Politika

Marković se nada skorijoj posjeti pape Franja Crnoj Gori

Državni sekretar Svete Stolice, desna ruka pape Franja, kardinal Pjetro Parolin stigao je u višednevnu zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Ova istorijska posjeta, kako je istakao premijer Duško Marković, signal je i dobra osnova da se naša zemlja može nadati skorijoj posjeti Pape.

Prvu ličnost izvršne vlasti Vatikana dočekao je u Podgorici, uz najviše državne počasti, premijer Duško Marković, a nakon razgovora u četiri oka, istaknuti su dobri odnosi Crne Gore i Svete Stolice.

“Crna Gora pozdravlja istorijsku posjetu kardinala Pjetra Parolina, sigurni da će njegova posjeta i razgovori koje smo vodili danas predstavljati osnovu za jačanje i razumijevanje saradnje, ali i podsticanja da u skorijoj budućnosti budemo domaćini Njegovoj svetosti, papi Franju”, kazao je Marković.

Posebno se zahvaljuje na razumijevanju i podršci Svete Stolice evroatlantskoj orijentaciji i aspiracijama Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji.

“Kao zemlja kojoj je u tradiciji vjerska i nacionalna tolerancija i razumijevanje, kao ključna pretpostavka naše stabilnosti i napretka, u tom smislu cijenimo i ulogu katoličke zajednice u Crnoj Gori u očuvanju te temeljne vrijednosti Crne Gore”, rekao je Marković.

Državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin stigao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori

Gepostet von Vlada Crne Gore am Mittwoch, 27. Juni 2018

Parolin je kazao da višenacionalni i multireligijski sklad treba da bude doprinos Crne Gore Evropi.

“Sveta Stolica se može samo radovati približvavanju evropskoj porodici narodā sa kontinetna koji su dio Evrope. Snažni angažman EU prema Zapadnom Balkanu je pozitivan znak i nadam se da će na samitima koji su ovih dana na programu to biti još snažnije potvrđeno. EU nije samo ekonomski i pravni sistem već je to i mirotvorni projekat i zajednica principa i vrijednosti. Zaista želim da Crna Gora uđe u tu zajednicu i da time dâ doprinos kao socijani i društveni model koji je sposoban da očuva i religijski i kulturni identitet svojih građana i da promoviše međuetničku i međuireligijskui saradnju i sklad i angažman na zaštiti prirodne sredine jer su zakoni priorde naša zajednička kuća“, rekao je kardinal Parolin.

Državni sekretar Svete Stolice je izrazio zahvalnost državnoj vlasti Crne Gore na odnosu prema katoličkoj zajednici.

“Sa zadovoljstvom sam saznao da je Crna Gora u svom etničkom i religijskom pluralitetu i u tom duhu ažurira sopstveno zakondavstvo kako bi dodatno ojačala religijske slobode koje su nedjeljive od svih drugih sloboda“, rekao je Parolin.

Kardinal Parolin sastaće se danas na radnom ručku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a sjutra s predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.

Zvanični razgovori najviših zvaničnika Crne Gore i Svete Stolice biće prilika za dodatno produbljivanje odličnih bilateralnih odnosa koje dijele temeljne civilizacijske vrijednosti mira i pravde.

Odnosi naše zemlje i Vatikana datiraju još iz 1886. kada je potpisan Konkordat između Crne Gore i Svete Stolice.

Državni sekretar Svete stolice će u četvrtak obići Cetinje, služiti svetu misu u Katedrali Presvetog Srca Isusovog u Podgorici i razgovarati u crkvi Svetog Antuna u Tuzima sa svještenstvom i vjernicima.

Kardinal Parolin će u petak služiti svete mise u Katedrali Svetog Petra Apostola u Baru i Katedrali Svetog Tripuna u Kotoru.

S.Đukanović

62 Komentara na "Marković se nada skorijoj posjeti pape Franja Crnoj Gori"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend