrkela

Đe ste istoričari i intelektuaci da se o ovome izjasnite ?

Sasavica
Gost
Sasavica

Hahahahahaha a ti si ih na krst drzao
Tesla je samo vjerovao u Svemir
On ti je poput mene .Ni partiji ni Crkvi
🤣

Crnogorac
Gost
Crnogorac

DPS zbog Duska Markovića!
Nije patriotizam kao sto neki misle ruka na srce i u dzep!

Dejo tijana
Gost
Dejo tijana

Ja vladi ne vjerujem ništa.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Lukav je aleksić,priča priču koju vole da slušaju njegovi birači,i baš ga briga njemu je zagarantovana poslanička plata.

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Treba jasno i glasno reci ko su neprijatelji Crne Gore i ko sve cini ne bi li joj ponistio drzavnost….i jos nesto…pripazite crnogorci…ko zna sto sve oni spremaju…

Dejo 4 godine
Gost
Dejo 4 godine

Rajko volim i ja kuću u centar podgorice.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Prosto i kratko i jasno.Dje su fabrike i proizvodnja,devizne i robne rezerve zemlje.
Stop prodavanju magle

Dejo 4 godine
Gost
Dejo 4 godine

Radite radite pa će posle biti da popovi briju bradu pa da se krstimo lijevom rukom to vam je izgleda od crmnicana prešlo jer je njihov oranj svaki. Za uši vas treba.

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Eto tako
Gost
Eto tako

Vjere je svakako starinske politicke partije.A i da nas prevedu bili bi samo ono sto smo vec bili

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Kome do sada nije jasno da DF radi direktno u korist DPSa, tome nisu sve daske u glavi. Afera koliko hoces, pogresnih poteza Vlade CG, niko se ne pita od cega ce narod da zivi…a ti kao izabrani predstavnik naroda pitas ovako nesto. Muppet show, a ne Skupstina.

Bernini
Gost
Bernini

Nijesmo i nećemo vratiti vjeru Vojislavljevića,naše prve,a i najveće dinastije. Što ne znači da SPC može da radi po hoće po CG.

Sto bi
Gost
Sto bi

A sto cemo Markovicu sa ovijema sto su pare dovodili
Evo ih Njemci izrucuju kao da imamo fabriku pa ih istancasmo

Bedem
Gost
Bedem

A kako Markovic sasječe onog Aleksica, po temelju

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Deo citiata: ‘Mi smo ovdje, među ovim zidovima, u pobjedničkoj euforiji 1918. godine zbog Jugoslavije žrtvovali Kraljevinu Crnu Goru onome što smo smatrali višim interesima. Eto nisu Srbi nego Francuzi sa saveznicima i vi im se klanjate i sta sve ne radite da im se dodvorite a lazete da su Srbi to vam je u genima da falsifikujete i nisu… Više »

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Francuzi se izviniše a i vi bi trebali, ako išta ljudsko u sebi zadržaste !

vukomita
Gost
vukomita

PRESJEDNICE VLADE ,TRGUJETE SA SVETOSAVCIMA NA STETU CRNOGORSKE NASE CRKVE…NIJE FER NI POSTENO,IMATELI IMALO POSTOVANJA PREMA NAMA CRNOGORCIMA…ZALOSNO

Miro
Gost
Miro

Tako je, a sad zamagljuju oči pričom o katoličanstvu! Bruka!

Emanon
Gost
Emanon

I naravno, kao i svaki put do sada: prodavanje magle, a od cega ce narod da zivi potpuno je ne bitno. O kakvoj eliminnaciji uvoza struje Vi pricate? Pa zar nije podmorski kabel sa Italijom postavljen radi izvoza??? Znaci mi uvozimo struju pa izvozimo za Italiju? Hahahaha, kladim se po nizoj ceni nego za nas gradjane

Rašo
Gost
Rašo

što se tiče katoličanstva većina naroda na prostoru Crne Gore u prošlosti je bila Katoličke ispovijesti. posebno Kuči čiji neki potomci danas danas srbuju a blage veze sa srpstvom nemaju, nako ako je koji oženjen iz srbije.

Nomad
Gost
Nomad

Rašo da je sreće ne bi bilo nikakve podjele u hrišćanstvu.Ljudi su svi isti.Ima istina neko viši neko manji, neko deblji a neko mršaviji ali svi mogu da budu ljudi ako to žele.Nacija je isto malo diskutabilno pitanje ali jezik najviše pravi razliku između nacija.Nažalost ne čitamo i ne tumačimo dobro Sv.Petra Cetinjskog i Njegoša naša dva velikana.Ovako srljamo i… Više »

Virus
Gost
Virus

Dobra ti ta istorija, je li Štedimlijina ?

AVTOKEFALIS
Gost
AVTOKEFALIS

Jok ne no svetosavski Ristovi falsifikati, to je to

marius
Gost
marius

Posto s Amfilohijem nema nikakvog dogovora, predlazem da neko drustvo za zastitu crnogorskih svetinja, ako takvo uopste postoji u CG, organizuje peticiju , u kojoj ce se potpisat svi koji ne priznaju SPC u CG, i da trazimo od Vaseljenskog Patrijarha da nam se vrate nase svetinje. Takodje da mu porucimo da nas Amfilohije nipodastava, vrijedja i kune, i da… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

I djaci strijeljani u kragujevcu su pripadali toj istoj crkvi svetosavskoj, istorija covjecanstva je puna takvih primjera, pa cak ako je i velimirovic izjavio to sto je izjavio to ne znaci da je svetosavlje fasizam ! Mislim da je premijer dozvolio sebi da prica nesto o cemu pojma nema ili jos gore o cemu ima znanje na nivou vecernjeg kursa… Više »

Soni
Gost
Soni

Briga DPS za katolike, unijate, pravoslavne, muslimane,hinduse… Hoće Buljaricu,pare uzeli,a zemlja tuđa. Odavno se glavni klanjaju Mamonu,on im je najbitniji od bogova. Ćuti,dobro je dok žrtve ne prinose

Fridoom
Gost
Fridoom

Pitam gradjane CG ko je trenutno najbolji pjesnik u nasoj drzavi da ove iz DF opjeva u pjesmi. Ovo je poezija Gluposti tupih i zlih ljudi. Oni koliki su vazali tudje drzave kako ti sto ih odabrase i placaju.kako nevide da su glupaci. Pii po 1000 puta.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ova opozicija je potpuno trsila cast, cast par izuzetaka…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Žali mu bože diplome,aleksić ko da je došo iz srednjeg vijeka.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Nije aljaksić došao iz srednjeg vijeka nego iz esencijalnog fukarluka.

eto
Gost
eto

Duka,čim si odgovorio na ovaku glupost oni su gornji.Na neke zlobne komentare i maligna pitanja ne odgovaraj.

istorijaaaa
Gost
istorijaaaa

Katolici smo već bili, a bićemo i opet, bolje nego u SPC. Pa ti i Pažin idite tamo Markoviću. Pokušaj kompromisa jeste ogolio SPC, ali tu njenu stranu svi znaju eo 30 godina. Više ste ogoljeni Vi, sjetite se pokušaja nekih kompromisa iz 2013. Ta trgovačka strana DPS, trgovina onim čime se ne trguje, će ga i samouništiti. Možda i… Više »

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Tu budi šta hoćeš, ali dalje ruke od nas…

Pomorac
Gost
Pomorac

Ja sam se vec prekrstio i od sire porodice sam naisao na kritike. Postupi i ti isto a ne samo da si na tastaturi jak

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Oćete vi Buljaricu, lako je za “stare zidine”… 10 milijardi investicije (30% nije malo na ovu krizu)

Crnogorchina
Gost
Crnogorchina

Ne damo buljaricu

hahaha
Gost
hahaha

Buljaricu je da unovči planirao Andrej Vučić zajedno sa MCP i planirao kupovinu zemljišta i projekte. Zbog toga je i nastao problem. Inače Buljarica je državno zemljište.

Riki
Gost
Riki

Bolje i mi nego spc sekta, a katunjanin.

simba
Gost
simba

Buljaricu je planirao bio Andrej Vučić zajedno sa MCP, zato se i koče

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Većina ođe ne zna razliku između unijaćenja i katoličenja. Mislim da ni Mali Buda to ne zna.. kakogod, i ja sam protiv, kako unijaćenja, tako i katoličenja. Naime, ja sam za PROTESTANĆENJE!! 😀😀😀 Je li se tako kaže?😀

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Čini što god hoćeš, ali u svoje dvorište…

raspršavsnjee
Gost
raspršavsnjee

Sv. Vasilije Jovanović je bio unija, kao i svi svještenici iz manastira Tvrdoš, imaju pisam i obrađena građa i na latibskom i nekim referatima episkopa SPC. Zbog toga ga SPC dugo i nije priznavala kao sveca, čak ni posle 1918. kada su okupirali crkvu Sv. Vasilija i Sv. Petra nisu smatrali za njima bitne. Tek kasnije propagandnim profiterstvom i da… Više »

HR8
Gost
HR8

Sta imas protiv protestanata srbine. Objasni svima da znaju zasto mislis da si bolji srbine.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Najbolja bi bila neka komunisticka pravoslvna crkva u cg….jer vecina danasnjih glavnih boraca za obje crkve do juce nije htjela na vaskrs ni kolac da pojede od straha da u njemu ima jajaca, a potomci su im ovi sto sto se od vrtica kunu u ostrog i misle da zbog toga sve znaju i o crkvi i o istoriji cg… Više »

Velimir
Gost
Velimir

A,sto to vi,Srbi,nudite ovome narodu?
Devedesete…
Mozda I Gore I crnje,mada tesko moze biti.
Jedino ste vi Gori I crnji of devedesetih,zato sto nista naucili nijeste,samo ste sad veci cetnici I veci fasisti I veci anticrnogorci!
Cast I izvinjenje svima casnijema I postenijema Srbima koji se stide vas takvih!

Gaeta
Gost
Gaeta

Svaka čast premijeru!
Opoziciji sve što nije četničko,to je za katoličanstvo,smijurija.
Nema vlada što da pregovara sa njima,zna se zakon,red i ustav.Ako ga ja poštujem,kao lojalni crnogorac i nije mi dozvoljeno ni šupu u sopstveno dvorošte da napravim,onda mi zaista nije jasno zašto im se popušta i zašto se došlo uopšte, do sadašnje situacije.
Otimačina i devastacija na djelu…

Gaeta cg
Gost
Gaeta cg

A što mi uze nick .Zar se ne možeš se snaći no uzimaš tuđe.To nije fino i to pokazuje da nemaš neki kapacitet za komentare na forumu ili si bot.

Monako
Gost
Monako

Od čega ćemo na jesen da živimo!!Od čega struju vodu da platimo sta da jedemo kako da se zaposlimo to ne pomenuste!!!Vidite li vi da narod nema od čega da živi staje svima vama!!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Popaj
Gost
Popaj

Pare nisu problem, jer para nema🤣 zato tema nije “aktuelna”

Gibanica
Gost
Gibanica

Nauči malo da stvaraš posao , a ne da ga tražis čitav život , ovo je pravo vrijeme za krenuti sa privatnim radom , samo je bitna edukacija i posla ćes lako imati .

HR8
Gost
HR8

Na jesen zivis od sopstvenog rada. Isto tako na proljece, ljeto i tokom zime.Ako stalno sjedis i cekas ko ce ti pomoci onda si sramota sebi samom i Crnoj Gori.

Posao
Gost
Posao

Monajo, eto traze radnike za berbu grozdja na plantazama i veoma je fina zarada ali je odziv slab. Dakle, posla ima ali nece ljudi da rade. Mozda je bolje da sjede kuci a Drzava ce im slat pare svakog mjeseca. Idi, izvoli pa radi nesto.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Risto je starokatolik. Crkvu mu je, kaže, osnovao Konstantin. A posle Rastko prilagodio etničkim potrebama, takođe kao katolik.

realnost
Gost
realnost

Sv Vasilije je bio unijat, kao i večina svještenika iz Manastira Tvrdoš, pobjegao je U CG i sahranjen je po katoličkom obredu. Imaju knjige na latinskom kao i pisma i referati episkopa SPC na tu temu. Zato ga SPC dugo nije smatrala svecem i marginalizovala ga do u novije doba kada su poceli da ga koriste. Isto je sa Sv.… Više »

Окле
Gost
Окле

“побјегао у ЦГ”, ти реалности моја нијеси свјесан које су “државе” биле тада, јел тако. Кава Црна Гора и Острог пријатељу то је 17. Вијек.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Izmišljenija razna popovska i paganerije. Suvišno je govoriti o tome.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Не ради ова влада на унијаћењу и ту би се
сложио са Душком али итекако ради на брисању свега Српског из наше историје и садашњости, а то је оно што би могло помоћи унијаћењу будућности.

Milka
Gost
Milka

Ne druze nego crnogotskog. Vi ste zakonlm zasticeni međedi

kvaka
Gost
kvaka

sve srpsko je u Srbiji. Nema ođe što da se briše, sem “jedini Srbin u Crnoj Gori Sima Milutinović”, kako reče Sveti Petar Cetinjski. Ako misliš na političke Srbe, to je druga stvar, instruisana iz Srbije poodavno

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Онда ајмо кости Његоша и Краља Николе премјестити у Београд, а тако и све помрле до 1945. Нека влада обезбиједи онима који се предака не одричу смјештај и посао у Србији или нека нам дају неку дрогу која ће нам испрати мозак па да заборавимо ко смо и што смо. Па да почнемо ко поједини преправљати споменике прађедова и брисати… Više »

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Oslobađanje od poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima ? Prešlo se sa šverca cigarama na šverc kokaina, veoma inovativan projekat uz mnogo bolju zaradu, a ne plaćaš porez državi!

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Bog to pomogao Markoviću,pozdrav iz junačkog Nikšića.Koji se stide takvih Aleksića i Vucurovica,koji su iz čestitih porodica,ali u svakom žitu ima kukolja.

Gibanica
Gost
Gibanica

Nikšić je dosta sačuvao ideju anti-fašizma , i može se reći da je bastion u Crnoj Gori , jer nikad nismo ljubili lance ! Živio !

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Crnogorchina
Gost
Crnogorchina

Cus prvi drugi talas…sad cak treci talas pomoc privredi…nadam se da ce nam ga dat druga vlast kad vas ispratimo na izbore…amfi vi dodje glave vidim ja 😂

Dream on
Gost
Dream on

Samo ti sanjaj… Taj film dledat necete. Zivi bili pa vidjeli.

kvaka
Gost
kvaka

Srbogorčino, neće taj Amfi viđet talika, a poslije izbora mu se strva neće znati od naroda. Zapiši ovo.

Kos
Gost
Kos

budisti ce biti svi u dps

HR8
Gost
HR8

Budisti su deset puta bolji od vas srba. Nisam cuo za njih da su ratni zlocinci ko za vas.

Sxs
Gost
Sxs

42000 nezaposlenih…kakva smo mi sila…

Crnogorchina
Gost
Crnogorchina

Ma kakvi ima i preko 100h jer znam kad su dijelili po 50 eura pomoci na biro mene su skinuli jer se nisam odazvao nakon tri mjeseca …e pa sad glupanima mogu pricat monstat i zavod za zaposljavanje koliko nas je sad neradnika

HR8
Gost
HR8

Prosao sam skoro kroz neka sela na sjeveru Crne Gore, mnoga domacinstva propala, livade zarasle pa od kleke ne mozes proci a ti kukas da posla nemate?

Pencilin
Gost
Pencilin

Kakve gluposti lupaju ovi uz DF-a

Crnogorchina
Gost
Crnogorchina

Cija je eviva montenegro…mog djeda nije a ni tvoga nego grijete fotelje da da

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Gibanica
Gost
Gibanica

Građani i njena Država , su vlasnici ovog parčeta planete .
SPC se nalazi i deklarise se u okviru naše države , ali je ne priznaje i ne poštuje , a veći dio naroda smatra đavoljim i redovno ga proklinje .
Bas onako religiozno , nema šta .

vjecna da je
Gost
vjecna da je

prvi put u istoriji ce se crna gora uz clanstvo u nato naci i u evropskoj uniji u drustvu najbogatijih i najrazvijenijih drustava i naroda svijeta ….kad povratimo svoju imovinu crkve manastire i zemlju i podrzimo crnogorsku pravoslavnu crkvu zaokruzicemo identitetska pitanja ….imacemo svoju drzavu crkvu jezik himnu zastavu grb ….generacije koje dolaze na izborima glasace za bolje prosperitetnije drustvo… Više »

Nata
Gost
Nata

A Andersen jel ti dodje nesto?

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

O kojoj ti imovini govoriš? Crkva koja je postojala i prije nastanke ove današnje Crne Gore i da ti sad njenu imovinu uzurpiraš? To isto kao kad bi neko tvoju imovinu oteo i rekao , od danas ovo je državno! E pa ne može, NE DAMO SVETINJE ! Pametnije bi ti bilo da uzmeš knjigu u šake i naučiš nešto… Više »

Milos
Gost
Milos

Poslusaj malo sta istoricari govore, cak i srpski istoricari. SPC nije postojala u crnoj gori prije 1918. Cao.

Gibanica
Gost
Gibanica

Nezavisna Boko , evo me blizu , ja bih ovo dje sam prije nazvao itekako zavisnim , od svake moguće grane . Nego lako je tako napisati i odgovor koji je netačan ( Država je postojala prije crkve ) , neku svoju konstrukciju svega , sto je totalno izdajnički u ovim vremenima , u najmanju ruku , i tako postaviš… Više »

Riki
Gost
Riki

Ti si verovatno Grbljanin, a Nezavisna Boka?

Radul
Gost
Radul

Da, da.svetosavska jereza stara je 800 godina. Osnovana 1922. znači 2020 – 1922 = 800. Jedino je Srbija starija, nastala nevoljko 2006. nakon propasti SRJ znači 2020 – 2006 = 900 godina.

Sefket
Gost
Sefket

Pricas u snu. Ajde budi se.

kvaka
Gost
kvaka

Amin, Vječna da je!

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Od cega ces da zivis majstore? I ti i ovi sto potenciraju “Ne damo svetinje”.

Окле
Gost
Окле

То је више него очиледно мој Марковићу. Нико вас из православног свијета не ферма 2% па уточиште тражите у превјери. Само не дирајте што је наше па ви можете и у адвентистичку цркву ако хоћете.

Milos
Gost
Milos

Kako moze biti vase ako ste ukrali? Ne sprdaj se, sto je vase ostace vase, a vraticete nama sto je bilo drzavno prije 1918.

Nope
Gost
Nope

A sta si ti to majke ti napravio pa je tvoje. Tvoje uzmi i nosi sa sobom, a siguran sam da osim glave suplje i nemas sta drugo da poneses. Toliko o “vasem”.

Riki
Gost
Riki

Za Okle, to što je vaše, a zborit da je vaše sve na Kosovo, mi nećemo dirat jer je to sve Albansko, a sve što je u CG je građana CG, i nikada neće biti srbijansko ili ti nedaj bože njihove sekte spc-a.

kvaka
Gost
kvaka

Oklašu, vaše je u Srbiji i Entitetu. Ođe nit ste imali, niti ćete imat. Brzo ćeš to viđet. Dosta to ga je bilo sakriveno od naroda ali danas svi imaju mogućnost da vide i čuju istinu. Živjela Crna Gora, i živjela časna CPC!

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

HR8
Gost
HR8

Okle tvoje izrode? Oteli ste to 1918g. Ne lazi sebe i druge.

Radul
Gost
Radul

Pa vaša je u Crnoj Gori samo prašina koju ste iz BiH i srbistana donjeli na svojim opancima. Tu prašinu možete da ponesete sa sobom na povratku u otadžbinu.

MMM
Gost
MMM

Pa, mi Crnogorci nemamo drugog izbora.

Pjer
Gost
Pjer

Preveli ste vi nas
U sirotinju moj Gosp Markovicu
Zalosno ali istinito
Ko god posteno radi tesko ima za goli zivot
Eto tu ste nas doveli
A nije bilo nuzno

Milos
Gost
Milos

Pogledaj malo oko sebe. Podji van granica… Jedino hrvati imaju bolji standard na balkanu. Bolje zivimo nego bosanci, rep srpska, srbija, kosovo, makedonija, albanija… I to vama ne valja??

Pjer
Gost
Pjer

38 godina idem sirom svijeta
Tako da sam neznaven nije tacno
Ako je recimo prosjek plate u Srbiji
380 eura a kod nas 420
Kazem recimo
Trebali time dase dicim
Ma nemam zivaca pisati i pricati
A imalo bi dosta toga

Dijamant
Gost
Dijamant

Pjer, zasto se uporedjuje nesto sto nije za uporedjivanje.Da je srece kod nas bi trebalo svaki dan da dolazi zbog nedostatka radne snage najmanje jos 100000 ljudi iz okruzenja.Pogledajte Luksemburg.Svaki dan in dodje iz Francuske i Belgije veliki broj ljudi.A ne, vama je vazno da smo bolji od Srbije ili BIH.Super.Bas smo.napredni.

Milos
Gost
Milos

Dijamant, u pravu si brate. Masu ljudi koji su blizu granice iz FR rade u Luxemburg, jer je u Lux mnogo veci standard, ne isplati se da placaju stan nego isplati im se da putuju. Tako da to veze nema sa tim o cemu ti pricas ;). Lijep pozdrav, nastavi da zivis u mrznji prema zemlji koja ti je sve… Više »

Dijamant
Gost
Dijamant

Iha cime se ti zanosiš.Nije bazno smo poslednji u gradu,vazno je da smo najbolji u selu.E boze me sakloni današnjih političkih slijepaca

Riki
Gost
Riki

Tačo Pjer, a u tome im je pomogla spc opozicija. Da nema popovskih sekti u CG, dps nebi rabota što rabota.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

pjer, tebe su iz Pariza doveli ? Pošto ti ovamo ne valja ti se fino spakuj pa nazad u grad svjetlosti.

Trt
Gost
Trt

Rozajci pitaju kako krizu prebriditi.Idi te u pazar I tutin.i opet yrgujte koronu dobro vam ide Taj biznis

Haris
Gost
Haris

crnogorci hoce u katolike,svi!

Fucmut
Gost
Fucmut

‘Oli i ti ?

Mili
Gost
Mili

mislim da nema gore grupacije nego što je DF u kombinaciji sa SPC

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Mili A ne niti će je biti u novijoj istoriji

Slavko
Gost
Slavko

Radite i to otvoreno i veoma vrijedno. Smeta vam sve Pravoslavno.

kvaka
Gost
kvaka

Slavko, KAKO MENI, PRAVOSLAVNOM CRNOGORCU MOŽE SMETATI PRAVOSLAVNO? SMETA MI SVETOSAVNO JER TO NIJE PRAVOSLAVLJE!

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Njegoš
Gost
Njegoš

Nije nego…

krsto
Gost
krsto

Bravo Dule. U kolonu sa sveštenicima SPC. Vidimo se 30.avgusta na izborima!!! Ima nas koji volimo ovu zemlju onakvu kakva je vise nego sto vi mislite!

VOJO
Gost
VOJO

Šta ti je obećao milo kada tako drobiš… Znaš li šta govoriš. SAMO POGLEDAJTE PRIVREDU… SVE STE UNIŠTILI… Uložili u turizam koji je uvijek bio nestabilan… OVO NE BI URADIO NE NAJVEĆI SELJAK IZ ŠAVNIKA da ste mu dali da upravlja državom….PODNESITE OSTAVKE DA VAS IZVEDEMO PRED NARODNI SUD…

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Vojo@ Što to iz ŠAVNIKA??? Imaš nešto protiv Šavničana?

Toliko.
Gost
Toliko.

Nema pregovora sa klerofašistima i crkvenom mafijom.

Markoza
Gost
Markoza

Cuh sto ne cuh. Ko ce se idreci svoje vjere bolesnici . Izmisljaju lazu samo da nesto kazu. Sramotnici sramontni. Oni koji ne mlate po ulicama nijesu pravoslavci. Glupost.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Trebalo bi ove nesretnike iz DF-a puštiti na Pink da sami postavljaju pitanja i da odgovaraju sami sebi. Ili na Happy TV.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Не ради ова влада на унијаћењ и ту би се сложио са Душком али итекако ради на брисању свега Српског из наше историје и садашњости, а то је оно што би могло помоћи унијаћењу будућности.

Riki
Gost
Riki

Za Budimo realni, nijesi po dosta puta realan i sve ti se više vidi da ti smeta istina što znači da si srbijanac.

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Kako došlo tako pošlo, nadrealni !

Cinjenice
Gost
Cinjenice

Koje budalastine…. Sta reci osim DF… Samo mitovi i zavere… Pa posle sto Djukanovic vlada 30 godina… Secerovski je bolji izbor od ovih karikatura… Sve neki toboze zastitnici Srba, a onda pogledas za koja su se to prava Srba oni borili i vidis 0…

Neretva
Gost
Neretva

SPC je potrošila nekoliko vijekova posrbljavajući druge narode na Balkanu i nije im uspjelo.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Normalno da je besmislica, Crnogorci nisu stado i nisu budale…postujem svaku vjeru ali ja sam pravoslavka i to ce uvijek biti tako..mislim da tako razmislja svaki normalan Crnogorac pravoslavne vjeroispovijesti!!!!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Đe si se krstila Jecka?

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Konacno ste procitani. Pa to vam je i cilj. Ali nece moci,mnogo nas je

Riki
Gost
Riki

Da tačno, mnogo nas je onih koji volimo CG, i to samo SG.

Rajko
Gost
Rajko

Radije bilo đe nego u crkvu Srba !
Oni su postavili vještačku dilemu da ako se nijesi posrbio onda si unijat 😀😀😀😀

Katunjanin
Gost
Katunjanin

A niđe si, i svuđe si moj Rajkiša..

Dijamant
Gost
Dijamant

E Bože, vama da kaže Milo da skočite sa mosta, tkali bi ste se ko ce prje sa kojeg

Dejo 4 godine
Gost
Dejo 4 godine

Rajko volim i ja kuću u centar podgorice.

Strašno
Gost
Strašno

Defovci su najjačit adut DPS-a. Ne daj bože ovakvim mozgovima da se dočepaju bilo kakve vlasti. Ja na izborima ne glasam za DPS, nego protiv takvih iskompleksiranih gubitnika.

Darlington
Gost
Darlington

Kako opra Premijer Brajovica. 🙂

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Fora, kao se svađaju… Da ovi “čupnu” koji Srpski glas, a sd kao brani “crnogorske” interese. Providno i patetično!

kvaka
Gost
kvaka

Misliš, Aleksića?!

CENTAR
Gost
CENTAR

Drzavu treba odrzat ekinomski ali naci nacin i za ugostitelje da ne dolaze u situaciju radnike da otpustaju, tako svi znamo teska je situacija, ali male privrednike pomoci ne samo da ostanu u poslu vec da zadrze ljude jer familije se drze, to im je jedini prihod.

Miljan
Gost
Miljan

Bolje poljoprivredu da ste pomogli ,imali bi vise koristi

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahahaha kome 200 miliona,kakve bajke to pričate?

kvaka
Gost
kvaka

Crnogorska pravoslavna crkva je NASLJEDNA u ovoj državi.

Stara
Gost
Stara

Sacuvaj boze kakva su im pitanja.

Virus
Gost
Virus

Ne lipšite magarci dok Marković ne otpakuje treći paket, a trebaće mu vremena

Mirjana
Gost
Mirjana

Aleksić se očajnički bori za još jedan mandat u skupštini jer zahvaljujući istom lagodno živi čak i onda kad skupštinu prezire…
Ovaj put ,sa pričom o “unijacenju Crnogoraca”, pokazao je koliko ispod svakog dna moze se spustiti još dublje… u beznadje!

Skorpijica
Gost
Skorpijica

Sve je ok ali molim Vas urgirajte na NKT da distanca u kuci mora da se postuje
Sa muzem 50 m
Sa svekrvom 200 m
Ko nema mjesta s njima napolje I neka ih usvoji neko

Obicaj izbora
Gost
Obicaj izbora

Hahahaha trebalo bi ove iz Skupstine disancirat sto dalje od naroda jer sklapaju a narodu ni mrvce

kvaka
Gost
kvaka

Skorpijica, kako si danas?

lludak
Gost
lludak

oceli nama ko pomoci koji primamo ispod sto trideset evra a kakvi su to poslodavci ili domacini koji nisu u stanju da godinu mogu poslovati al oce gazde dva i vise auta po sto i vise tisuca evra oce stanove po c g kao i po beogradu pa pomazi crnogorska vlado odnosno gradani koji i ne znate de more

Hijo
Gost
Hijo

Nema potrebe da se Crnogorci “unijate”, vec da se samo vrate cistoj rimokatolickoj vjeri pradjedovskoj koju simbolizuje Nadbiskupija barska koja je odje bila vise od 200 godina prije Mitropolije pravoslavne. Nemamo drugog izbora kad nam Carigrad ne vraca nasu Mitropoliju Cetinjsku vec je predao u ruke srpskom okupatoru koji hoce da nam kroz takvu ispolitizovanu klerofasistisku srpsku “crkvu” ponovo srusi… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko tebi brani da se odmah danas ”vratiš katolicizmu” ? Slobodno ako hoćeš i Hindus da budeš. Mi Bokelji znamo ko smo i što smo.

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Ne avetaj.

Virus
Gost
Virus

Ne postoje Crnogorci katlici niti Crnogorci muslimani, nego samo pravoslavni. Ti se “vraći” katoličkoj sekti kad god oćeš, neće ti biti prvi put da mijenjaš vjeru.

Virus
Gost
Virus

Samo da znaš jednu prostu stvar, ako se “vratiš” katoličkoj sekti, bićeš Srbin, jer je titula nadbiskupa barskog “primas srpski”.

Kenan
Gost
Kenan

Ja Sam Crnogorac Islamske vjeroispovjesti…. VOLIM CRNU GORU I SVE LJUDE U NJOJ

Tojeto
Gost
Tojeto

…koji vole Crnu Goru!

ICXC
Gost
ICXC

Taman tako. Dukljanska crkva/Barska nadbiskupija je naša prva i najstarija crkva. Ako nas Vartolomej neće (kod kojeg pazite sad, JUŽNA KOREJA ima Koreansku Pravoslavnu Crkvu!! a Crna Gora ne može), ima ko nas hoće.

Hydra
Gost
Hydra

Tako je,ionako je na slavnom krstaš barjaku Templarski krst.

Toliko.
Gost
Toliko.

Činjenica da ima crnogoraca koji bi se radije vratili rimskoj crkvi nego ostali u srpskom”pravoslavlju” govori mnogo o djelovanju Srpske “pravoslavne crkve”.

Blajburg volim
Gost
Blajburg volim

Ahahaha…ko vam lupa lajkove,hrvati sa Njeguša ili Turci iz Rožaja

Božidar
Gost
Božidar

Čovjek se nalupa gluposti ničim. izazvan

Nata
Gost
Nata

Bravo, Vidis kako to Hijo zna…

Neko
Gost
Neko

Keakoe?

Hercegovac
Gost
Hercegovac

SPC je otjerala mnogo Srba katolika u Hrvate. Ne bi me zacudilo da sad otjera Crnogorce u katolike. Srbi nemaju veceg neprijatelja od SPC. Ona ih je kroz historiju desetkovala, doprinijela da budu protjerani odsvakuda, odrodila i otjerala vecinu srpskog nepravoslavnog naroda, samo da bi zadrzala svoj monopol i privilegije.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Cistoj rimokatolickoj vjeri…??????jesi li citao sto o srednjem vijeku i o crkvi iz tog perioda…sto mislis kako je nastao protestantizam, znas li nesto o indulgencijama, spaljivanju na lomaci, vjesticama…prijatelju, nije Herodot dzabe rekao da je istorija uciteljica zivota!!!! Da bude jasno, ovo su samo gole cinjenice, ja postujem svaku vjeru!!! A sto se mene tice ja sam Crnogorka pravoslavne vjeroispovijesti… Više »

Hydra
Gost
Hydra

Sve to stoji što si napisala,ali činjenica je da je ponor Crne Gore počeo onog momenta kad je prešla na pravoslavlje,onda su zaratili sa Venecijom i izgubili velikog saveznika,sav jad sa asimilacijom i svim propratnim događajima je rezultat toga,ti možeš da praktikuješ pravoslavlje za sebe,to niko ne može zabranit,ali vraćanjem na katoličanstvo veliki identitetski i etnički problem bi bio konačno… Više »

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Ima smisla to sto si napisao, priznajem da si donekle u pravu…meni je Crna Gora preca od mene same, tako da kako god bude, ja ostajem to sto jesam a ako je vracanje katolicanstvu za njeno dobro ja necu biti protiv….

marius
Gost
marius

Mene ka gradjanina CG interesuje, imali ova vlast ikakve sanse da se izbori sa ovim SPC mantijasima, koji su se toliko osilili, i koji predstavljaju vrlo veliku opasnost po CG. Zlo njihovog nacionalizma natkrilo se nad ovom nasom zemljom, pa ako se na vrijeme ne zaustave, nece bit dobra rabota.

Trt
Gost
Trt

Skupstina pocela DPS pita DPS o zemljo obrni se.

Aha
Gost
Aha

Najbolji i najposteniji politicar na nasoj politickoj sceni.

Milos
Gost
Milos

Krivokapic, mrlju jednu nema u karijeri.

Nevena
Gost
Nevena

Korona nema nikakve veze, rade kafići, banke i pošte.. ako svi budu postovali mjere NKT-a , sasvim normalno i bez opasnosti se izbori mogu organizovati

Mrgud
Gost
Mrgud

Prosto i jasno. Kome nije ima veliki problem.

NIJE DOVOLJNO
Gost
NIJE DOVOLJNO

NEMA IZBORA ZBOG KORONE

Bez izbora
Gost
Bez izbora

Znači li to da želiš da se produži mandat ovoj vladi još 4 godine?

Mili
Gost
Mili

ma šta kažeš??’

Mrgud
Gost
Mrgud

A što? Da ti rezultat već sad nije jasan pa bi debakl da odložite?

NIJE DOVOLJNO
Gost
NIJE DOVOLJNO

NEMA IZBORA ZBOG KORONE

Send this to a friend