Politika

Marković na samitu Mandela: Crnogorske zastave su sa Cetinja utabale staze šljemovima UN-a

Crna Gora potvrđuje svoje opredjeljenje da kontinuirano doprinosi svjetskom miru i jednakosti među ljudima, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković u govoru na Mirovnom samitu „Nelson Mandela“.

Samit je održan povodom stote godišnice rođenja ovog nobelovca u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

„Crna Gora je tokom raspada Jugoslavije, uprkos izazovima i sukobima u okruženju, sačuvala unutrašnju stabilnost i otvorila svoje granice za stotine hiljada izbjeglih i raseljenih, što je za našu državu koja je multilkulturalna i multietnička tolerantna sredina bio prirodni izbor. Na temeljima ispreplijetanih nacija, vjera, kultura obnovili smo nezavisnost tačno stotinu i devet godina nakon naše prve svjetsku mirovne misije. Posebna mi je čast što danas, na Samitu koji nosi ime Nelsona Mandele, imam priliku da podsjetim da su upravo crnogorski vojnici upućeni na Krit da, kako se tada govorilo, „posreduju i pomirljivo djeluju između kritskih Grka i Turaka“. Crnogorske zastave koje su krenule sa našeg prijestonog Cetinja, tog 11. januara 1897. godine, utabale su staze plavim šljemovima Ujedinjenih nacija, a 70 vojnika, osam podoficira i dva oficira crnogorske vojske, svojoj državi ostavili su ponos za vjekove. Činim ovo podsjećanje prevashodno da odam slavu svim onim hrabrim ženama i muškarcima koji pod plavim zastavama UN-a danas rizikuju svoje živote da pomognu drugima i doprinesu očuvanju vrijednosti za koje se zalažemo na Ist Riveru, da osiguraju mir u svakom uglu globalne mape“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, bivši predsjednik Južne Afrike je istinski heroj modernog doba i čovjek koji je u vremenu najtežih izazova nakon Drugog svjetskog rata pronašao snage i mudrosti da savremeni svijet učini boljim mjestom za život.

„Čuvajući sjećanje na neustrašivi duh  Mandele, jedinstvenog simbola borbe protiv aparthejda i diskriminacije, čovječanstvo i ovaj visoki dom u kojem se danas nalazimo, čuvaju obavezu izgradnje budućnosti na temeljima koje je on postavio svojom posvećenom borbom – započetom kao bespoštedna bitka za oslobođenje i prosperitet Južne Afrike, a okončanom pobjedom novog svijeta zasnovanog na temeljnim vrijednostima za napredak čitavog čovječanstva. Upravo na ovim principima i mi moramo zasnivati sopstvene težnje da današnji svijet učinimo boljim mjestom za sve.

Kako je naveo, samo snažan zajednički odgovor, daljim posvećenim jačanjem multilateralizma, kao sinonima za dogovor među ljudima i narodima i simbola univerzalne solidarnosti, može se garantovati taj napredak.

“Za ostvarenje tog cilja, apsolutno su nam neophodne efikasne i djelotvorne Ujedinjene nacije, koje, promovišući svete vrijednosti mira, pravde, ljudskih prava i jednakosti, predstavljaju stabilno sidro svim našim pojedinačnim nadama i težnjama. Na temelju nasljeđa koje nam je ostavio Nelson Mandela možemo ovaj „globus različitosti“ učiniti dugoročno održivim i zdravim životnim prostorom, u kojem će se razvijati snažne ekonomije, čuvati životna sredina, društva okretati građanima i osigurati uslovi za plodnu budućnost nadolazećih generacija“, zaključio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Razocarani
Gost
Razocarani

Kakva GLUPA TIRADA !

Krstoz
Gost
Krstoz

Konačno i ja da se složim sa Markovićem. Od kad se obraz prodao, gazi oh ko stigne.

Send this to a friend