Politika

Marković u Savjetu Evrope

Predsjednik Vlade Duško Marković započeo je u sjedištu Savjeta Evrope u Strazburu zvaničnu posjetu tokom koje bi trebalo da se sastane sa najvišim zvaničnicima ove međunarodne institucije i da se obrati Parlamentarnoj skupštini.

U okviru posjete Marković će razgovarati sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom, potpredsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Antoniom Gutijerezom i predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Gudrun Mosler Tornstrom.

Predsjednik Vlade Crne Gore će posjetiti i Evropski sud za ljudska prava gdje će razgovarati sa predsjednikom Suda Gvidom Raimondijem.

Crna Gora je 11. maja 2007. godine postala punopravni član Savjeta Evrope. Od tada, Crna Gora je, svojim proaktivnim pristupom, odlučnošću i odgovornošću u izvršavanju postprijemnih obaveza, te prihvatanjem evropskih standarda i najbolje prakse, potvrdila privrženost temeljnim principima i agendi Savjeta Evrope.

Premijer će, povodom desetogodišnjice članstva Crne Gore u Savjetu Evrope, iskazati zahvalnost Savjetu Evrope na sveukupnoj podršci u sprovođenju reformi i dostizanju evropskih standarda u svim ključnim oblastima za razvoj demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, što je imalo uticaja i na ostvarivanje glavnog vanjskopolitičkog prioriteta Crne Gore-sticanje punopravnog članstva u NATO-u.

Marković će dati osvrt i u odnosu na dosadašnje rezultate ostvarene u međusobnim odnosima, te ukazati na značaj nastavka saradnje u cilju obezbjeđenja ostvarivanja i poštovanja svih temeljnih vrijednosti i načela na kojima počiva Savjet Evrope.

U tom, ali i u cilju postizanja uspjeha na polju evropskih integracija, Crna Gora će nastaviti sa ispunjavanjem obaveza prema SE, kao i intenzivnu politiku sprovođenja daljih reformi u okviru svoje legislative.

U obraćanju Parlamentarnoj skupštini predsjednik Vlade će govoriti o dostignućima naše zemlje – poput članstva u NATO-u, uspješnom procesu evropskih integracija i politici regionalne saradnje, ali i o izazovima poput bojkota Skupštine od strane opozicije i dodatnoj polarizaciji društva koju takva politika izaziva.

Savjet Evrope je međunarodna organizacija osnovana 1949. godine, sa ciljem promovisanja demokratije, zaštite i promocije ljudskih prava i obezbjeđivanja vladavine prava u državama članicama. Sjedište Savjeta Evrope je u Strazburu. Organizacija ima 47 država članica.

Send this to a friend