Politika

Crna Gora ne planira da postavlja bodljikavu žicu na granici sa Albanijom

Duško Marković (Foto: Vlada Crne Gore)

Premijer Duško Marković rekao je danas na konferenciji Europa Forum Wachau u Austriji da je Balkan danas u boljoj situaciji nego prije dvadeset godina, ali da izazovi još postoje kako kovencionalni tako i novi, i da evropska politika proširenja predstavlja najbolju garanciju još veće sigurnosti našeg regiona ali i Evrope u cjelini. On je govorio i o problemu migracija i naglasio da Crna Gora za sada ne planira da postavlja na granicu sa Albanijom ogradu od bodljikave žice.

<<<Evropska unija migrante protjeruje na Balkan, na udaru i Crna Gora<<<

“Zbog toga što nemamo stepen sigurnosti i bezbjednosti svi zajedno patimo i kao države i kao pojedinci. To što je Balkan bio u peramanetnoj nesigurnosti i nestabilnosti vodilo nas je uništavnju sopstvenih resursa. Zato je danas Zapadni Balkan tako daleko iza razvijene Evrope”, rekao je Marković na konferenciji na temu “Bezbjednosni izazovi i borba protiv nelegalne migracije, sa fokusom na Zapadni Balkan” na kojoj učestvuje zajedno sa predsjednicima vlada Hrvatske Andrejom Plenkovićem i Srbije Anom Brnabić.

Austrujski savezni kancelar Sebastijan Kurc (Kurz), na čiji poziv je Marković doputovao u Austriju, ponovio je, između ostalog, otvarajući Forum, da je njegova zemlja odlučna da ostane fokusirana na naš region.

Marković je rekao da Zapadni Balkan želi da bude dio Evrope i da dosegne evropske vrijednosoti koje nam nedostaju kako bismo naše nesporne resurse pretvorili u dobro za građane.

“Mi želimo da pripadamo Evropi. To je Evorpa koja nam treba, to je Evropa vijednosti koja će nam omogućiti da valorizujemo resurse i nas život učinimo boljim”, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je dodao da su stabilnost i sigurnost ključne vrijednosti za države Zapadnog Balkana ali i Evrope u cjelini.

“Za to nam je potreban novac. Moramo osnažiti naše policijske snage. Moramo imati novca i za druge stvari. Zato pozdravljamo povećanje budžeta za migracije i bezbjednost kroz novu Strategiju za Zapadni Balkan. Crna Gora će uraditi sve da rješava probleme i izazove sigurnsoti i bezbjednosti jer je to važno za našu budućnost i za Evropu kojoj želimo da pripadamo. Crna Gora će graditi partnerstvo i unutar regiona sa susjedima”, rekao je premijer.

Premijer je rekao, govoreći o talasu migranata, da naša država dobro sarađuje sa Fronteksom, da u skladu sa sporazumima o readmisiji prima natrag sve migrate koji iz naše zemlje uđu u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, i da takav odnos želimo i sa Albanijom.

Podsjećajući da su juče ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije dogovorili jaču zajedničku kontrolu granice Marković je istakao da naša zemlja preduzuma sve mjere kako bi se uspješno suočila sa problemom masovne migracije. Odgovarajući na pitanje jednog od učesnika premijer je rekao da naša zemlja za sada ne planira da postavlja na granicu ogradu od bodljikave žice.

Izlaganje na konferenciji Marković je zaključio ocjenom da je politika proširenja Evropske unije najbolja garancija bezbjednosti i našeg regiona i Evrope u cjelini.

“Mjesto Zapadnog Balkana je u Evropi. Politika proširenja je politika bezbjednosti i sigurnosti za sve”, zaključio je Marković izlaganje na konferenciji Europa Forum Wachau u Kremsu u Austriji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nemamo mi u budžet para za bodljikavu žicu sve i da je oćemo postavit.

patriot
Gost
patriot

To Markoviću-preko Kurca u Evropu!

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

NEMA VISE OGRADA,POLITIKA JE ZA DESETKU,
AJTE SAD MALO DA SE POJACAJU OVE PLATE I PENZIJE GOSPODINE PREMIJERU!
UZ VELIKO UVAZAVANJE VAS I VASE PARTIJE,I MOJE TAKODJE ,MORAM RECI DA MORATE O STANDARDU GRADJANA VISE PAZNJE POSVETIT!

marius
Gost
marius

Ako migranti u CG pocnu ulazit preko Albanije odma s njima na plantaze da beru breskve .

Dresirani
Gost
Dresirani

Zašto samo prema Albaniji, ogradu oko cijele Crne Gore, da ne može niko izaći!

Djoko Ćurlandić
Gost
Djoko Ćurlandić

Ništa ako se kroz žicu ne pušti visoki napon!

Fazlija
Gost
Fazlija

Tu je žicu trebalo davno oples !!

Djoko Orlandić
Gost
Djoko Orlandić

Crna Gora je Sparta i nama žice ne trebaju, znamo se sami odbranit’! Evropljani svoj posa’, mi ćemo se sa Srbijom našom brackom i Rusijom dogovorit kako da se odbranimo od pošasti.

JudasPriest
Gost
JudasPriest

Kad te prije reprogramirase? Do skoro se prosipala pro EU prica, a sad suprotno! O cemu se radi, ko je odje lud?

Dresirani
Gost
Dresirani

Djoko i družina su tipični crnogorci, nikad ne znaju uveče šta će ujutru misliti. Ali kad im se kaže pljuju to što mogu.

Aliens
Gost
Aliens

Meni je stvarno smijesna ova prica o bodljikavoj zici, kao ona bi nekog zaustavila? na taj nacin se ne mogu sprijeciti migranti. Ako je vec u opticaju neko resenje da se granica blokira fizicki,jedino je efikasan betonski zid,sto je i Izrael uradio ali je to preskupa investicija za CG. Jedno je sigurno ne treba dozvoliti invaziju migranata, ionako je CG… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

ivan crnojevic je prije 500g napravio zid …nismo mi gubavi

Mirjana
Gost
Mirjana

U Ausvic su stavljali snopove bodljikave zice.Jadan i nesrecni narod,a kuda ce,pa oni samo prodju i idu dalje,kakva crna zica.Orban i njegova politika,ada znamo…

Vitez I reda
Gost
Vitez I reda

Dvostruka bodljikava…za spas Crne Gore…

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Zid, kakva crna žica

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Bodljikava zica prema albaniji….stvarno Katastrophe…

Jakino
Gost
Jakino

Kao da smo u Južnoj Americi ili Aziji, pa težimo da pripadamo Evropi!? Evropa ne bi trebala da nam pomogne da sačuvamo naše resurse, jer smo to trebali sami uraditi. Od Evrope očekujem da nam makar malo promijeni mozgove, tj. svijest o sebi i onome što nas okružuje (čovjek, priroda, društvo, kultura itd.).

Ljuta
Gost
Ljuta

a sto ne zovete NATO

Jakino
Gost
Jakino

NATO je tu samo da zasoli po potrebi

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Ne mogu da shvatim da neko u cg zeli da se postavljaju zice na bilo kojoj granici.pa nije davno bio rat u bivsoj nam drzavi,nije mali broj nasih ljudi nego vise ih ima napolju nego u maticnoj drzavi.pa zamisli te tu istu zicu da je bila nama namijenjena.zamisli te da nemate gdje da spasavate porodicu a da ste okruzeni bodljikavom… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Sto ne ostanu u Tursku, blizi su im i po vjeri i po kulturi, a ne kod nas da se minavaju po gradu…

Ljuta
Gost
Ljuta

bosljake su vracali u rat sa milovim odobrenjem

Aliens
Gost
Aliens

bas se Milo tada ista pitao u CG.

JAAA
Gost
JAAA

Ma neka

Ljuta
Gost
Ljuta

kao sto se ni sad nista ne pita….

Muljko
Gost
Muljko

Postavo ne postavio Tebe nece ubosti ta bodljikava zica…ni sa jedne strane.

dagy
Gost
dagy

Cim tako kazes znaci planirate

ND
Gost
ND

Moj Markovicu,podici ces ti zid,a ne zicu kad navale ti Arapi. Pametan je Viktor Orban.

Realan
Gost
Realan

Pozuri se premijeru da ne bude kasno,evo Orban vam nudi besplatnu zna covjek kako treba za dobro svojih gradjana.

Pivo
Gost
Pivo

A kuda će da prolazi skank ako se ogradimo žicom? Ima duško u glavu nije on glup

Baranin
Gost
Baranin

Markovića,ne postavljate vi žicu zbog sebe,kako cete onda financirati penzije ako sami sebe zatvorite???

Roro
Gost
Roro

Možda da stavimo bodljikava prasad!!!

Ve$a
Gost
Ve$a

Možda tebe, Roro, hahaha

Send this to a friend