Politika

Marković: Stavimo tačku na fingiranu netrpeljivost Vlade i pojedinih medija

Premijer Duško Marković odgovarao je danas u Skupštini na poslanička pitanja i tom prilikom poručio da treba staviti tački na fingiranu netrpeljivost Vlade i pojedinih medija. Naglasio je da Vlada svakoga ko otvoreno piše o problemima u crnogorskom društvu, doživljava kao partnera na zadatku da “državu učinimo boljom”.

Svakoga ko otvoreno piše o problemima u društvu treba doživljavati kao partnera na zajedničkom zadatku da državu učinimo boljom i prosperitetnijom

Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Gorana Danilovića, ponovio da ni Vlada, ni on kao njen predsjednik u okvirima svojih nadležnosti, neće dozvoliti da nijedan slučaj napada na novinare bude arhiviran bez konrektnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja.
Komentarišući dva konkretna slučaja koja su interesovala poslanika Danilovića-slučaj ubistva Duška Jovanovića i napad na Oliveru Lakić, premijer je naveo da je slučaj ubistva Duška Jovanovića zadobio određeno sudsko razrješenje, pri čemu je jedno lice osuđeno, a u policiji se i dalje preduzimaju radnje u cilju pronalaska ostalih izvršilaca i mogućih nalogodavaca.

Povodom napada na Oliveru Lakić, kao što je javnost informisana, preduzete su sve zakonom propisane mjere i radnje, uključujući specijalne istražne metode, a kompletni spisi predmeta predati su i službenicima FBI, i Ministarstva pravde SAD na uvid, analizu i pružanje međunarodne policijske podrške.

“Iako u Vašem pitanju baš na tome insistirate, neprofesionalno je i suprotno pravilima istražnih procedura, da saopštavanjem bilo kakvih drugih informacija, posebno onih koje su u domenu rada Državnog tužilaštva, ugrožavamo proces za koji se nadam da je na dobrom tragu. Ako neko u ovom stadijumu istrage može da saopštava više detalja o prikupljenim saznanjima i dokazima, to je isključino nadležno Tužilaštvo, a nikako i ni u kom slučaju-premijer”, istakao je on.

Naglasivši da ova pitanja nijesu samo u fokusu javnosti, kako se to ponavlja, već i pod punom pažnjom nadležnih institucija, premijer je poručio:

“Ali takođe želim da nakon ovog odgovora bude jasno i poslanicima i svakom građaninu-nemojte rezultate i odgovornost za rasvjetljavanje krivičnih djela tražiti samo na jednoj adresi-kod predsjednika Vlade ili Vlade. Ustavom i zakonom sva ovlašćenja i odgovornosti data su Državnom tužilaštvu, koje vodi istragu odnosno postupak od njegovog začetka do samog presuđenja kod Suda. Nadležno tužilaštvo daje policiji obavezjuće naloge i uputstva, i njegova uloga je rukovodeća i ključna”.

Naveo je da i Vlada gotovo svakog dana polaže račune za svoj rad parlamentu i građanima, ali ne može i ne želi da preuzima odgovornost i za druge.

“Zato vas pozivam, gospodine Daniloviću, i Vaše kolege, da pozovete čelne ljude Državnog tužilaštva. Da oni, jednako kao i predsjednik Vlade, polože račune za svoj rad. Da ih pitate ovo što ste pitalli mene, ako treba uradite to svakog mjeseca, jer su oni prava adresa za cjelovitiji odgovor, kao što predsjednik Vlade je ovdje svakog mjeseca”, rekao je premijer.

Vlada je, kako je istakao, učinila dosta na polju bezbjednosti novinara i stvaranja slobodnog ambijenta za rad sa jasnim ciljem stvaranja medijske scene koja će davati suštinski doprinos razvoju crnogorskog društva.

“I da jednom stavimo tačku na navodnu, odnosno fingiranu netrpeljivost Vlade i pojedinih medija ili pojedinaca. Svakoga ko otvoreno piše o problemima u crnogorskom društvu, ko ukazuje na propuste u radu državnih organa, ko pronalazi istinu ma koliko ona nekome bila neprijatna-treba da ga doživljavamo kao partnera na zajedničkom zadatku da državu učinimo boljom i prosperitetnijom”, poručio je on i pozvao sve poslanike, i društvene aktere iz medijske sfere i van nje, da zajednički teže ambijentu u kojem neće biti prostora za nerazumijevanje uloge medija.

Komentarišući navode poslanika Danilovića u nastavku diskusije, premijer je istakao da mu je žao što je jedna ovako važna tema spuštena na nedopustiv nivo komunikacije i karikiranja i naglasio:

“Svi u ovoj zemlji moramo da se probudimo, da svi na drugačiji način moramo da razmišljamo o problemima koje imamo i da bez obzira na ulogu i poziciju u državi, svi jednaku odgovornost imamo da ova država bude najbolja u svrhu naših očekivanja i stremljenja.”

Istakao je i da je saradnja saradnja vlasti potreba Crne Gore kako bi se, pored ostalog, osigurala bezbjednost građana i pronalaženje članova organovanih kriminalnih grupa, na čijem pronalaženju se konstantno radi.

“Vidite li da ih pronalazimo. Pronalazimo ih tamo gdje su mislili da nikad nećemo doći do njih. I još će biti takvih pronalazaka. Veoma brzo i veoma snažno”, poručio je Marković.

 

Na danas održanom premijerskom satu,predsjednik Vlade Duško Marković je između ostalog odgovarao i na pitanje poslanika Predraga Sekulića iz vladajuće stranke DSP-a koje se odnosilo na valorizaciju zemljišta,tačnije na nove projekte zasnovane na na dugoročnom zakupu u oblasti poljoprivrede i energetike.

Marković je istakao da su brojni resursi kojima raspolažemo dragocjeni i dominantno su održivi i obnovljivi.

“Više od 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u opštiinama Nikšić, Kotor, Ulcinj i Podgorica, koje je Vlada u posljednjih godinu dana ogalasila za davanje u zakup, biće valorizovano kroz zasnivanje poljoprivredne proizvodnje. Samo na osnovu nedavno zaključenih ugovora o zakupu lokaliteta u Ulcinju,Kotoru i Podgorici,biće investirano ukupno 9,2 miliona eura i otvoreno 40 novih radnih mjesta”, naveo je on.

Najavioje da će se u saradnji sa kompanijom 13. jul-Plantaže kroz model dugoročnog zakupa,valorizovaće se zemljište ove kompanije u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici-ukupne površine 5.253 ha.

“Što se energetike tiče,veliko je interesovanje invenstitora za projekat izgradnje solarne elektrane snage veće od 200 megavata na Briskoj gori u Ulcinju. Riječ je o investiciji od 170 miliona eura i direktnim budžetskim prihodima koje će samo po osnovu zakupa zemljišta premašiti 65 miliona eura za period od 30 godina. Ovaj projekat će generisati i 226 novih radnih mjesta. Očekuju se novi tenderi za zakup državnog zemljišta,sa ciljem izgadnje proizvodnih objekata koji će koristiti obnovljive izvore energije. Prvi u nizu biće tender za izgradnju vjetroelektrane u zaleđu opština Bar i Budva”, istakao je on.

Premijer je ocijenio da je crnogorska energetika konačno sazrela do nivoa koji omogućava izgradnju novih izvora energije bez finansijskih poticaja i državnih garancija.

Dodao je da je neophodnost valorizacije svakog pedlja crnogorske zemlje na održiv i efikasan način jasno opredeljenje Vlade,a sve u cilju dobra svih građana Crne Gore.

Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Janka Vučinića koje se odnosilo na Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, istakao da je već u prvim danima mandata 41. Vlade razgovarao sa predstavnicima penzionera KAP-a, uvjeren da će zajednički postići dogovor u vezi sa sprovođenjem ovog Zakona, pri čemu je u tom trenutku, za tu namjenu u Budžetu bilo opredijeljeno oko 5,5 miliona eura.

“Dakle, bio je opredijeljen novac, a Vlada ne opredjeljuje sredstva za mjere koje nema namjeru i da sprovede. Rekao bih da je time, više nego jasno iskazana naša namjera da stavimo tačku na ovaj višegodišnji problem”, poručio je premijer.

On je pojasnio da je, uvidjevši da Zakon koji je 2015. godine donijela ad hoc većina u prethodnom sazivu Skupštine ima određene pravne manjkavosti, i da je kao takav neprincipijelan i nedostatan sa aspekta fiskalne održivosti, na sastanku predložio formiranje Radne grupe koja će sve dileme otkloniti, kako bi Zakon bio primjenjljiv u praksi.

“Odnosno, jezikom razumljivim svakom građaninu-preduzeo sam sve što je neophodno kako bi se stekli uslovi da se novac opredijeljen u Budžetu za bivše radnike KAP-a isplati u najkraćem roku, i u skladu sa zakonima Crne Gore. Nikako drukčije-ni tada, ni danas”, istakao je premijer, citirajući i navode iz zvaničnog saopštenja Vlade, objavljenog nakon sastanka.

Radna grupa je formirana tri dana nakon tog sastanka 29.12.2016., i u njenom radu su učestvovala i dva predstavnika bivših radnika KAP-a, koji nijesu prihvatili da se pristupi predlaganju izmjena i dopuna Zakona, već su napustili Radnu grupu.

“Dakle, jednostrano je prekinuta potreba za daljim dijalogom sa Vladom, zbog čega je ovo pitanje dobilo epilog na Ustavnom sudu, koji je svojom odlukom 27. marta 2018., dakle ove godine, ovaj zakon proglasio neustavnim”, naveo je predsjednik Vlade.

Marković je istakao da je ustavna obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je u ovom slučaju i učinjeno.

“Pošto po ustaljenoj praksi politizujete sva pitanja a radnike usmjeravate na političke a ne recimo na sindikalne autoritete, a i spočitavate mi da sam pod nečijim uticajem spriječio realizaciju ovog Zakona – moram Vam reći da ste ovog puta u pravu! U konkretnom slučaju i za mene i za Vladu koju predstavljam, a vjerujem i za sve u ovoj zemlji, jedino je obavezujuća odluka Ustavnog sud”, zaključio je on.

Stopa nezaposlenosti po administrativnoj evidenciji u vrijeme mandata ove Vlade pala sa 21 odsto na 17,2 odsto, a po anketnoj formuli sa 17,7 na 14,1 odsto

Marković je saopštio da je zahvaljujući viziji i hrabrosti ove Vlade stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori po administrativnoj evidenciji pala sa 21 odsto na 17,2 odsto, a ona po anketnoj formuli sa 17,7 na 14,1 odsto , kao i da je ekonomski rast zemlje među najvećim u Evropi.

“Upravo ta vizija obezbijedila je da već dvije godine imamo ekonomski rast među najvećim u Evropi, da se naplata prihoda ostvaruje u skladu sa planom, da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, da je stopa nezaposlenosti po administrativnoj evidenciji u toku posljednje dvije godine pala sa 21 odsto na 17,2 odsto, a po anketnoj formuli sa 17,7 na 14,1 odsto”, rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića, koje se odnosilo na Zakon o reprogramu, te na primjenu istog, kao i na minimalnu zaradu i opterećenje privrednih subjekata.

Marković je podsjetio da upravo ova Vlada, u vremenu donošenja nepopularnih mjera fiskalne konsolidacije prije nešto više od godinu dana, uprkos preporukama MMF-a nije povećala poreske stope na dohodak fizičkih lica.

“Cilj nam je bio da obezbijedimo kontinuitet rasta zarada u zemlji, i dalje unapređenje životnog standarda građana. Podaci svjedoče da je sa važećom stopom poreza na dohodak fizičkih lica, povećan prosječan broj zaposlenih u prvih osam mjeseci 2018. godine za preko 4.000, dok je samo u avgustu taj rast iznosio preko 7.000 lica u odnosu na uporedni mjesec prethodne godine”, istakao je on.

Osvrnuvši se na činjenicu da državni budžet Crne Gore iz godine u godinu bilježi rast naplate izvornih prihoda, premijer je pojasnio: “Želim da Vam kažem da smo na 18. 10. ove godine naplatili preko 163 miliona više, u odnosu na isti period prošle godine. Tome je značajno doprinio i snažan ekonomski rast po stopi od 4,7 odstoprošle godine i 4,8 odsto u prvoj polovini ove godine prosječno, koji je ključni preduslov daljeg zapošljavanja i rasta zarada. Takođe, doprinijela mu je i borba protiv neformalne ekonomije kroz povećanje broja formalno zaposlenih lica, kao i aktivnosti na daljoj naplati poreskog duga i jačanju fiskalne discipline poreskih obveznika”.

On je naglasio i da je od početka primjene Zakona o reprogramu, naplaćeno 38,68 miliona eura, što je iznad projekcija Vlade pravljenih u vrijeme predlaganja ovog zakona.

Premijer je poručio da će ova Vlada i u budućem periodu zajedno sa Parlamentom, socijalnim partnerima i ostalim zainteresovanim društvenim činiocima, težiti pronalaženju optimalnih rješenja za najvažnija razvojna i fiskalna pitanja.

“Vlada mora postupati promišljeno, a ne populistički. I zasigurno se ne pomaže građanima stvaranjem dodatnog pritiska na budžet države. Zbog toga će Vlada i u narednom periodu na transparentan način, u saradnji sa Parlamentom, socijalnim partnerima i ostalim zainteresovanim društvenim činiocima, težiti pronalaženju optimalnih rješenja za najvažnija razvojna i fiskalna pitanja, a vjerujem da i od Vas možemo imati značaju pomoć. Radili ste na evidentiranju poreskog duga i to je težak posao, ali vidite da smo krenuli u njegovu naplatu”, rekao je on.

 

Unapređenje infrastrukture u Boki Kotorskoj, prepoznat kao prioritet u cilju dinamizacije privrednih aktivnosti i poboljšanja dostupnosti svih lokacija unutar Zaliva

Predsjednik Vlade je odgovarao i na pitanje poslanika Andrije Popovića ispred Kluba poslanika Socijaldemokrta Crne Gore i Liberalne partije koje se odnosilo na rješavanje infrastrukturnih problema u regionu Boke Kotorske, kao i na rekonstrukciju kotorskog zatvorenog bazena.

Infrastruktirni objekti su od vitalnog značaja za prosperitet Boke i njenih građana, istakao je premijer Marković. Upravo je izgradnja bulevara od Tivta do Jaza žila kucavica jednog od najatrktivnijih djelova naše obale, čijom će modernizacijom biti unaprijeđena saobraćajna prohodnost i riješeno usko grlo u ovom dijelu primorskog zaleđa,rekao je Marković. Za ovaj projekat Evropska banka za obnovu i razvoj opredijelila je 25 miliona eura,dok su sredstva za eksoproprijaciju zemljišta na kojem će se graditi bulevar procijenjena na iznos od 3,5 do 4 miliona eura i biće obezbijeđena iz državnog budžeta.

U okviru ovog projekta pokrenute su aktivnosti na izgradnji 14 kilometara novog cjevovoda čime će se udvostručiti kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi i obezbijediti dodatne količine vode visokog kvaliteta za područje Boke Kotorske.

Planirana je i izgradnja obilaznice oko Kotora u cilju rješavanja saobraćajnih gužvi u centru grada. Takođe važna saobraćajna pozicija je i rekonstrukcija dionice puta od Njeguša do Trojice, u dužini od 18 km, kao nastavak radova na alternativnom povezivanju Boke Kotorske sa Prijestonicom, preko Lovćena, odnosno dalje sa Podgoricom.

Vlada je u predhodnom periodu uložila 10,4 miliona eura u izvođenje radova na rekonstrukciji regionalnog puta od Cetinja do Njeguša,dok će rekonstrukcija dionice do Trojice biti funkcionalan nastavak ovog putnog pravca, rekao je premijer.

Kada su u pitanju ulaganja u sportsku infrastrukturu,vjerujem,istakao je Marković ,da je Vlada svojim brojnim aktivnostima pokazala da ima jasnu viziju kako unaprijediti ovu važnu društvenu oblast.Naime,u septembru 2017.godine završena je konstruktivna sanacija zatvorenog bazena u Kotoru,u šta je uloženo 800 hiljada eura.Za sljedeću fazu koja podrazumijeva obnavljanje svih infrastrukturnih i tehničkih sistema neophodnih za stavljanje u funkciju vaterpolo bazena i pripadajućih svlačionica,Vlada će opredijeliti oko 4 milion eura.

Što se tiče projekta izgradnje sportske dvorane u Kotoru,Vlada se u ovom slučaju pojavljuje kao sufinansijer.

U toku je finalna faza iznalaženja modela za nastavak realizacije razvojnih projekata Regionalnog vodovoda,među kojim je prepoznato povezivanje opštine Herceg Novi na ovaj sistem. Očekuje se da će već naredne godine biti raspisan tender od strane Evropske banke za obnovu i razvoj.

Premijer je naglasio da se preduslov kvalitetnog i dugoročno održivog razvoja zasniva na razvoju i unapređenju saobraćajne, komunalne i ukupne društvene strukture. Vlada na tim pitanjima radi svakog dana s posebnim senzibilitetom prema jedinstvenom Bokokotorskom zalivu.

Send this to a friend