Politika

Marković: Vlada će probati da u svom mandatu završi pregovore

Vlada Crne Gore snažno je opredijeljena da u nastavku evropskih integracija uđe u dinamičniju fazu pregovora sa Evropskom unijom koja podrazumijeva intenzivnije i brže zatvaranje pregovaračkih poglavlja, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sjednici Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU, kojom je predsjedavao.

“Na taj način Vlada će probati da ostvari svoj cilj – da u svom mandatu završi pregovore, nakon čega bi počela faza formalizacije članstva u Uniji”, ocijenio je Marković.

Osvrćući se na trenutne geopolitičke okolnosti, premijer je naveo da su one kompleksne ali i da ohrabruje pobjeda evropskih snaga na izborima u nekoliko država članica EU.

“Opredjeljenje Crne Gore ka Evropi nije zbog članstva nego zbog vrijednosti koje ona baštini”, jasan je Marković.

Nakon što je Crna Gora nedavno u Luksemburgu privremeno zatvorila poglavlje 30. Vanjski odnosi, te otvorila pregovore u poglavljima 1. Sloboda kretanja robe i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, na Kolegijumu je data podrška daljem snažnom i intenzivnom nastavku integracija.

U tom kontekstu, dogovoreno je jačanje aktivnosti na ispunjavanju posljednjeg početnog mjerila kao i završnih mjerila u poglavljima koja su blizu postizanja unutrašnje spremnosti za njihovo zatvaranje.

Na Kolegijumu je dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti usmjerene na ispunjenje posljednjeg preostalog početnog mjerila u 8. poglavlju Konkurencija.

Kad je riječ o ispunjavanju završnih mjerila u devet poglavlja, na sjednici je razmotrena dinamika tekućih i planiranih aktivnosti usmjerenih na zaokruživanje zakonodavnog okvira i osnivanja novih institucija, te daljeg jačanja administrativnih kapaciteta.

Na sjednici je bilo riječi i o oblasti vladavine prava.

“Razmijenjena su mišljenja u vezi sa daljim obavezama u pravcu ispunjavanja privremenih mjerila u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, rješavanju starih predmeta napada na novinare, prevencije torture, finansijskih istraga i oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću u slučajevima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima i trgovine narkoticima”, saopšteno je iz Vlade.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ljubo
Gost
ljubo

Ako ne bude jos cuskanja nadam se

Petar
Gost
Petar

Sloboda kretanja robe uz istovremeno blokiranje robe!?

Send this to a friend