Politika

Marković: Logično da dođe do prekompozicije u odborima; Knežević: Mrtva trka da li će Bošković ili Ivanović da preuzmu Odbor za bezbjednost i odbranu

Foto: screenshot/TV Vijesti

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević tvrdi da je u toku “mrtva trka” da li će mjesto predsjednika tog odbora preuzeti Predrag Bošković iz DPS-a ili Dragan Ivanović iz SNP-a. Sa druge strane, poslanik DPS-a Duško Marković nije komentarisao te navode Kneževića, ali je istakao da “imamo novu Vladu i da je logično da dođe do prekompozicije u odborima”.

Knežević je kazao da se pokušava smijeniti predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu.

“Neće biti nove sjednice Odbora dok mene ne smijene. Trenutno je mrtva trka između DPS-a i SNP-a ko će biti predsjednik Odbora za bezbjednost”, rekao je Knežević u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Marković kaže da imamo novu Vladu i da je logično da dođe do prekompozicije u odborima.

“Realno je da ova parlamentarna većina sada ima ključne odbore kao što je to imala većina kojoj je pripadao Knežević. Zaista ne virim kroz prozore i ner pratim što se dešava po tuđim dvorištima, ali mogu da mu (Kneževiću) sugerišem da mjesto predsjednika Odbora nije mjesto koje vlada cijelim odborom”, kazao je Marković u emisiji “Načisto”.

Knežević tvrdi da je u toku “mrtva trka da li će Predrag Bošković ili Dragan Ivanović da preuzmu Odbor za bezbjednost i odbranu”.

Jedan od lidera DF-a rekao je da je bivši policijski funkcioner Zoran Lazović bio u zgradi Predsjednika Crne Gore, kod predsjednika Mila Đukanovića, na dan kada je trebalo da se održi sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu, kako bi se raspravljalo o dokumentima Europola u kojima se tvrdi da su policajci Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kavačkog klana.

Sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu tada nije održana jer nije bilo kvoruma, a Knežević je rekao kako sumnja da se vrši uticaj preko Đukanovića na određene poslanike DPS-a.

“Šta će on tu ako je bivši policijski funkcioner, baš u jeku Skaj kampanje, to je pitanje za Đukanovića i Lazovića. Smatram da je nakon tog razgovora Đukanović pozvao šefa poslaničkog kluba DPS-a Danijela Živkovića, koji je bio na sjednici Odbora i koji je saopštio da poslanici DPS-a neće činiti kvorum jer su navodno revoltirani što se na isti način nije tretirala tema eventualnog snimka policijskog službenika Kneževića oko nekih dešavanja na Cetinju”, kazao je Knežević.

Marković je rekao da ne znači da ako sjednica nije održana da je to “neka velika zavjera koja dolazi iz vrha partije ili od predsjednika DPS-a sa ciljem destrukcije”.

“Ne znači da ako ova sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu nije održana ili ako se nijesu stekli uslovi da se održi da je to neka velika zavjera koja dolazi iz vrha partije ili od predsjednika sa jednim ciljem destrukcije. Gospodin Knežević to tako tumači, ne želim da polemišem na tu temu na ovakav način”, rekao je Marković.

O prisluškivanju

Odgovarajući na pitanje da li Knežević ima konkretne dokaze za tvrdnje da su on i drugi lideri DF-a pod mjerama tajnog nadzora, odgovorio je da je u aprilu 2021. dobio pismo iz Vrhovnog suda u kojem “jasno piše da Vesna Medenica iz daktilobiroa prisluškuje sudije i lidere DF-a”.

Knežević je rekao da su izvor sudije i službenici.

“Dobio sam ovo putem pošte, sazvao konferenciju i pozvao Tužilaštvo da otvori predmet”, dodao je on.

Marković je, na podsjećanje da je za vrijeme njegovog mandata kako tvrdi SDT, bivši direktor ANB-a Dejan Peruničić pratio novinare, partijske lidere, crkvene velikodostojnike istakao je da je napustio ANB 2010. godine.

“Ne pada mi na pamet, niti znam šta se radilo u Agenciji od tada, otkad se promijenilo pet direktora. Ja sam otišao u politiku”, rekao je Marković.

“Službe bezbjednosti i obavještajne agencije često operativce infiltriraju u kriminalne mreže i strukture”

Komentarišući prepiske sa aplikacije SKY, koje se tiču Petra Lazovića i Ljuba Milovića, ocjene Europola da su oni članovi kavačkog klana, kao i obrazloženje bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kako su oni zapravo bili na radnom zadatku kako bi razotkrivali krivična djela, Marković je kazao da službe bezbjednosti i obavještajne agencije svoje saradničke pozicije “a vrlo često i operativce infiltriraju u kriminalne mreže i strukture koje djeluju obavještajno protiv države koju brane”.

“Imena tih ljudi se čuvaju i nikada se ne daju javnosti, čak i kada se kiksa. Ta imena se čuvaju po svaku cijenu”, naglasio je poslanik DPS-a.

Komentarišući konkretni slučaj, ono što je objavljeno u medijima i što je rekao specijalni tužilac, Marković kaže da treba sačekati da se utvrde činjenice.

Govoreći o novom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, poslanik DPS-a je, kako kaže, u građanskom smislu, rekao da je čuo da se radi o profesionalcu i da vjeruje da će u ovom postupku doći do istine i činjenica.

Marković: DPS ima jasan odnos prema onima koji krše zakon

Marković je rekao da DPS ima jasan odnos prema onima koji krše zakon i da “onaj ko je odgovoran i kršio zakon je pred sudovima i odgovara”.

“Desetine funkcionera DPS-a je krivično odgovaralo, predsjednika opština hapšeno, neki su odležali zatvorske kazne… DPS ne štiti svoje ljude, samo ne dajemo veći značaj tome od onoga što su institucionalni procesi”, rekao je on dodajući da “nema zaštićenih u DPS-u”.

“Treba da imamo razumijevanja o onome šta su potrebe i interesi države”

Marković je istakao da “treba da imamo razumijevanja o onome šta su potrebe i interesi države”. Takođe, smatra da može lako doći do dogovora povodom Sudskog savjeta i povodom drugih pitanja.

“Mislim da i DPS i DF i Demokrate i URA i SDP i druge parlamentarne i manjinske stranke treba da sjednu i kažu – nama su potrebne institucije, stabilnost i sudstvo, funkcionalni Ustavni sud, ajde da se dogovorimo o kandidatima u koje nećemo sumnjati”, poručio je Marković.

Knežević je pitao kako neko može da očekuje dogovor ako je “nova parlamentarna većina prekršila Ustav i zakon i pomjerila lokalne izbore za 23. oktobra”.

“Kako sada možemo da očekujemo da će nova parlamentarna većina biti spremna da dođemo do dvije trećine za Ustavni sud, Sudski savjet i VDT-a”, pitao je Knežević.

Odgovarajući na pitanje da li bi normalnost u Crnoj Gori trebalo da bude da DPS i DF pregovaraju, Knežević odgovara da “moraju da pregovaraju”.

“Građani su nam dali mandat. To tužilaštvo i sudstvo su i moji i gospodina Markovića i ostalih građana podjednako. Moramo da nađemo kompromise”, kazao je Knežević.

Marković je podsjetio da je DPS 30. avgusta pokazala da je spremna da radi u interesu građana.

“Priznala je izbore, bila konstruktivna opozicija, glasala za smjenu vlade… I sada je DPS spremna da radi na pitanjima konsenzusa kako bi osposobili institucije i to nam bio podsticaj za dobijanje završnih mjerila za članstvo Crne Gore u EU”, zaključio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
XTX
Gost
XTX

Sinošnja emisija je nesto sto slusamo evo dvije godine svaki dan. Stanovi,stan,stan,kola…Bilo je sto je bilo Kneževicu.Ko god se oglušio od zakon,nrka odgovar.
Daj nesto uradite da ovaj narod počne življeti.Da ima investicija, da narod može neđe koru ljeba zaradit, pustite vise kvadrate pojedinaca, mi od toga nemamo nista.
Čestitike gospodinu Markoviću, na umjerenosti,dostojanstvu nivou i kulturi.

Bojan
Gost
Bojan

Mislim da niko ni u jednoj zemlju sina visokog policijskog funkcionera ne infiltrira u kriminalne redove, jer i ovi makar imaju 2 klikera u glavi. Ali ovo je zemlja bajki. I Medenica je bio infiltriran garant

Andreas
Gost
Andreas

Spakovao ih Dule u male. Dostojno, smireno i argumentovano. Sjedite djecice..

Emanon
Gost
Emanon

Evo istine, toliko o manjinskoj vladi. DPS se vraca velikim koracima.

Jakup
Gost
Jakup

Boskovic mora biti predsjednik odbora.

Visual
Gost
Visual

Kad si ti moga Pipune, moze svako.

SistemJeTruo
Gost
SistemJeTruo

30 god mazete narodu oci sa Evropom, dosadni ste! Kao da ce drugo sunce grijati ako udjemo, to je sve farsa, dajte vi narodu mogucnost da radi i da dobro zaradjuje i omogucite dobro obrazovanje, jednaku pravdu i prava za sve,pa ce onda EU traziti ulaznicu kod nas!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

kad srpska crkva u cg bude privedena pravdi zbog spijunaze i izdaje uticaj df i demonkrata ce biti beznacajan …

SRK
Gost
SRK

Rado bi oni Zorana Lazovića, kako da ne !

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Komnenic i pipun sa reci…

Profesor
Gost
Profesor

Gospodin Markovic drzi predavanje gosp.Knezevicu djaku skole ucenika u privredi.

Mili
Gost
Mili

Baš lijepo drzi predavanje….Nažalost…

Rakun
Gost
Rakun

A mora da si i ti neki gospodin :))

Donald Russel
Gost
Donald Russel

Marković: Logično da dođe do prekompozicije u odborima; Knežević: U toku mrtva trka da li će Bošković ili Ivanović da preuzmu Odbor za bezbjednost i odbranu

Send this to a friend