Politika

Marković i Brnabić o crkvi: Razgovaraćemo direktno, ne dajemo povoda da se podižu tenzije

Premijer Duško Marković je na kraju Samita u Poznanju kazao da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o Predlogu Zakona o slobodni vjeroispovijesti, te naglasio da su se saglasili da u narednom periodu o ovom i drugim pitanjima razgovaraju direktno, na institucionalnom nivou.

„Koleginica Ana me pitala o čemu se radi. Rekao sam da se radi o pripremi zakona kao programskoj i ustavnoj obavezi Vlade, da je zasnovano na standardima i principima ne samo nacionalnog zakonodavstva već i Savjeta Evrope”, rekao je  Marković.

On je podsjetio da je pitanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori trenutno uređeno Zakonom iz 1977. godine.

„Nema razloga da na tom pitanju postoji konfrontacija između dvije države i dogovorili smo se da u narednom periodu o tim i drugim pitanjima koja mogu zavrijediti interesovanje jedne i druge javnosti razgovaramo direktno, na institucionalnom nivou i da ne dajemo povoda da se podižu tenzije između dvije države jer nam to ne treba”, istakao je predsjednik Vlade.

 

Premijer je današnji kratak razgovor sa premijerkom Brnabić ocijenio korisnim i iskazao uvjerenje da će se u narednim danima stvoriti pretpostavke da i o tim pitanjima razgovaraju kao dvije susjedne i prijateljske države.

Premijer je danas poručio da je na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju potvrđena jasna evropska perspektiva Zapadnog Balkana, što je poruka koja je stigla i iz EU i od država članica Unije.

„Nema nikakve dileme da je politika proširenja jedna od najboljih politika EU, doprinosi stabilnosti napretku i razvoju. Bilo bi nemoguće da 18 miliona građana Zapadnog Balkana ostavimo van evropskog prostora. Nema ni logike ni opravdanja. Danas je jasno saopšteno da je vizija proširenja na Zapadni živa i da mi na Zapadnom Balkanu treba da nastavimo da radimo na ispunjavanju obaveza”, rekao je premijer Marković.

On je dodao da je ovaj, šesti Samit Zapadnog Balkana potvrdio viziju njemačke kancelarke Angele Merkel kao nadogradnje politici proširenja. Predsjednik Marković je rekao da je Berlinski proces doprinio novoj vrijednosti Zapadnog Balkana u cjelini i svakoj zemlji pojedinačno.

„Posebno smo se fokusirali na realizaciju agende povezivanja i na to da je infrastrukturno povezivanje ključ za ukupan razvoj Balkana, posebno svake zemlje pojedinačno. Iskazali smo zadovoljstvo stepenom realizacije infrastrukturnih projekata, odobrenih sredstava. Crna Gora je sama povukla preko 170 miliona eura i naravno dogovor je da na takav način nastavimo i u budućnosti”, rekao je premijer Marković.

Za Crnu Goru je, istakao je on, danas ovaj Samit posebno važan. Potpisan je Memorandum za stvaranje pretpostavki za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi. Crna Gora je inicijator tog projekta, dobili smo podršku CERN-a istovremeno Evropske komisije i komesara za nauku. Ozbiljan napor Vlade prije svega Ministarstva nauke je danas dao puni rezultat i to je dokaz da Zapadni Balkan snažno korača prema EU.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dvije licnosti pricaju o necemu sto nemaju pojma….

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Marković šapuće…Ovo je nivo Presjednika Montenegro..Šapućanje je nas dovelo do mizerie

ZETA MNE
Gost
ZETA MNE

NE DAJ BOZE DA JE OVA ANA NAS PREMIJER, NEBI SE MOGLI ZAUSTAVIT OD SPRDNJE, A SAD KAD JE NJIH ZADESILO, NE CUJU SE ZIVI, POKRILI SE USIMA. HA HA HA. TUDJE NECEMO SVOJE NE DAMO.

Mama-tata
Gost
Mama-tata

Mogli bi da razgovarate i o zakonu koji Ce nalagati da se zene zovu Tata,a muskarci Mama..

Bosko
Gost
Bosko

Jeli ova topdzija ili furundzija

Taman tako
Gost
Taman tako

“Nema razloga da o tome podtoji konftontacija izmedju dvije drzave.”
Kratko i jasno. To je unutrasnja stvar Crne Gore, i tako treba da ostane. Nema pravdanja nikome, niti se mi petljamo u unutrasnje zakonodavstvo bilo koje zemlje.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

treba pohapsiti i optuziti ljude koji su upisivali imovinu drzave crne gore na crkvu koja nije registrovana u crnoj gori…to je zlocin ….i necemo pitati nikog iz srbije za nase unutrasnje stvari

Lool
Gost
Lool

Nikog vi i ne pitate Srbi se pitaju

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Što ima Srbija sa Zakonima nezavisne Crne Gore ?
Mi treba da gledamo svoje interese i da donosimo Zakone u našem interesu , šta ima da tim Premijerka susjedne države ?

Tako je!
Gost
Tako je!

Dobro su se sjetili da razgovaraju, umjesto da se oštre preko novina i nas pomamljuju.

Milo
Gost
Milo

Slazu se oni vise nego sto ti mislis. Cak i ovi nasi ovdje sa opozicijom, dobro im je

Srbi su Turci
Gost
Srbi su Turci

Ana Brnabic otac nacije 😂😂😂😂

Vitez iz 1990
Gost
Vitez iz 1990

Posto istoj vjeri pripadate Antonijo Miras i Brnabicka mozete o CPC demantovat ali SVETU Mitropoliju Crnogorsku ne spominjite

Danko
Gost
Danko

???????????? To je tvoja premijerka! Ili premijer! Sto god vec!!!

Nenad
Gost
Nenad

Nemojte samo vas dvoje o crkvi da vas zamolim

CG bluz
Gost
CG bluz

O cemu se radi? Hahahaha, pa, ovi komsije daju sebi previse slobode. Nasa je stvar, i mi cemo odlucivati, gospidjo, pardon, gospodine…uh, zbunih se

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Prijatelju moj niko na Balkanu ne odlucuje nista vec kako gospodar kaze,tako da ovi i pricaju po naredjenju a pojma nemaju sta ce se desiti nego cekaju naredjenja..

Konik
Gost
Konik

Čuš ona ga je pitala o čemu se radi?!? A to treba izmršikat…

Kutinjo
Gost
Kutinjo

Duško Brnabić kad ga je jednom tako potpisala Al – Džazira😁😁😁😁😁😁

Vasiljevic
Gost
Vasiljevic

Markovic je gospodin covjek

Kutinjo
Gost
Kutinjo

A Ti si primjer bota sendvičara🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔

Mornar
Gost
Mornar

A ti kutinjo ni za sendvič ne dobijejes od DF a ti si čist kao suza !

Joxim
Gost
Joxim

Pašu mu uz gospodstvo ove slušalice!

Send this to a friend