Politika Marković posjetio Istorijski arhiv Vatikana

Edicija Monumenta Vaticana Montenegrina biće izdata u februaru

Premijer Duško Marković, juče je tokom zvanične posjete Svetoj Stolici, posjetio Istorijski arhiv Vatikana. Tom prilikom je, kao gost direktora Johana Iksa, imao priliku da se upozna sa vrijednom arhivskom građom o odnosima Crne Gore i Svete Stolice.

<<<Papa prepoznaje doprinos Crne Gore globalnim inicijativama mira<<<

Marković je pored ostalog, vidio jedan od dva originalna dokumenta Konkordata Crne Gore i Svete Stolice potpisanog 1886. godine kao i svu prateću dokumentaciju koja je prethodila zaključivanju ovog veoma važnog sporazuma.

Iks je Markoviću i crnogorskoj delegaciji pokazao i druga vrijedna dokumenta, a koja govore o odnosima dvije države.

<<<Papa Franjo dolazi u Crnu Goru sljedeće godine<<<

<<<Marković: Konstatovali smo da je manipulisano pismom koje je papa uputio Irineju<<<

“Želim da zahvalim Vama lično i Svetoj Stolici na spremnosti da vatikanska arhivska građa bude na raspolaganju crnogorskim istoričarima i na taj način doprinese kvalitetnijem istraživanju naše bogate istorije”, kazao je Marković.

Takođe, posebno važnim, ocijenjen je rad na stvaranju edicije Monumenta Vaticana Montenegrina, na kojoj radi crnogorsko Ministarstvo kulture sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti.

Edicija će biti izdata u februaru naredne godine, a biće prezentovana i u Crnoj Gori i u Vatikanu.

Direktor Iks predstavio je sadržaj i način rada Istorijskog arhiva Vatikana u kojem se čuva više miliona dokumenata, a informisao je i da je počeo proces digitalizacije u toku kojeg je obezbijeđena elektronska verzija preko milion dokumenata i na taj način omogućen veći kvalitet, dostupnost i bolja zaštita istorijskih dokumenata.

S.Đ.

17

avatar
1000
7
10
0
 
13
Stara PodgoricaStara PodgoricakrapstaromoračkSlavkoSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Mogao je i u Državni arhiv CG na Cetinju isto to viđeti da ne ide u Vatikan! Ali nije znao da ima pa mu ne treba zamjeriti, hahaha

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Na današnji dan 1914. godine, vojvoda Živojin Mišić je ostvario blistavu pobjedu na Kolubari nad trupama Austrougarske! Ova bitka se izučava na svim vojnim akademijama u svijetu!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope, što bi poslije. Onda je cijela srpska vojska na čelu sa Kraljem Aleksandrom, pobjegla brzinom svjetlosti za Grčku. Vratili su se poslije četiri godine, oktobra 1918-e, kad je rat već bio završen. U čast te “pobjede”, naselje u Beogradu je nazvano Bežanija.

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Vazda su voljeli na odmor u Grčku ☺

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno, ja znam da su se vratili na Solunski front 1916.ali mi je ljepše da slažem.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno pope da su se vratili na Solunski front. Ali ti istorija nije jača strana. Proboj Solunskog fronta je bio krajem septembra 1918-e godine. Tako da pope kad pišeš takve gluposti, uzmi nick nekog drugog.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Naravno, borbe na Solunskom frontu su počele 1916. ali me to ne sprječava da pišem budalaštine

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne mlati pope. Mojkopvačka bitka je bila 1916-e. Još ste bježali. Ka što napisah, proboj Solunskog fronta je počeo krajem septemba 1918-e. U to vrijeme je Crna Gora bila slobodna, sem grupe Austrijanaca u Podgorici. I kako te nije sramota. No da obraza imaš ne bi tuđi nick koristio.

Slavko
Gost
Slavko

Poslije su ih porazili na Kajmakčalanu zajedno sa Bugarima

krapstaromoračk
Gost
krapstaromoračk

Nije, poslije velikih pobjeda na Ceru, Drini i Kolubari uslijedila je Trojna invazija na Srbiju u kojoj su presudnu ulogu odigrali Bugari koji su mučki napali Srbiju s leđa pomognuti albancima. Nemogavši da se bori na tri fronta srpska vojska je morala da se povuče jedino preko Crne Gore i Albanije gdje su ih čekali saveznički brodovi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Stalno pričate: “nije važno kolika vas sila napada, nego koju svetinju branite”, a čim je zagustilo odma ste pobjegli. No vam je to u tradiciji. Bježali su Nemanjići, Karađorđevići, Obrenovići, bježali sa Kosova, iz Slovenije, Hrvatske… Kad je frka, najtanji ste.

Bg pašaluk
Gost
Bg pašaluk

A onda je Živojin izdao komandu “Bjež’mo junaci”, i trčeći stigli do Grčke.Da se nije ispriječilo more Srbi se u bježaniji ne bi zaustavljali prije Tanzanije.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Koliko samo obavljenih poslova u jednom danu! Supermen i Spajdermen u jednoj ličnosti!

Fandjo
Gost
Fandjo

Markovic se razumije u istoriju koliko i Sasa Popovic u operu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Interesantno će biti da pogledamo što piše u starim dolumentima o Crnoj Gori. Malo toga je kod nas ostalo poslije paljenja starih knjiga i dokumenata od strane srpske vojske poslije 1918-e godine.

Gost
Gost
Gost

Montenegrini i traže svoj identitet pa je Milo poslao u Vatikan Duška da ih prime u katoličanstvo jer ne znaju vise šta rade. Jad i bijeda za Mila i njegovu novokomponovanu naciju

Nenad
Gost
Nenad

Vaticana Montenegeina..trazili ste gledajte ..kako polako tonemo u katolicanstvo..
A cudite se 1918..pa nas niko ne mize da nacera nista..mi se sami grebemo po potrebi..

Send this to a friend