Politika

Marković: Nema prekrajanja istorije, ko ne bude pamtio prošlost moraće da je ponavlja

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je povodom Dana nezavisnosti da se Crna Gora u proteklih dvanaest godina, od obnove državne nezavisnosti, nametnula kao faktor stabilnosti u Regionu, da članstvo u NATO-u direktno pozitivno doprinosi našoj ekonomiji kao i da će Vlada nastaviti da vodi reformske procese, i da neće dopustiti ni prekrajanja naše istorije ni istorijske manipulacije.

“Crna Gora se nametnula kao važan faktor stabilnosti, promovišući dijalog i toleranciju, gradeći mostove i stvarajući ambijent u kojem ćemo se svi manje okretati proslošti, a više gledati u budućnost. Na taj način, iako najmanja država regiona, Crna Gora je dala najveći doprinos balkanskoj stabilnost, svjesna da bez stabilnosti nema napretka, nema priključenja razvijenim evropskim državama, nema ekonomskog oporavka i boljeg života za naše građane“,  rekao je predsjednik Vlade obraćajući se zvanicama na prijemu koji je priredio povodom Dana nezavisnosti.

Predsjednik je podsjetio da naša država i društvo već godinu dijele koristi od članstva u NATO-u koje nam je jednom zauvijek, obezbijedilo državnu stabilnost, nepovredivost granica i sigurnost za naše građane i da i zbog toga naša ekonomija među najbrže rastućima u Evropi.

Govoreći o tranziciji premijer Duško Marković je rekao da transformacija od najmanje razvijene republike bivse SFRJ do punopravne članice NATO-a i zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i to u trusnom okruženju i ambijentu predstavlja ogroman je napredak sam po sebi.

Premijer je rekao da su ciljevi Vlade bezbjednost, pravna sigurnost, stabilnost i napredak građana.

“Zbog toga ćemo nastaviti da radimo suštinski i posvećeno, a ne administrativno obezbijeđujući profesionalne i održive institucije, pravnu sigurnost za sve bez izuzetka, protjerivanje kriminalaca sa ulica, nultu toleranciju prema korupciji, uređeno medijsko tržište, slobodu medija ne kao naš deklarativni cilj i potrebu već kao usvojenu demokratsku vrijednost. Ovo treba da ostvarimo u obnovljenom političkom dijalogu sa svim političkim i drugim akterima društvene scene. Ne treba da odustajemo od naših političkih razlika od kritičkog odnosa prema kvalitetu društvenih reformi i njihovoj dinamici ali bi trebalo da imamo isti odnos prema evropskoj perspektivi zemlje. Vlada je spremna već danas za taj dijalog. Da naš parlament ostane hram demokratije, da civilno društvo unapređuje naše javne politike a da su novinari slobodni i zastićeni“, rekao je Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da Crna Gora neće dozvoliti ni prekrajanje svoje istorije ni manipulacije po Crnu Goru tragičnom 1918. godinom.

“Prije ravno 100 godina, na kraju Velikog rata, teškom nepravdom oteta nam je država, iako smo podnijeli ogromne žrtve na strani pobjednika u tom ratu. Oni koji danas žele da nam to prikažu kao oslobođenje Crne Gore, veličajući 1918. žele zapravo reviziju 2006. godine i naše istorijske referendumske odluke. Zaboravljaju međutim da su Crna Gora i njeni građani u međuvremenu naučili, jednom za svagda, da će onaj ko ne bude pamtio prošlost – morati da je ponavlja”, dodao je on.

Predsjednik Vlade je u obraćanju zvanicama na prijemu upriličenom povodom Dana nezavisnosti Crne Gore ocijenio da je 21. maj dan na koji smo prije dvanaest godina prvi put u istoriji mudrošću i strpljenjem, umjesto herojskim žrtvama, odbranili pravo na svoju kuću i pravo da biramo sopstvenu budućnost i vratili ime Crne Gore na svjetsku mapu država i naroda te da on stoga stoji u istoj ravni sa dva 13. jula 1878. i 1941. godine i sa kojima ispisuje istorijsku vertikalu našeg naroda.

Svečanom prijemu su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore. Ni ove godine prijemu nijesu prisutvovali predstavnici opozicije.

A.G.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Markoviću, ako ti je Srbija za sve kriva pozovi svoga brata da se vrati u voljenu mu CG iz mrskog mu Beograda.
Stvarno mi nikada neće biti jasan taj crnogorski mazohizam uz velike primjese šizofrenije.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Moj premijeru nažalost. Pitaj đeda i oca, ako nijesu živi sjeti se. Jesu li ti oni pričali da su Srbi neprijatelji i uzurpatori, ili si drugačijim, istinitijim mlijekom zadojen. Sad kad ti srpska varenika i brašno ne treba da preživiš Srbija neprijatelj istorijski postade? Ali ja razumijem da ti to pričaš zarad politike i podrške ovija što su zadojeni mržnjom… Više »

Gavirija
Gost
Gavirija

Sinoc na finalu futsal lige u Niksicu vidio sam grupu studenata Fakulteta za sport koja je sjedeci ispratila himnu svoje zemlje. Jedan gledalac im je doviknuo “sjedite dabogda nikad ne ustali, nesoji”.

LJUTA
Gost
LJUTA

Studenti su bili iz albanije i kosova zaboravio si reci

Gavirija
Gost
Gavirija

Ne, sa sjevera CG.

tebra
Gost
tebra

toooo!! to je fazon sad cu da budem moralan da drugi vide kako sam…

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

E koliko gluposti od ovih što su kao Srbi a nikad Srbije nijesu viđeli. I interesantno čitat njihove argumente protiv svega što je crnogorsko. Ali ih ubi internet. Tu sve možeš nać. Fotografije i dokumenta stara 100 godina i shvatit tužnu srpsku istoriju. “Činjenice, vjekovni srpski neprijatelj.

AMON
Gost
AMON

to je i glavni problem sto se edukujete preko interneta. nije internet toliki problem kao vaše ubjedjenje vjerodostojnosti izvora.

bez ośećaja
Gost
bez ośećaja

Tako je AMON-e, većina komentatora, na čelu sa Donjom Moračom navodi neke “sajtove”, prije sto godina.

Josip
Gost
Josip

Vidjelo ti se po zvanicama koliko te podrzavaju. Niti ko iz svijeta niti ko iz opozicije. Raspop i druzina ministara.

Anita
Gost
Anita

Vama ne valjaše ni veselin đuranović ni blažo jovanović …. pa neka ga sad ovako. Ovako je ispravno jer je suprotno onome sto vam se nije sviđalo – znači ovako ste htjeli.

LJUTA
Gost
LJUTA

Komunjare se nikom pametnom nisu svidjale u svijetu a kod nas pola cg ih ljubi kao i njihove mangupe

tebra
Gost
tebra

nisu to više “komunjare” ljuta… postenijeg od moga djeda ne znam, a bio je veliki komunista u smislu njene ideologije!

Velika Srbija
Gost
Velika Srbija

Crna Gora ce opet biti nasa! Pre ili kasnije NATO ce da propadne a onda cemo mi uci na scenu i povratiti sve Srbske teritorije koje smo izgubili a vi cete vikati sa bracom albancima HELJP NATO HEELLLJJJJP!!! Zivela Velika Srbija!

Gonzo
Gost
Gonzo

I kad ono u stvarnosti Srbijica nikad manja…

Biba kurva
Gost
Biba kurva

Ako bogda do jeseni necete imat ni za kamatu otijce sve u bankrot mozgovi

Vitko
Gost
Vitko

Kolko ja znam Markovica ima vise u Srbiji no u Crnoj Gori kako to da niesmo braca a prezimena nas ista vezu ako ne sto drugo

Anita
Gost
Anita

A Čengića znaš li đe još ima osim u Podgoricu?
Kad bi krenuli tako da gledamo….

tebra
Gost
tebra

hercegovina srce naroda.

.....
Gost
.....

Vitko, pa naravno da ima Markovića u Srbiji jer su porijeklom Crnogorci. Tako je Srbija nastala od Crnogoraca i Hercegovaca.

Brindizi
Gost
Brindizi

Ko o cemu DPS o postenju.E moj Markovicu da ti nebi na Jedrenu Srba ti bi bijo skresan kao vrba

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Ovo ako je drzava onda ni more slano nije .Osmisljeno mafijasko udruzenje za unistenje jedne male nase Crne Gore koja se zaduzi na njenom bogastvu jer da 600000 stanovnika nemoze zivjet na ovom njenom bogastvu prirodnom niko me ubiedit ne moze

Miko Maric
Gost
Miko Maric

Tako je Markovicu.Ja mislim da smo mi starosjedioci i direktni potomci Kronanonaca koji nastadose oprasivanjem pitome Drenjine okolo Cetinja dje je Drenjina glavna ptomina

Bihorac
Gost
Bihorac

Uzivate bogomi liepo dok ojadjeli narod gladuje a tek kako je onim jadnicima koi vas ne glasaju

Ljuta
Gost
Ljuta

Sandjacka vojska je koja je vodila Mojkovacku bitku je bila sastavljena od Пљеваљске дивизије..Lovcenske brigade sa 3 bataljona..HERCEGOVACKOG odreda od 5 bataljona i brdske baterije…. STAROSRBIJANSKOG odreda od 2 bataljona sa 2 poljska brzometna topa

Ako markovic ne negira Pljevlja su pripojena cg 1913 godina IAKO SU GA OSLOBODILE SRPSKE TRUPE…SAPIENTI SAT

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Ljuta jesi li vidjela kako mi mili i država prate banku 😂🖖al capone ♩🖖al capone ♩🖖😁😁😁😁😁😁😁😁

Dano Pantov
Gost
Dano Pantov

Znase koje zaduzen za Brusilicu i ko brise ime Srbsko odavde jeftin ti je izgovor Markovicu stiditise i bliznja familija lazima

Wc na Rumiji
Gost
Wc na Rumiji

Sretni i radosni u jubileju nastanka nase drzave pozdrav svim koji vole C.G
Kako se javljaju protivnici to vrlo organizirano nek mrze,mrznja je teska i duga bolest

wc ti mozak
Gost
wc ti mozak

Mrze CG oni koima nije Srbstvo svetinja no si pobrka lonce

Pih gadluka
Gost
Pih gadluka

Dosta je vise sram vas bilo Cio patriotizam vam se svodi na progon Srbstva i negiranje istoga Nigdje nijedan neprijatelj se ne pominje koji ovuda prodje do Srba Vjerovatno vas muci paranoja znate ko ste i na koju prevaru opljackaste CG sad muka teska kako proc sto dalje a da se ne odgovara

Milo
Gost
Milo

Crna Gora i Srbija dva oka u glavi, jedan narod! Referendum je pokraden, to svi znaju!

Pogba
Gost
Pogba

Upamti,u 20-tom vijeku je najveca nepravda napravljena nad Crnogorcima od strane Srbije,a ti imas krizu indetiteta pa mislis da si srbin,a to je jadno.

Biba kurva
Gost
Biba kurva

Imas ti krizu enditeta da se zovemo Sar Planina znam koji bi ti endititet bijo i kako bi se zva Srbstvo je sveta loza Njemanjica koja ima koriene ispod Hilendara pola CG vuce koriene preko Kosova Albanije i naselise ovaj kamenjar no tebi sveto nista nije

cuca
Gost
cuca

Ahaaaa prestanite lazat jer ste vi ti koji prekrajate istoriju sram da vas bude 1916 CG prestala da postoji Kralj Nidzo uteka.Zelenasi i komite pljackali sirotinju a Srbi vas okupirali 1918 Taman ste ko Krajisnici da se iz dijaspore borite i oslobodjenje trazite muci tamo vise ste najveci sram u regionu dostigli lazima

RoMNe
Gost
RoMNe

Tako je Markovicu. Pomahnitali cetnici velicaju okupaciju 1918, kao i ratne huskace i zlocince Mladica, Karadzica, njegosa i ostale cetnicke ideologe.

Baranin
Gost
Baranin

Rozajac to si za ludnicu….a koga treba da velicamo nasera orica jeli ro… govedo jedno tursko!!!!

Ljuta
Gost
Ljuta

bolje znas istoriju od mila ocigledno a i da pricas bajke…

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Blazo električni orgazam 😂6 621 121 je kvadrata dato u zakup kvadrat 5 eura na godinu a izdaje se na trideset godina ili je kvadrat 5 eura na trideset godina. Ova prva varijanta ispada da treba da plati oko milijardu eura zakup za trideset godina.

Kiko
Gost
Kiko

G.Premijeru…znamo da cete se potruditi da podsjetite ljude narednih 100g vladavine DPSa da ste 21maja podijelili narod na one koji su nam dali drzavu i izdajnike…i uvijek cete dijeliti i samo dijeliti…tako vam je najlaksr i da vladate…i vladatcete dok vam neki nacionalisti iz opozicije pomazu…

Momo
Gost
Momo

Podijelili su drzavu oni koji su rekli da su za nezavisnu drzavu, a oni koji su protiv nisu podijelili, cudno neko razmisljanje! Oni koji su 1918 god bili sluge srpskim velikodostojnicima i glasali za ukidanje CG nisu podijelili drzavu, nisu je podijelili ni oni sto su palili kuce po CG 1918 i ubijali crnogorce koji su bili protiv, koji su… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

39 godina..Glas am M.Djukanovica(30 godina su mi zatvorena vrata Crnogorskih Manastira)…CG je izgubljena i ponizenja…Meni ka Dukljaninu ne treba vise( Markovicu uzivaj i sretno)

cuca
Gost
cuca

Bogomi si veliki vjernik koji bi sveo pravoslavlje i Srbstvo na region Ivanovih korita A djetije Zetska Banovina uhvatise nje preskaces s Zete na Duklju a sad velje Montenegrin

Baranin
Gost
Baranin

Pa ko je prekraja nego vi,a od 2006 histerično i bez kompromisa pokušavate da promijeniti sto se promijeniti ne može!!!

Historik
Gost
Historik

Ko mu je rekao da je 1918. bio Veliki rat? Velji rat je do 1878!

Ljuta
Gost
Ljuta

ne zajebavaj…znas da su mu spijuti svasta pricali pa ko ce ga vise znati od toliko informacija a milo nadgleda

DANGRAD
Gost
DANGRAD

“Iako smo podnijeli ogromne žrtve na strani pobjednika u tom ratu” – možeš li ovo da obrazložiš malo, o Duško? Ko je oslobodio zemlju čija je vojska kapitulirala?

Uciteljica
Gost
Uciteljica

Kako manipulisete sa tim “najmanje razvijena clanica sfrj” pa kao takva plate su bilo u danasnjoj vrijednosti oko 2000 eura, fabrike su funkcionisale a turizam cvjetao. Sada su plate 450 ili 700 za vase glasace, nema ni jedne fabrike a turizam se sveo na neke ruske hostaplere, arape i turke. Obican gradjanin moze samo da gleda kroz prozor dok ovi… Više »

Nera
Gost
Nera

Postovana uciteljice, Ja sam u to vrijeme o kojem govorite radio u turizmu i platu od 2000 maraka nije imao niko sem mozda neki generalni direktor.Moja najveca plata tada je bila oko 900 maraka. Danas se bavim izdavanjem svog smjestaja i zaradjujem tih 2000 eura na mjesec kada se podijeli zarada na godinu i nikad se od turizma nije bolje… Više »

UFFF
Gost
UFFF

JA NIJESAM U TURIZMU…U FABRICI…BJESE TO DOBA GOSP..MARKOVICA ….ALI NE OVOGA DANASNJEG NEGO ONOG KOJI JE KRENUO NAPRED PA GA ZAUSTAVILI…MOJ SUPRUG KAO INZ..MASINSTVA IMAO JE PLATU 2000 E ..MOGLI SU RODITELJI SKOLOVATI 2 STUDENTA….
RECITE MI RECEPT SEM KREDITA DAL DANAS MOGU JEDNOG STUDENTA POSLATI NA STUDIJE…….AKO NE *IGRAJU PRLJAVU IGRU*….

UFFF
Gost
UFFF

UCITELJICE…SVAKA CAST NA KOMENTARU… JA SAM GENERACIJA KOJA PAMTI PLATE U VRIJEME OD 2000 E…..RADILE FABRIKE…RADILA DJECA SEZONSKI PREKO OMLADINSKIH ZADRUGA….SRECNO DOBA… DANAS DJECA OD OSNOVNE SKOLE GLEDAJU KAKO PRODATI*BELO*NA BRZINU ZARADITI ..ZALOSNO ALI ISTINA… ISTORIJA; : U PRAVU JE GOSP.MARKOVIC ..NE TREBA ZABORAVITI KO JE POVEO I ZAVEO RAT NA DUBROVNIK… VI GOSP..MARKOVICU SA ELITOM MILA I MOMIRA…IZGINUSE I… Više »

Momo
Gost
Momo

Toliko se dobro zivjelo da se 1988\9 desila jogurt revolucija. Znas li zasto se zvala jogurt revolucija? Zato sto nije bilo nicega da se kupi. Nisi mogao da kupis tolet papir bez preko nekog ko je radio u nekoj od prodavnica a koga si poznavao. Sjeti se druze da su jugosloveni isli u trst i solun da kupuju kafu, odjecu,… Više »

Pogba
Gost
Pogba

Ti si uciteljica “dobih namjera” kao sto je i Sima Milutinovic bio ucitelj “dobrih namjera”. Kao prvo,komunizam da je valjao opstao bi u svijetu,vjestacka nekonkurentna privreda,pravljenje vjestackog socijalnog mira od tudjih para. Pravljenje fabrika i zaposljavanje duplo vise ljudi nego sto treba je i dovela do ovoga. Nekakd neko mora da plati. E to sto su oni davali tolike plate… Više »

UFFF
Gost
UFFF

POGBA…
TITOVO VRIJEME SE ZIVJELOOO…
MOZDA TEBI BOLJE IDE SA OVIM *TITOVICIMA*DANASNJIM KOJI NAM PRODASE SVE I U AMBIS ….MENE JE ZIVOT BIO I PONOS RECI IZ YUGE TITOVE ZEMLJE
VOLIM C.G. ALI BRATE STID ME RECI IZ ZEMLJE MAFIJE DA SAM…AJD POZ..I LIPO NUNAJ

Virus
Gost
Virus

Pih, magarče

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Pa ko je osim vas prekraja?!!!

Leopold
Gost
Leopold

Prekrajaš je ti zato što je ne znaš.

Ctrl alt
Gost
Ctrl alt

A mozda ipak ti zivis u neznanju, Leo.

Send this to a friend