Politika

Marković: Crna Gora orjentisana ka EU, Rusija se umiješala u izbore, odnosi administrativni

Crna Gora jasno je orijentisana ka Evropskoj uniji i NATO-u, što vidimo kao osnovni preduslov za poboljšanje kvaliteta života, kazao je premijer Duško Marković u intervjuu za njemački Euroaktiv. Istakao je da je crnogorska ekonomija jedna od najbrže rastućih u Evropi, te da smo u poslednje dvije godine primili direktne strane investicije u vrijednosti od preko 1,5 milijardi eura. Za odnose s Rusijom kaže da su na niskom administrativnom nivou.

Marković je poručio kako je Crna Gora je 2006. godine usvojila evroatlantski put.

“Osnovni preduslov za naše pristupanje Evropskoj uniji će biti naš napredak u pogledu vladavine prava”, naglasio je premijer.

Kazao je da je nekada bio ministar pravde, te da zna stvari s kojima se suočavamo u tom području.

“Danas je otvoreno 32 od 33 poglavlja o pristupanju. Tri su privremeno zatvorena i spremni smo zatvoriti još sedam poglavlja. Nadamo se da ćemo to postići i do kraja ove godine. Ojačali smo naše institucije, naše pravosuđe, državnu upravu, uspostavili smo nove institucije. Crna Gora danas izgleda drugačije nego prije osam godina. Imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, naglasio je Marković.

Napomenuo je kako korupcija jeste problem, ali nije toliko ozbiljan kao ranije.

“Danas je najveći problem organizovani kriminal, ne samo u Crnoj Gori, već i na međunarodnom nivou. Kao odgovor na to, uspostavili smo Specijalno tužilaštvo, koje je već osudilo mnoge, uključujući i visokopozicionirane državne zvaničnike, koji su takođe članovi moje stranke”, jasan je bio Marković u intervjuu.

Govoreći io protestima, premijer je istakao kako je pravo na protest demokratsko i na raspolaganju svim građanima.

“I naravno, njihovi protesti su razlog da oni koji su na vlasti razmišljaju o tome zašto ljudi demonstriraju. Inicijalna iskra bila je banka koja je bankrotirala zbog toga što su se njeni vlasnici i poslodavci bavili kriminalnim aktivnostima. Nakon toga je pokrenuta negativna kampanja protiv predsjednika Mila Đukanovića, koji nije želio zaštititi te vlasnike. A kasnije, politička opozicija je to iskoristila kao motiv da podrži proteste, dobije podršku masa i postavi zahtjeve. Na primjer, oni su tražili ostavku predsjednika, moju, kao i ostavke glavnog  tužioca i direktora Agencije za borbu protiv korupcije. Zahtjevi su postali politički”, naglasio je premijer Marković.

Premijer je u intervjuu napomenuo kako zbog našeg članstva u NATO-u trenutno ne vodimo nikakve političke razgovore sa Rusijom, samo na veoma niskom administrativnom nivou.

“Rusija se veoma protivila našem članstvu u NATO-u i podržavala snage u Crnoj Gori koje se protive članstvu u NATO-u. Zato su se umiješali u izbore. Crna Gora je u to vrijeme bila na pola puta ka NATO-u, a da proevropske snage nisu pobijedile na izborima 2016. godine, pristupanje NATO-u ne bi bilo uspješno”, jasan je bio Marković.

Dodao je kako je Crna Gora je dugo bila izložena hibridnim prijetnjama, uključujući lažne izvještaje.

“Namjera im je da ugroze našu evropsku integraciju, kao i naše institucije, vladu i ekonomski razvoj”, kazao je Marković.

 

24

avatar
1000
19
5
0
 
21
МудовиштеAgnostik@PatriotaGostnokakonogosDejan familija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Мудовиште
Gost
Мудовиште

Посвађали сте се ви мој марковићу и са Русијом,и са Србијом,и са Црквом,ал народ није.Тако да мислим да ће убрзо дат Бог да се једино помирите са чињеницом,да сте изгубили…

Agnostik@
Gost

Niste legalno izabrani predstavnici ovog naroda,sećaš se….koverte,snimci,Sva dalja priča suvišna.

Patriota
Gost
Patriota

Da je vječna Crna Gora !

Dejan familija
Gost
Dejan familija

Treba da smo svesni toga da će jači poklopiti crnu goru.

Dejan familija
Gost
Dejan familija

Dobro je rekao jedan na portal jači poklapa crnu goru. Jači kači.

Baranin
Gost
Baranin

Da prokomentarisem ovo iz cisto ekonomskog ugla, pokusacu da budem realan koliko mogu. Prvo: Njemacka kao najveca ekonomija EU se polako okrece Rusiji, ne zbog toga sto ih vole (valjda je to jasno), nego su svjesni da je Rusija prepuna prirodnih bogatstava i da je neophodno da imaju sto bolje odnose sa njima (da od toga zavisi ekonomija EU). Medjutim… Više »

razocarani
Gost
razocarani

Batali Markovicu glupih igara.

Pobjednici
Gost
Pobjednici

Prihvatili smo sve ideale za koje su se cetnici borili.
Privatluk umjesto socijalizma, pogled ka Londonu umjesto ka Moskvi, krst na grbu umjesto petokrake. Izgubili su rat ali su u postratovskom periodu pobjedili.

Revizija
Gost
Revizija

Ne mogu se Njemcima mazati oci. Zna se da su protesti odgovor na politicku korupciju koverte, koja je napravila parlamentarnu vecinu. Odluke krnje Sindjine imaju rok trajanja koliko pasteta na plazi. Slobodna Crna Gora je buducnost. Revizija.

Prof.Oklopdžić
Gost
Prof.Oklopdžić

Nije vam pismen ovaj naslov

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Živio premijer!!!

Franko
Gost
Franko

Hotel Premijer u ul. svetog Petra Cetinjskog.

Gostnokakonogos
Gost
Gostnokakonogos

Evo ga bot. Sendvič za gospodina. Branimo vođu do poslednjeg sendviča.🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔

Avro
Gost
Avro

Marković je prirodno bistar. Ne vjerujem da priča ono što misli o državnom udaru,nego podilazi šefu.

Vujaklija
Gost
Vujaklija

O kukavna Crna Goro,dok god ovakvih postoji a ne da uz to jos vladaju!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahaha,pa da se Rusija umijesa nebi vas bilo nesrećnici.

Radijator
Gost
Radijator

Ovo vec postaje zabavno. Sta sve jedan odrastao covjek moze da kaze, a da se ne nasmije.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Mi smo pod angolosaksonskom kapom posljednjih 150god. najmanje tako da Rusi nemaju sta da traze ovdje niti imaju prevelike interese (to su vec njihove podjele u interesnim sferama). A mi ,mi smo podijeljeni uzduz i poprijeko (nazalost jos uvijek se dijelimo na bjelase i zelenase ,partizane i cetnike vjernike jedne ili druge , za NATO , Ruse ili Kineze) a… Više »

Send this to a friend