Politika

Marković u Briselu poručio: Spremni smo za NATO

Crna Gora u NATO ulazi spremna i  nastaviće da doprinosi ključnim zadacima Alijanse – odbrani i odvraćanju i projektovanju stabilnosti van njenih granica, poručio je premijer Duško Marković na sastanku šefova država i vlada NATO-a u Briselu.

Premijer je, kako su podsjetili iz Vlade, predvodio crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada NATO-a u Briselu, u kojoj su bili ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i ministar odbrane Predrag Bošković.

Premijer se zahvalio svim članicama NATO-a na blagovremenoj ratifikaciji Pristupnog protokola i informisao da je nacionalna procedura ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora u Crnoj Gori završena.

“Naša država u NATO ulazi spremna i nastaviće da doprinosi ključnim zadacima Alijanse – odbrani i odvraćanju i projektovanju stabilnosti van njenih granica”, poručio je Marković apostrofirajući da Crna Gora, kao nova saveznica, snažno podržava jačanje angažmana NATO-a u borbi protiv terorizma.

On je takođe ukazao da će Crna Gora biti snažno posvećena promovisanju mira i stabilnosti na Zapadnom Blakanu i da će zalagati za nastavak politike proširenja Alijanse.

„Hrabrost i mudrost crnogorskog naroda, naša vizija i vaša podrška omogućili su ovo istorijsko ostvarenje za moju zemlju – punopravno članstvo u najmoćnijem savezu današnjice“, poručio je predsjednik Marković u obraćanju liderima 28 članica NATO-a.

Crna Gora je, u skladu sa skorom finalizacijom članstva u NATO, učestvovala na svim aktivnostima u punopravnom kapacitetu, uključujući i zauzimanje mjesta između Luksemburga i Holandije čime je i simbolično istaknuto da Alijansa dobija novu saveznicu. Današnjem sastanku lidera zemalja članica NATO-a prvi put su prisustvovali novi predsjednci Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i Francuske Republike Emanuel Makron.

Saveznici su, kako se dodaje u saopštenju Vlade, tokom radnog dijela sastanka diskutovali o aktuelnim temama za evroatlantsku bezbjednost. Fokus je bio na jačanju transatlantskog jedinstva i borbi protiv terorizma.

“Članice su se saglasile da je potrebno da svi što prije dostignu standard izdvajanja za odbranu od 2 odsto BDP-a što je potvrđeno i u usvojenom dokumentu. Takođe, istaknuto je da je prioritet jačanje angažmana Alijanse u borbi protiv terorizma kroz članstvo u Globalnoj koaliciji za pobjedu nad ISIL-om. U vezi sa tim, oštro je osuđen nedavni teroristički napad u Mančesteru i izražena solidarnost sa Velikom Britanijom i svim žrtvama terorizma. Takođe, pozdravljena je dosadašnja uspješna saradnja sa EU i izražena namjera da se ona nastavi i intenzivira. Potvrđeno je i da će naredni samit NATO biti održan 2018.”, navodi se u saopštenju.

Nakon što Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bude uputio Crnoj Gori formalno pozivno pismo da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, Crna Gora će 5. juna, deponovanjem instrumenata ratifikacije tog ugovora u Stejt Dipartmentu i formalno postati 29. članica Alijanse. Svečana ceremonija podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu zakazana je za 7. jun.

Marković je ranije, uoči sastanka, kazao novinarima da je Crna Gora spremna i sposobna da odgovori obavezama koji proizilaze iz članstva u NATO-u.

“Imaću priliku da se obratim šefovima Vlada država članica NATO-a i da im jasno saopštim da je Crna Gora spremna da odgovori obavezama koje proizilaze iz članstva u Alijansi i na taj način dopinese miru i stabilnosti širom svijeta”, poručio je Marković.

U okviru aktivnosti tokom sastanka predsjednika država ili vlada zemalja članica NATO-a Marković je danas razgovarao sa više lidera Sjevernoatlantske alijanse.

“Premijeri Ujedinjenog Kraljevstva Tereza Mej, Kanade Žastin Trudo i Italije Paolo Đentiloni kao i drugi lideri čestitali su premijeru Markoviću na članstvu naše zemlje u NATO-u”, navodi se u saopštenju Vlade.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je, na ceremoniji otvaranja zgrade, da je NATO najuspješniji savez u istoriji i da će nova zgrada biti simbol jake Alijanse, prenosi Mina.

„Kada je pao Berlinski zid, svijet se promijenio, a mijenja se i Alijansa. Svijet se mijenja, ali i mi, pokrenuli smo najveću operaciju ikad kako bi se borili protiv terorizma“, dodao je on.

Prema riječima Stoltenberga, NATO je najveći savez kolektivne odbrane, ne jer teže ka konfliktu, nego jer hoće da ga izbjegnu i sačuvaju mir, zbog čega i ostaju posvećeni dijalogu.

„Kako se NATO prilagođavao svijetu, uvijek je bila jedna konstanta – naše jedinstvo. Kroz istoriju smo stajali zajedno i napad u Mančesteru pokazuje koliko je važno da nastavimo da budemo zajedno u odbrani naših otvorenih društva“, naveo je on.

Stoltenberg je rekao da će lideri zemalja članica danas odlučiti šta još uraditi kako bi saveznice bile bezbjedne u sve opasnijem svijetu.

„28 članica, uskoro 29, jer se pripremamo za punopravno članstvo Crne Gore. Velika je čast za mene da pozdravim crnogorskog premijera Duška Markovića u transatlantsku zajednicu“, rekao je Stoltenberg.

On je na crnogorskom jeziku rekao „Dobrodošla, Crna Gora“, što je ispraćeno aplauzom.

„NATO je više od organizacije. NATO je veza između Evrope i Sjeverne Amerike i kako podižemo zastave danas u ovom važnom momentu za bezbjednost, naša Alijansa ostaje snažna i ujedinjena“, poručio je Stoltenberg.

Belgijski premijer Šarl Mišel kazao je da je danas 29 lidera slobodnog svijeta potvrdilo svoju želju da streme ka miru i stabilnosti.

„Jača Evropska unija čini NATO jačim. Svi smo u ovome zajedno. Alijansa je stabilna više od 70 godina, a novo sjedište je simbol jedinstva. Zgrada je dizajnirana tako da predstavlja isprepletane prste, što je simbolično. Pokažimo ljudima širom svijeta da zajedničkim rukama obezbjeđujemo bezbjednost i slobodu. Vjerujemo u ovo, jer su vrijednosti NATO-a zajedničke – sloboda, mir, bezbjednost, demokratija, vladavina prava“, dodao je Mišel.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, uoči sastanka, poželjela dobrodošlicu Crnoj Gori.

“Još malo pa ste punopravna članica. Drago mi je što ste danas za istim stolom”, rekla je ona.

Britanska premijerka Tereza Mej ocijenila je, prilikom dolaska u novu zgradu NATO-a na sastanak lidera, da napad u Mančesteru pokazuje zašto je važno da međunarodna zajednica, uključujući NATO, uradi više u borbi protiv terorizma.

„Na to ću staviti akcenat, kao i na dijeljenje tereta. Ponosni smo što je Ujedinjeno Kraljevstvo dostiglo cilj od dva odsto. I ostale saveznice moraju da dijele odgovornost, to uključuje i više investicija“, poručila je ona.

Lideri svih 28 zemalja NATO članica, kao i Crne Gore, kao uskoro punopravne članice, okupili su se u novom sjedištu Alijanse u Briselu.

Zvanično je otvoreno novo sjedište i podignute zastave, a otvorena su i dva memorijalna centra posvećena Berlinskom zidu i žrtvama napada 11. septembra.

Ispred nove zgrade NATO-a podignuto je 28 zastava članica, a jedno mjesto će ostati prazno, za crnogorsku zastavu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Markoviću, drugi put kad odeš u Brusel da znaš red.
Tvoje je mjesto na zadnjem sjedištu, u magarećoj klupi.
Nemoj da te ljudi šutaju k’o krpu, iako si Crnogorac, sramota je.

plejof
Gost
plejof

Pogledajte i poslusajte botovi DPSovski nastup malog Komnena Vukovica na takmicenju ,,Pinkove Zvezde,,.Poslusajte pjesmu koja je posvecena maloj Milici Rakic i svim Milicama i drugo djeci koja su stradala od bombi a koje su na nas bacili ovi,, PRIJATELJI CRNOGORSKOG NARODA,,!!!

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Markovicu trešnja višnja ne može ti niko nista ko pokuša da te vara taj će dobit po rebara po rebara i po nosu niksicani zna se ko su

konačno
Gost
konačno

Nema tu nikakve podjele “na pola”, ima samo rodoljuba i izdajnika, dakle onih koji vole Crnu Goru i onih koji imaju rezervne domovine pa bi ovu našu da urnišu. Ali, to nikako nije polovina jer je ogromna večina za Nato i EU, za Crnu Goru.

Pravedni
Gost
Pravedni

Crna Gora će 5 juna zvanično biti 29 članica NATO. Ostaje veliki problem jer je Crna Gora podijeljna na pola. Sa članstvom u EU je druga stvar. Tu smo ubjedljivo ZA. Istraživanje je pokazalo da je 76% ZA.

Primorac
Gost
Primorac

Promjenit će se kad počne tačka vladavine prava, procesi korupcije, korak ka svijetu i garant da nam niko neće ponjet državnost i sve perkompozicije svijeta i balkana neće biti bez naše volje., zato sam za nato to je korak do evrope, ne štite se granice oružijem nego pametnom vanjskom politikom, a tu smo dobri.

Vivica
Gost
Vivica

Hvala gdjo Grabar Kitarović na ukazanoj dobrodoslici, kao i na svemu sto ste Vi i vasa zemlja republika Hrvatska uradili na pomoci Crnoj Gori, na njenom putu do punopravnog clanstva u NATO, najjacoj i najmodernijoj vojnoj sili na svijetu.Veliko HVALA ! Cast je biti rame uz rame sa najboljima !

plejof
Gost
plejof

I jos hvala sa velikim slovom ,,H,, !!!??? Nema dalje.

Send this to a friend