Politika

Marković: Crna Gora već osjeća koristi članstva u NATO-u, iskustva prenosimo drugima

Predsjednik Vlade Duško Marković otvorio je u Bečićima sastanak ministara odbrane Američko-jadranske povelje (A5) poručivši da je Crna Gora već počela da osjeća koristi članstva u NATO-u prije svega kroz porast investicija i interesovanja kredibilnih investitora te da je naša zemlja treće predsjedavanje ovom incijativom, a prvo u svojstvu članice NATO-a, iskoristila za prenošenje svojih iskustava u pristupanju na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu budući da je naš ključni prioritet tokom predsjedavanja bio jačanje regionalnog povjerenja i međusobne podrške država našeg regiona.

“Mislim da je više nego očigledan istorijski iskorak koji je Crna Gora napravila članstvom u NATO-u. Dvostruko, rekao bih. Kao mala zemlja, pokazala je snagu ideje savezništva među zemljama koje dijele iste vrijednosti, bez obzira na njihovu veličinu. Sa druge strane, naši građani već imaju prilike da se uvjere u benefite našeg članstva u Alijansi. Bilježimo porast investicija i interesovanja kredibilnih investitora iz čitavog svijeta, gotovo svakodnevno, pogotovo iz zemalja NATO-a i EU, što je svakako uticalo i utiče na uspješan trend snažnog ekonomskog rasta koji bilježimo u prošloj i ovoj godini. Predznak bezbjednosti koji sada nosimo sa sobom kratkoročno i dugoročno mijenja svijest kako drugih o Crnoj Gori, tako i Crne Gore o svijetu van našeg regiona”, kazao je predsjednik Vlade.

Marković je poručio da je naša zemlja ulaskom u NATO ispunila jedan od najvažnijih spoljno-političkih i državnih ciljeva te da je u tome nespornu ulogu imala i Američko-jadranska povelja, čime je dokazala svoju vrijednost i opravdanost kao i da je u procesu učlanjenja dragocjena bila podršku Sjedinjenih Američkih Drćava kao prijatelja i saveznika Crne Gore

“Posebno cijenimo što je prošle godine, baš povodom samita Jadranske povelje Crnu Goru, kao novu članicu NATO, posjetio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, što je predstavljalo snažan pokazatelj podrške stabilnosti Evrope i ovog područja”,  rekao je Marković.

Govoreći o našem predsjedavanju Američko-jadranskom poveljom premijer Duško Marković je podsjetio da se Crna Gora u kontinuitetu zalaže za politiku otvorenih vrata za sve aspirante, kako u okviru NATO-a, tako i u okviru Povelje.

“Svjesna važnosti jačanja regionalnog povjerenja i međusobne podrške susjednih država, ovo je bio ključni prioritet Crne Gore tokom ove godine. Zbog toga nas je posebno obradovao poziv Makedoniji za otpočinjanje pregovora za članstvo u NATO-u na Samitu u Briselu, kao i ohrabrujuće poruke poslate našim prijateljima u BiH. Uvjereni smo da će Makedonija ubrzo postati četvrta članica Povelje koja je i saveznica u NATO-u”, poručio je predsjednik Vlade  obraćajući se ministrima odbrane država A5.

On je rekao da Crna Gora ne podržava aktivno države regiona samo u pristupanju NATO-u već i u približavanju Evropskoj uniji budući da je riječ o vrijednostima ključnim za stabilnu i prosperitetnu budućnost ovog dijela Evrope.

Premijer je u tom kontekstu izrazio nadu da će i građani Kosova, poput žitelja ostalih država regiona, uskoro osjetiti koristi vizne liberalizacije podsjetivši da je Crna Gora rješavanjem pitanja razgraničenja sa Kosovom pomogla u ispunjavanju jednog od ključnih uslova za to.

Crna Gora, prema riječima Markovića, već dijeli svoja iskustva procesa pristupanja NATO-u.

“Jedan od prioriteta našeg predsjedavanja Poveljom, kojem smo bili naročito posvećeni, je i da ono što smo mi naučili tokom iskustva pristupanja Alijansi prenesemo dalje. Naše iskustvo već uveliko dijelimo sa našim makedonskim i prijateljima iz BiH, i spremni smo da isto prenesemo na sve susjede posvećene istom cilju. Imamo dugoročni cilj na umu: kao što smo mi kao članica, zahvaljujući podršci naših partnera, bili spremni od ulaska u Alijansu da uspješno, kao najmlađa članica, doprinosimo svim ključnim politikama Alijanse, tako želimo i da naši susjedi sutra budu spremni da doprinesu našim zajedničkim ciljevima i interesima i region trajno postane, ne potrošač, već stabilni kontributor regionalnoj i globalnoj bezbjednosti. To nije važno samo zbog regionalne, već i evropske, pa i globalne stabilnosti”, rekao je premijer.

Istakao je da priroda savremenih izazova, uključujući terorizam, ilegalne migracije, hibridne i sajber prijetnje, zahtijevaju da se sve više bavimo širim pitanjima od onih na koje smo navikli u soptvenom dvorištu.

“Oni utiču na sve nas u kontekstu globalizacije i izmijenjene geopolitičke situacije, kao i interesa treće strane u našem regionu, koja se služi različitim metodama radi ostvarenja svojih ciljeva, koristeći naše slabosti i propuste. Stoga je, osim učvršćivanja regionalne saradnje naših država, neophodna i kontinuirana pažnja i podrška naših međunarodnih partnera. Raduje nas što je to u poslednjem periodu, naročito, slučaj, i da se sa najvažnijih adresa šalje prouka da evroatlanska perspektiva Zapadnog balkana nema alternativu, jer je zaista nema i ne može imati”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

ja jedino sto sam osjetio to je zemljotres prije neki dan..mozda je markovicu bolje..sto ce crno celjade…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Vidi zaista pasala su tri mjeseca bez rebalansa budžeta. Možda zaista NATO djeluje. A muči avetinjo koje ćete vi crno iskustvo prenijet i kome i kojuu to korist CG osjeća?

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Mene jedan DPSovac danas reče da živim bolje danas nego prije 10-12 godina. Mislio sam da sam barem pamet sačuvao,ali nisam izgleda su me izludjeli.

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Markovicu puno te pozdravio tramp i porucio da jedva ceka da se ponovo vidite i ispricate.a stvarno, sta bi stim radijatorima, jesi li to poslao u brisel kao clanarinu.

Ostrvo komunizm
Gost
Ostrvo komunizm

Ośećaš li što.
Ne.
Ne ni ja.

Cicika
Gost
Cicika

Ja neoshecam nista

Korrn
Gost
Korrn

Budaletina

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gori je ovaj što mu piše govore!

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

I to veoma kvalitetna, retko se radja ponovo takva

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Danas se to najbolje osjetilo u Titogradu… Sve svijetli od prosperiteta

Enir
Gost
Enir

Sad stvarno, markovicu kad ces vratiti radijatore sto si ukrao iz drzavnog stana?

Grgec
Gost
Grgec

Korist osjecaju mnogi. Reket od tri helikoptera iz Vijetnamskog rata, koji odkad su doleceli vise se nijesu dizali su korist, ali za reketase a ne za nas.

xyz
Gost
xyz

Štede gorivo, vidiš li kako skače!

Дробњак
Gost
Дробњак

Све је то у реду али бих вас подсјетио да није било никаквог референдума за улазак у НАТО, толико о демократској држави. Из тог искуства видимо да неће бити ни референдума за улазак у ЕУ.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Ne budi maliciozan, Duško je izjavio da je 85% gradjana bilo protiv, za ono 15% se ne zna!

Stari
Gost
Stari

Ja ne osjecam nista za druge ne znam

Rolex
Gost
Rolex

Moj Markovicu dok god imas zmiju(SPC) u njedrima zaboravi na stabilnost i prosperitet Crne Gore kao i ulazak u EU.Ma mozete sastanciti koliko hocete i iznositi prazne price ka da ovi sa strane ne znaju da je bezbjedonosna situacija u CG vrlo losa,ocevidci smo svakodnevnih izliva njeznosti od strane srpskih nacionalista.

Siki
Gost
Siki

Ipak, nikad vise osmansko carstvo na ove prostore. Svi u ovoj drzavi, koju su nasi djedovi stvorili sabljom sjekuci Turke imaju da se ponizno i pokorno ustanu na himnu i pozdrave zastavu sa 3 krsta.

Oki
Gost
Oki

Naravnooo…i obavezno da se okupamooo…pre tog cinaaaa…

botun CPC
Gost
botun CPC

Jesteli platili 250 000 e clanarinu za ovaj mjesec Markovicu…? Kad ce pocet to skladiste gradit za nuklearni otpad da nas oslobode placanja? To nam je jedina sansa da penzije i soviala porastu.

Milorad Popovic
Gost
Milorad Popovic

Oceli iko odgovarat iz DPSa za slogan…DA ZIVIMO BOLJE…?

Mirko budvanski
Gost
Mirko budvanski

Što, slogan je odličan, oni žive bolje, samo to ti nijesi razumio!

lijevo krilo
Gost
lijevo krilo

Dule legendo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Jes, evo Podgoricom teče med i mlijeko, iako nema struje

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Srećno ja vam želim da procvetate ali ne zaboravite da se država pljačka i da će je svi pljačkati ja ne mogu da vjerujem da nece narodu da pomognu da im povećaju plate i penzije makar svakog mjeseca jedan posto da narod dobije volju da ide naprijed. 👍

Yuyu
Gost
Yuyu

Osjeti se, sve je gore i gore,ne može se negirati.

Veteran
Gost
Veteran

Evo Englezi oce vanka iz EU unije u Poljskoj stotine hiljada ljudi demostrira i pali zastave EU unije,slicno ne zadovoljstvo je u Bugarskoj,Rumuniji,Grckoj,Spaniji,Italiji….Nije mi nikako jasno o kakvom je to EU ulasku bolitak Gori Ojadjeloj…

Rale
Gost
Rale

Vazda su Crnogorci uskakali u propale saveze pa ih Srbi izvuku, a oni posle nekoliko godina pocnu da ih blate. Jedina smo zemlja koja je kapitulirala pod Austrougarskom kad je i izgubila svoju drzavnost. Srbi nas oslobode. Nagrnu Italijanski fasisti 1941. tvorac himne sa njima u savez da pravi nezavisnu drzavu. Oficiri Kraljevine Jugoslavije, Srbi, skoce i naprave 13. Jula… Više »

Marv
Gost
Marv

Jel? Nesto mi se cini da su ovo paraleleni svjetovi u pitanju.

ĹSCG
Gost
ĹSCG

Možda ti Markoviću, i poltroni oko tebe

Bokelj
Gost
Bokelj

Šta će jadan, mora da priča ono što mu se servira iz Brisela. On vjerovatno ni ne zna šta će izjaviti , nego samo dobije faks i onda to pričita. Ne pita se ništa.

caka
Gost
caka

Ne umije da sastavi prostoproširenu rečenicu, jedino ga je Bog da da mu neko da penderk i da čuva nešto, a dobar je poslušnik pa je dogura tu đe je.

Dusan
Gost
Dusan

Istina Dule,jutros otvaram frizider kad Stoltenberg mi dodaje prsut,kaze “prijatno”..Rekoh mu “fala nacelnice,prijatno i tebi”..

R. Srpska
Gost
R. Srpska

NATO- buducnost !

Gavrilo
Gost
Gavrilo

U kom svijetu žive naši političari?

duva vjetar
Gost
duva vjetar

Hajahahajajajajajahahahahaha,Markovicu pa udavi se u sopstvenim lažima,korist od članstva u NATO ima samo NATO,markovicu ne zakopčavati se narod na leđa!!!!!

Sigma
Gost
Sigma

Boze boze, ovoga dobrotvora. Nemogu da vjerujem ovako dobri ljudi da postoje. Ha ha ha ha ha ha ha

Send this to a friend