Politika

Marković: Evropski zvaničnici nijesu pominjali klauzulu balansa 

Evropski zvaničnici nijesu pominjali klauzulu balansa u procesu crnogorskog pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju (EU), ali se, kako su ocijenili, mora odgovarati na složenije izazove u pregovaračkom procesu, saopštio je premijer Duško Marković.

“Niko nije pominjao klauzulu balansa. Naprotiv svi su govorili pozitivno o onome što je Crna Gora uradila, ali smo se složili da je ovo trenutak u kojem moramo odgovarati na složenije izazove u pregovaračkom procesu”, kazao je Marković crnogorskim novinarima u Sofiji na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan.

On je na pitanje da li će nedavni događaji u vezi sa napadom na novinarku Oliveru Lakić i pogoršana bezbjednosna situacija usporiti pregovore i da li su njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi evopski lideri pominjali klauzuli balansa, odgovorio da nema zaustavljanja pregovora i da sve zavisi od Crne Gore.

“Niko ne pominje klauzulu balansa, ali traže jasan odgovor države na ovakav i slične slučajeve i u potpunosti su u pravu. I ja tražim jasan odgovor države”, poručio je Marković.

On je kazao da Crna Gora mora biti efikasnija u brobi protiv kriminala.

“Da bi bili efikasniji to nije samo pitanje političke volje, već i sposbnosti policajaca, tužilaca i drugih ljudi u organima za spovođenje zakona. Da bi njih učinili sposobnijim, moramo imati više novca da ih obučimo i da ih stimulišemo”, saopštio je Marković.

Sloboda medija je, kako je ocijenio, jedna od ključnih evropskih vrijednosti ne samo EU nego cijelog demokratskog svijeta i mora biti u fokusu svih politika Crne Gore.

“Ako ne posustanemo, Crna Gora ima sposbnost da do 2025. godine okonča pregovarački proces i započne formalizaciju članstva”, kazao je Marković.

On je rekao da ga je obradovala ocjena napretka i uloge Crne Gore u regionu, njen odnos prema evropskim vrijednostima, ali i očekivanja evropskih zvaničnika da Crna Gora pruži jasan doprinos i brz odgovor kada su u pitanju vitalna pitanja demokratija i političkog sistema

“Crna Gora ima razloga za zadovoljstvo što je u deklaraciju ušao plavi put odnosno jadransko-jonska cesta, što je dobra vijest. Ušao je na naše insistiranje u agendu evrospkih transatlantskih koridora”, kazao je Marković i dodao da će Crna Gora posljednju pregovaračku poziciju predati u srijedu.

On je kazao da su očekivanja evropskih zvaničnika u vezi ulaska Crne Gore u EU u skladu sa opredjeljenjem Vlade da se pregovori završe u narednih četiri do pet godina.

“Nijesmo spremni, ali smo blizu članstva”, poručio je Marković.

On je kazao da je Merkel pohvalila rad Crne Gore, posebno njene ulogu u regionu.

“Razgovarali smo o slabostima, odnosno kako ih ona vidi. Potrebno je da radimo na jačanju vladavine prava, kvalitetnijoj i efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a posebno treba da se posvetimo pitanju slobode medija”, kazao je Marković.

On je dodao da je spreman da unutar Crne Gore započene dijalog, prije svega sa medijima, kako bi se izgradio ambijent i dovelo do toga da je sloboda novinara da piše i da se bavi istraživačkim novinarstvom neprikosnovena.

“U odnosu na konkretan slučaj rekao sam da je to najveća šteta za našu zemlju i da ćemo uraditi sve da pronađemo i izvršioca i nalogodavca. Ovo je veliki i težak trenutak za Lakić ali i državu i njene demokratske institucije”, zaključio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Svetislav
Gost
Svetislav

Koji demagog Misko & Sveto ujedno.Ti si stvorio kriminalni ambijent i svaki slucaj u nazad 20g. Ti i Vesna ste zataskavali preko institucija uz opravdanje potcinjenima da stitite sefa Mila i drzavne projekte koje su odnijele mnoge zrtve!

Send this to a friend