Politika

Marković: Svi priznali izbore osim neodgovorne opozicije

Premijer Duško Marković ocijenio je neodgovornom politiku opozicije koja bojkotuje Skupštinu Crne Gore jer ne priznaje izbore koje su priznali svi relevantni međunarodni subjekti.

Marković je danas, prilikom obraćanja Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope povodom desetogodišnjice članstva naše zemlje u ovoj evropskoj organizaciji, ocijenio da je parlament jedino mjesto za političku debatu.

“Sa žaljenjem konstatujem da naša nacionalna delegacija u Parlamentarnoj skupštini nije u punom sastavu, odnosno, nedostaju predstavnici parlamentarne opozicije, koji pored ovog, i evropskog, bojkotuju i nacionalni parlament. Izborni rezultat iz oktobra 2016. godine, čiji legitimitet je priznala ova Parlamentarna skupština u skladu sa svojim nadležnostima, OEBS-ODIHR, Evropska unija i cijela međunarodna zajednica, nije prihvaćen jedino od strane crnogorske opozicije što i danas rezultira njihovim bojkotom nacionalnog parlamenta, i pored mnogobrojnih poziva za povratak u parlament gdje je jedino mjesto suštinskoj političkoj debati. Takvo ponašanje je neodgovorno i svjedoči da lekcije iz prošlosti nismo naučili”, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara prilikom obraćanja Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope u Strazburu.

Premijer je kazao da bojkot znači stvaranje krize parlamentarizma.

“U prelomnom trenutku za Evropu, pred kojom su izazovi populizma, migracija, terorizma, vjerske radikalizacije, finansijske krize,i mnogi drugi – bojkot nacionalnog ili ovog evropskog parlamenta znači stvaranje krize parlamentarizma, ugrožavanje demokratije, slabljenje uloge parlamentarne diplomatije, odnosno erozije vrijednosti na kojima su utemeljena ili kojima teže sva evropska društva. Nijesmo izgleda naučili da se vlast dobija isključivo na demokratskim izborima, da se međunarodna reputacija gradi, a evropski problemi rješavaju u ovom evropskom domu, kroz aktivno prisustvo, debatu i dijalog – ne kroz puko uslovljavanje“, rekao je Marković.

Ponašanje opozicije dodatno polarizuje i politizuje medijsku scenu

Premijer  je ocijenio da ovakvo ponašanje opozicije dodatno polarizuje društvo uključujući i dodatnu polarizaciju i politizaciju medijske scene.

Govoreći o medijima premijer je podsjetio da je naša zemlja dekriminizovala klevetu, da podržava medijske slobode i da on lično vjeruje da će medijska samoregulacija prije ili kasnije postati realnost u našoj zemlji.

„Procesi jačanja svijesti donosilaca odluka o pravu i potrebi građana da znaju i da budu obaviješteni mora da ide paralelno sa profesionalizacijom medijske scene i razvojem njenog pluralizma. Crna Gora je tu uslovljenost procesa prepoznala u ranoj fazi građenja svog obnovljenog suvereniteta, time što je preduzela prvi potreban korak u tom smjeru, dekriminalizovala uvredu i klevetu. Smatrao sam tada, kao što i sada smatram, da Vlada u tom dijelu treba da bude proaktivna, bez obzira što je profesionalizacija medija tek trebalo da uslijedi. To je proces koji i dalje traje, iako su očekivanja bila optimistična. Takođe, smatram, da ideja o samoregulaciji medija koja je osnovna pretpostavka njihove profesionalizicije, prije ili kasnije, mora postati crnogorska realnost. Vlada Crne Gore podržava rad Savjeta Evrope i u dijelu politika koje se tiču promocije medijskih sloboda, između ostalog, pružajući podršku Platformi za zaštitu sigurnosti i bezbjednosti novinara i novinarstva. Stava smo da sarađujemo i kada se ne slažemo, svjesni da smo u krajnjem bliži potrebama građana što su kontrolni mehanizmi jači“ – rekao je Marković.

Premijer je podsjetio da je naša zemlja ratifikovala 84 konvencije Savjeta Evrope, uz dodatnih pet, koje su potpisane i nalaze se u nacionalnoj proceduri ratifikacije.

Posebno je naglasio da naša zemlja poštuje prava LGBTI osoba i naveo niz aktivnosti koje je Vlada sprovela među ostalim i u saradnji sa civilnim sektorom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Papilon
Gost
Papilon

Liberali svi zajedno. ……

Papilon
Gost
Papilon

Fali neko…..

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Kakva zamjena teza. Ponoviću naslov:”Svi priznali izbore osim opozicije”. Pa druže, da ih niko nije priznao, a opozicija jeste, bili bi validni. Čuješ li ti sebe, marioneto? Ajd kod Trampa da te šutne koji put, a ti se nasmiješ i namjestiš, sa ponosom kako si odreagovao.

Papilon
Gost
Papilon

Ocemo li vuci gorski zapevati crnogorski. ..

William Munny
Gost
William Munny

marioneta

crnogorac
Gost
crnogorac

ti, radijatoru nemoralni, nemaš nikakva prava da govoriš o odgovornosti u državi koju su, sudski dokazano, krali vaši članovi a u vlasti bili visoki funkcioneri.
e možemo samo zamisliti kolike ste kradje napravili kada bi iza naroda stajalo nezavisno sudstvo a ne medenica, stanković i katnić!
zato ćuti dok si još daleko od marovića

A, jes
Gost
A, jes

“crnogorac” od prasića, ne pričaj ti nikome o moralu, drži se ti tvojih Demokrata…

Fahro
Gost
Fahro

Ti si izgleda crnogorac koliko i ja arap.A Markovicu svaka cast.Ovi tvoji sto se hrane po kristalu i rostiljima sa prasici nijesu. I za neku zadrugu a kamoli drzavu.

lejla
Gost
lejla

crnogorac, TI NIJESI CRNOGORAC. Pravi Crnogorci se stide takvih “crnjogoraca”. Zato…nemoj da prosipaš skandalozne neistine . Ajde, doma, zove te tvoj pastir Amfi.

Mira
Gost
Mira

Ako primaju plate znaci da su priznali izbore, e to sad sto imaju razlicite izgovore od ubicajenih da se ne pojave na posao …

Gospodin
Gost
Gospodin

Naravno da opozicija bojkotuje Parlament i da će tako i dalje biti kada je vlast organizovala državmi udar 16 oktobra 2016.

trn
Gost
trn

“Gospodin” (?) Vlast NIJE organizovala državni udar na sebe. A i što bi? Prestanite da zbacujete krivicu sa sebe. Vidite vi vaše “elemente inostranosti” i vaš kačamak. NEMA RUŠENJA CRNE GORE! NEMA!

Njegos
Gost
Njegos

DOK JE VAS STO SE OGLASAVATE SA MUUUUUUUUUUU A PREDSTAVLJATE SE gospodin bit ce i takve opozicije!!!

baba
Gost
baba

Gospodin, mora da dolaziš iz selendre đe je vuk domaća životinja… Da se kladimo.

Virus
Gost
Virus

U Nikšiću je druga partija po snazi stranka nevažećih listića, mrčio se. Bježe vam birači, zato ti nećeš izbore.

hm..
Gost
hm..

“Virus” SDP virus, ostani đe si. Dobro ti je to sa rubljama. Siti smo tvoje verzije patriotizma.

Cg aqua
Gost
Cg aqua

Niksicani crnogorci najjaci do juce, danas srbuju
Ko plati koliko

bilbord
Gost
bilbord

Cg aqua, ne čudi se, to su nam dođoši iz Šumske napravili kad smo im otvorili granicu devedesetih. Pa sad “zahvaljuju” Crnoj Gori.

baba
Gost
baba

Virus, a đe ti je SDP, ima li iko još tamo?

Luka, nikšić
Gost
Luka, nikšić

Kako da vam priznaju izbore kad ste izmislili državni udar za koga još niko nije odgovarao, a devedeset posto terorista ste puštili kao zaštićene svjedoke.. i đe to ima da su legalni izbori u danu državnog izbora

Durmitor
Gost
Durmitor

Kako regularni izbori kada vam partija sa 2000 glasova HGI ,SD,BS odredjuju kurs kuda cemo ici

grunastramen
Gost
grunastramen

Pa sto st onda vi zvali BS da uzme miesto premijera sa 2000 glasova. Svaka li vam je prica ista.

Fahro
Gost
Fahro

Sto da ne? Onaj ko voli ovu drzavu,ustaje na himnu i zastavu zasluzuje to.Njima svaka cast.

z d
Gost
z d

Opzicija priznaje samo ono što joj odgovara i ono što smatra da je legitimno. Pa čak i pravo na državni udar, šverc deviza, pranje novca, stvaranje paravojnoh formacija, svaki kriminal. Oni koji su legitimno na vlasti treba da ćute i da im predaju vlast. Kakvi su to mozgovi!!!

hyu
Gost
hyu

Mislim da Markovic ima lose savjetnike koji mu pisu govore. Evropu ne drma finansijska kriza. Mada ga vjerovatno niko I ne slusa

Negovan
Gost
Negovan

Jadno je da je nam je ovaj premijer. Nije ni cudo sto te svi guraju.

zokimne
Gost
zokimne

Negovane eno tebi premijera ili premijerke ne znam sta je ono tacno i koji rod da upotrijebim,pusti ti nama naseg,i ajde voznja pravac Cacak oladise se prasici…

Send this to a friend