Politika

Marković u Beču: Ambiciozni smo i hoćemo napredak u pregovorima

Crna Gora ima ambiciozne planove za period austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković jutros u Beču, nakon sastanaka lidera Zapadnog Balkana sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom i komesarima EU Johanesom Hanom i Marijom Gabrijel.

“Optimizam baziramo i na ocjenama najnovijeg dokumenta EK o vladavini prava, koji pokazuje balansiranu i time realnu sliku napora koje Crna Gora kontinurano ulaže u sprovođenje reformi u okviru pregovaračkog procesa. Uvjeren sam da će Austrija i zemlje Evropske unije objektivno procijeniti naše rezultate”, rekao je premijer.

Sastanak je, ocijenio je, bio inspirativan i pozitivan.

“Za nas je bilo važno da čujemo planove Austrije za predsjedavanje EU, ali i da mi prezentujemo svoje planove”, kazao je Marković.

Han je, nakon sastanka, ponovio da je proširenje na Zapadni Balkan jedan od prioriteta Evropske unije.

“Svaka država će biti tretirana zasebno – prema postignućima. Nije realan istovremeni ulazak u EU, ali svih šest država ima evropsku perspektivu”, naglasio je.

Gabrijel je poručila liderima Zapadnog Balkana da mogu računati na podršku EU i da će EK nastaviti da ulaže u talentovane ljude u regionu.

“Digitalna agenda za Zapadni Balkan je naš cilj. Na nama je da nastavimo ovaj proces”, poručila je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

Kurc je kazao da Austrija, koja predsjedava EU, ima tri fokusa kada je Zapadni Balkan u pitanju.

“Put regiona Zapadnog Balkan ka Evropskoj uniji, neophodna regionalna saradnja, rješavanje bilateralnih sukoba u regionu”, istakao je austrijski kancelar.

Predsjednici vlada svih država Zapadnog Balkana ocijenili su posebno važnim to što Austrija kao predsjedavajuća EU insistira na agendi proširenja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se domaćinu, kancelaru Kurcu, na radu na integracijama u regionu i što na evropskoj agendi drži politiku proširenja EU.

“Srbija je snažno posvećena EU agendi. Na regionalnom planu, agenda povezivanja je prioritet za Srbiju”, poručila je Brnabić.

Presjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da jačanje saradnje sa EU doprinosi daljem razvoju Zapadnog Balkana i rekao da je posebno važno to što vrata EU ostaju otvorena.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da se region suočava sa izazovima u saradnji, dok je premijer Kosova Ramuš Haradinaj naglasio da je njegova država ispunila sve uslove za ukidanje viza, uključujuči i posljednji uslov – demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prijatelj
Gost
Prijatelj

Crna Gora i Srbija će postati članice Evropske Unije kada se jednom za vazda riješi Kosovo. To slikovito izgleda ‘vako 🇲🇪+🇷🇸+🇽🇰=🇪🇺🤓

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Poslije svaki na svoj katun!

Mr.Bin
Gost
Mr.Bin

Šta je ovo. Zapadni balkan, malo, malo pa kod Kurca u. Beču. Izgleda su zapadni saveznici podijeliti zone uticaja i mi pripadamo Austriskoj interesnoj zoni na čelu sa njenim saveznim kancelarom Kurcom.

Дробњак
Gost
Дробњак

Све је ово тискање Европи узалудно док се не ријеши проблем Косова. ЦГ неће ући у ЕУ без Србије, то је јасно као дан.

Drago
Gost
Drago

eh ko nama vodi drzavu

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Ima u Beču da se jede i pije ka’ u Laković.. Da sam tamo,ja bih prvo jedan sendvič za početak,pa bih onda prešao na tanjir..

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Da li je Dule posjetio rodjake u Schönbrunnu!

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Interesuje me da mi odgovori neko pošto sam u inostranstvo. Poslije šessdeset pete godine daju li vam u crnu goru ličnu kartu za stalno. 👍

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Otme RTCG u inat Briselu a onda kuka da mu ne napreduju pregovori brzo.

Malo prelicemjerno cak i za DPS.

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Otisao da vidi koji su modeli radijatora u becu

xyz
Gost
xyz

Stigli kod Sebastijana.Sigurno ce ih lijepo docekati i primiti.

Send this to a friend