Politika

Marković sa ambasadorkom Kemp: Crna Gora želi jače strateško partnerstvo sa UK

Iako danas napušta Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo ne napušta Evropu niti Zapadni Balkan, a Crna Gora želi da jača svoje strateško partnerstvo i dinamizira bilateralne odnose sa UK, saopšteno je na sastanku premijera Duška Markovića i britanske ambasadorke Alison Kemp.

“Odnosi Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva su bili dobri i sadržajni u svim oblastima važnim za Crnu Goru. Posebno smo osnažili savezništvo kroz članstvo u NATO. Sada želimo nove i sadržajnije odnose posebno oplemenjenje dinamičnijom ekonomskom saradnjom. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu imati više novih britanskih investitora“, kazao je Marković.

On je dodao da Crna Gora pozdravlja i poštuje dogovor EU i UK vezano za sve međunarodne ugovore koje naša država ima sa Unijom, uključujući bilateralne i multilateralne sporazume, a u kojima će UK biti tretirana kao članica Evropske unije sve do 31. decembra 2020.

Ambasadorka Kemp je kazala da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da podržava Crnu Goru u oblastima odbrane, sigurnosti, sajber bezbjednosti, borbe protiv teškog i organizovanog kriminala kao i obrazovanja, digitalne agende i inovacija. Istakla je da će u narednom periodu fokus biti stavljen na programe ekonomskih reformi, te da je važno potpisati sporazum o partnerstvu i trgovini.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ima prijatelja u Crnoj Gori. Ovo je sada novi početak sa izvjesnom perspektivom. Želimo strateško partnerstvo i radujemo mu se“, kazao je premijer.

Send this to a friend