Politika Premijer na prijemu ambasada Višegradske grupe

Marković: Perspektiva članstva u EU je glavni pokretač reformi na Balkanu

Perspektiva članstva u EU, u skladu sa individualnim zaslugama, ostaje glavni pokretač reformi u regionu Zapadnog Balkana, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sinoć na zajedničkom prijemu ambasadora Višegradske grupe (VG) u Podgorici.

„Želim da naglasim našu posvećenost da nastavimo da radimo s istim entuzijazom i da odgovorno ispunjavamo sve obaveze iz evropske agende, istovremeno očekujući da će naši rezultati biti blagovremeno prepoznati i priznati. Suštinski je važno da svaka zemlja nastavi evropski put tempom koji će zavisiti isključivo od reformi i zasluga“, rekao je on.

Marković je istakao odličnu bilateralnu saradnju sa svim zemljama VG i dodao da se veze Crne Gore sa Mađarskom, Poljskom, Slovačkom i Češkom baziraju na čvrstim osnovama prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške na regionalnom i međunarodnom planu, te ekspertske i druge pomoći u reformama i integracijama.

Crna Gora je, istakao je Marković ohrabrena izborom nove Evropske komisije, u kojoj zemlje V4 igraju važnu ulogu, i zadovoljna predlogom da komesar za proširenje bude iz Mađarske.

Marković je dodao da će se kroz taj mehanizam otvoriti put novim inicijativama u oblastima kulture, nauke, razmjene mladih i jačanja održivog razvoja.

„Crna Gora je danas kredibilna saveznica sa vama u Sjevernoatlantskoj alijansi, čvrsto napreduje ka EU, a na unutrašnjem planu bilježi ekonomski rast koji je prevazišao sve prognoze. Tu se ne zaustavljamo, već težimo daljem razvoju koji će donijeti kontinuitet evropskog kvaliteta života sadašnje i budućih generacija“, rekao je on.

Istakao je i važnost dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, ali i dodao da je krajnji cilj puna integracija ZB u EU.

Češki ambasador Karel Urban kazao je da je podrška zemljama ZB i njihovoj evropskoj inetgarciji dugoročni spoljnopolitički prioritet VG.

“Crna Gora je kao predvodnica među zemljama ZB na putu ka Uniji, na sebe preuzela ne laku ali veoma značaknu ulogu – postala je primjer i motivacija za okolne države. Dozvolite mi da, u ime Višegradske grupe, Crnoj Gori izrazim punu podršku njenim naporima i usmjerenju”, kazao je Urban.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Jadna moja kozica Komsije ne daju liftom da se vozi
A djeca je vozaju da joj se zamaglilo pred oci

d.b.
Gost
d.b.

Najbolji nas političar. Samo naprijed!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Obecala djeca da ce to biti nasa tajna u kojoj je zgradi kozica I inace bi CDM stigao I nista od djecije radosti
Vratimo djeci smisao zivota

Thor
Gost
Thor

Perspektiva treba da nam bude u viziji nase drzave za 20 – 30 – 40 godina, i kakvu drzavu treba da ostavimo nasim potomcima u amanet a ne nekakva globalisticka, klero fasisticka tvorevina koja za cilj ima istrebljenje bjelacke populacije radi lakse kontrole, odnosno jedna federalna super drzava, nalik na SSSR ? Te tvorevine su proslost, a buducnost pripada tradicionalnim,… Više »

Snobizam
Gost
Snobizam

EU postaje Muzej

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Ako ameri ne uradne nešto evropa sigurno srbiju crnu goru bosnu i makedoniju neće primiti

Kumovi braca
Gost
Kumovi braca

Velike stete e ne nece primiti

Kumovi braca
Gost
Kumovi braca

Odo ja u pecalbu

Send this to a friend