Politika

Marković na proslavi Dana nezavisnosti: 21. maja 2006. ispravili smo istorijsku nepravdu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je večeras povodom trinaeste godišnjice obnove nezavisnosti naše zemlje da je 21. maja 2006. ispravljena stogodišnja istorijska nepravda i Crna Gora vraćena na svjetsku političku mapu čime, te da se naša zemlja tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti kao i da su svi događaji koji su uslijedili potvrdili ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju.

“Danas proslavljamo trinaestu godišnjicu istorijskog referenduma. Referenduma, na kojem je Crna Gora nakon gotovo cijelog jednog vijeka obnovila svoje prirodno pravo – da bude svoja na svome. Hrabrom, mudrom i strpljivom državnom politikom, s jedne strane, i demokratskom snagom svih građana da mirno i dostojanstveno donesu istorijsku odluku – ispravili smo stogodišnju nepravdu i tog 21. maja 2006. godine vratili ime svoje zemlje i svog naroda na svjetsku političku mapu”, naglasio je premijer.

Napomenuo je kako smo na bolnom iskustvu kroz koje je Crna Gora prošla kroz svoju istoriju naučili najvažniju lekciju.

“Da naša nezavisnost obnovljena na referendumu 21. maja nije jednom za svagda data. I da je njena dugoročna garancija, pripadnost zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje ne samo baštine već i čuvaju vrijednosti slobodnog i demokratskog društva”, poručio je premijer.

Marković je kazao da su to vrijednosti tolerancije, suživota i građanske države, kao temeljnih principa ne samo opstanka, već i razvoja svake zemlje. Sve što se događalo u prethodnih trinaest godina potvrdilo je ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju.

“Okrenuli smo se budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti – ne zaboravljajući pritom najsvjetlije tradicije na kojima je u balkanskim olujama opstala duhovnost, kultura i prepoznatljivost našeg naroda; tradicije koje su iznjedrile slobodarstvo i antifašizam kao moralne vertikale društva, koje su nam i omogućile da 21. maja započnemo izgradnju nove Crne Gore – dostojne i vrijedne poštovanja svakog njenog građanina, ali i svakog njenog saveznika i partnera”,  rekao je premijer Marković na prijemu koji je priredio na Cetinju za visoke zvanice iz političkog kulturnog i javnog života te za diplomatsko kor.

Predsjednik Vlade je podsjetio na uspjehe koje je naša zemlja postigla pri čemu je posebno istakao članstvo u NATO-u i odlične rezultate na ekonomskom planu.

„Ponosni smo i na stope ekonomskog rasta koje su već treću godinu zaredom među najvećima u Evropi. Samo na temelju tako dinamičnog rasta ekonomije možemo garantovati bolji životni standard svih naših građana. Jednako i na jugu, i na sjeveru, kao rezultat ravnomjernog regionalnog razvoja i snažnog investicionog zamaha. Sljedeće godine pustićemo u saobraćaj prvu dionicu našeg najvećeg infrastrukturnog poduhvata, autoputa od Smokovca do Mateševa, i odmah zatim krenuti u nastavak radova na ostalim dionicama”, istakao je premijer.

Marković je napomenuo kako je naša zemlja i veliko gradilišt, a istovremeno i prestižna turistička, i rastuća investiciona destinacija.

“Dakle, Crna Gora danas i Crna Gora prije trinaest godina – ne liče jedna na drugu! To su rezultati koji ne mogu – a da se ne vide. Mogu jedino – da ne žele da se vide”, kazao je premijer.

Predsjednik Marković je rekao da je naša zemlja vidno ojačala institucije za šta je potvrda i nedavna presuda u najkompleksnijem sudskom procesu u našoj istoriji.

„Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo „snagom institucija”. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na državu i njeno postojanje. Potvrdili smo, dakle, da je Crna Gora država koja ima sposobnost i moć da odbrani sebe i od najtežih terorističkih prijetnji koje su se bile nadvile nad njom, kao i da počinioce takvih djela privede pravdi“ – rekao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade je na kraju obraćanja pozvao sve političke aktere da rade zajedno za dobrobit države i društva.

“I ovom prilikom pozivam sve političke aktere, među kojima su i oni koji dosljedno ne žele da budu sa nama kad slavimo datum obnove naše države, da zajedno radimo za njeno dobro i dobro njenih građana. Da bismo postigli taj cilj, potrebno je samo ono što je svojstveno svakom čovjeku širom planete – da voli i poštuje svoju državu – jer će je jedino na taj način cjelovito poštovati i svi drugi“, zaključio je Marković na prijemu koji je povodom 13. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore priredio na Cetinju.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Meni se ne sviđa ni vlast..nit opozicija…CG je zaostala max…Celjad izgledaju gladni…Niko ne cijeni zemlju…Sramotakoju niko nikada nije moga da Sanja…Zemlju kriminla..zemlja gladi..zemlja nemastine

NBA
Gost
NBA

TO JE TACNO DA SMO ISPRAVILI ISTORIJSKU NEPRAVDU! SVAKA CAST,SVAKI NORMALAN COVJEK ZELI DA ZIVI U SVOJOJ DRZAVI, ALI NAJVECE ZASLUGE ZA NASU NEZAVISNOST DUGUJEMO NASEM PRESJEDNIKU MILU DJUKANOVICU! SRECAN I VJECAN 21 MAJ, CRNA GORO!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Jos malo dok ne izdane

Fileopg
Gost
Fileopg

Crna Gora je jedina država na svijetu đe opozicija viče: nećemo državu, nećemo puteve, nećemo aerodrome, fabrike, puteve, hidroelektrane, sportske klubove u evropskim takmičenjima, nećemo reprezentaciju u Fudbalu, nećemo fakultete, nećemo jezik, naviju, crkvu, policiju, sudove,…, nećemo ništa naše oćemo da smo pod drugom državom.

Kalamburator
Gost
Kalamburator

21 moj dan sjecam ga se ka juce’

B91
Gost
B91

nazalost se sjecam i ja

Kalamburator
Gost
Kalamburator

Pricamo o drzavi samo o tome kapirate…kakva god da je nasa je,bice bolje jednog dana neki ga nece docekat a neki oce,neka bude mojoj djeci bolje imalo no sto je meni i da rata nikad ne bude i neka mi neko ladno Niksicko otvori eviva!

GoranM
Gost
GoranM

Sreca su tu nepravdu ispravili pravedno-pokradenim izborima.Licnim kartama izgladnjelog naroda.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Drzava se ne pravi zbog ispravljanja proslosti nego zbog izgradnje bolje buducnosti ! Proslost je takva kakva je bila i danasnje generacije ne nose ni zasluge ni krivicu za takvu proslost.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Al odje, ovako buducnosti nema.

Gulag
Gost
Gulag

Neki bi radije Srbijanska zastava da se vijori!
Onda im nebi smetao ni Milo ni kriminal ni nemaština!
Nek je sa srećom 21 Maj!

Vojo st
Gost
Vojo st

A narod nema leba da ije..

mojsilović
Gost
mojsilović

Evo biće u narodnu kuhinju no nema ko za po meleona da skuva 220 hiljada obroka za cijelu godinu, džaba tender.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Crni jado poslije 13 god osta nam samo kuferta,i to prazna,da praznija nemoš biti.

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Sramota me je gdje zivim i gdje ce mi odrastati djeca.Ako nisi u nekoj politickoj partiji kao da nema zivota za tebe u ovoj propaloj PRIVATNOJ DRZAVI…

18+
Gost
18+

Ako ti je zivotni cilj opstinarska plata od 370-420e i zivot kancelarijskog birokratskog moljca za tvoju djecu, a ti ih uclani u partije razne.

Sasa
Gost
Sasa

Promijeni Drzavu Bosanac iz Kotora ! Vozovi rade Non stop !

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Sasa,necemo ni ja ni moja djeca napustati ovu predivnu zemlju i ljude,nego cemo se svim silama potruditi da zbacimo sa vlasti ove lopove i najgore od nas sto su se docepali polozaja!!!

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Micko oli ti da mi držiš govor kad odem na onaj svijet 😆

Dejan milijarde
Gost
Dejan milijarde

Da znate kako je teško u dijasporu uh. A tek u crnu goru odmah bih konop oko vrata.

Čobani uživaju
Gost
Čobani uživaju

Ništa za stado od 600000 koje vraće 3 milijarde dolara!

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Greote od dukljanske boranije

ene gi bre
Gost
ene gi bre

Ništa mi ispravili nismo,ni počeli.Prazna ljuštura

mojsilović
Gost
mojsilović

Kako se ne zastidi..

Bnjj
Gost
Bnjj

Nažalost propala privatna feudalna država

Slavko
Gost
Slavko

Ako je nepravda to sto duplo manje Crnogorci imaju u dzepu sada nego prije 2006. onda da vjerujemo. I tada smo siromasni bili, sta li smo tek sad, Evropa prica viceve na nas racun. Jvala DPSU.

Send this to a friend