Politika

Marković: Presude za pokušaj terorizma dokaz da je sudstvo imuno na pritiske

Premijer Duško Marković da nas je u Bundestagu kazao da je izricacnje presuda u procesu za pokušaj terorizma odnosno destabilizacije Crne Gore u cilju njenog odvraćanja od puta u NATO dokazalo da je sudstvo imuno na sve pritiske.

Premijer je informisao Odbor o reformama koje Crna Gora sprovodi pri čemu se posebno zadržao na pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala.
“Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom, institucije su sve jače i efikasnije: ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna. Želim da zahvalim vašoj zemlji na podršci u jačanju vladavine prava koja će uskoro rezultirati slanjem vaših eksperata u Ministarstvo pravde i crnogorsku policiju, a koju smo u Ministarstvu pravde imali i u prethodnim godinama”, rekao je Marković.
On je poručio da je sudska vlast ojačala svoje kapacitete i podigla nivo efikasnosti i ažurnosti. Dodao je da je i primjer prošlonedjeljnog izricanja presuda u procesu za pokušaj terorizma, odnosno destabilizacije Crne Gore u cilju odvraćanja od puta u NATO dokazalo da je sudstvo imuno na pritiske spolja i da je profesionalno obavilo svoj posao u najkompleksnijem sudskom procesu u novijoj istoriji našeg pravosuđa.

Marković boravi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj.

Premijer je napomenuo da su orijentacija i kurs Crne Gore jasni.

“Mi smo zemlja koja se u svim slučajevima pridružuje zajedničkoj, vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU, te zemlja koja se pokazala kao odgovorna članica i pouzdan saveznik u NATO-u”, jasan je bio Marković.

On je napomenuo kako su  zapadne zemlje najveći ulagači i donatori u regionu  Zapadnog Balkana,  mnogo veći u odnosu na Rusiju, Kinu i Tursku.

“Ovo su činjenice, i one se moraju afirmisati, ako je potrebno i svakodnevno”, jasan je bio premijer.

On je danas,u njemačkom Saveznom parlamentu – Bundestagu, gdje je razgovarao sa poslanicima Odbora za evropske poslove poručio da Evropska unija mora da bude više prisutna u javnosti država Zapadnog Balkana i mora slati jasne poruke našim građanima koliko EU ulaže u naš razvoj i njihov bolji život, ako treba i svakodnevno.

“Privlači pažnju jedna diskrepanca koja se na prvi pogled teško može objasniti. EU i zapadne zemlje su najveći ulagači i donator na Zapadnom Balkanu. Iz regiona često čujemo glasove kako EU mora biti prisutnija na Zapadnom Balkanu. A evo kako to izgleda u posljednjih deset godina: više od osam milijardi investicija, trgovina udvostručena i prelazi preko 49,5 milijardi. EU je glavni trgovinski partner regiona i čini 73 odsto njegove trgovine, a region je povećao i izvoz u EU za 142p posto. Poruke o vladavini prava nijesu jedine važne poruke koje se, s pravom, moraju slati – ali naš građanin želi prije svega da bolje živi i osjeti te benefite. EU mora da bude više prisutna u javnosti u ovom smislu i šalje jasne poruke našim građanima koliko ulaže u naš razvoj i njihov bolji život”, rekao je premijer Marković obraćajući se Odboru.

Predsjednik Vlade se zahvalio Njemačkoj na podršci našim reformama i rekao da nas raduje sve veće interesovanje i prisustvo investitora iz Njemačke te te da Crna Gora želi Njemačku kao partnera, ali i uzor i objektivnog posmatrača prilika.

“Mi ne želimo partnerstvo sa Njemačkom samo zbog podrške i investicija nego zbog demokratskih vrijednosti, uključujući i one koje se tiču korporativnih i poslovnih standarda u cilju jačanja domaće poslovne kulture koja još trpi posljedice starog sistema“, rekao je premijer.

Ekonomski rast premašio očekivanje

Kada je o politici njegove Vlade riječ premijer Marković je rekao da najvažnijim dostignućem u protekle dvije godine mandata ove Vlade smatra ekonomski rast koji je premašio sva očekivanja.

“To nećete uvijek naći u izvještajima kada se govori o Crnoj Gori. Da ilustrujem ovu tvrdnju upoznajući vas sa rezultatima ekonomske politike u posljednje dvije godine. Ostvarili smo stope rasta po prosječnoj stopi od 4,9 odsto i to gotovo u svim sektorima od turizma, energetike, poljoprivrede, industrije, trgovine, što u prošlosti nije bio slučaj. Stopu nezaposlenosti smo smanjili za preko 6 posto i povećali broj zaposlenih za preko 17.000. U prvom kvartalu ove godine parametri su već bolji nego u u isto vrijeme prošle godine”, jasan je bio Marković.

Stabilnost javnih finansija

Napomenuo je kako već dvije godine bilježimo stabilnost javnih finansija i tekuću potrošnju finansiramo iz izvornih prihoda.

“U ovom trenutku, Crna Gora je veliko gradilište sa veoma značajnim projektima u kapitalnoj infrastrukturi i za naše prilike velikim prilivom stranih direktnih investicija preko milijardu i petsto miliona eura. Prepolovili smo budžetski deficit i ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija. Cilj nam je da obezbijedimo kontinuitet ovako visokih stopa rasta, da u 2020. godini ostvarimo budžetski suficit, obezbijedimo opadajući trend javnog duga, povećamo zaposlenost i standard stanovništva”, rekao je predsjednik Vlade u Odboru za evropske poslove Bundestaga.

Izvoznik stabilnosti

Govoreći o medijskoj sceni, premijer je rekao da Vlada u svojoj nadležnosti radi sve što je moguće da popravi ambijent, uključujući unapređenje zakonskog okvira koristeći ekspertizu i savjetovanje OEBS-a i Savjeta Evrope.

Premijer je zaključio obraćanje ocjenom da Crna Gora nije država koja je ugrožena svojim trenutnim izazovima slabostima.

“O tome govore veoma snažna fakta: članica smo NATO, predvodnik procesa integracije u EU, izvoznik smo stabilnosti i najbrže rastuća ekonomija u regionu. Složićete se, ipak ne bi u posljednjih dvanaest godina mogli ostvariti ove rezultate da je realno stanje drugačije ili na nivou percepcije u pojedinim važnim oblastima”, rekao je premijer  Marković.

Premijer je razgovarao i sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojlbleom. Konstatovano je da je Njemačka partner Crnoj Gori na viziji ostvarenja demokratskih i razvojnih prioriteta.

Premijer je kazao da je danas imao važan i konstruktivan sastanak sa poslanicima Bundestaga zaduženim sa evropske poslove.

“Poslanici su uvažili argumente i potvrdili partnerstvo iz kojeg će Crna Gora učiti i dostizati standarde”, rekao je Marković.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trt milojka
Gost
Trt milojka

Hahahahahaha

Baranin
Gost
Baranin

Kakvo “spinovanje”ili ti zamjena teza majko moja ovo je navjerovatno. Prava izjava treba da bude “sudstvo nije imuno na postojecu vlast”

Prc CG
Gost
Prc CG

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣je li te sramota?

Micko
Gost
Micko

I djeca znaju-vasa rezija,vase sudije,vasi svjedoci.Zato sad svi redom dobijaju stanove,nagrade,kredite na 100 godina….

nena
Gost
nena

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉

pablo
Gost
pablo

Imam osjećaj da negativne komentare vezane za Premijera pišu iz opouicionih štabova i to po smjenama. Mnogo smo zloban narod.

Nalon
Gost
Nalon

Sendvič robe.

vojvoda
Gost
vojvoda

Pipune, ti li si?

Bnjj
Gost
Bnjj

Konzraverzan slučaj mnogo nedoumica bojim se da je i sud korumpiran

Baranin
Gost
Baranin

ajde!

Zeljko
Gost
Zeljko

Vidjecemo kada pocne Migu sudenje za korupciju

razocarani
Gost
razocarani

To mozes da Njemcima pricas,mada i oni znaju kako funkcionise Crnogorska Drzava.
Ako je,citava Crna Gora ubijedjena,da je presuda pisana u vrhu DPSa,sto Naci dai tvoja uloga nije za pocenjivanje,jer je sigurno veca od Sutkinje Mugose.
Ostalo,nije vrijefno ni komentara jer ovu istu pricu slusamo vec TRI DECENIJE.

Markisa1
Gost
Markisa1

I ti trebaš prema spuzu

Eleonor
Gost
Eleonor

Markisa, treba da te je sramota. Zaviri prvo u svoje dvorište pa onda komentariši tuđe.

Rene
Gost
Rene

Dokaz da je naše sudstvo imuno na čast i obraz

Krtola
Gost
Krtola

Dokaz da nije imuno na pritiske od strane DPS-a

Iznogud
Gost
Iznogud

E jada neka sto ih osudise bez stete, malo nam je te cemo i tamo da ih ranimo, no ovakvija atentatora atentatorskih Jos nije ispadalo dje ih svake dva dana vode u KBC. A mi cemo čekat po 6 mjeseci na pregled kod specijaliste. Ko se snasa , snasa se hehe😂

Gaeta
Gost
Gaeta

Vjerujemo ti premijeru kao da će auto put biti završen do maja 2019.!!! Da je sudstvo nezavisno akteri afere koverta bi bili procesuirani a takvih stvari ima još dosta.

Markisa1
Gost
Markisa1

Kad ne znate šta ćete onda na autoput i rok završetka gadjate svojim neznalackim komentarima. Pustite struku da gradi vladu da očekuje ali Ipak su uslovi u kojima se gradi ti koji određuju i kraj i ritam radova. U sve se rszumijemo a ništa ne znamo

Spin
Gost
Spin

Ovaj čovjek je u opasnom bunilu,sve sa slušalicama. Reklo bi se da je ovdje opozicija optužila vlast za državni udar,pa da se nezavisno sudstvo usprotivilo i donijelu presudu protiv vlasti. Priča o ekonomskom rastu i investicijama nije ni za osnovnu školu.

Mojkuvac
Gost
Mojkuvac

“Izvoznik stabilnosti”, šta je ovo, majko mila, još da postanemo “izvoznik valorizacije”!

Kristal
Gost
Kristal

Pravac Zeta! Zasuči rukave i počni da sadiš pipune.

Kata Luković
Gost
Kata Luković

Sad će ti dani luka, možeš sa Luk-oilom!

Milivoje
Gost
Milivoje

Šta je ovo BRE? Kate, ajde put Srbije. Pa ćemo ti nekako dostavit pipune, imamo ih na pretek.

Roro
Gost
Roro

Tako zdravo bio Markoviću!

Fikus
Gost
Fikus

Na sve pritiske, sem na vase.

Putin
Gost
Putin

Hahahahahaha, ludilo, duhovito

Jovo
Gost
Jovo

Little tomorrow

Send this to a friend