Politika

Marković Maternu: Dobri odnosi unaprijeđeni sadržajnim sastankom sa Merkelovom

Marković i Matern

Premijer Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke Hansa Gintera Materna. Tokom njihovog razgovora ocijenjeno je da su dobri bilateralni odnosi dviju država dodatno unaprijeđeni tokom mandata ambasadora Materna što je potvrđeno i nedavnom zvaničnom posjetom premijera Markovića Njemačkoj i sadržajnim razgovorima sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel.

Marković je ponovio opredjeljenje da se odnosi sa SR Njemačkom dodatno razvijaju u strateškom pravcu, čemu će, pored savezništva u okviru NATO-a, doprinijeti i partnerstvo u okviru pristupanja Evropskom uniji, kao i realizacija konkretnih aktivnosti u pravcu njemačke ekspertske pomoći Crnoj Gori što je dogovoreno tokom zvanične posjete Berlinu.

On je posebno istakao važnost koju Vlada Crne Gore pridaje snaženju ekonomske saradnje sa Njemačkom.

“Unaprijedili smo i popravili i poslovnu klimu što je rezultiralo sve većim interesovanjem njemačkih kompanija za Crnu Goru”, rekao je Marković.

Marković se zahvalio Njemačkoj na svoj dosadašnjoj podršci Crnoj Gori, i ukupnom razumijevanju važnosti evropske budućnosti regiona.

Ukazavši na značaj koju naša zemlja pridaje Berlinskom procesu Marković je ukazao na to da je Crna Gora država koja je ispunila sve obaveze preuzete u okviru Berlinskog procesa.

Matern se zahvalio premijeru Markoviću na odličnoj saradnji posebno ukazavši na činjenicu da je SR Njemačka, uvijek davala podršku evropskim integracijama Crne Gore kao i da striktni kriterijumi i zahtjevi prema zemljama-kandidatima za ulazak u Evropsku uniju predstavljaju podsticaj i priliku za snaženje partnerstva.

Send this to a friend