Politika

Marković: Policija se neće izvinjavati što radi svoj posao

Premijer Duško Marković kazao je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori na zadovoljavajućem nivou uprkos tome što je zemlja bila izložena ozbiljnoj političkoj destrukciji. On je još jednom pozvao opoziciju da se vrati u poslaničke klupe i time pokaže svoju političku zrelost.

Marković je to kazao u okviru današnjeg premijerskog sata u Skupštini Crne Gore odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Branimira Gvozdenovića kakvo je stanje u državi kada je u pitanju bezbjednost s obzirom da je Crna Gora postala člnica NATO-a.

“Stanje bezbjednosti u Crnoj Gori je na zadovoljavajućem nivou. Ali se moramo podsjetiti ukupnog konteksta koje definišu i druge okolnosti. Naša država je bila izložena ozbiljnoj politikoj destrukciji kako iznutra tako i od spoljnih faktora. To je zamagljivalo sliku bezbjednosne situacije u zemlji. Međutim, možemo konstatovati da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou i da smo se oduprijeli svima koji su pokušali podrijeti bezbjednost države”, rekao je Marković.

Za to su, naglašava on, zaslužne policija i sve bezbjednosne strukture.

“Naša država je stoga priznata kao kredibilan partner i postižemo zadovoljavajuće rezultate. Službe bezbjednosti spremno su dočekale predstojeću turističku sezonu. Više od 300 policajaca raspoređeni su na crnogorskom primjorju po smjenama, a aktivnosti policije će i dalje biti kontinuirane i pojačane”, kazao je premijer.

On je naglasio da pod geslom demokratije ne smijemo opstruirati rad državnih organa.

“Ako se neko osjeća ugroženim zbog rada policije može da se žali kroz odgovarajuće procedure, ali policija se neće izvinjavati nikome što radi svoj posao. Poručujem političarima da se ne može i ne smije dozvoliti da se pozivaju građani da na javnom mjestu, na ulici ili bilo gdje drugo ocjenjuje da li je policija radi svoj posao kako treba. Ko god pogriješi, odgovaraće za to. Ko god nije dostojan policijske uniforme, ići će iz policije“, poručio je Marković.

Time je, indirektno, odgovorio na navode da je policija 17. juna prekoračila ovlašćenja kada je kontrolisala bezbjednosno interesantne osobe u Ulcinju.

Ipak, priznaje, poznate su unutrašnje slabosti policije.

“U redovim policije ne smije biti prostora za one koji žele da služe interesima pojedinaca”, rekao je Marković.

On je kazao da je ove godine izvršeno 2.550 kontrola bezbjednosno interesantnih lica i objekata koji njima pripadaju, a spriječena su i brojna teška krivična djela i zaplijenjena velika količina narkotika.

Premijer je rekao da se u policiji mora raditi na bezbjednosti saobraćaja gdje je situacija pogoršana.

“Ovdje je glavni uzrok nesreća ljudski faktor. Moramo na tome raditi”, poručio je Marković.

Regionalna carinska unija nije realna

Premijer je komentarisao i inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da je regionu potrebno jedinstveno ekonomsko tržište.

Marković jasno poručuje-u regionu ne možemo govoriti o jedinstvenoj regionalnoj carinskoj politici.

“Carinska unija nije realna”, ocijenio je premijer.

Marković je još jednom pozvao opoziciju da se vrati u poslaničke klupe i time pokaže svoju političku zrelost.

“Članstvo u EU je krajnji cilj, ali je za CG važnija maršuta puta koja vodi do tog cilja-kvalitet života naših građana je važniji. Kvalitet prije brzine. Imajući u vidu da je proces EU integracija proces cjelokupnog društva, da ulazak u EU podržava 76 odsto građana, bio bi kao premijer mnogo zadovoljniji kada bih u ovoj sali vidio kolege poslanike iz opozicionih stranaka, jer i oni predstavljaju tih 76 odsto građana koji žele CG u EU. Da iz poslaničkih klupa, a ne izvan njih učestvuju o najvažnijim pitanjima iz tog procesa”, poručio je Marković.

U Evropske integracije treba da se uključi i opozicija

Odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Socijaldemokrate Crne Gore i Liberalna partija Crne Gore o našim evropskim integracijama predsjednik Vlade Duško Marković je ocijenio da sjutrašnje obilježavanje pete godišnjice od početka pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom pokazuje napredak koji smo ostvarili.

„Za proteklih pet godina sazrijevali smo i napredovali u najširem društvenom, demokratskom i institucionalnom smislu, naučili mnogo lekcija i uspjeli unaprijediti svaki segment koji je bio upisan u našoj evropskoj agendi. Javna uprava je napredovala kako u razumijevanju, tako i u vještinama da uspješno pregovora, ali što je važnije, da zrelo i odgovorno sprovodi i implementira evropske politike. I sama Vlada je učinila dodatni podsticaj u pravcu uspješnog sprovođenja pregovaračkog procesa – danas Crna Gora ima Ministarstvo evropskih poslova, poseban resor koji se bavi tim pitanjima, već sam to rekao u nekom od prethodnih odgovora”, rekao je Marković.

Upravo zbog toga, navodi da je uvjeren da će Crna Gora uraditi sve što je u domenu njenih institucija, da do kraja mandata ove Vlade završi proces pregovora o pristupanju EU.

“Dakle, završi proces pregovora. To je svakako ono čemu težimo od prvog dana pregovaračkog procesa, a u određenoj mjeri to smo i obećali svojim građanima. Dodatno nas u našoj ambiciji ohrabruje nedavna izjava komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesa Hana, da očekuje nova pristupanja u narednom sazivu Evropskog parlamenta, odnosno Evropske komisije, u periodu 2019-2024.“ rekao je premijer Marković.

B.Knežević, S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zdravko Čolić
Gost
Zdravko Čolić

Evo je sad neka djevojka koja skviči neda spavat.

Jasarko
Gost
Jasarko

Ne volim policiju nikako, ali kad pogledam narod mentalitet kakvi smo, tacno im treba veca ovlascenja dati. A da ne pominjem sramno okupljanje ispred policije.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Treba dozvolit bitangama da tuku policiju ….sjetimo se slike sa protesta df đe Knezevic ka ovan udara specijalca i izio vuk magarca..?

Papilon
Gost
Papilon

Ariel saron. ……..

Papilon
Gost
Papilon

Tekla voda na valove o javore zelen bore. …..kud je tekla kud se djela o javore zelen bore. …….

Papilon
Gost
Papilon

Pomoga vi sveti djordje nemojte me kopat odje. ……..

Papilon
Gost
Papilon

Ni dabinovica ne volim. …milo nije moga protiv jevreja. ……zivjela liberalna crna gora. …….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pa niko ti ne traži da se policija izvini što radi svoj posao već zato što ga ne radi ili ne radi kako treba.

Eto
Gost
Eto

Ovo je jedina drzava gdje ako ne podrzavas DPS odnosno ako ne podrzavas Mila izdajnik si. A Milo i njegovi poslusnici izdali sve starinske vrijednosti crnogoraca čak i ono sto je Milo pričao na početku karijere on je izdao. A njegovo je opravdanje da politicar mora bit lukav jer je danas takvo vrijeme, pa mora bit lukav ali ne izdajnik… Više »

Pyer
Gost
Pyer

I ne treba dase izvinjava sto radi ali moglabise izvinuti sto ne radi svoj posao u mnogo slucajeva.

Marko
Gost
Marko

Policija bi trebala bit br 1?!?

Papilon
Gost
Papilon

Ni miomira ne volim. …….

Papilon
Gost
Papilon

I filipa i ranka ne volim. ………

Papilon
Gost
Papilon

I ovoga duška ne volim. ……

crnogorac
Gost
crnogorac

“Ovdje je glavni uzrok nesreća ljudski faktor” – tako je, nema ljudi u niformama niđe na ulicama.

joko
Gost
joko

Odgovori li tacno na sva tri pitanja??

Send this to a friend