Politika

Marković i Popa: Crna Gora napravila snažne iskorake, vrijeme je za novu fazu u pregovorima

Marković i Popa

Crna Gora je napravila snažne iskorake na planu evropskih integracija, otvorila je sva pregovaračka poglavlja i dolazi vrijeme kada, zajedno sa EU, može raditi na intenziviranju sljedeće faze pregovora, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa novom šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorkom Oanom Kristinom Popa.

„Sada imamo dobar temelj i veći nivo institucionalnih kompetencija. Crna Gora je na dobrom putu“, kazao je premijer Marković.

On je zahvalio EU na kontinuiranoj podršci reformama i transformaciji crnogorskog društva, a posebnu zahvalnost iskazao je za izdašnu pomoć tokom pandemije koronavirusa: „Podrška od 53 miliona eura bespovratih sredstava je velika pomoć ali i simbol prijateljstva i partnerstva“, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Popa je kazala da Evropska unija čvrsto vjeruje da Zapadni Balkan pripada EU. Ona je ocijenila da je u narednom periodu važno fokusirati se na dva ključna prioriteta – prevazilaženje krize izazvane COVID-19, te rad na evropskoj integraciji, sa posebnim akcentom na ispunjavanje mjerila u poglavljivima 23 i 24, kako bi se krenulo u zatvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja.

Za oba ova prioriteta, Popa je ukazala na važnost funkcionalne javne uprave i obezbjeđivanje kontinuiteta u djelovanju.

Sagovornici su se saglasili o važnosti unapređenja infrastrukture kako bi se obezbijedila bolja povezanost regiona. Ambasadorka je precizirala da EU radi na ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, a fokus je na saobraćaju i energetici, kao i digitalnoj transformaciji.

Marković i ambasadorka su razmijenili mišljenja o pitanjima regionalne saradnje i regionalne ekonomske integracije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Zna se da je ovo osoba koja pragmaticno i odgovorno vodi politiku onako kako dolikuje.

Sejo
Gost
Sejo

O gospodinu Markoviću moze se samo reci da je to covjek koji casno i savjesno obavlja svoj posao za dobrobit svih nas.

Petar_Pan
Gost
Petar_Pan

Crna Gora je pokazala snazne i ubjedljive iskorake kada su u pitanju evropske integracije.

Seljanovo
Gost
Seljanovo

Markovic je jedno gospoce! Pametan covjek i drzavnik. Odmjeren i stalozen.. samo da nije Mila on bi dogurao daleko.. i podigao rejting dps. Ali..

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sledeći sastanak sa Vladikom Amfilohijem! Vladarom Crne Gore

Princeza07
Gost
Princeza07

Zelimo da nam se vrati mir koji smo imali prije ovih izbora, sta nam se sve okrenu za dva dana.. Uzas.

Crna_Dama
Gost
Crna_Dama

Premijeru Markovicu,vi ste zasluzni za vecinu stvari koje su se uredjivale u ovoj drzavi i mi smo vam zahvalni zbog toga.. Kako smo do 30. avg isli uzlaznom putanjom, tako cemo sad ici unazad.

Nakica
Gost
Nakica

Novoj vlasti ce biti prioritet identitetska pitanja, politicki revansizam i prizemno politikanstvo, baš njih briga za evropske integracije

Milan
Gost
Milan

Od kad Dusko nije premijer, nema vise ni stabilnog ni sigurnog puta. Dok je BIO dusko bilo je, sigurnim korakom! A sada samo mozemo nazad…

Niksa
Gost
Niksa

Crna Gora je uvijek bila ponosna na premijera Markovića. Uvijek su nas zbog njega poštovali!

Anita
Gost
Anita

Crnoj Gori se ne pise dobro sa ovom novom vlašću koja svojim neslaganjem i sporenjem može dovesti do toga da stanemo na putu ka članstvu u EU

Teona
Gost
Teona

Crna Gora je napravila snažne iskorake na planu evropskih integracija, otvorila je sva pregovaračka poglavlja i prva je sljedeca članica EU. Sve pohvale premijeru Markoviću i politici DPS koja je omogućila taj rezultat

VagorInvestment
Gost
VagorInvestment

A rekoste da ćemo nestati ili u najboljem slučaju biti izmješteni u susjednu državu.

Send this to a friend