Politika

Marković: Odajemo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da današnji dan-stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata-Crna Gora dočekuje sa podijeljenim osjećanjima: kao datum pijeteta prema svim tim žrtvama, ali i kao datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore.

“Samo jedna zemlja koja se dosljedno i hrabro borila na strani pobjedničkih sila Antante, i teško stradala u toj borbi, ostala je bez državnog imena i zadugo bez pomena u toj novoj Evropi. Zato je 11. novembar 1918. u crnogorskom pamćenju datum koji nosimo sa podijeljenim osjećanjima. Dan velike istorijske pobjede moderne Evrope, kojoj je i Crna Gora sa svojih tadašnjih manje od 400 hiljada stanovnika priložila oko 20 hiljada žrtava-datum je pijeteta prema svim tim žrtvama. Ali nažalost i datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore, datum koji nas podsjeća na tragičnu nepravdu koja nam je učinjena od strane sila pobjednica Velikog rata. Nema sličnog primjera-ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobjedničkoj strani istorije; ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu”, navodi predsjednik Vlade u obraćanju javnosti povodom stote godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

Premijer navodi da istorijske činjenice ukazuju da se, u jednom dijelu, i sama Crna Gora nije snašla u tim prelomnim godinama uoči i tokom Prvog svjetskog rata.

“Desetkovana vojska u dva balkanska rata; žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju; a potom-kakve li nepravde!-predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije. Način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija ralizovala takvu ideju-bio je nezakonit i nelegitiman, pokriven plaštom nelegalne “Podgoričke skupštine”, koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore. A donijela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica” , navodi Marković.

Marković je rekao da je skoro devet decenija trebalo našoj zemlji da ispravi ovu državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svjetskog rata.

“Danas u Parizu, sto godina kasnije, na onom istom mjestu na kome 1918. godine nije bilo mjesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu-i suštinski, i simbolički Crna Gora se vratila tamo gdje i pripada. Kada se danas, sa obnovljenom državnošću, sa nespornim mjestom u društvu najrazvijenijih država modernog svijeta, prisjećamo tegobnih vremena od prije jednog vijeka-dužnost nam je da na ovaj dan odamo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu, za njeno državno i nacionalno dostojanstvo. Na njihovoj herojskoj žrtvi iznikli su temelji na kojima je obnovljena naša država. Njihova žrtva nas obavezuje da i danas čvrsto i odlučno branimo ono za šta su položili svoje živote: čast i dostojanstvo naše jedine otadžbine Crne Gore. Neka im je vječna slava i hvala!” , poručio je Marković.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NBA
Gost
NBA

TAKO JE ,GOS.MARKOVICU! I CAST I POCAST ZA SVA VREMENA!

razocarani
Gost
razocarani

Ovaj covjek ne zna ni sta prica,ni sta radi

Nikad vise 1918
Gost
Nikad vise 1918

Svaka ti je prava predsjednice. Sto se tice ovijeh kriticara koji su srpske svijesti izgleda da im nije jos jasno da su bjezali brodovima iz Albanije i Grcke u prvome ratu i kralj i nasljednik i sva vojska. Nikad se nebi ni vrnuli da im nije bilo saveznika koji su ih najeli, obuli, obukli i naoruzali. U Drugome ratu kralj… Više »

Danko
Gost
Danko

Lijepo samo te rijeci treba podrzat djelima!

Monako
Gost
Monako

Kako je lijepo biti na funkciji pare moc vozaci obezbedjenje privilegije sva familija zaposljenja privatni biznis luksuz lijecenja najaci doktori firmirana garderoba zene svuda ulazis preko reda zato se vi borite!!!A ti narode se svadjaj koje srbin ili crno gorac i zivite od prvog do prvog a njihova jedna vecera vise kosta nego vasa mjesecna plata koliko im samo kosta… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Danasnja CG je i legalna i legitimna ..pod kontrom policije udbe i vojske je odrzan tkz referendum kad je ubačen desetine hiljada glasova…..volio bih da vrh dps sdp odgovori na poligraf koliko su glasova ukrali pa ako prodju oslobodite ih svih nedjelje i lopovluka što su za života ucinili

Piksi
Gost
Piksi

A nemojte nas vise braniti ka boga vas molim!Odbraniste i onu vam bracu iz Krajine i one sa Kosova, najbolje pitajte njih kakva vam je odbrana! I jos nesto , ajte O L A D I T E malo!

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Ajde dule ajde a albanci kace zastavu na decic posle mladih dps-a. Bice da vas Srbi brane kad zagusti

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ CrnaGoraAneMont …” Bice da vas Srbi brane kad zagusti “…. ——————————————————- Crnogorci su odavno prešli crvenu liniju sa koje više nema povratka nazad, čak i kad bi htjeli. Crnogorci su prešli na drugu obalu rijeke Stix. Saveza sa nama Srbima, nikada više neće i nesmije biti čak i kad bi ( karikiram) prijetilo totalno uništenje od strane zajedničkog (… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bilo bi lijepo da obojica napišete kada su Srbi vojno pomogli Crnu Goru.

Ljuta
Gost
Ljuta

A koje jedinice su oslobodile CG 1944g?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno jugoslovenske u kojima je bilo najviše Crnogoraca. A znamo i da je Peko prvi u Beograd ujaha. Dok su vaši bježali put Zidanog mosta.

Danko
Gost
Danko

A ne, ne pogrijesio si!!! Od nas ti i tebi slicni imate zavjet da sljedeci put kad budete htjeli nekoga da okupirate mi necemo bit dio toga!!!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Bojim se da ti je povrijeđena sujeta momče Crnogorče pa više koristiš emocije no logiku.
Mogu ti samo jedno reći :

Mi Srbi smo presretni što se CG razišla od Srbije 21. 5. 2006. godine.
Mi Srbi smo ljuto revoltirani što putem CG nisu pošli i Crnogorci.

JAAA
Gost
JAAA

Dajte malo buducnosti…Davno su prosli ratovi i mrznja…

LSCG
Gost
LSCG

Odajte onda pocasti i onima sto se od 1991 godine bore za nezavisnu Crnu Goru ,ali necete jer smo tada bili na suprotnim stranama.

Izazvana
Gost
Izazvana

Uh , ćiti sramoto. Pa ti i tvoji niste tada bili nikakva Crna Gora, da bi tebe boljela navodna nepravda. Crna Gra se od kukavičkog bježanja kralja Nikole nije borila , nego su oficiri pohapseni i osvedeni u internaciju a narod ostao da gladuje pod ausrijskom čizmom, koja je bila gora od svake srbijanske nazovi okupacije. A Podgoricka skupstina je… Više »

Gulag
Gost
Gulag

Evo kafanske istorije ne hvali!
Sve sami istoričari! Mrči te više popi vi mozak kafana!
Ispaće da je CG ušla u rat sa Austrougarima iz dosade a ne da pomogne “braći iz Srbije”

Ljuta
Gost
Ljuta

Prvo je CG objavila rat AU jer je Gospodaru malo bilo teritorije i glasača za KRALJA ujedinjenog srpstva

Pranje prozora
Gost
Pranje prozora

Laz je da se Crnogorska vojska nije borila, naprotiv, nasa vojska je stitila bjezanje tvojoj vojsci i tvom kralju. Crnogorska vojska je vojnicki porazena kao i vasa vojska. Vas kralj je pobjegao i ostavio narod.

Ljuta
Gost
Ljuta

Nadji pismo KRALJA NIKOLE Janku Vukoticu i Mirku Martinovicu oko branjenja CG na Mojkovcu i drugdje pa te možda mozak zaboli …..

Danko
Gost
Danko

Jesi vidio! Pa kakvi su majstori da prekroje istoriju u svoju korist !!! Oni da pricaju o bjezanju !!!

CikotickiStari
Gost
CikotickiStari

Daj malo ekonomije, sto cinite ovaj lopovluk da se zaustavi, partijsko zaposljavanje, orgihanje nad ovim osiromasenim narodom. Pustite nas vise krvnici sa 1918, koga bre briga vise sto je bilo prije 100 godina. Ovo je kolektivno ludilo, vidi li iko sto cine ovi manijaci iz vlasti.

Moze
Gost
Moze

Vecinom najvece nista komentarisu na ovaj portal , aj donekle razumijem ove poturice sto su im djedov izdali vjeru za veceru ali nikako ove pravoslavne izdajnike isti su kao djedovi ovih prvih. Pi sram vas i jedne i druge bilo.

Mislim
Gost
Mislim

Hleba , hleba gospodaru pa pusti sto je bilo prije 100 godina.

CGNK
Gost
CGNK

Svaka cast Premijeru

tako treba
Gost
tako treba

Konačno nešto normalno od Markovića. I mojem đedu se treba pokloniti što mu je kama bila duža od brade. Ne treba zaboraviti ni đedove od Mila Đukanovića i Ivana Brajovića. I oni su sa mojim đedom, rame uz rame dijelili dobro i zlo.

Ljuta
Gost
Ljuta

Sjedi milovu je radio na železnici a general Blažo mu nije ništa po krvi što se odmah vidi ko je samo čuo za njega

Region
Gost
Region

U a ta Francusla je po dogoboru trebala da Sbijansku vojsku pokupi brodovima i prebaci u Grčku. Kada su Srbijanci stigli Francuzi su odbili, “pošteni Francuzi i htijeli su ostaviti da izgine kompletna vojska. Onda su Rusi zaprijetili izlaskom iz rata i potpisivanjem separatnog mira sa Austrougarima i tek je tada stigla “čuvana Francuska lađa”…moglo se na Ffancuze osloniti uvjek…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A ima li u istoriji i jedan sličan primjer, da je cijela vojska pobjegla sa Kraljem iz države i ostavila narod. I vratili se poslije 4 godine, kad je rat bio završen. Da nijeste bježali, ne bi vam brod treba.

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Ima. Crnogorci jedini koji su potpisali kapitulaciju od svih saveznika i kralj pobjegao u Pariz sa zlatom i novcem .
Cuti

Pobjednik
Gost
Pobjednik

@Stara Podgorica, Bježiš kad treba da navedeš činjenice, po običaju, ni za rep ni za glavu, ali ajde… Treba da znaš da se srpska vojska povukla januara 1916. odmorila se i nastavila sa borbama na Solunskom frontu dje je od 30. avgusta do 23. septembra 1916. godine vodila bitka za Kajmakčalan, 1917.,pa redom dok nije probila front 1918 i oslobodila… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pobjedniče, tu sam. Srpska vojska je krajem 1914-e počela sa bježanijom. U januaru je Mojkovac, ali Srbi je tad već sva vojska pobjegla iz Srbije. Vratili su se u Srbiju oktobra 1918-e. I što nije istina. Nezabilježeno je da sva vojska pobjegne iz države. A znaš dobro da kad ste došli u CG, rat je već bio završen.

Pobjednik
Gost
Pobjednik

Sa budalom tvog formata je uzalud svaka priča!

Ljuta
Gost
Ljuta

E ti baš znaš istoriju…..Zašto CG NIJE BILA NA LISTI POBJEDNIKA ? Nije valjda Srbija o tome odlučivala?

Jaro
Gost
Jaro

Neka junacino iz Novoga. Ne znas ni gdje je otisao Kralj, pa mlatis neznaveno. Zlato je ponio onaj drugi 1941 kad je uteka za London. Taj se nije odrzao ni 10 dana rata no je uteka. Vidji ti sto s njim a o ovome nasemu ne brini. On je ostavio potomstvu zakletvu i evo smo je ostvarili, a ti i… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Zakletvu Njegoševa ste bas ispunili zato vam se sve ovo i dogadja..da komunjare brane lopove i falsifikatore ne samo istorije od prije 100g nego i istorije ZADNJIH 25g

Ljuta
Gost
Ljuta

Srpska vojska se samo povukla pred daleko jacim neprijateljem ali se vratila ..crnogorska se predala a kralj i vlada pobjegli ko junaci….njemačka vojska je sva pobjegao u južnu ameriku 1944 i 1945.

Milorad
Gost
Milorad

Nikad više okupacija kao 1918-1923!

Region
Gost
Region

A što ćemo sa 1945g novo ujedinjenje i isto se iz Beografa komandovalo, pa onda opet 1992g i opet iz Beograda

ND
Gost
ND

Mislim da upoređenje Titove i Slobove Jugoslavije nije adekvatno!

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Nika vise Aleksandar Mitrovic i 2018 Hahahha .CCCC

Bane
Gost
Bane

Treba biti pozamasan balvan,pa ovako nesto izjaviti

Bane
Gost
Bane

Ja sam balvan!

Bane
Gost
Bane

Bane 2, ti si trupina.

Srdjan
Gost
Srdjan

Ja mislim da on ovo nista ne zna, nego su mu napisali na papir sad da procita samo. Da ga pitate ko je sa kim ratovao ne bi znao.

Brdza
Gost
Brdza

Cinjenica je da je jedino Crna Gora kapitulirala pod Austrougarskom. Vladar pobjegao sa zlatom, a narod na milost i nemilost okupatoru. Cinjenica je da Mojkovac nije u Srbiji nego u Crnoj Gori pa Mojkovacka bitka nije bila da se pomogne Srbiji nego Crnoj Gori. I bruka bi bilo da su nas Srbi nagovorili da na Mojkovcu treba da branimo svoje… Više »

Region
Gost
Region

Da, ali ta bitka na Mojkovcu presudno je vačjala Srbibanskoj vosci. Da se nisu Crmogorci uključili nestala bi kompletna Srbijanska vojska

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Pa sta to treba da znaci? Nije nam ta Srbija sve ove godine valjala,izgradjivala,punila hotele,skolovala i lijecila? Sta nam zaboga ta Srbija lose ucini? Nije Srbija kriva sto imamo nesposobnu vlast,koja pokrade i prokocka sve sto je izgradjeno i ugradjeno u ovo malo Crne Gore. Evo 12 godina od kad smo nezavisni,pa sta to postigosmo? Poruseno i rasprodato nista ne… Više »

drug
Gost
drug

Nemoj mi samo ti otvarati oči.

razocarani
Gost
razocarani

Region,Ne BULZANI.
U Vremenu Mojkovacke Bitke ,Srpska vojska je ,vec bila napustila Skadar.I ne Pozivaj senogo na Mojkovac.Njega su proslavili Vasojevici,Sandjak,B.Polje i Plevlja Mojkovac Kolasin,Moraca i Rovci.
Cetiri nahije nijesi ni METKA omrcile,jer su Svo oruzje,bez borbe ,predali Austrijancima,isto kao i 1941 god.Italijanima.

Jaro
Gost
Jaro

Neka junace. 4 nahije su opalile 10 puta vise metaka no sve ovo drugo zajedno u istoriji pa i kad su ginli za ovo sto si nabrojio.. Ali neka. Tako je moralo. Samo nemoj sad jesti sto ljudi ne jedu.

Cuca štetni
Gost
Cuca štetni

Kako ono bi: Čevo ravno, gnijezdo junačko, kol’ko ravno, tol’ko junačko…

Djuro
Gost
Djuro

Ne lazi ,moj djed je iz 4 nahije i ucestvovao je u Mojkovackoj bici

Radosav72
Gost
Radosav72

Brdza , odakle ti sve ovo, ovo ni Risto ne bi ovako srocio. Samo ti mogu rec da si ili neznaven ili zlonamjeran.

Ljuta
Gost
Ljuta

Mojkovacka bitka je trajala 3 dana kad j14hljada AU vojske nije moglo da zaustavi 40hiljada CG vojske…..ovo tvrde svi istoričari cg

Radosav72
Gost
Radosav72

Odlicno receno. Bravo za premijera.

Zdravko
Gost
Zdravko

Kako čita, sa razumijevanjem! Ako bude znao i deseti dio bez papira, sijecite me.

Globetrotter
Gost
Globetrotter

E moj Duća, šta je sa švercom , nikakvim platama, mizernim penzijama, nezaposlenošću, kriminalom, privatnom državom…??? Ovo ti je jedini preostali adut ???

Crniseverkoreac
Gost
Crniseverkoreac

Koliko ovaj pljuje po srbiji, a pola familije mu zivi u srbiji.kako to kad su srbi okupatori, a oni dobrovoljno odose da zive tamo .

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Crniseverkoreac Svaka čast na komentaru. Brat mu u Srbiji živi. Tako je i Sveto nekoć pljuvao po Srbiji, pa sa sinom ode gore. Ne bi se čudio da se i Duško preseli u BG i NS, No, nijesu krivi Crnogorci, oni su takvi kakvi jesu i to je svima poznato. Kriva je prvo vlast u Srbiji, ali i srpski… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Dobrovoljno i to ne vezano za vlast.
Jednostavno bi im život bio nepodnošljiv i to ne samo njima no i mnogima.
Svi bi se vratili u kamenjar, počevši od Sveta, Duškovog brata, Milenka Perovića, Bešlina, Zajevićke, pa tako dalje.
Htjeli ili ne htjeli, milom ili silom.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Bilo bi to nepregledno krdo, otprilike 350 ooo grla, sa svojim potomstvom, a koje se naselilo poslije ww2. I koje samo štete pravi i od kojeg nikakve koristi nema. Vrativši krdo u međeđe brloge i pećine iz kojih se izmigoljilo da bi na tuđoj grbači živjelo a po ruci koja ga hrani pljuvalo riješili bi se : nepotizma, primitivizma, plemensko-… Više »

biba struja
Gost
biba struja

1918 boka, vojvodina i baranja su se pripojili srbiji, ali 1945 to njihovo pravo ko većinski naseljene srbima da da i baranja i boka, to im pravo 45 lično ukida đido koji boku daje cg, a 70 % većinsku baranju ..beli manastir dariva rvackoj i svi se sada prave ludi, kada je tada to bila volja naroda koji je tu… Više »

Kokot iz, Djura
Gost
Kokot iz, Djura

Dj Bibu trese jaka jednosmjerna struja sa istoka

russ
Gost
russ

Nek to Milo ponovi u Francusku svim silama pobjednicama, u brk nek im kaže…sad ima šansu ako ima mu.a naravno., ne mutite i ne zavadjajte ovaj jadni narod od čije grbače živite ka begovi….

Jaro
Gost
Jaro

Pa receno je no pratis samo Sputnjik. Prosle godine je Francuska priznala gresku urucivsi svoje najvise drzavno odlikovanje Legiju casti princu Nikoli Petrovicu kao simbolicni gest izvinjenja za nepravdu prema Crnoj Gori i njenoj dinastiji. Crna Gora je danas prepoznata u Evropi kao i kad je Lord Tenison o njoj pjevao. Srbija je na dnu i ozloglasena kao Njemacka posle… Više »

Primorje.
Gost
Primorje.

A ta ista Francuska je prva bombardovala Libiju, a Gadafi je na pola izgradio modernu Fr. Sta je bila Libija prije 10 god. A sta je danas? Sve se radi zarad licnih interesa. Mislis da su u pravu bili kad su ’99 bombardovali skole, bolnice, vrtice itd. Nisu se izvinuli, niti ce ikad. A da li to znaci da su… Više »

Savo
Gost
Savo

Jaro, bitno je da nema Osmsnskog carstva nikad vise na ovim prostorima.

Hranislav
Gost
Hranislav

Prvi svjetski rat. Najvece zrtve i uzlet Srbije nakon Dusanovog carstva – nagrada velikih sila. Mala Crna Gora je podnijela takodje srazmjerno ne manje zrtve, ali je bila i kao drzava na kraju u potpunosti zrtvovana i ponizena. Osjecanja moraju biti podijeljena, jer jedino za Crnu Goru Prvi svjetski rat je simbol naivnosti i zabijenog noza u ledja. Nacin kako… Više »

Gulag Nagib
Gost
Gulag Nagib

Dobar govor. Jedino ne bih se slozio da je trebalo 9 decenija. U 2 navrata Crna Gora je obnvaljala svoju drzavnost. Prvi put na Zavno 1943 / tj. formlano 1945. nakon oslobodjenja. Ta Jugoslavija ravnopravnih naroda i federalnih clanica bila je prihvatljiv oblik zajednistva kojem se Crnogorci nisu suprotstavljali ni 1918. I drugi put 2006. nakon sto je i asimetricnoj… Više »

Bsiki
Gost
Bsiki

Kako ti je federacija sa Srbijom asimetricna po potrebi. Bila simetricna u SFRJ dje je svaka republika bila i veca i mocnija od CG, a asimetricna kasnije. Vidjite se tamo da izadjete sa jednom pricom. Ovako ste smijesni.

Jaro
Gost
Jaro

Na lupaj jadan e ne znam kako ostajes ziv. U SFRJ smo mogli da se udruzimo sa drugiima i da se Srbija uvede u neko minimalno postovanje reda, a ne da se sili i krsi ustav kako joj pane na pamet. Zato je, SFRJ mnogo bolje, jer niko nema vecinu, pa mora da se dogovara umjesto da se sili.

Ljuta
Gost
Ljuta

E ta sastajalista u titovom jajcu komunjara je bilo legalno i legitimno kao što su bili svi izbori gdje si mogao da glasas samo za kpj..u kraljevini je bilo višestranački sistem vladavine

Monako
Gost
Monako

Vidi se da vam je krivo sto je Crno Gorska vojska na Mojkovcu spašavala Srpsku! A i vi i vaši saradnici ste devedesetih bili veliko Srbi pa postoje vaše izjave i vaših saradnika kako se promijeniste svaka vam čast koji zaokret politika i interes su čudo😀🇲🇪🇷🇸

ND
Gost
ND

Čudo ti je pismenost.

Radosav72
Gost
Radosav72

Sto covjek vise saznaje normalno je da mijenja misljenja, to je napredak. Sto su trebali da ostanu s Ristom u mracnom XV vijeku?

Bane
Gost
Bane

Bravo, Radosave IQ 72, normalno je da čovjek mijenja mišljenja dok ne odraste i “sazrene”, ali kad neko mijenja mišljenja od 60-tak, kao Kilibarda, koji “zaspe kao Srbin a probudi se kao Crnogorac”, onda je to nešto drugo!

drug
Gost
drug

Bane, je li ti to o Fatiću?

Sentinel
Gost
Sentinel

Snazna je Dukljansko-Montenegrinska propaganda, profesori iz Vasingtona i Londona su odradili fantastican posao ali ima tu jos dosta posla jer ste zaboravili da spomenete Rusiju u negativnom svetlu, prosto neverovatno ocekivao sam da budete jos kreativniji.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Premijer Marković je u pravu kada je rekao da je Crna Gora u Velikom ratu imala ogromne žrtve. Premijer Marković je zaboravio da kaže da je Crna Gora jedina zemlja koja je potpisala kapitulaciju i da su je sile Antante od 1916. smatrale dijelom sila Osovine i zbog toga takav odnos saveznika prema Crnoj Gori 1918.

Hranislav
Gost
Hranislav

Kakve sramotne lazi koji su i tadasnji izdajnici poput tebe danas zdusno podrzali. Kralj Nikola je naivnom predajom svoje vojske srpskoj komandi (radi navodno bolje koordinacije) potpisao kapitulaciju na kojoj je srpska komanda zdusno radila od toga momenta sa zeljom da Kralj Nikola bude ubijen kako se posle ne bi pojavio kao protiv kandidat za prijesto. Mudri stari Kralj je… Više »

Primorje.
Gost
Primorje.

A sta je bio kralj? Dukljanin bice? Ka i Njegos sto je.

Radosav72
Gost
Radosav72

Naravno da je kralj porijeklom bio Dukljanin

Bane
Gost
Bane

Iz Bosne, Srbin kao i svu njegovi preci!

Jaro
Gost
Jaro

I Kardjordje Albanac od plemrna Klimenti.

Zdravko
Gost
Zdravko

Ima je vikendicu u Duklju, zato je Dukljanin.

Jaro
Gost
Jaro

Sto god da je bio, pokazali ste se prema njemu divno, pa je onda i on konacno, ali kasno shvatio s kim je imao posla. Srecom sve dodje na svoje, makar i posle 90 godina.

Ljuta
Gost
Ljuta

Krfska deklaracije je potpisana aprila 1917g….zašto kralj Nikola nije otišao tada do Krfa ili barem poslao predstavnika.. tada je svim gradjanima cg bilo sve jasno
Pa i Kralju Nikoli ?

Region
Gost
Region

Zbog bolje komande se može predati komanda. I to nije predao rumunima već unuku. Ali kapitulacija je popluno druga stvar

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kad ga je iskreno prihvatila Italija, zašto su mu uskratili boravak 1916., zašto su 1915. obustavilu pomoć u hrani Crnoj Gori, zašto su stali iza Božićne pobune 1919.,pa se onda izvukli iz te priče?

Ranja
Gost
Ranja

Kakve sile “Osovine” u prvom svjetskom ratu? Ovo samo govori kako zlonamjerno fabrikujes lazi. Kralju Nikoli je kapitulaciju napakvala srpska komanda koja je upravljala njegovom vojskom. I Srbiji je bilo prepopruceno da potpise kapituaciju od strane Francuske i da nije bilo intervencije Rusije da Francuzi prihvate srpsku vojsku iz Albanije to bi se i desilo. Naravno i u takvom stradanju… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ranjo, pročitaj šta serdar Janka Vukotić piše o kapitulaciji i šta mu je Kralj Nikola obećao, a šta je uradio i zašto mu je Serdar Janko, kad ga je Kralj Nikola nazvao iz Skadra rekao,, Idi i dabogda nam se oči nikad više ne srele”.

Jaro
Gost
Jaro

Ti prvo nauci sto su sile Osovine, pa onda procitaj jos malo istorije umjesto novokomponovane guslarske “literature”, pa tek onda kometarisi dalje

Jaro
Gost
Jaro

Ima jedan broj vas ciji preci nisu ulozili mnogo u Crnu Goru i njeno stvaranje. Vama smetaju oni koji jesu i njihovi potomci kao zivi dokaz da postoje vitezovi i lizisahani. Vi biste najradije da se svi utopimo u lizisahansku srpsku raju. A zasto? Niko vas ne provcira i ne pominje tu vasu zalosnu proslost i sadasnjost dok ne pocnete… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Đed iz Amerike došao na Skadar, učesnik oba balkanska rata i I svj.rata do kapitulacije Crne Gore, ubijen od strane balista u II svj.ratu, prađed nosilac Obilića medalje , čukunđed poginuo kao vojinićki harambaša u Korjenićima, o njegovom đedu Tomašu piše Njegoš u ,,Ogledalu srpskom”. Da sada ne pišem o precima. A či si ti viteže?

Jaro
Gost
Jaro

ne vjerujm ti. ne moze neko ko imalo obraza ima tako pljuvati po svemu tome. ili lazes ili nemas ni cenat obraza

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ne pljuvam ni dao Bog, ni po precima ni po viteškoj Crnoj Gori, u kojoj je Obilića medalja bila najviše odlikovanje , a Njegoš u ,,Ogledalu srpskom” pisao o borbama za slobodu

...
Gost
...

Meni je majka sanska koza, za oca ne znamo.

istoričar
Gost
istoričar

Oprem, svaki put kada se dotakneš istorije ispadneš smiješan.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Istoričaru, šta sam netačno napisao.

Jaro
Gost
Jaro

Bolje reci sto si tacno napisao. Sve si se izlupao sto iz neznanja, sto iz zle namjere. Da je drugo vrijeme, ne da ne bi smio pljuvati, nego ni progovoriti, jer su takvi dobijali po labrnji prije no izvezu ijednu preko usta.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jaro, navedi konkretno šta nisam tačno napisao, koju činjenicu. A što se tiče tvoje druge rečenice, opušteno, zamisli na šta bi ličio život, kad bi čovjeka od svakoga bilo strah.

ND
Gost
ND

Pobrkao si ratove,očigledno. Kapitulacijom se ne postaje saveznik nego okupirana zemlja. O tome svjedoči stanje u okupiranoj CG i veliki broj Crnogoraca u zarobljeničkim logorima. I nigdje ne postoje dokazi o takvom tretmanu CG kod Saveznika,izuzev,aktivnosti Vlade Srbije prema CG,od samog početka rata.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nd, napisao sam da je nažalost Crna Gora potpisala kapitulaciju, u istoj situaciji su bili i Srbija i Belgija, pa nisu potpisale kapitulaciju. Zašto je italijanski kralj, inače njegov zet, uskratio gostoprimstvo kralju Nikoli, da bi on na kraju pošao u Francusku, gdje je iako ,,saveznik” bio skroz izolovan? Sile Antante su čin kapitulacije Crne Gore i raspuštanja crnogorske vojske,… Više »

Jaro
Gost
Jaro

A okle tebe to? Sto jadan lupas i mlatis? Jasno je da zelis da oblatis i olajes kao sto su radili i tvoji prethodnici izdajnicke provinijencije, ali ne mozes to tako blatanjav i grdan nikoga oblatiti, tako ti je uzalud

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jaro, moraš da čitaš nedukljanske istoričare.

...
Gost
...

Opreme, Jare ne čita nego mekeće!

Ljuta
Gost
Ljuta

Treba više čitati kako su i što saveznici pobednici pisali….
= CG nije jedna od potpisnica primirja zaracenih strana koje je potpisano PRIJE PG SKUPSTINE…ovo i ono sa smanjenom inteligencijom bi morali shvatiti…

Jaro
Gost
Jaro

Prljava laz koja u svojoj pohlepi i niskosti ne preza ni od elementarne nepismenosti i neznavenosti. Skoro pa dostojna govornika sa Podgoricke skupstine i budvanske proslave.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jaro, šta je netačno napisano?

Jaro
Gost
Jaro

Sve. Sto iz neznanja sto iz zle izdajnicke namjere.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jaro, napiši konkretno šta.

SrdjanKO
Gost
SrdjanKO

Pa naravno . Crnogorci su poznati da se okreću lakoćom vjetar duva.

Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Milane puca majca od mišića. 😆😆😆😆😆😆👍😃

drug
Gost
drug

Bravo Duško !

djoma
Gost
djoma

Zar Crna Gora nije potpisala kapitulaciju 1916? Ovo pitam zarad istine,da se okanemo mitomanije koja karakterise neke druge narode (srpski,albanski..)..

Savjetnik
Gost
Savjetnik

Jesmo zaludu, neko je Dušku napisao ove nebuloze, nije on kriv.

Japaja
Gost
Japaja

Druge zrtve su nebitne

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mrzitelji , na kraju uvjek ubijete sami sebe i sve oko sebe.
Da je vječna naša domovina Crna Gora!

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Svak ko ti je stavio minus je izdajnik. Ne smiju javno priznati da su izdajnici no ovako kuckaju po telefonima. Dobro je da znaju da su izdajnici. Cicevac i Arilje ih cekaju posto za takve u Beogradu i Novom Sadu nema mjesta

Region
Gost
Region

Ne zavisi ona od 1918

biba struja
Gost
biba struja

na velikoj petrovdanskoj skupćini 1941 u sali zetskog doma na cetinju svi viđeniji crnogorci tipa današnjih montenegrina i dukljana su proglasili neovisnost, e sad ti su se kleli u bracku italiju a ovi danas u nato, e sad dali treba slaviti 1945 kad su đido i društvo ukinuli neovisnost cg, e to se nesmije pominjati , srbi ukinuli a komunjare… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne mlati, Radijatoru. Bićemo slobodni kad se oslobodimo vas, lopova

Historik
Gost
Historik

Ko gubi ima pravo da se ljuti! Crna Gora se, nažalost, našla u društvu Austrougarske, Njemačke, Turske, čije su dinastije nestale sa svjetske pozornice a teritorije podijelili pobjednici. Velike sile su Srbiji, pobjednici, dali djelove Austrougarske( Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu), djelove Turske (Kosovo i Makedoniju) i Crnu Goru. Bunili su se i Hrvati i Madjari i Crnogorci… ali to je sudbina… Više »

Lasta
Gost
Lasta

Falinka je u tome što je Crna Gora bila na strani pobjednika. Tako da nije u društvu Njemačke, Austrije, Madjarske. To treba da naučiš. Spasila je tu istu Srbiju, koja da nije Mojkovca bilo bi ostala bez vojske. Kako nam je to vraćeno, znamo.

Historik
Gost
Historik

Lasto, i tebi je mozak ispran kao i mnogima, Crna Gora je kapitulirala 21.06.1916. i kao takva bila ratni plijen koji su 1918. krčmile sile Pobjednice, medju kojima je bila Srbija!

Lasta
Gost
Lasta

Nije meni ispran mozak. I ako možemo malo pristojnije. Crna Gora se žrtvovala za Srbiju, i pala pod okupaciju kao i Srbija kojoj su kralj i vojska pobjegli u Grčku preko Albanije. Ostaci naše vojske, komitovali su i borili se, do oslobodjenja! Ako ovo znaš, nekorektno je da prećutkuješ. Tako, da Crna Gora je za pobjedu dala SVE i pomogla… Više »

Historik
Gost
Historik

Razlika je, Lasto, što je kralj Nikola kapitulirao i pobjegao sa zlatom i porodicom a kralj Petar se u koloni sa vojskom povlačio pošto su mu Bugari i Albanci udarili sa ledja, jedino kuda je mogao! I nije kapitulirao, što je velika razlika. Tačno je da se Crnogorska vojska herojski borila na Mojkovcu i to niko ne prećutkuje. Jedino je… Više »

ND
Gost
ND

Tačno je da je Mojkovačka bitka bila način da se spriječi Crnogorska vojska da se povuče,zajedno sa Srpskom,a sve u cilju da se od CG uradi što se uradilo,i iskonstruišu teorije o kralju Nikoli,koji je po tim “stavovima” trebao da ostane i bude zarobljen i ponižen,pošto je zetu omogućio “junačko” povlačenje. A to zlat koje je “ponio* je još jedna… Više »

Lasta
Gost
Lasta

Niti je zlata imao niti ga je mogao odnijeti. Njegov kasniji život to dokazuje. Medjutim, drugo je problem. Kralj Nikola se sklonio da ne padne Dinast u ruke okupatora. Isto to je uradio prije njega Karadjordje (sklonio se u Rumuniju posle propasti I srpskog ustanka, i posle se vratio da diže ustanak ponovo, ali ga je Miloš Obrenović ubio), a… Više »

ND
Gost
ND

Lasto,svaka čast za poznavanje istorije. Uštedjella si mi komentar,skoro,pa identične sadržine.

Historik
Gost
Historik

Poznato je, da je kralj Nikola prilikom povlačenja u januaru 1916. godine sa sobom ponio i dio dvorske arhive. I šest kožnih kofera punih dragocjenosti, odlikovanja, vrijednih ikona… Transport, koji je pratio general Anto Gvozdenović, sa dežurnim dvorskim oficirima koji se kretao tokom Bojane… (M. Živković, “Pad Crne Gore”, Podgorica, 2000,

Lasta
Gost
Lasta

Dakle, nema zlata. Ali nije to bio fokus mog komentara. Izbjegavate suštinu. Jasno je i zašto.

Ljuta
Gost
Ljuta

Mesto opet neznanje… Nadju negdje knjigu s Kraljem Nikolom od 1916 do 1919..pa ces malo znati što se desilo sa bogatstvom koje je kralj odbio sa sobom kao i ono što je CG imala u stranim bankama

Ljuta
Gost
Ljuta

Lasto hajde bona pročitaj negdje ZASTO pobednici NISU stavili ime CG kao jedne od potpisnica primirja …..zato molim te ne insistiram na tvoje NEZNANJE i priče komunjara

Rolex
Gost
Rolex

Izgleda da mi ne zivimo u istoj zemlj premijeru jer kako “Marković kaze da je skoro devet decenija trebalo našoj zemlji da ispravi ovu državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svjetskog rata”.Kao prvo isto stanje ka 1918 cetnicki voz nadire velikom brzinom,sramotna podgoricka skupstina nije oburdana,SPC i dalje drzi crnogorske svetinje,negiranje drzave…….itd.E sada majcin sine kome… Više »

razocarani
Gost
razocarani

Da nije bilo EPSKE Mojkovacke Bitke,Crna Gora nebi Veliki Rat ni pomenula.
Borbi nije ni bilo,osim par CARKI ,koje su se Avrsavala NASIM Presaja.

Gulag
Gost
Gulag

Da nije bilo Mojkovačke bitke teško da bi danas bilo Srbije!

razocarani
Gost
razocarani

Gulag,
Radi ,,dopune,,tvga ,,znanja,Kada se odvijala Mojkovacka Bitka,Srpska Vojska je vec bila PRESLA C.Goru i Skadar.
Mojkovacka Bitka je bila ELOPEJA SANDJACKR Divizije. ( Vadojevici,Bjelooolh i,Mojkovcani Pljevljaci,Moracani Rovci,a Vi ,,Dukljani Predadoste Lovcen i Cetinje bez ispaljenog Metka.
Cak vam,JUNACI ,razrusise i Kapelu na Lovcenu.
Borili ste se,JUNACI,isto kao i protiv Pirc Birolija 1941 god.
Toliko oko vaseg GUSLARSKOG Junastva.

Region
Gost
Region

Sada će biti da Krajl Alekdandar nibe znao gdjebmu je vojska kada je molio Đeda da mu pomogne. I posčso preko koga već “ako….samo usporite austrougarsku vojsku, odužimi ste se Srbpstvu na navjek”. I sada ti, nešto našao da pišeš…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Razočmarani, Crna Gora je prije prvog rata išla da vama Srbima oslobađa južnu Srbiju od Bugara.To malo vojske što je ostalo otišlo je da vam drži odstupnicu. Toliko ste brzo bježali da mi se čini da smo džaba na Mojkovcu ginuli. A vratili ste se oktobra 1918-e. Rat je već bio završen.

Historik
Gost
Historik

Džabe se koprcaš i dokazuješ nemoguće. Srbi su pobjednici a Crnogorci gubitnici, voljom kralja Nikole. I od 1916. kada su se Srbi povukli, pa oporavili i nastavili borbe na Mačkovom kamenu, Kajmakčalanu u okviru Solunskog fronta 1917, do konačnog proboja S. fronta 1918, Srbi su nezadrživo napredovali i oslobadjali teritoriju Austrougarske! Na ovim prostorima A-ugari, čim su čuli da dolaze… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Prvo ubijedi sebe u to sto laprdas

Jopetja
Gost
Jopetja

Koliko brige i nesuglasica o proslosti vjerovatno srazlogom al istorijski dogadjaji se nemogu vratiti a razlicita tumacenja o njima je realna stvar jer svako uzima iz dzaka istorije sto mu je potrebno.Realna vjerovanja se prikupljaju sa vise strana dok se desavanja ne ujedine i poklope sa cinjenicama I drugi su pisali o tim dogajima sve postoji na papiru samo treba… Više »

Historik
Gost
Historik

Crna Gora je gubitnica, jer je prva kapitulirala, Austrougarska je pripojila i izbrisala sa mape 21. januara 1916. Kada je završen Prvi svjetski rat, 1918. Sile pobjednice, medju njima i Srbija su podijelile njenu teritoriju, detronizovali dinastije Austrougarske i Njemačke, pa i dinastiju bivše Crne Gore i ove teritorije dale Srbiji da napravi novu državu Južnih Slovena

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ako smo mi gubitnici vi ste jos veci. Pobjegli ste zahvaljujuci nama. Budi makar zahvalan.

Marko
Gost
Marko

Ne vama, nego zahvaljujući Srbima iz Crne Gore. Vi Dukljani ste poseban narod.

Garac planina
Gost
Garac planina

Ako su Srbi iz Crne Gore isti narod sa Srbima iz Srbije otkud da oni ne bjeze zajedno ,da su isti zajedno bi bjezali jer im je takva krv ka sto kroz vjekove bjevhu ovi iz srbije raja a ovi iz Crne Gore vitezovi u CG jedno selo 16 narodnih heroja a u bgd nije rodjen nijedan i jos tako… Više »

Savo
Gost
Savo

Znaci priznanje Srbima da su oslobodioci. Pa cemu onda zabrane bilborda, sala, proslava,

drug
Gost
drug

Sačuvaj nas Bože takvih oslobodioca.

Historik
Gost
Historik

Probaju da švercuju istoriju, da izbrišu period od 2 godine i 11 mjeseci Austrougarske okupacije poslije Nikoline kapitulacije, i da kao pobjednici udju u formiranje Kraljevine SHS. A onda ne valja procedura…

Učitelj
Gost
Učitelj

Zna li neko koliku je ocjenu imao Marković iz istorije?

Marko
Gost
Marko

Nije on ni išao u školu izgleda

Pogba
Gost
Pogba

Iz te istorije koju su tebe ucili predci ti (citaj izdajnici) je imao 1. Sve je u pravu Premijer od slova do slova.

Učitelj
Gost
Učitelj

Tebe smo išćerali iz četvrtog osnovne, samo si umio da trčiš za loptom.

Ljuta
Gost
Ljuta

Zato je bio šef tajne policija….a kp je njih volio ili postovao da mi je znat…

Drago V.
Gost
Drago V.

Moja pok.baba Stana krila je crnogorsku garderobu u škrinji da je neko ne vidi! Eto koliko smo slobode i imena crnogorskog imali u toj lažnoj zajednici sa Slovencima Hrvatima i Srbima !

Grgec
Gost
Grgec

Nije valjda da su Crnogorci i Crnogorke bili bas takve kukavice. Mozda je to neki izolovan slucaj, ali ne zelim da vjerujem da je toliki kukavicluk bio u Crnoj Gori. Ne poklapa mi se sa pricom o junastvu i herojstvu crnogorskom.

Ljuta
Gost
Ljuta

Dokazali su crnogorci 1948g da nisu Srbi

Grgec
Gost
Grgec

I danas je drze u škrinju ili ti ormar, one koje je imaju. Đe bi drugo robu covjek drzao nego u ormaru. Nece crnogorsko ođelo na draču drzati nego u ormar.
Zlobne srbomrzacke price su stvarno prevrsile svaku mjeru i postale veoma neukusne.

Drago V.
Gost
Drago V.

A ko vas to voli Grgecu ? Od Triglava pa do djevdjelije ,svud ste samo zlo ostavili !

Mao
Gost
Mao

I svud su dobili po nosu.

Miko
Gost
Miko

Pa u šta ti je baba isla po Crnoj Gori, ako je odjelo u škrinju krila.

xyz
Gost
xyz

U srbijansku, bila je u modi.

Drago V.
Gost
Drago V.

Crnogorsko odijelo “Miko “posrbljeni , tvoja je sigurno išla u jelek krive opanke a djed ti je nosio šajkaču ili sultanov fes !

Historik
Gost
Historik

Crna Gora je gubitnica, jer je prva kapitulirala, pa je Austrougarska pripojila i izbrisala sa mape 21. januara 1916. Kada je završen Prvi svjetski rat, 1918. Sile pobjednice, medju njima i Srbija su podijelile njenu teritoriju, detronizovali dinastije Austrougarske i Njemačke, pa i dinastiju bivše Crne Gore i ove teritorije dale Srbiji da napravi novu državu Južnih Slovena.

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Sva ova ujdurma oko proslave oslobodjenja ti je iz kompleksa nize vrijednosti. Nemaju se cime pohvaliti jer 1918. nije bilo crnogorske vojske da ispali kursum u akciji oslobodjenja Crne Gore. Srbi i saveznici nikad nijesu kapitulirali ali crnogorci jesu. Sad ispade da su Crnu Goru Marsovci oslobodili. Junacka srpska vojska je oslobodila ove prostore. Vjerujem da su mnogi tada tesko… Više »

Bobo
Gost
Bobo

Junačka srpska vojska je bježala preko Mojkovca isto kao iz Krajine Like,Korduna i Banije ! Da ne zaboravimo Kosovo !

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Koliko malo o istoriji znas. I Bjelasi i Zelrnasi su u CG bili za Jugoslaviju. Razlika je u tome sto su Zelenadi htjeli da ona u istu udje kao ravnopravna clanica jer je bila na strani pravde a ne da se utopi u Srbiju pa tako udje na mala vratanca. Sram te bilo budi majar zahvalan za te zrtve jer… Više »

Historik
Gost
Historik

Od kapitulacije Crne Gore 21.01.1916. pa do oslobodjenja novembra 1918, kada je došlo do podjela na Bjelaše i Zelenaše prošlo je 2 godine i 11 mjeseci

Ljuta
Gost
Ljuta

Koji je odnos bio izmedju bjelasa na celu sa Mitropolitom Dozicem i zelenasa bez lidera ….(lideri bili a kraljem uživali u Francuskoj)

Kralj
Gost
Kralj

Koji govor bez ijedne istorijske cinjenice! Sramota! Podgoricka skupstina je legitimna isto toliko koliko i zasijedanje Anvoja isto toliko koliko referendum, sve su to istorijski datumi koji se moraju postovati!!! Nemozete birati iz istorije sta vam se svidja a sta ne!!! Inace bar je bila skupstina na kojoj je narod odlucio, a kralj pobjegao sa parama i zivio bas u… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Ovo je odgovor onima koji pitaju zašto predsjednik države ide u Pariz. Neka ide naravno. Iako prije 100 godina na tom mjestu nije bilo mjesta za predstavnika iz Crne Gore neka se zna da postojimo i da smo uspjeli opstati i pored te nepravde koja nam je nanesena. Tu smo i neka nas vide i oni koji nas ne vole… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Jer ste 1916 potpisali bezuslovnu kapituacju kao jedina saveznička zemlja u ratu koja je to uradila .

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ti si bio dio Hrvatske zato cuti

Bokelj
Gost
Bokelj

Dio Austrije, Hrvatska nije postojala. Ali hvala Bogu junačka srpska vojska je oslobodila Boku

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Mislis usla u vec slobodne teritorije. Molim te navedi bitku koju je srpska vojska vodila protiv austro-ugara na teritoriji CG osim sto je kasnije ubijala i palila crnogoske rodiljube i kuce

Bokelj
Gost
Bokelj

Da ti nacrtam, austrougari su se borili na Solunskom frontu, a kada su ih Srbi satrli, bježali što su mogle! I odavde su bježali pred Srbima a ne pred tobom! A sile pobjednice nidje nijesu puštali poražene da se mnogo koprcaju, no po ušima!

Garac planina
Gost
Garac planina

Pa sto ne sapnu onome srpskome akademiku iz Grlica koji je opanjatio a nije pio kapi sa Zete iako mu nije daleko kad ga pita Sukovic 10 puta dje su to nepucipuske opalile jedan metak no tuc muc jes takva su sva srpsks oslobadjanja a mislio sam da bokelji znaju samo da ribaju pa sto bilo

Primorje.
Gost
Primorje.

Nije Boka nikad bila dio Hrvatske. Bila je dio i Vizantije i Mletacke Republike, kratko i pod Francuzima i pod Turcima itd. Ali dio Hr nije nikad bila .

Kotor66
Gost
Kotor66

O ti smjesni covjece…..

Djole
Gost
Djole

No krsna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje ni za Murate ni za Bonaparte,svi oni bise pa i preminuse i Mac svoj o Crnogorce djekoji opipase, pa nestase,a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda,u svojoj volji i slobodi ………

Kotor66
Gost
Kotor66

Zrno Popovic…..

Region
Gost
Region

Upravu je za ime, i to jeste ono što i meni smeta. A sve ostalo je bilo isto kao do tada

Gacys
Gost
Gacys

E sram te bilo Markoviću, a kritikujes ljude u Budvi. Sad si se sjetio Prvog svjetskog rata.

Anonimus
Gost
Anonimus

S koje si planete ti pao?

daka
Gost
daka

pa danas je obiljezavanje, kad je trebao da sw sjeti, sjutra

Bokelj
Gost
Bokelj

Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu

Djuro VIVAX1918
Gost
Djuro VIVAX1918

Boze dragi, kad premijer jedne zemlje ovako lupa, sta ocekivati od obicnih gradjana.

Kjok
Gost
Kjok

Ako je kraljevinom Jugoslavijom ime Crne Gore nestalo sa svjetske mape, da li je ime Crne Gore nestalo sa svjetske mape i stvaranjem SFRJ?

Dragan
Gost
Dragan

Stvaranjem SFRJ ime se vratilo. Ne kao samostalne države već kao republike ravnopravne sa Srbijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom i Slovenijom. Do SFRj u vrijeme Kraljevine Jugoslavije ime Crne Gore je bilo zabranjeno i izbrisano. Bili smo Zetska Banovina kao neka provincija Srbije, crnogorska nacija je bila izbrisana i zabranjeno da se tako izjašnjavaš.

Marko
Gost
Marko

Kako ste onda opet nastali 1941 ako vas je Srbija okupirala ?

vesko
Gost
vesko

Zetska banovina je bila takodje u ravnopravnom polozaju sa svim ostalim banovinama u KJ.Kao sto u kraljevini Jugoslaviji nije adminustrativno postojala Crna Gora nije bilo ni Srbije,Hrvatske,Slovenije,BiH i Makedonije.Kralj Nikola je odbio da se povlaci sa vojskom kao sto su uradili Karadjordjevici i Srbija.Mozda se nadao uspjehu u pregovorima sa Austrijom koje je u tajnosti vodio a kad je vidio… Više »

Grgec
Gost
Grgec

Kad pricate istinu, samo kazite. Znaci priznajete da ste ravnopravni sa Srbijom bili, a onda ste poceli sa pricom kako ste 63. izborna jedinica Srbije i da federacija ne moze biti ravnopravna. Viđite se tamo pa izađite sa jednom pricom da se zna, a ne iz dana u dan mjenjate pricu

Ljuta
Gost
Ljuta

A što ste bili prije 1878g?
Da li vas je bilo koja država do tada priznavala?

Anonimus
Gost
Anonimus

Tito nas je vratio, slava mu i hvala…

Matko
Gost
Matko

Znaci CG je komunisticka tvorevina. E to i Matija Beckovic rece pa ga nagrdiste. Vidjite se tamo, pa izadjite sa jednom pricom. Smijesni ste.

Savo
Gost
Savo

Ne moze se istorija selektivno koristiti. Pa sto nam se svidja turit u nju, a sto ne izbacit i pljunuti na to. Eto su imali priliku 1941. Crnogorci da isprave nepravdu koju su toboze dozivjeli, ali i dalje ostase u Jugoslaviji.

Mao
Gost
Mao

Stvaranjem SFRJ Crna Gora je dobila status ravnopravne članice. kao i druge republike i svoje granice koje postoje i danas.

Ljuta
Gost
Ljuta

Šta je dobila je dobila 1974g kad su izdajnici promijenilo ustav na silu a ne 1945g

Send this to a friend