Politika

Marković: Moramo sve učiniti da zadržimo mlade na Zapadnom Balkanu

Foto: Twitter Vlade Crne Gore
Foto: Twitter Vlade Crne Gore

Premijer Duško Marković saopštio je da države Zapadnog Balkana moraju sve učiniti da zadrže mlade ljude.

“Moramo uraditi sve da zadržimo mlade ljude u regionu, da spiječimo odliv mozgova iz regiona i da stvaramo uslove da oni koji su otišli mogu da se vrate. A to znači da moramo više ulagati u istraživanje i ravoj. Koristim priliku da podsjetim da Crna Gora snažno stoji iza svoje inicijative koja ide u pravcu osnovanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope jer vjerujemo da ta inicijativa može biti dragocjena za cio region, za mlade ljude, za nova radna mjesta, za povezivanje privrede i nauke-a to je ono što nam nedostaje”,  rekao je Marković.

On je poručio na neformalnom sastanku premijera Zapadnobalkanske šestorke u Draču da Crna Gora pozdravlja sporazum Makedonije i Grčke kao i dijalog Prištine i Beograda, ali da smatra da u fokusu moraju biti i ekonomske teme posebno ispunjavanje obaveza već preuzetih na samitima u Trstu i Londonu.

“U ovoj godini su se desile velike stvari za cio region Zapadnog Balkana. Nova strategija Evropske komisije za proširenje je okidač za sve nas u pravom smjeru. Ta strategija daje jasnu perspektivu regionu. Ali da bi ta perspektiva bila izvjesna mi moramo uraditi sve što je do nas kako bismo došli do svih onih benefita koji proističu iz Strategije i našin nacionalnih integracionih politika”,  istakao je premijer.

“Veliki događaj je dogovor Makedojije i Grčke. Veoma odlučno treba da podržimo dijalog Prištine i Beograda i da vjerujemo u taj dogovor – što skoriji to bolji kao i da taj dogovoror nije samo u korist Srbije i Kosova nego i cijelog Regiona”, kazao je Marković.

On je dodao da vjeruje da glavna tema današnjeg neformalnog susreta premijera treba da budu ekonomija i saradnja u već preuzetim obavezama.

“Danas treba da razgovaramo o onome što smo se dogovorili da radimo i da konstatujemo šta smo od dogovoorenog ispunili. I treba da utvrdimo da li imamo sposobnosti da slijedimo svoja opredjeljenja”, poručio je premijer.

Foto: Twitter Vlade Crne Gore

“Pozicija Crne Gore je da, kada su u pitanju Strategija o proširenju i Berlinski proces, da treba da se skoncentrišemo na pitanja koja podrazumijeva Strategija Evropske komisije, a komplenentarna su sa Berlinskim procesim. Treba da idemo u pravcu pravcu formiranja garantnog fonda kao predloga Evorpske unije i da započenemo aktivnosti za podršku početnicima u biznisu za jednostavnije finansiranje malih i srednjih preduzeća”, smatra Marković.

Foto: Twitter Vlade Crne

On je zaključio izlaganje na neformalnom sastanku premijera Zapadnobalkanske šestorke u Draču čvrstvim stavom naše zemlje da ne otvara razgovore o novim obavezama dok ne budu ispunjene one koje su već preuzete.

“Nivo povjerenja u regionu je značajno veći, premijeri se dobro razumiju i šalju jasne poruke i signale u kojem pravcu treba da idemo i da zajednički radimo, ali mi treba da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli i koje smo potpisali. Ovo ne treba da bude igra papira i dokumenata nego odgovornosti za obaveze koje smo preuzeli”, rekao je Marković.

Naaglasio je da je riječ o obavezama koje su več usaglašene sa Evropskom unijom.

“Nijesam sklon ne samo da prihvatim nego čak da govorim o novim inicijativama dok ne realizujemo obaveze koje smo prihvatili”, zaključio je on.

Sastanku su prisustvovali komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nick
Gost
Nick

Pa za istinu, dobro se trudite. I nastavite samo tako. A ja cu se, kontra vama, svim silama boriti da svoju djecu pošaljem van, dje nebo nije tako plavo.

tragikomedija
Gost
tragikomedija

probajte da povecate plate sa 300 na 350.i dajte makar 100e za licnu kartu kad budu izbori

Emil
Gost
Emil

Ne boj se tvoji nece nidje CG im je el dorado.

veki
Gost
veki

jedino hapšenjem, ,,OSTAJTE OVDJE,, kako to glupo zvuči

Milosnik
Gost
Milosnik

AO Dule, da oćeš ne pustit! 30 godina ista priča!

Radijatorčić
Gost
Radijatorčić

Moramo, ali ne znamo kako! Tu je problem.

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Činite vi Boga mi sve što možete..ali za sebe..

Tramp
Gost
Tramp

jesi li zavrsio Dule?E dobro ajde odoh ja…da se ne ljubimo!

Radijatorčić
Gost
Radijatorčić

Šta ti je, opet ćuškaš!?

Pjer
Gost
Pjer

Pusti Dule Zapadni Balkan zadrzi ako mozes nasu omladinu toje prioritet svih prioriteta uz natalitet naravno.Stase preduzelo u tom pravcu jer kako je krenulo za 30 godina Crnogorci manjina u svojoj rodjenoj zemlji a onda adio.

Pika
Gost
Pika

Dokazani lazov i unistitelj buducnosti cg! Avionom je posao sat vremena voznje autom sto je a mi od 2 e zivimo dnevno

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Puna podrška za evropskog predsjednika Vlade Duška Markovića! 🇲🇪🙄

cujes
Gost
cujes

30 godina ista prica…

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

bojleru ovaj radijatoru ….gospodine anb koliko vas sin drzi lokala odakle pare nuhodzicu lazovicu golubovicu. sto blaza zovu tender hidrocentrala itd ….

Sirotica
Gost
Sirotica

Avionom do Drača. Sraman čin.

Love me now
Gost
Love me now

Pogledajte vam sliku…vozite se vi privatnim avionima a mladi ce raditi za vase gorivo i tako to….druze, pametan narod ode a neka i ide, i da Bog da vi lopovi sami da ostanete

Meho
Gost
Meho

Bravo … sve je ovim receno. Ali sad ce doci neki Goodfeeling da objasni kako je to NATO, Srbi negdje krivi ili onaj Mandic da okrivi Albnace … I tako mazanje ociju.

Totti
Gost
Totti

A najbolji potez da se mladi zadrze je taj sto ce se ukinuti zaposljavanje na 2 godine u Drzavnoj upravi , malo smo kontradiktorni gospodine premijeru 🙂

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Ko od mladih,da ostane i na cije jasle,roditelji dovedeni na prosjacki stap.Od njih pomoci nema vise.Od 2 e dnevno ne moze se zivijeti.Mlade u bijeli svijet cijene,postuju ako ista znaju i plate ih.Bar zive zivot dostojan covjeka.I ostajte MOZGOVI SRECNO VAM BILO I VODITE OVU DRZAVU.A MI ODOSMO.TESKO DA CEMO SE VRATITI.

Stari
Gost
Stari

Ex sto nijesam mladji.30 godina slusah i nadah se.Prodjose godine ni makac sad sa 59 djecu u PM

Hanz
Gost
Hanz

Kako ga tramp isceputa i riijec mu nerece i ti neki zastitnik naroda a ne umijes sebe zastitit

Nik
Gost
Nik

Bas ces ih zadrzati sa 300 eura platom

Mojkovac
Gost
Mojkovac

Nema te ekonomsku moc da zadrzite mlade ljude, ostace samo onaj nesposobni i on ce biti teret drzavi.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Markovicu Niko nista ne ocekuje od tebe..to je amaterizam Totalni….Ako imas za sebe to je dovoljno…Tako se ne vodi Montenegro…mislim da 0.1% Niko nista ne ocekuje

Окле
Gost
Окле

Колко имаш година , Дукљанин?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ne razumijem cirilicu.

Okle
Gost
Okle

Ideš li u školu, Duki?

Srdjan
Gost
Srdjan

Kako ne. Ja cekam vizu, cim dobijem idem ne pada mi na pamet da se vracam vise odje u ovo rasulo.

VintageCG
Gost
VintageCG

Treba zadrzati mlade na Balkanu ali samo kao turiste.

Jagodina
Gost
Jagodina

Zadrzacete politicki podobne bez problema. Oni koji nisu za partije na vlasti ce odlaziti. Na duze staze, mrka kapa. Sve dok ne usvojite zapadni sistem vrijednosti, ne pise nam se dobro.

Marko
Gost
Marko

Ima dosta partija na vlasti, nijesu svi gradovi isti. 😉

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Drač-Podgorica je oko 120 km vazdušnom linijom! 15-20 minuta avionom, džabe!

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Onda se maknite i oslobodite ovo drustvo vasih poganih okova.

Send this to a friend