Politika

Marković: Odajemo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da današnji dan-stogodišnjicu od završetka Prvog svjetskog rata-Crna Gora dočekuje sa podijeljenim osjećanjima: kao datum pijeteta prema svim tim žrtvama, ali i kao datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore.

“Samo jedna zemlja koja se dosljedno i hrabro borila na strani pobjedničkih sila Antante, i teško stradala u toj borbi, ostala je bez državnog imena i zadugo bez pomena u toj novoj Evropi. Zato je 11. novembar 1918. u crnogorskom pamćenju datum koji nosimo sa podijeljenim osjećanjima. Dan velike istorijske pobjede moderne Evrope, kojoj je i Crna Gora sa svojih tadašnjih manje od 400 hiljada stanovnika priložila oko 20 hiljada žrtava-datum je pijeteta prema svim tim žrtvama. Ali nažalost i datum nakon kojeg je sa svjetske mape nestalo ime Crne Gore, datum koji nas podsjeća na tragičnu nepravdu koja nam je učinjena od strane sila pobjednica Velikog rata. Nema sličnog primjera-ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobjedničkoj strani istorije; ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu”, navodi predsjednik Vlade u obraćanju javnosti povodom stote godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata.

Premijer navodi da istorijske činjenice ukazuju da se, u jednom dijelu, i sama Crna Gora nije snašla u tim prelomnim godinama uoči i tokom Prvog svjetskog rata.

“Desetkovana vojska u dva balkanska rata; žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju; a potom-kakve li nepravde!-predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije. Način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija ralizovala takvu ideju-bio je nezakonit i nelegitiman, pokriven plaštom nelegalne “Podgoričke skupštine”, koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore. A donijela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica” , navodi Marković.

Marković je rekao da je skoro devet decenija trebalo našoj zemlji da ispravi ovu državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svjetskog rata.

“Danas u Parizu, sto godina kasnije, na onom istom mjestu na kome 1918. godine nije bilo mjesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu-i suštinski, i simbolički Crna Gora se vratila tamo gdje i pripada. Kada se danas, sa obnovljenom državnošću, sa nespornim mjestom u društvu najrazvijenijih država modernog svijeta, prisjećamo tegobnih vremena od prije jednog vijeka-dužnost nam je da na ovaj dan odamo počast svim žrtvama borbe za crnogorsku slobodu, za njeno državno i nacionalno dostojanstvo. Na njihovoj herojskoj žrtvi iznikli su temelji na kojima je obnovljena naša država. Njihova žrtva nas obavezuje da i danas čvrsto i odlučno branimo ono za šta su položili svoje živote: čast i dostojanstvo naše jedine otadžbine Crne Gore. Neka im je vječna slava i hvala!” , poručio je Marković.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NBA
Gost
NBA

TAKO JE ,GOS.MARKOVICU! I CAST I POCAST ZA SVA VREMENA!

razocarani
Gost
razocarani

Ovaj covjek ne zna ni sta prica,ni sta radi

Nikad vise 1918
Gost
Nikad vise 1918

Svaka ti je prava predsjednice. Sto se tice ovijeh kriticara koji su srpske svijesti izgleda da im nije jos jasno da su bjezali brodovima iz Albanije i Grcke u prvome ratu i kralj i nasljednik i sva vojska. Nikad se nebi ni vrnuli da im nije bilo saveznika koji su ih najeli, obuli, obukli i naoruzali. U Drugome ratu kralj… Više »

Danko
Gost
Danko

Lijepo samo te rijeci treba podrzat djelima!

Monako
Gost
Monako

Kako je lijepo biti na funkciji pare moc vozaci obezbedjenje privilegije sva familija zaposljenja privatni biznis luksuz lijecenja najaci doktori firmirana garderoba zene svuda ulazis preko reda zato se vi borite!!!A ti narode se svadjaj koje srbin ili crno gorac i zivite od prvog do prvog a njihova jedna vecera vise kosta nego vasa mjesecna plata koliko im samo kosta… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Danasnja CG je i legalna i legitimna ..pod kontrom policije udbe i vojske je odrzan tkz referendum kad je ubačen desetine hiljada glasova…..volio bih da vrh dps sdp odgovori na poligraf koliko su glasova ukrali pa ako prodju oslobodite ih svih nedjelje i lopovluka što su za života ucinili

Piksi
Gost
Piksi

A nemojte nas vise braniti ka boga vas molim!Odbraniste i onu vam bracu iz Krajine i one sa Kosova, najbolje pitajte njih kakva vam je odbrana! I jos nesto , ajte O L A D I T E malo!

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Ajde dule ajde a albanci kace zastavu na decic posle mladih dps-a. Bice da vas Srbi brane kad zagusti

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ CrnaGoraAneMont …” Bice da vas Srbi brane kad zagusti “…. ——————————————————- Crnogorci su odavno prešli crvenu liniju sa koje više nema povratka nazad, čak i kad bi htjeli. Crnogorci su prešli na drugu obalu rijeke Stix. Saveza sa nama Srbima, nikada više neće i nesmije biti čak i kad bi ( karikiram) prijetilo totalno uništenje od strane zajedničkog (… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bilo bi lijepo da obojica napišete kada su Srbi vojno pomogli Crnu Goru.

Ljuta
Gost
Ljuta

A koje jedinice su oslobodile CG 1944g?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno jugoslovenske u kojima je bilo najviše Crnogoraca. A znamo i da je Peko prvi u Beograd ujaha. Dok su vaši bježali put Zidanog mosta.

Danko
Gost
Danko

A ne, ne pogrijesio si!!! Od nas ti i tebi slicni imate zavjet da sljedeci put kad budete htjeli nekoga da okupirate mi necemo bit dio toga!!!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Bojim se da ti je povrijeđena sujeta momče Crnogorče pa više koristiš emocije no logiku.
Mogu ti samo jedno reći :

Mi Srbi smo presretni što se CG razišla od Srbije 21. 5. 2006. godine.
Mi Srbi smo ljuto revoltirani što putem CG nisu pošli i Crnogorci.

JAAA
Gost
JAAA

Dajte malo buducnosti…Davno su prosli ratovi i mrznja…

LSCG
Gost
LSCG

Odajte onda pocasti i onima sto se od 1991 godine bore za nezavisnu Crnu Goru ,ali necete jer smo tada bili na suprotnim stranama.

Izazvana
Gost
Izazvana

Uh , ćiti sramoto. Pa ti i tvoji niste tada bili nikakva Crna Gora, da bi tebe boljela navodna nepravda. Crna Gra se od kukavičkog bježanja kralja Nikole nije borila , nego su oficiri pohapseni i osvedeni u internaciju a narod ostao da gladuje pod ausrijskom čizmom, koja je bila gora od svake srbijanske nazovi okupacije. A Podgoricka skupstina je… Više »

Gulag
Gost
Gulag

Evo kafanske istorije ne hvali!
Sve sami istoričari! Mrči te više popi vi mozak kafana!
Ispaće da je CG ušla u rat sa Austrougarima iz dosade a ne da pomogne “braći iz Srbije”

Ljuta
Gost
Ljuta

Prvo je CG objavila rat AU jer je Gospodaru malo bilo teritorije i glasača za KRALJA ujedinjenog srpstva

Pranje prozora
Gost
Pranje prozora

Laz je da se Crnogorska vojska nije borila, naprotiv, nasa vojska je stitila bjezanje tvojoj vojsci i tvom kralju. Crnogorska vojska je vojnicki porazena kao i vasa vojska. Vas kralj je pobjegao i ostavio narod.

Ljuta
Gost
Ljuta

Nadji pismo KRALJA NIKOLE Janku Vukoticu i Mirku Martinovicu oko branjenja CG na Mojkovcu i drugdje pa te možda mozak zaboli …..

Danko
Gost
Danko

Jesi vidio! Pa kakvi su majstori da prekroje istoriju u svoju korist !!! Oni da pricaju o bjezanju !!!

CikotickiStari
Gost
CikotickiStari

Daj malo ekonomije, sto cinite ovaj lopovluk da se zaustavi, partijsko zaposljavanje, orgihanje nad ovim osiromasenim narodom. Pustite nas vise krvnici sa 1918, koga bre briga vise sto je bilo prije 100 godina. Ovo je kolektivno ludilo, vidi li iko sto cine ovi manijaci iz vlasti.

Moze
Gost
Moze

Vecinom najvece nista komentarisu na ovaj portal , aj donekle razumijem ove poturice sto su im djedov izdali vjeru za veceru ali nikako ove pravoslavne izdajnike isti su kao djedovi ovih prvih. Pi sram vas i jedne i druge bilo.

Mislim
Gost
Mislim

Hleba , hleba gospodaru pa pusti sto je bilo prije 100 godina.

CGNK
Gost
CGNK

Svaka cast Premijeru

Send this to a friend